Nowa Octavia?? - tylko z Litwy, popatrzcie na ceny.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

swoją drogą, wg przepisów to chyba gwarancje powyżej 2 lat można traktowac jako coś ekstra, bo do 2 lat nikt nikomu tu łaski nie robi (chociaż tak by się właśnie wydawało) - vide przepisy o niezgodności towaru z umową, czy jakoś tak...
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• uwe
      Ambiente
      • 2007
      • 120

ale przy kalkulowaniu cen autek z innych krajów UE trzeba mieć na uwadze, że specyfikacje tych samochodów mimo tej samej nazwy wyposażenie mają inne!!! np. Elegance z Litwy to nie 100% Eleganca z Polski :!:
      A co do tzw. 'eurogwarancji' to u Skody faktycznie chyba z tym jest różnie. Nawet w książkach serwisowych autek z naszych salonów napisane jest, że gwarancja obejmuje tylko teren POLSKI
      OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• leotdi
        Classic
        • 2006
        • 30

Zamieszczone przez arci9
        a takie trochę laickie pytanie ops: a później po kupnie auta ich Vatu nie da się odzyskać ?:idea:
        da się,

płacąc VAT w Polsce musisz potem udowodnić/przedstawić im ten fakt, a wtedy oni Ci zwrócą ze swoją stawką ich VAT.
        Jakby nie było, płacisz VAT na początku podwójnie :!: .. zanim odzyskasz VAT z kraju sprzewdawcy.
        pozdrowienia

leotdi
        -----------------------
        +180kM ASV by Ali

Komentarz

• uwe
          Ambiente
          • 2007
          • 120

chyba, że kupujesz u brokera, wtedy on to ma już tak dograne, że kupujesz auto po cenie netto danego kraju (bez VAT) oraz dopłacasz polską akcyzę i polski VAT 22%
          OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• edvard
            Drive
            S_OCP Member
            • 2007
            • 69

z tego co wiem to kupując z zamiarem wywozu vat-u nie płacisz. sam kiedyś wystawiałem taką fakturę bez vat-u no i kilka takich dostałem (np. z włoch), tak więc leotdi chyba się mylisz...
            Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
            JETTA Highline 1.4 TSI 160

Komentarz

• Highspeed
              Rider
              • 2006
              • 298

Mogę wtrącić?

Przy zakupach towarów wewnątrz wspolnoty europejskiej (a dokładnie nabyciu wewnątrzwspólnotowym) faktycznie nie ma VATu. Innymi słowy sprzedający podmiot z jednego kraju wystawia fakturę z Vatem 0% jeśli dostarcza towar do innego kraju wspolnoty. Dotyczy to na pewno vatmanów.

W przypadku osób fizycznych - tu dopiero zgłebia temat moja księgowa. Zarzuciłem jej temat właśnie taki: jak to wygląda gdybym chciał kupić auto jako "fizol" w innym kraju UE. Z chęcią wypowiem się po Wielkiej Nocy - no chyba że ktoś mnie uprzedzi - choć wypowiem się tak czy inaczej - np potwierdze albo wejdę w dyskusję ;-)
              nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• leotdi
                Classic
                • 2006
                • 30

Zamieszczone przez edvard
                z tego co wiem to kupując z zamiarem wywozu vat-u nie płacisz. sam kiedyś wystawiałem taką fakturę bez vat-u no i kilka takich dostałem (np. z włoch), tak więc leotdi chyba się mylisz...
                raczej nie,

chciałem kupić NOWY samochód (w myśl polskich przepisów to taki, który ma poniżej 6.000 km przebiegu lub upłynęło mniej niż 6-mcy od daty 1-szej rejestracji, a używany = powyżej 6.000km i powyżej 6-mcy).

Niemiecki sprzedawca mi wytłumaczył z tym VAT - jak opisałem - więc zrezygnowałem z zakupu NOWEGO !
                pozdrowienia

leotdi
                -----------------------
                +180kM ASV by Ali

Komentarz

• edvard
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 69

leotdi, wydaje mi się, że niemiecki sprzedawca nie chciał czekać na zwrot vatu nadpłaconego od ichniejszego urzędu skarbowego, ... chociaż jako osoba fizyczna, może odbierasz vat na granicy/urzędzie celnym? Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
                  Sprawa wymaga wyjaśnienia.
                  Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
                  JETTA Highline 1.4 TSI 160

Komentarz

• karmel
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1363

odkad weszliśmy do uni nas nie dotyczy tax free
                    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• leotdi
                      Classic
                      • 2006
                      • 30

leotdi, wydaje mi się, że niemiecki sprzedawca nie chciał czekać na zwrot vatu nadpłaconego od ichniejszego urzędu skarbowego, ... chociaż jako osoba fizyczna, może odbierasz vat na granicy/urzędzie celnym? Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
                      Sprawa wymaga wyjaśnienia.
                      ale na jakiej granicy :?:

przecież w Unii Europejskiej nie ma granic dla przepływu towarów i ludzi (poza kontrolą paszportową) :?: więc nie ma odbierania VAT na granicy/ czy UC.
                      TAX FREE FOR TOURISTS - ok, ale dla ukraińców, rosjan, ale nie dla nas, czyli obywateli UE.

Samochody należą do grupy sharmonizowanej i w przypadku zakupu NOWEGO samochodu przez osobę fizyczną jest tak, jak napisałem.
                      pozdrowienia

leotdi
                      -----------------------
                      +180kM ASV by Ali

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
                        a jaki sens jest kupowac bez VATu (jednak sie da nawet w krajach uni przez obywateli uni) jesli tam placi sie 16% a u nas 22% - a zaplacic i tak i tak trzeba - wybieramy tylko gdzie...
                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• leotdi
                          Classic
                          • 2006
                          • 30

Zamieszczone przez Jabar1975
                          Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
                          a jaki sens jest kupowac bez VATu (jednak sie da nawet w krajach uni przez obywateli uni) jesli tam placi sie 16% a u nas 22% - a zaplacic i tak i tak trzeba - wybieramy tylko gdzie...
                          poprawka,

od 1 stycznia 2007 VAT = 19% jeśli chodzi o Niemcy.

Obywatele (osoby fizyczne) Unii kupują wyłącznie z VAT :!:

Sprawa jest prosta : w Niemczech jest sporo firm które sprowadzają samochody np. z Holandii. Jako że w Holandii podatki w sumie są dość spore, to firma niemiecka płaci tam stosunkowo małą wartość netto. W Niemczech narzuca ona "swój" 19% podatek, i samochody potrafią być tańsze od tzw. wersji niemieckich, nawet o 30%. Sprowadzają je z reguły na kołach z tzw. Tageszulassung (takie 1-dniowe dopuszczenie rejestracyjne, aby doholować do Niemiec). Myślałem o kupnie takiego nowego leona i odpuściłem po otrzymaniu informacji o czym już wcześniej pisałem.

VAT płaci się u nas, i wg naszej stawki. A korzyścią ma być to, że mimo 22% takie auto kupione "u niemca (firmy), a sprowadzone przez niego z holandii jest jednak tańsze niż u nas.

Przykład: Leon II Cupra (2.0 TFSI i 240kM) Niemiec oferuje "holendra na swoim rynku" już za ok. 22 tys. EUR (standardowe wyposażenie) a u nas za ile :?: Na pewno drożej :!:
                          pozdrowienia

leotdi
                          -----------------------
                          +180kM ASV by Ali

Komentarz

• ibrokers
                            Classic
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 7

Witam wszystkich Octavianów :-)
                            Od wczoraj jestem w końcu szczęśliwym posiadaczem nowiutkiej O2 1.9TDi. Dostawcą auta był autobroker AutoCC. Zamawiałem wersję Ambiente, a otrzymałem - bez dopłaty - wyższą wersję Elegance (w porównaniu z tym co zamówiłem bogatsza m.in. o Climatronic zamiast klimy manualnej, alufelgi, tempomat, skórzana kierownica i parę dodatkowych drobiazgów). Auto zostało wzięte na firmę w leasing przez EFL, co na pewno wpłynęło na czas realizacji zamówienia bo EFL zadeklarował że zapłaci za auto dopiero po sprowadzeniu go do Polski. AutoCC wyłożyło więc swoje pieniądze (czego jako broker nie musiało robić) i sprowadziło samochód do Wrocławia, a ja wpłaciłem tylko zaliczkę - 7,5% i było to dokładnie 28 marca, tego dnia też się tutaj zarejestrowałem .
                            Co prawda naczekałem się 5,5 miesiąca, ale nawet biorąc pod uwagę obecną obniżkę w Skoda Auto Polska na Skodę Octavię w wysokości 9500 zł, zaoszczędziłem ok. 17000 zł w porównaniu z zakupem w polskim salonie (moje auto kosztowało 58100 zł przy kursie 1Euro=3,37 zł). Nie ukrywam że oczekiwanie szarpało mi nerwy (a czytanie różnych forów w międzyczasie jeszcze bardziej), ale jak się okazuje warto było mieć tytanowe jaja.

Jeśli ktoś jest gotowy na 5-6 miesięcy oczekiwania (może mniej bez zabawy z leasingiem) w zamian za spore oszczędności to wg mnie warto jak najbardziej.

Opowiadać mógłbym jeszcze długo, ale co będę przynudzać... jak ktoś będzie miał pytania to zapraszam na priv.

Komentarz

• Ziomal
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 5841
                              • Octavia I (1U2)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ibrokers, mógłbyś zrobić porównanie swojej wersji Elegance a salonowej PL Elegance w miarę czasu ? Chciałbym zobaczyć jakie są różnice.
                              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ibrokers
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 7

Zamieszczone przez Ziomal
                                ibrokers, mógłbyś zrobić porównanie swojej wersji Elegance a salonowej PL Elegance w miarę czasu ? Chciałbym zobaczyć jakie są różnice.
                                Z tego co wypatrzyłem - przed zamówieniem rzecz jasna - to różnice (porównując PL i LT) in minus są trzy:
                                - brak wycieraczki tylnej szyby
                                - brak czujników parkowania
                                - brak spryskiwaczy reflektorów przednich

Różnice in plus (znaczy dostałem w cenie, a w polskim Elegance są za dopłatą):
                                - alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu

Więcej różnic nie stwierdziłem, choć pewnie jakieś jeszcze są...

Komentarz

• oculus
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 228

W USA szkodników nie sprzedają? Tam by było pewnie dwa razy taniej niż u nas.
                                  Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez oculus
                                    W USA szkodników nie sprzedają? Tam by było pewnie dwa razy taniej niż u nas.
                                    nie, nie sprzedają
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• danielcio
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 84
                                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez ibrokers
                                      Z tego co wypatrzyłem - przed zamówieniem rzecz jasna - to różnice (porównując PL i LT) in minus są trzy:
                                      - brak wycieraczki tylnej szyby
                                      - brak czujników parkowania
                                      - brak spryskiwaczy reflektorów przednich
                                      Alarm to każdy ci dołoży gratis przy zamawianiu samochodu.
                                      A felgi masz 15" czy 16"?
                                      masz Maxi-dot?

Wycieraczka tylnej szyby u nas bezcenna pewnie 600 zł
                                      Czujniki parkowania przednie standard ale koszt pewnie koło 1200 i tylne 1200 zł=2400 zł
                                      Spyskiwacze 700 zł
                                      Czyli już mamy różnicę 3 700 zł
                                      DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
                                      INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
                                      [email protected]

Komentarz

• twin
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 288

Ja robiłem takie porównanie przed podjęciem decyzji gdzie auto kupic i wyszło mi róznicy ok 6000 PLN.
                                        Bazowałem na listach wyposażenia od litewskich dealerów i listach od autobrokerów.
                                        Nie wiem na ile te informacje były wiarygodne ale w litewskiej wersji Elegance nie było :
                                        -czujników parkowania , przód i tył
                                        -kurtyn bocznych
                                        -felgi były aluminiowe ale 15ki Orion
                                        -MaxiDota
                                        -ogumienie bylo 195/65 R15
                                        - kolo zapasowe dojazdowe
                                        - aktywnych zagłówków
                                        - nie widzialem tez opisu : przyciemniany pas przeciwsloneczny na przedniej szybie

Na plus :
                                        - dywaniki materiałowe

Moze kolega to zweryfikuje ze swoja wersja ?

Komentarz

• danielcio
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 84
                                          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez twin
                                          -czujników parkowania , przód i tył
                                          -kurtyn bocznych
                                          -felgi były aluminiowe ale 15ki Orion
                                          -MaxiDota
                                          -ogumienie bylo 195/65 R15
                                          - kolo zapasowe dojazdowe
                                          - aktywnych zagłówków
                                          - nie widzialem tez opisu : przyciemniany pas przeciwsloneczny na przedniej szybie
                                          No widzisz te dodatki u nas 6 200 zł żeby doprowadzić do wersji Elegance +spryskiwacze 700zł +wycieraczka szyby tylnej ok. 600 razem robi się twoja cena 58 100 zł+ 7500 zł razem 65 600 zł+ bezcenne czekanie 5,5 miesiąca i jeszcze pewnie coś by się znalazło bo ja analizowałem już kiedyś wersję litewską z Polską .
                                          U nas Elegance 83 600 zł -9500 upust standard+ upust dealera razem po upuście 67 000 zł +alarm+dywaniki welur lub guma.
                                          No nie wiem czy bym się zdecydował
                                          DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
                                          INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
                                          [email protected]

Komentarz

• twin
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 288

Ja sie nie zdecydowałem bo wychodziło jakies 5 tys. taniej przy ryzyku zmiany kursu EUR który zresztą nastąpił.

Generalnie cena brokera plus 1000 PLN za transport auta w porowniu do cen polskich salonów z obecnymi upustami to nie miało sensu się tak bawić.

Ponadto jeden z polskich dealerów Skody zaoferował mi auto w tej samej specyfikacji ok 4-5 tys. taniej sprowadzone od niemieckiego dealera. Ale sprawa była podobna . Czekanie minimum 2 miesiące, płatność w EUR i ryzyko zmiany kursu po mojej stronie.
                                            Gdybym tak zrobił i kurs EUR nie zmieniłby się kupiłbym auto ok 21 tys. PLN taniej niz oficjalny cennik u polskiego dealera.

Komentarz

• Misiekoctavia
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 891

A mnie jeszcze nurtuje gdzie OII oferowane na Litwe jest produkowane :?:
                                              W tych samych fabrykach co OII na Polske :?:

Komentarz

• ibrokers
                                                Classic
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 7

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                                                A mnie jeszcze nurtuje gdzie OII oferowane na Litwe jest produkowane :?:
                                                W tych samych fabrykach co OII na Polske :?:
                                                Moja OII odebrana w piątek, a pochodząca z Litwy, jest wyprodukowana w Mlada Boleslav.

Komentarz

• turbojajko
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 168

Zdaje sie ze widzialem taka na w jakims angebocie w Niemczech za 19 000 € ... rocznik biezacy oczywsicie :wink:
                                                  miauuuuuuuuuuu!
                                                  O1 SLX

Komentarz

• cool_torun
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 162

Ja miałem kupić właśnie poza Polską. Prawda jest taka, że jak na cennik się patrzy to super, ale każdy rynek specyfikacja wyposażenia jest inna. Procedura jest taka, że od ceny w danym kraju odejmuje się VAT, w Polsce dolicza akcyzą i do tej ceny jeszcze 22% Vat. Poza tym samochód trzeba sprowadzić na lawecie, ponieważ jeśli chciałbyś tymczasowe kupić tablice w obcym państwie, to w Polsce ten wóz będzie traktowany już jako używany, co się wiąże z opłatą recyklingową i dodatkowym przeglądem :!:
                                                    Suma sumarum po obliczeniu ceny w Niemczech i Polsce (przy cenie EURO=3.45) za tak samo skonfigurowane auto wyszła mi podobna cena, a tu trzeba jeszcze doliczyć transport i dojazd tam.
                                                    Co do gwarancji, auto kupione w Unii jest objęte eurogwarancją i jest ono (musi być) respektowane w całej Unii.
                                                    Kupiłem więc autko w Polsce, a upust wynegocjowałem w wysokości ok. 7,5 tys.
                                                    Teraz zapewne jeszcze w tej cenie miałbym kurtyny i ESP, ale cóż spieszyłem się z zakupem

Komentarz

Pracuję...