Mam funkcję Corner i takie pytanie: czy można ją wyłączyć ? Rozumiem, że jak jadę gdzieś w trasie przez nieoświetlone miejsca to się przydaje, ale jeżdżąc po mieście mam wrażenie że na skrzyżowaniach niepotrzebnie oślepiam innych kierowców. Nie mogę tego znaleźć w komputerze pokładowym.
PS. Inna sprawa, że już dwuktrtotnie zatrzymała mnie niedouczona policja twierdząc, że włączyłem przeciwmgielne :-)
ale jeżdżąc po mieście mam wrażenie że na skrzyżowaniach niepotrzebnie oślepiam innych kierowców.
Co jak co, ale oślepiać halogenami w OII innych kierowców? Przecież one świecą blisko i szeroko, więc co do oślepiania to tylko masz takie wrażenie.
Zamieszczone przez _Jakub
PS. Inna sprawa, że już dwuktrtotnie zatrzymała mnie niedouczona policja twierdząc, że włączyłem przeciwmgielne :-)
A przypadkiem nie chodzi w zatrzymaniu o światła do jazdy dziennej? One są w jednej obudowie z halogenami (masz po 2 szt. żarówek na halogen) i przez to policja może się mylić.
ale jeżdżąc po mieście mam wrażenie że na skrzyżowaniach niepotrzebnie oślepiam innych kierowców.
Co jak co, ale oślepiać halogenami w OII innych kierowców? Przecież one świecą blisko i szeroko, więc co do oślepiania to tylko masz takie wrażenie.
Zamieszczone przez _Jakub
A przypadkiem nie chodzi w zatrzymaniu o światła do jazdy dziennej? One są w jednej obudowie z halogenami (masz po 2 szt. żarówek na halogen) i przez to policja może się mylić.
Świadomość policjantów nt nowinek też się zwiększa. Nie wyłączałbym mimo wszystko tego bajeru, bo jest to moim zdaniem jeden z najlepszych wynalazków jakie można sobie dokupić w opcji do autka.
AdamB, przy mokrym asfalcie halogen świecący nisko oślepia, poprzez odbijanie światła.
Nie zdarzyło Ci się spotkać "pacjenta" na przeciwmgielnych w deszczu ?
Mnie osobiście osoby jeżdżące na halogenach nie przeszkadzają i nie oślepiają specjalnie. Przeszkadzają i oślepiają za to HID-y w zwykłych lampach refleksyjnych.
Choć tak naprawdę nie rozumie ludzi którzy włączają halogeny wraz z światłami mijania w dzień, czy nawet w nocy w deszcz. One przecież i tak nic nie dają. :roll:
Jak widze typa co jedzie wieczorem na halogenach i swiatłach drogowych,albo na PSEUDO Ksenonach (niebieskich dajacych po oczach) daje długimi oporu, jak miałem w zeszłym roku dzwona , byłem na "tlumaczeniu' na Waliców w Warszawie, rozmawiałem z srż. o Pseudo Ksenonach dokładanych przez użytkownikow Aut(oczywiście nie dotyczył mnie tylko przy okazji), tylko Xenony FABRYCZNIE montowane sa oficjalnie dopuszczone do ruchu, nawet jeśli ktos kupi cały zestaw gdzieś na giełdzie czy w necie, i chodz by były z homologacja, wg Polskiego Prawa takie auto przy "Spowodowaniu" wypadku ma przechlapane (oczywiście jeśli powodem stluczki byly swiatła--> tak może to ująć poszkodowany).
Bo procz homologacji do obrotu ksenonami na terenie RP, sam samochod musi jeszcze posiadać homologacje na ich posiadanie, a to niewielki koszt koło 200-300zł, a jeszcze sie nie spotkalem aby ktos cos takiego robił niestety.
Rekin Chlebojad, Ale mozesz kupic xenony fabrycznie montowane w aucie, bo nawet ASO oferuje cos takiego jak dolozenie xenonow i NIKT do tego nie ma prawa sie czepiac, bo to fabryczne wyposazenie samochodu.
To tak jakbys opone kupil inna niz dala fabryka zamiast 15" dac 16" pomimo ze jest to wyrob homogowany do tego auta.
Maicroft, "... tylko Xenony FABRYCZNIE montowane sa oficjalnie dopuszczone do ruchu..."
Zobacz co napisałem Masz 100% racji i jak tak wczesniej napisałem
Mozna to zrozumiec dwuznacznie. Fabrycznie to moze oznaczac wsadzone w fabryce do auta produkowane, a nie dolozone, jako akcesoria homologowane do danego auta dokladane po kupnie auta
Homologowane, niehomologowane, zwykłe czy ksenony problem chyba tkwi w pilnowaniu kontroli ustawień świateł i obniżanie ich pokrętłem jak auto jest obciążone. Wiele ludzi o tym zapomina.
AdamB, przy mokrym asfalcie halogen świecący nisko oślepia, poprzez odbijanie światła.
Jak to Cie oślepia to jak Ty jeździsz po mieście, gdzie pełno świecących reklam, telebimów itp. ??? :shock:
Flame, po mieście jeżdżę normalnie.
Nie wiem jak w Katowicach (dawno nie byłem) ale w Warszawie nikt nie wiesza reklam, telebimów 20 cm nad drogą.
Ponadto reklamy nie jeżdżą za mną, ani z przeciwka, jeśli już to stoją na poboczach itd.
Komentarz