[Inne] Głowa pełna wyborów...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Zamieszczone przez Big
    Ja równiez mam podobne zdanie o silnikach z technologią tzw. downsizingu takich jak 1.4 TSI czy 1.2 TSI. Owszem te silniki daja radę i są wystarczajaco mocne i elestyczne. Tylko zobaczymy ile z nich zostanie po przejechaniu 250-300 tys km o ile wogóle dotrawją do takiego przebiegu Ja wiem że to juzzmartwienie 2 czy 3 własciciela ale chodzi mi o sam fakt trwałości tak wysilonego silnika.
    Dokładnie jest tak jak napisałeś. Za 6 czy 7 lat jak będę się pojawaiły te auta na rynku wtórnym to handlarze będą cofali liczniki i pisali, że auto było używane przez żonę właściciela do jazdy do sklepu po bułki (albo przez księgową do jazdy do fryzjera).
    Polactwo jest niestety w większości narodem i....ów i napewno ktoś to kupi a potem będzie się bujał z "downsizingiem".

Ale to nie jest problem pierwszego właściciela, więc dajmy sobie z tym spokój.

Komentarz

• Al_Capone
      Drive
      • 2010
      • 80

Zamieszczone przez Big
      No to cie chłopie nie rozumiem :? Skoro tak, to po co sie pytasz o rodzaj nadwozia i wersje wyposazenia ?? Skoro już zdecydowaleś, ze ma być ambiente kombi + dodatki. Wybierz tylko silnik i kupuj, a nie pytaj .

Bez nerw
      Ja się zdecydowałem na ambiente, ale mogę ją doposażyć za 4-5k z 1.4t albo wziąć tak jak jest 1.8t.

Inna opcja to doposażony lekko liftback 1.8t.

Zamieszczone przez karpecik
      Bo to jest następny wątek o rozterkach gościa, który ma do wydania 70 tys. zł.
      Nie za bardzo rozumiem co ten post wnosi do dyskusji... Jakbym szukał za 40 to by było lepiej? A może za 100? Dziecinada... :kciukminus

[ Dodano: Wto 02 Mar, 10 10:18 ]
      Naszło mnie jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli jest komputer to maxi dot też czy to niezależne? Jak wygląda komputer pokładowy bez maxi-dot?
      Mam i ja

Komentarz

• rastajan
        Drive
        • 2009
        • 93

Zamieszczone przez Al_Capone
        Ja się zdecydowałem na ambiente, ale mogę ją doposażyć za 4-5k z 1.4t albo wziąć tak jak jest 1.8t.

Skoro trochę sprecyzowałeś swoje poszukiwania, to powiem że na twoim miejscu wybrałbym lekko doposażony liftback 1,8tsi, bo mnie po prostu przekonuje ponad przeciętna moc i osiągi tego silnika - za takie pieniądze. Uważam, że konfigurację auta w ogóle powinno się zaczynać właśnie od wyboru silnika, napędu, skrzyni a dopiero potem doposażyć w resztę opcji na jakie zostaną fundusze. Nie powiem, żeby silnik 1,4 tsi był za słaby - w rodzinie mamy VW Jetta z tym motorem i ma bardzo dobre osiągi! Ale w 1,8tsi masz 160KM 250Nm i 7,8 do 100km/h, na próżno szukać takich liczb w innych autach w podobnej klasie cenowej!

Komentarz

• Al_Capone
          Drive
          • 2010
          • 80

Zamieszczone przez rastajan
          Ale w 1,8tsi masz 160KM 250Nm i 7,8 do 100km/h, na próżno szukać takich liczb w innych autach w podobnej klasie cenowej!
          Jeszcze trzeba przekonać żonę :lol:
          Mam i ja

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez rastajan
            Ale w 1,8tsi masz 160KM 250Nm i 7,8 do 100km/h, na próżno szukać takich liczb w innych autach w podobnej klasie cenowej!
            Jeszcze trzeba przekonać żonę :lol:
            U mnie się nie dało - musiał być słabszy motor (1.4 tsi) + dodatki typu klimatronic, alufelgi, itp.

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
              No to cie chłopie nie rozumiem :? Skoro tak, to po co sie pytasz o rodzaj nadwozia i wersje wyposazenia ?? Skoro już zdecydowaleś, ze ma być ambiente kombi + dodatki. Wybierz tylko silnik i kupuj, a nie pytaj .

Bez nerw

Zamieszczone przez karpecik
              Bo to jest następny wątek o rozterkach gościa, który ma do wydania 70 tys. zł.
              Nie za bardzo rozumiem co ten post wnosi do dyskusji... Jakbym szukał za 40 to by było lepiej? A może za 100? Dziecinada... :kciukminus
              wg mnie to

ad1 . mam 1,4 tsi - owszem fajowy, bardzo sie podoba - jednak czasem żałuję ze nie wziąłem 1,8tsi (pewnie jakbym wziął 1,8tsi to bym załował ze nie 2,0tsi - coż apetyt rośnie w miarę jedzenia - ale mnie nie stać :roll: )

ad2 . gdybyś pośledził torchę forum to zrozumiałbyś co ma na myśli kolega karpecik
              coraz więcej pojawia się wątków takich samych - a wystarczy trochę poszukać poczytać .

podsumowując wg mnie silnik najważniejszy - jak Cie stać bierz 1,8

pozdrawiam

Komentarz

• _tm_
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 2333
                • Superb III (3V3)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Naszło mnie jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli jest komputer to maxi dot też czy to niezależne? Jak wygląda komputer pokładowy bez maxi-dot?
                Maxi-Dot to bardziej rozbudowany komputerek. Możesz na nim wyświetlać informację z wbudowanej nawigacji, przeglądać książkę telefoniczną (jeżeli masz fabryczny moduł GSM), umożliwia konfigurację niektórych opcji oraz wyświetla bardziej szczegółowe (w formie tekstowej) informacje o usterkach. Nie jest niezbędny, ale jest to miły gadżet. Standardowy komputer pokazuje spalanie chwilowe i średnie, prędkość aktualną i średnią, temperaturę, zasięg, czas podróży - IMHO jest wystarczający do większości zastosowań.
                S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                -------------------------------------------------------------------------
                O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rastajan
                  Drive
                  • 2009
                  • 93

Zamieszczone przez _tm_
                  Zamieszczone przez Big
                  Zamieszczone przez Marian 2
                  Moim zdaniem, silnik 1,4 do Octavii, choćby był nie wiem jak nowoczesny, jednak nie bardzo się nadaje
                  nie moze być prawdą ?? Bo jest to pogląd inny niz Twój??
                  No proszę. A jak to się ma do Twojego stwierdzenia z innego wątku, że biały nie nadaje się do Octavii ? Przecież kolega wyraził SWOJĄ PRYWATNĄ OPINIĘ .
                  Dokładnie, sprawa koloru - rzecz gustu, sprawa silnika i wyposażenia to kwestia potrzeb, ale jakoś o tych tematach musimy rozmawiać, właśnie wyrażając swoje prywatne opinie, najlepiej oparte doświadczeniem, a nie stereotypami. W kwestii downsizingu - to wypowiadając się o żywotności motorów doładowanych TSI (o której nie mamy jeszcze pojęcia) trzeba pamiętać, że producent nie dołożył po prostu turbiny do 1,4mpi i niech się dzieje co chce, tylko materiały z jakich jest zrobiony silnik, na pewno są przewidziane do pracy z wyższym obciążeniem.

Komentarz

• Al_Capone
                    Drive
                    • 2010
                    • 80

Zamieszczone przez _tm_
                    Maxi-Dot to bardziej rozbudowany komputerek...
                    Próbowałem znaleźć w góglach zdjęcie deski O2 FL z komputerem bez maxi dot. Cos mi nie szło... Może podpowiecie mi który klubowicz ma taki i umieścił zdjęcia na forum...
                    Mam i ja

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

Wybór samochodu to sprawa bardzo indywidualna, KAŻDYM (oczywiście sprawnym ;-)) samochodem da się jeździć. Nie ma uniwersalnych parametrów które będą odpowiadać każdemu. Dla jednych 1.8 TSI to będzie za dużo dla innych za mało, jedni chcą mieć kombi inni dwumiejscowego roadstera. Podobnie z wyposażeniem - wersja zaślepka vs full wypas plus dodatki ;-) i to też mało....

Kupując samochód warto najpierw zrobić sobie dwie listy, jedną tego co musi być w samochodzie i drugą tego co chciałbym mieć w samochodzie... a później każdy indywidualnie znajdzie sobie złoty środek. Na pewno warto (jeśli jesteśmy jakoś ograniczani finansowo) poczekać trochę i dozbierać $$$ i kupić samochód miesiąc, dwa może nawet 6 miesięcy później ale dokładnie taki jak chcieliśmy - niż później sobie pluć w brodę, że można było jeszcze coś dokupić.

ps. Wybierz samochód, parametry itd... a my żonę już przekonamy :szeroki_usmiech ;-)
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Al_Capone
                        Drive
                        • 2010
                        • 80

Zamieszczone przez Jac_ek
                        Wybierz samochód, parametry itd... a my żonę już przekonamy
                        Dziekuje z góry

Ja niestety nie mogę czekać bo chcę kraciaka a dni kraciaków są policzone
                        Mam i ja

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Ja niestety nie mogę czekać bo chcę kraciaka a dni kraciaków są policzone
                          ZTCMW kraciaki na pewno będą do końca roku - więc masz czas (żeby było bezpiecznie) do końca września na zamówienie

Komentarz

• Al_Capone
                            Drive
                            • 2010
                            • 80

Tak jest oficjalnie. Ale z dobrego źródła wiem, że jak ich dziura w budżecie przycisnie to mogą przyspieszyć ten proces...
                            Mam i ja

Komentarz

• Gemini
                              Classic
                              • 2010
                              • 35

Kupując samochód warto najpierw zrobić sobie dwie listy, jedną tego co musi być w samochodzie i drugą tego co chciałbym mieć w samochodzie... a później każdy indywidualnie znajdzie sobie złoty środek. Na pewno warto (jeśli jesteśmy jakoś ograniczani finansowo) poczekać trochę i dozbierać $$$ i kupić samochód miesiąc, dwa może nawet 6 miesięcy później ale dokładnie taki jak chcieliśmy - niż później sobie pluć w brodę, że można było jeszcze coś dokupić.
                              Właśnie dokładnie tak robię - wymarzyłem sobie Elegance 1.8TSI z DSG - mam nadzieję, że gdzieś tak w okolicach czerwca będę zamawiał

ps. Wybierz samochód, parametry itd... a my żonę już przekonamy
                              Na szczęście już się przekonała - chociaż łatwo nie było :diabelski_usmiech
                              pozdrawiam
                              Miała być Octavia 2 FL 1.8 TSI DSG
                              Jest Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 :diabelski_usmiech

Pozdrowienia
                              Gemini

Komentarz

• rufus295
                                Drive
                                • 2009
                                • 71

Zamieszczone przez Gemini
                                Na szczęście już się przekonała - chociaż łatwo nie było :diabelski_usmiech
                                Gdyby się przejechała byłoby łatwiej, chociaż ja swojej nie przewiozę wcześniej, bo dla niej 60KM to już świat, to tej dodatkowej setki pewnie by nie wytrzymała :lol: A tak jak już będzie to albo jedzie albo tramwaj

Komentarz

• Al_Capone
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 80

No więc status update:

Jeździłem wczoraj Octavka 1.4tsi i Superbem 1.8tsi.

Mam nadzieję, że nie urażę właścicieli 1.4tsi, ale... nie jeździ to Jest co prawda lepiej niż myślałem, ale zero przeciążeń Superb za to mimo, że dużo cięższy... zasuwa Jak załadowana octavka tak będzie jeździła to WYPAS! 1.4 jeździ podobnie do nowego Volvo v40 1,8 125KM którym miałem okazję trochę jeździć. Przyzwoicie, ale bez szaleństw.

P.S. Żonę swoimi sposobami urobiłem :wink: jest zielone światło na 1.8

P.P.S. A za dwa lata CZIP
                                  Mam i ja

Komentarz

• Psycho Dad
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 629

Tak jest oficjalnie. Ale z dobrego źródła wiem, że jak ich dziura w budżecie przycisnie to mogą przyspieszyć ten proces...
                                    Jak dobrze wiesz również prawo nie działa wstecz...
                                    Zresztą to jest sianie paniki bo na zgodę zablokowania vat`u musi wyrazić zgodę Unia Europejska ... ale musi być szczególna przesłanka której niestety brakuje. Bo np. na tle innych krajów mamy jako jedyni przyrost gospodarczy.
                                    A nasze cześki z cyrku mogą tylko siać panikę. Lub znowu zrobić martwy przepis który będzie trzeba obalić w trybunale.
                                    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Al_Capone
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 80

Wiesz.... obalanie trwa a przychody do fiskusa lecą na tym to polega.
                                      Mam i ja

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Jedyne co mogą zrobić to wprowadzić podatek od używania samochodu służbowego do celów prywatnych ... vatu nie mogą zablokować ... dochody lecą ... ale kary za głupotę w UE płaci się w Euro
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Yanusz
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 14

Zamieszczone przez Gemini
                                          Właśnie dokładnie tak robię - wymarzyłem sobie Elegance 1.8TSI z DSG - mam nadzieję, że gdzieś tak w okolicach czerwca będę zamawiał
                                          Podpisuję się obiema "ręcami".
                                          Tak też zrobiłem. Skonfigurowałem sobie wymarzoną Octavkę. Zamówiłem i już nie mogę się doczekać. A to jeszcze dwa miechy.

1.8 Tsi + DSG + to co zawsze chciałem mieć.

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

Mam nadzieję, że nie urażę właścicieli 1.4tsi, ale... nie jeździ to Jest co prawda lepiej niż myślałem, ale zero przeciążeń
                                            tyle, że to nie jest samochód do przeciążeń a tym bardziej silnik, (no chyba że przy hamowaniu można trochę poczuć ;-)), samochody do przeciążeń to coś więcej niż silnik.
                                            1.4 TSI w zupełności wystarcza bezpiecznego wyprzedania na trasie i dyamicznej jazdy po mieście, natomiast do przygód równoległych już nie za bardzo się nadaje... Dlatego bez wahania bierz 1.8TSI - choć to i tak ciągle nie to co "misie lubią najbardziej" :lol:

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

No więc status update:

Mam nadzieję, że nie urażę właścicieli 1.4tsi, ale... nie jeździ to Jest co prawda lepiej niż myślałem, ale zero przeciążeń Superb za to mimo, że dużo cięższy... zasuwa Jak załadowana octavka tak będzie jeździła to WYPAS! 1.4 jeździ podobnie do nowego Volvo v40 1,8 125KM którym miałem okazję trochę jeździć. Przyzwoicie, ale bez szaleństw.

P.S. Żonę swoimi sposobami urobiłem :wink: jest zielone światło na 1.8

P.P.S. A za dwa lata CZIP
                                              Masz na myśli, że nie wbija w fotel ?

Komentarz

• Al_Capone
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 80

Mam nadzieję, że nie urażę właścicieli 1.4tsi, ale... nie jeździ to Jest co prawda lepiej niż myślałem, ale zero przeciążeń
                                                tyle, że to nie jest samochód do przeciążeń a tym bardziej silnik, (no chyba że przy hamowaniu można trochę poczuć ;-)), samochody do przeciążeń to coś więcej niż silnik.
                                                1.4 TSI w zupełności wystarcza bezpiecznego wyprzedania na trasie i dyamicznej jazdy po mieście, natomiast do przygód równoległych już nie za bardzo się nadaje... Dlatego bez wahania bierz 1.8TSI - choć to i tak ciągle nie to co "misie lubią najbardziej" :lol:
                                                Wiesz to się nazywa K O M P R O M I S

Jakbym był kawalerem bez zobowiązań to kupiłbym sobie paroletnie STI Ale tak... żona... dzieci w drodze... Musi być octavka, ale 1.8t na sportowym zawiasie i dobrym felunku :P

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 10 10:13 ]
                                                Zamieszczone przez loyd
                                                No więc status update:

<ciach>
                                                Masz na myśli, że nie wbija w fotel ?
                                                No niestety nie... Musze przyznać, ze przyzwoicie jeździ, ale bez wbijania w fotel. Oczywiście kwestia porównania. Moja zona ma corsę 1.2 Przy nim 1.4t to rakieta.

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 10 10:16 ]
                                                Zamieszczone przez Psycho Dad
                                                Jedyne co mogą zrobić to wprowadzić podatek od używania samochodu służbowego do celów prywatnych ... vatu nie mogą zablokować ... dochody lecą ... ale kary za głupotę w UE płaci się w Euro
                                                Fajne rozwiązanie jest w danii. Firmowe to dwumiejscowe i kropka Nie wiem jaka reguła to dyktuje czy ładowność czy co, ale... często w Kopenhadze widać wypasione cayenne turbo madafaka S na 22" felunku bling bling edition z czarnymi jak smoła tylnymi szybami i wielką tabliczką znamionową na przednich drzwiach Ale tam maja CHORE podatki.
                                                Mam i ja

Komentarz

• granacik
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 249

Ja pomykam 1.8 TSI i jak słusznie ktoś zauważył apetyt rośnie w miarę jedzenia. Osobiście po przeczytaniu postów na forum myślałem, że to będzie rakieta ale niestety okazało się, że aż taki super nie jest i już myślę o wirusie.

Komentarz

• Al_Capone
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 80

oczywiscie Ale lepiej miec dobra bazę Ja jeździłem corsa 1.2 ze 75KM 110Nm. ze 14s 0-100. Wydawało mi się, że jeździ przyzwoicie. Jak kupiłem A4 1.9tdi to myślałem, że to najszybszy wóz na świecie w serii miał 117KM 254Nm. no ale potem... wydawało mi się, że coś z nim nie tak. coś slabo jeżdzi Shamowalem go jeszce raz i moc i moment bez zmian. Chipnąłem go na 144KM 315 Nm no i mimo, ze to ponad pol roku temu nadal fajnie mi sie zapiernicza Sprint juz nie zachwyca ale elastycznosc na kazdym biegu niszczy
                                                    Także wysiadając z A4 do 1.4TSI... czułem wyrażny degres 1.8tsi to też nie jest rakieta, sprint duzo lepszy niz w moim audi (a4 ma ~9s 0-100) ale elastycznooscia nie przewyższa, jest to jednak juz bardzo dobra baza by po gwarancji zrobić 215KM. Ale i to z czasem bedzie za malo... :wink:

P.S. Ile ci kopci??

[ Dodano: Pią 09 Lip, 10 17:02 ]
                                                    No i trochę mam trochę nie
                                                    Na placu stoi ale cały czas czeka na dokumenty
                                                    Na szczęście mam zdjęcia
                                                    Mam i ja

Komentarz

Pracuję...