swoją drogą, wg przepisów to chyba gwarancje powyżej 2 lat można traktowac jako coś ekstra, bo do 2 lat nikt nikomu tu łaski nie robi (chociaż tak by się właśnie wydawało) - vide przepisy o niezgodności towaru z umową, czy jakoś tak...
Nowa Octavia?? - tylko z Litwy, popatrzcie na ceny.
Zwiń
X
-
ale przy kalkulowaniu cen autek z innych krajów UE trzeba mieć na uwadze, że specyfikacje tych samochodów mimo tej samej nazwy wyposażenie mają inne!!! np. Elegance z Litwy to nie 100% Eleganca z Polski :!:
A co do tzw. 'eurogwarancji' to u Skody faktycznie chyba z tym jest różnie. Nawet w książkach serwisowych autek z naszych salonów napisane jest, że gwarancja obejmuje tylko teren POLSKI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9a takie trochę laickie pytanieops: a później po kupnie auta ich Vatu nie da się odzyskać ?:idea:
płacąc VAT w Polsce musisz potem udowodnić/przedstawić im ten fakt, a wtedy oni Ci zwrócą ze swoją stawką ich VAT.
Jakby nie było, płacisz VAT na początku podwójnie :!: .. zanim odzyskasz VAT z kraju sprzewdawcy.pozdrowienia
leotdi
-----------------------
+180kM ASV by Ali
Komentarz
-
-
z tego co wiem to kupując z zamiarem wywozu vat-u nie płacisz. sam kiedyś wystawiałem taką fakturę bez vat-u no i kilka takich dostałem (np. z włoch), tak więc leotdi chyba się mylisz...Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Komentarz
-
-
Mogę wtrącić?
Przy zakupach towarów wewnątrz wspolnoty europejskiej (a dokładnie nabyciu wewnątrzwspólnotowym) faktycznie nie ma VATu. Innymi słowy sprzedający podmiot z jednego kraju wystawia fakturę z Vatem 0% jeśli dostarcza towar do innego kraju wspolnoty. Dotyczy to na pewno vatmanów.
W przypadku osób fizycznych - tu dopiero zgłebia temat moja księgowa. Zarzuciłem jej temat właśnie taki: jak to wygląda gdybym chciał kupić auto jako "fizol" w innym kraju UE. Z chęcią wypowiem się po Wielkiej Nocy - no chyba że ktoś mnie uprzedzi - choć wypowiem się tak czy inaczej - np potwierdze albo wejdę w dyskusję ;-)nawigację mam - ram pa pa pa pam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez edvardz tego co wiem to kupując z zamiarem wywozu vat-u nie płacisz. sam kiedyś wystawiałem taką fakturę bez vat-u no i kilka takich dostałem (np. z włoch), tak więc leotdi chyba się mylisz...
chciałem kupić NOWY samochód (w myśl polskich przepisów to taki, który ma poniżej 6.000 km przebiegu lub upłynęło mniej niż 6-mcy od daty 1-szej rejestracji, a używany = powyżej 6.000km i powyżej 6-mcy).
Niemiecki sprzedawca mi wytłumaczył z tym VAT - jak opisałem - więc zrezygnowałem z zakupu NOWEGO !pozdrowienia
leotdi
-----------------------
+180kM ASV by Ali
Komentarz
-
-
leotdi, wydaje mi się, że niemiecki sprzedawca nie chciał czekać na zwrot vatu nadpłaconego od ichniejszego urzędu skarbowego, ... chociaż jako osoba fizyczna, może odbierasz vat na granicy/urzędzie celnym? Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
Sprawa wymaga wyjaśnienia.Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez edvardleotdi, wydaje mi się, że niemiecki sprzedawca nie chciał czekać na zwrot vatu nadpłaconego od ichniejszego urzędu skarbowego, ... chociaż jako osoba fizyczna, może odbierasz vat na granicy/urzędzie celnym? Rzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
Sprawa wymaga wyjaśnienia.
przecież w Unii Europejskiej nie ma granic dla przepływu towarów i ludzi (poza kontrolą paszportową) :?: więc nie ma odbierania VAT na granicy/ czy UC.
TAX FREE FOR TOURISTS - ok, ale dla ukraińców, rosjan, ale nie dla nas, czyli obywateli UE.
Samochody należą do grupy sharmonizowanej i w przypadku zakupu NOWEGO samochodu przez osobę fizyczną jest tak, jak napisałem.pozdrowienia
leotdi
-----------------------
+180kM ASV by Ali
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez edvardRzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Zamieszczone przez edvardRzadko sprzedją z VAT 0%, ale wielokrotnie widziałem naklejki w sklepach "TAX FREE FOR TOURISTS".
od 1 stycznia 2007 VAT = 19% jeśli chodzi o Niemcy.
Obywatele (osoby fizyczne) Unii kupują wyłącznie z VAT :!:
Sprawa jest prosta : w Niemczech jest sporo firm które sprowadzają samochody np. z Holandii. Jako że w Holandii podatki w sumie są dość spore, to firma niemiecka płaci tam stosunkowo małą wartość netto. W Niemczech narzuca ona "swój" 19% podatek, i samochody potrafią być tańsze od tzw. wersji niemieckich, nawet o 30%. Sprowadzają je z reguły na kołach z tzw. Tageszulassung (takie 1-dniowe dopuszczenie rejestracyjne, aby doholować do Niemiec). Myślałem o kupnie takiego nowego leona i odpuściłem po otrzymaniu informacji o czym już wcześniej pisałem.
VAT płaci się u nas, i wg naszej stawki. A korzyścią ma być to, że mimo 22% takie auto kupione "u niemca (firmy), a sprowadzone przez niego z holandii jest jednak tańsze niż u nas.
Przykład: Leon II Cupra (2.0 TFSI i 240kM) Niemiec oferuje "holendra na swoim rynku" już za ok. 22 tys. EUR (standardowe wyposażenie) a u nas za ile :?: Na pewno drożej :!:pozdrowienia
leotdi
-----------------------
+180kM ASV by Ali
Komentarz
-
-
Witam wszystkich Octavianów :-)
Od wczoraj jestem w końcu szczęśliwym posiadaczem nowiutkiej O2 1.9TDi. Dostawcą auta był autobroker AutoCC. Zamawiałem wersję Ambiente, a otrzymałem - bez dopłaty - wyższą wersję Elegance (w porównaniu z tym co zamówiłem bogatsza m.in. o Climatronic zamiast klimy manualnej, alufelgi, tempomat, skórzana kierownica i parę dodatkowych drobiazgów). Auto zostało wzięte na firmę w leasing przez EFL, co na pewno wpłynęło na czas realizacji zamówienia bo EFL zadeklarował że zapłaci za auto dopiero po sprowadzeniu go do Polski. AutoCC wyłożyło więc swoje pieniądze (czego jako broker nie musiało robić) i sprowadziło samochód do Wrocławia, a ja wpłaciłem tylko zaliczkę - 7,5% i było to dokładnie 28 marca, tego dnia też się tutaj zarejestrowałem.
Co prawda naczekałem się 5,5 miesiąca, ale nawet biorąc pod uwagę obecną obniżkę w Skoda Auto Polska na Skodę Octavię w wysokości 9500 zł, zaoszczędziłem ok. 17000 zł w porównaniu z zakupem w polskim salonie (moje auto kosztowało 58100 zł przy kursie 1Euro=3,37 zł). Nie ukrywam że oczekiwanie szarpało mi nerwy (a czytanie różnych forów w międzyczasie jeszcze bardziej), ale jak się okazuje warto było mieć tytanowe jaja.
Jeśli ktoś jest gotowy na 5-6 miesięcy oczekiwania (może mniej bez zabawy z leasingiem) w zamian za spore oszczędności to wg mnie warto jak najbardziej.
Opowiadać mógłbym jeszcze długo, ale co będę przynudzać... jak ktoś będzie miał pytania to zapraszam na priv.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ziomalibrokers, mógłbyś zrobić porównanie swojej wersji Elegance a salonowej PL Elegance w miarę czasu ? Chciałbym zobaczyć jakie są różnice.
- brak wycieraczki tylnej szyby
- brak czujników parkowania
- brak spryskiwaczy reflektorów przednich
Różnice in plus (znaczy dostałem w cenie, a w polskim Elegance są za dopłatą):
- alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu
Więcej różnic nie stwierdziłem, choć pewnie jakieś jeszcze są...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ibrokersZ tego co wypatrzyłem - przed zamówieniem rzecz jasna - to różnice (porównując PL i LT) in minus są trzy:
- brak wycieraczki tylnej szyby
- brak czujników parkowania
- brak spryskiwaczy reflektorów przednich
A felgi masz 15" czy 16"?
masz Maxi-dot?
Wycieraczka tylnej szyby u nas bezcennapewnie 600 zł
Czujniki parkowania przednie standard ale koszt pewnie koło 1200 i tylne 1200 zł=2400 zł
Spyskiwacze 700 zł
Czyli już mamy różnicę 3 700 złDOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
[email protected]
Komentarz
-
-
Ja robiłem takie porównanie przed podjęciem decyzji gdzie auto kupic i wyszło mi róznicy ok 6000 PLN.
Bazowałem na listach wyposażenia od litewskich dealerów i listach od autobrokerów.
Nie wiem na ile te informacje były wiarygodne ale w litewskiej wersji Elegance nie było :
-czujników parkowania , przód i tył
-kurtyn bocznych
-felgi były aluminiowe ale 15ki Orion
-MaxiDota
-ogumienie bylo 195/65 R15
- kolo zapasowe dojazdowe
- aktywnych zagłówków
- nie widzialem tez opisu : przyciemniany pas przeciwsloneczny na przedniej szybie
Na plus :
- dywaniki materiałowe
Moze kolega to zweryfikuje ze swoja wersja ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twin-czujników parkowania , przód i tył
-kurtyn bocznych
-felgi były aluminiowe ale 15ki Orion
-MaxiDota
-ogumienie bylo 195/65 R15
- kolo zapasowe dojazdowe
- aktywnych zagłówków
- nie widzialem tez opisu : przyciemniany pas przeciwsloneczny na przedniej szybie
U nas Elegance 83 600 zł -9500 upust standard+ upust dealera razem po upuście 67 000 zł +alarm+dywaniki welur lub guma.
No nie wiem czy bym się zdecydowałDOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
[email protected]
Komentarz
-
-
Ja sie nie zdecydowałem bo wychodziło jakies 5 tys. taniej przy ryzyku zmiany kursu EUR który zresztą nastąpił.
Generalnie cena brokera plus 1000 PLN za transport auta w porowniu do cen polskich salonów z obecnymi upustami to nie miało sensu się tak bawić.
Ponadto jeden z polskich dealerów Skody zaoferował mi auto w tej samej specyfikacji ok 4-5 tys. taniej sprowadzone od niemieckiego dealera. Ale sprawa była podobna . Czekanie minimum 2 miesiące, płatność w EUR i ryzyko zmiany kursu po mojej stronie.
Gdybym tak zrobił i kurs EUR nie zmieniłby się kupiłbym auto ok 21 tys. PLN taniej niz oficjalny cennik u polskiego dealera.
Komentarz
-
-
Ja miałem kupić właśnie poza Polską. Prawda jest taka, że jak na cennik się patrzy to super, ale każdy rynek specyfikacja wyposażenia jest inna. Procedura jest taka, że od ceny w danym kraju odejmuje się VAT, w Polsce dolicza akcyzą i do tej ceny jeszcze 22% Vat. Poza tym samochód trzeba sprowadzić na lawecie, ponieważ jeśli chciałbyś tymczasowe kupić tablice w obcym państwie, to w Polsce ten wóz będzie traktowany już jako używany, co się wiąże z opłatą recyklingową i dodatkowym przeglądem :!:
Suma sumarum po obliczeniu ceny w Niemczech i Polsce (przy cenie EURO=3.45) za tak samo skonfigurowane auto wyszła mi podobna cena, a tu trzeba jeszcze doliczyć transport i dojazd tam.
Co do gwarancji, auto kupione w Unii jest objęte eurogwarancją i jest ono (musi być) respektowane w całej Unii.
Kupiłem więc autko w Polsce, a upust wynegocjowałem w wysokości ok. 7,5 tys.
Teraz zapewne jeszcze w tej cenie miałbym kurtyny i ESP, ale cóż spieszyłem się z zakupem
Komentarz
-
Komentarz