Octavia vs. Insignia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Thundi
    L&K
    • 2005
    • 1157

Zamieszczone przez perfex
    Oczywiście skrzynie typu CVT albo MCP (skrzynia "ręczna" z siłownikiem zmieniającym biegi) to powinna być porażka.
    Chyba nie za bardzo wiesz co piszesz bo:
    - Skrzynia CVT to nie skrzynia ręczna-zautomatyzowana tylko skrzynia bezstopniowa :!:

Skrzyń bezstopniowych nie polecam bo faktycznie albo są kiepskie (szybko padają) albo fatalnie działają (trzymają auto na stałych obrotach i wtedy zmieniają przełożenie.

Zaś ręczne-zautomatyzowane działają całkiem nieźle (np: BMW ) choć też zdarzają się wyjątki.

ps:
    Skrzynie bezstopniowe działają mniej więcej na tej zasadzie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariator
    O ortografie dba FF.
    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Yarek
      Elegance
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez se@l
      Vectra/insignia duuużo lepiej się prowadzi od Octavi.
      Na pewno jeździłeś Vectrą i Octavią 2?
      . pzdr Jarek
      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez Thundi
        - Skrzynia CVT to nie skrzynia ręczna-zautomatyzowana tylko skrzynia bezstopniowa :!:
        Przecież perfex nigdzie tego nie napisał, tylko wymienił kilka rodzajów skrzyń uchodzących w pewnych kręgach za "automaty".

Skrzynie bezstopniowe działają mniej więcej na tej zasadzie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariator
        Lepsze wariatory znajdziesz w skuterach
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez se@l
          Vectra/insignia duuużo lepiej się prowadzi od Octavi. Octavia to taki przerośnięty golf.
          Se@l, kto ci takich głupot nagadał ??? Tak sie składa ze mój ojciec ma Vectrę C po lifcie 1.8 16V i mam przyjemośc nia nie raz jeździć. Moja O II prowadzi sie lepiej i na wprost i w szybkich łukach. Vectra C szybciej osiaga kres swoich możliwości i potrafi mocniej rzucić tyłem. O II równiez lepiej reaguje na poprzeczne nierównosci (jest spokojnniejsza).
          Natomiast nie bardzo wiem dlaczego tak bardzo wieszacie psy na Vectrze C. Puki co auto ojca nie sprawia jakichkowiek problemów. Fakt diesle, jak w każdej jednej marce są awaryjne (dlatego nie kupuję diesla ) ale Vectra C z benzynką pod maską to bezawaryjne i nie sprawiajace problemów auto. Choć faktycznie przyznac trzeba, że O II jest wygodniejsza i lepiej się prowadzi.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

Zamieszczone przez Morgoth
            Plusem Insigni jest udany design
            Ja wiem czy on taki udany................ponton taki i tyle, choć coraz więcej tego na ulicach.

Z proponowanej 2-ki wziąłbym.........................Hondę Accord. :diabelski_usmiech

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ja tam sie nie znam na tych dsg pcp lsd itd :wink: ale słucham w radio tok fm audycji motoryzacyjnej i tam strasznie zjechali ten automat w połączeniu z tym silnikiem w Insigni. Gość (chyba J.Balkan) mówił żę dawno czymś tak słabym nie jeździł.,że ta skrzynia w ogóle sobie nie radzi z tym autem.

a jeśli chodzi o walory estetyczne to octavia nawet się do insigni nie umywa. Bardzo mi sie podoba ten dizajn w insigni, no i samo auto jest o klasę wyższe. a skoda, cóż praktisze kwadratisze gud

Komentarz

• Jark7
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2008
                • 777

chodzi mi o wasze możliwie obiektywne spojrzenie na temat
                o to zawsze najtrudniej
                mam porównanie pomiędzy moją skromną octą 1 w tdiku a wypasioną vektrą brata też w disel-u (którą trochę pojeździlem) i powiem, że na dłuższą metę jakoś mi ta vectra nie pasowała.

Mój wybór byłby
                Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                Jark7
                było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• karpecik
                  Rider
                  • 2004
                  • 279

No to teraz ja.
                  Stać mnie było jak kupowałem O2 na Insignię, BMW, Volvo, Mercedesa, Jaguara, Jeepa i jeszcze kilka droższych aut. No, na Astona Martina DB9 (bo tylko taką nazwę słyszałem) to mi brakuje :lol: Uważałem jednak, że wydanie 100K na auto w moim przypadku to trochę za dużo. No, ale każdy dobiera auto pod swoje wymagania.
                  Wybrałem Octavię. Insignię oglądałem i: dla mnie jest za ciasna w środku, za ciężka i nieładna w niektórych kolorach. Jak się kupuje duże auto to chce się, aby jeździło szybko lub dość szybko. A to kosztuje duże zużycie paliwa. Jakbym miał się bujać po Wawie takim dużym autem to bym wolał C5 z hydraulicznym zawieszeniem. I też ma automat. Tylko, że DSG Octavii po prostu jest najlepszy. Auto w jeździe miejskiej pali do 7.5l/100km w zimie.
                  Gdybym teraz miał i musiał wydać 100K na jedno z tych aut to wybiorę Octavię. Zwłaszcza ze skórą w środku.... żona miała rację. Warto.

Komentarz

• se@l
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 169

Zamieszczone przez Yarek
                    Zamieszczone przez se@l
                    Nie... zapewne zdjęcie w podpisie znalazłem na fotka.pl
                    pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez se@l
                      Zamieszczone przez Yarek
                      Zamieszczone przez se@l
                      Nie... zapewne zdjęcie w podpisie znalazłem na fotka.pl
                      A tak się upewniam, bo jeździłem trochę Vectrą C i wciąż uważam to auto za nudne i prowadzące się jak miska kisielu po stole.
                      . pzdr Jarek

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Zamieszczone przez karpecik
                        C5 z hydraulicznym zawieszeniem. I też ma automat
                        w C5 automat jest tylko w wersji exlusive i minimum 2.0 diesel, innymi słowy od 140 tyś ;-) podczas gdy sam C5 zaczyna się od ~80000.

perfex, jeśli szukasz użyteczności to Octavia będzie lepsza, jeśli chcesz zwrócić na sibie uwagę, lubisz nowsze rzeczy, itd... Bierz Insignie lub SUPERBA COMBI , nawet kosztem silnika zyskujesz DSG to nie jest automat, to jest najlpesze z możliwych rozwiązań do płynnej miejskiej jazdy !
                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rastajan
                          Drive
                          • 2009
                          • 93

Więc najpierw spróbuję obiektywnie (o ile to możliwe):

Insignia ma wiele plusów, jest to nowa konstrukcja, wyższa klasa niż Octa - większy prestiż, większy rozstaw osi, atrakcyjna stylistyka - wielu osobom będzie się podobać i będzie robić lepsze wrażenie niż octavia.

Natomiast subiektywnie:
                          to powiem, że są marki które z powodu złego IMO wizerunku (awarie czasem wygląd aut a może i stereotypy) bym nie kupił i właśnie w tej kategorii widzę Opla. Nie mówię, że Insignia mi się nie podoba, że będzie się psuła czy coś... ale jest coś w marce Opel co mi nie pasuje, może kiepska opinia starszych modeli i osobiście bym nie kupił.

Z resztą 2 miesiące temu stałem przed podobnym wyborem, i wybrałem właśnie Octavię z bogatym wyposażeniem a nie auto klasy średniej z nieco uboższym. Myślę, że jest w Polsce jeszcze takie myślenie - kupić jak największe auto, byle się pokazać, nieważne że uboga wersja, ale fura jest. Ja wyszedłem z założenia, że lepiej kupić coś niższej klasy, ale z lepszymi dodatkami.

Komentarz

• fan
                            Elegance
                            • 2009
                            • 760

Teraz Moje "5 groszy".INSIGNIA jest wieksza(bardziej w klasie SUPERBa),duzo ładniejsza na zewnatrz i w srodku,mimo iz sam posiadam OIIFL uwazam,ze INSIGNIA jesli chodzi o design bije na glowe OCTAVIE.Za to jesli chodzi o silniki to uwazam,ze tutaj OCTAVIA jest z przodu,mniej pali,lepsze osiagi,DSG OCTAVII o niebo lepszy.Dlatego za taka kase Ja bym wybral SUPERBa KOMBI 1.8TSI + CHIP. :szeroki_usmiech
                            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• perfex
                              L&K
                              • 2005
                              • 1117

Wiem co piszę. I wiem, że jest bezstopniowa. I znam jej zasadę działania (dwa odwrócone stożki połaczone pasem) i wiem, że nie chciałbym takim autem jeździć.

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 21:51 ]
                              Zamieszczone przez fan
                              Ja bym wybral SUPERBa KOMBI 1.8TSI + CHIP. :szeroki_usmiech
                              To jest teraz główny konkurent dla Insignii, jazda próbna prawdę powie Po niedzieli pojeźdżę Insignią 2.0T Automat, mam nadzieję, że w Wawie znajdę Superba 1.8 TSI DSG do jazdy, jak ktoś wie gdzie jest to proszę o info Większość dilerów, wszystkich marek ma tylko diiiizle :kciukminus
                              Ps. Po namyśle i dogłębnym ponownym "macaniu" firmowej Octy odpadła ona z konkurencji. Nieduża szerokość wnętrza, beznadziejne siedzenia przednie i wykładzina podłogowa pociągnięta aż prawie do szczytu konsoli środkowej przechyliły szalę

Ps.Ps. Próbowaliście siedzeń dostępnych w Insignii za 1500 zł jako sportowe siedzenia, z wydłużanym siedziskiem? Ależ są poezyjnie wygodne... :kciukgora
                              Pozdrawiam
                              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• tomek
                                L&K
                                • 2005
                                • 1078

perfex, dzisiaj jeździłem superbem 1.8 w tym salonie na puławskiej. Chyba to jest polmot. Niestety, skrzynia jest ręczna, ale sprawdzisz czy silnik radzi sobie z tą masą i ocenisz czy Ci to starczy.
                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Octavia2Limited
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 322

Perfex napisał/a:
                                  Ps. Po namyśle i dogłębnym ponownym "macaniu" firmowej Octy odpadła ona z konkurencji. Nieduża szerokość wnętrza, beznadziejne siedzenia przednie i wykładzina podłogowa pociągnięta aż prawie do szczytu konsoli środkowej przechyliły szalę
                                  Dlaczego uważasz przednie siedzenia za beznadziejne ? Jaką octe i z jakimi siedzieniami masz na myśli :wink: ?
                                  * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
                                  * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• Yarek
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 992

Zamieszczone przez Octavia2Limited
                                    Perfex napisał/a:
                                    Dlaczego uważasz przednie siedzenia za beznadziejne ? Jaką octe i z jakimi siedzieniami masz na myśli :wink: ?
                                    Wiem, powtarzam się, ale każda octavia ma beznadziejne siedzenia
                                    . pzdr Jarek

Komentarz

• perfex
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1117

Zamieszczone przez Octavia2Limited

Tu się trochę biję w pierś - mam na myśli wersję Elegance. Na siedzeniach RS niestety nie siedziałem, zakładam że na pewno są lepsze, no bo nie mogą być gorsze :wink: Dla mnie te siedzenia w Elegance wołają o pomstę do nieba, nadają się najwyżej do Fabii.

Ps. Widział może ktoś z was na żywo dach panoramiczny w Superbie Combi A najlepiej czy używał ? Ciekaw jestem czy dzięki takiej wystającej tam siatce na muchy możliwa jest jazda z otwartym dachem z prędkościami ciut większymi niż 100.
                                      Pozdrawiam
                                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Stać mnie było jak kupowałem O2 na Insignię, BMW, Volvo, Mercedesa, Jaguara, Jeepa i jeszcze kilka droższych aut.
                                        Jakie BMW? 116?
                                        Jakie Volvo? C30?
                                        Mercedesa A?
                                        Jaguara ... może najtańszy X-TYPE Classic Diesel 2.0 l 130 KM za €30 500 (rocznik 2009)?

Kupujesz to czego potrzebujesz, czy dla sąsiadów żeby im coś udowodnić?

Jakbym miał się bujać po Wawie takim dużym autem to bym wolał C5 z hydraulicznym zawieszeniem. I też ma automat.
                                        Ten automat jest przetragiczny, dobry na powolne cruising, ale nie na szybkie zmiany biegów w krytycznych sytuacjach drogowych.

Gdybym teraz miał i musiał wydać 100K na jedno z tych aut to wybiorę Octavię. Zwłaszcza ze skórą w środku.... żona miała rację.
                                        Hmmm fajnie masz, moja na początku powiedziała, że do Skody nie wsiądzie, bo wstyd :diabelski_usmiech . Urabiam ją już od miesiąca

Jac_ek ma rację, Insignię porównaj z Superbem i wybierz jedno z nich.
                                        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                        G.B.Show

Komentarz

• grzes74
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 176
                                          • Rapid (NH3)

Re: Octavia vs. Insignia

Jest taki wybór:
                                          Octavia RS 2.0 TFSI(200) DSG vs. Insignia 2.0T (220) Automat
                                          Wyposażenie można powiedzieć, że takie samo ("elektryka", ksenony itd).
                                          Cena też praktycznie taka sama - Insignia jest nawet 1-2 tys tańsza. (już po wszystkich upustach i ze Skody i Opla)
                                          Warunki gwarancji raczej takie same.
                                          I pytanie: jakie byście mieli argumenty za i przeciw poszczególnym autom z tej pary ? Wiadomo, że na OCP bardziej będzie preferowana Octavia, ale chodzi mi o wasze możliwie obiektywne spojrzenie na temat.

Ps. I nie proponujcie raczej jakichś innych rozwiązań bo chyba ciężko by je znaleźć, no chyba że ktoś ma jakiś fajny pomysł - kryteria są takie: auto nowe, z kratką, Benzynowe, najchętniej turbo (moc ma być) i z automatem, cena ok. 100 tys. brutto. Jakieś propozycje ?
                                          Cóż ja bym automat olał. Ale w tym pojedynku górą Opel. Insignia to jednak klasa D, Octavia to taki trochę "dmuchany" kompakt.
                                          Insignia vs Superb już byłoby gorzej dla Opla...

I jeszcze jedno (równie ważne) - jaki masz serwis jednej i drugiej marki w okolicy. To ważne. Jak kupujesz każdy jest miły bo masz do wydania x tys PLN... potem już bywa różnie.
                                          pozdrawiam
                                          Grzes
                                          polecam :

www.octavia-forum.de
                                          www.skodacommunity.de
                                          www.briskoda.net........

Komentarz

• Bear.Paw
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 55

Zamieszczone przez rastajan
                                            Natomiast subiektywnie:
                                            (...)... ale jest coś w marce Opel co mi nie pasuje, może kiepska opinia starszych modeli i osobiście bym nie kupił.
                                            Dobrze, ze Skoda ma dobrą opinię nie? Cały czas słyszę teksty, że dudek na masce to obciach... I cały czas komentarze na temat rdzy... (jeszcze zostało po felicii) Więc kwestie prestiżu pozostawmy
                                            Ople spoko auta. Ojciec porusza się Zafira B w automacie (klasyczny, powolny ;P), w trybie "sport" naprawdę żwawo (jak na 1600 kg) i ogólnie to auto bardzo mnie odpręża... Idealne na korki. Co do prowadzenia... Jeździ lepiej od mojej octy (przynajmniej jak miałem ją na 15'). Bardzo pewne zachowanie auta na drodze, przewidywalny, trochę przytwardy - zresztą od Vectry C już jakoś tak bardziej "sportowo" nastawione są te Ople...

Siedziałem w Superbie i w Insignii... Zapach we wnętrzu Opla wiele mówi o jakości tego auta - jest na naprawdę wysokim poziomie, to już jest klasa praktycznie premium. Design? Jak dla mnie rewelacja. Bardzo ładne auto. Mój typ to Insignia 2.0 turbo 220 km 4x4 w automacie - jest wystarczająco szybki. Bierz 4x4 teraz bo potem będziesz żałował a się nie domontuje .

Superb bardzo fajny samochód - przód fenomenalny jak dla mnie... ale tył, zwłaszcza z profilu już niekoniecznie... Wnętrze? Bardzo miłe dla oka, bardzo przyzwoite materiały w środku no i właściwie też już podchodzi pod klasę premium no i ta ilość miejsca z tyłu... nie do podrobienia

Ale skoro rozważasz takie pojazdy... To sprawdź proszę Passata CC 1.8 TSI/2.0 TSI. Uważam, że to bardzo ciekawa alternatywa dla dwóch powyższych.
                                            AUM sprzedany, sentyment do Was został...

Komentarz

• jacekha
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 34

Proponuje poszukać jeszcze Passata. Silnik 2.0 TSI 200KM i Tiptronic (o niebo lepsza skrzynia niż DSG) w wersji Highline w cenniku stoi za 125 tys. zł. Z doświadczenia wiem, że można takie auto wyrwać z rabatem w wysokości kilkunastu tyś. Jeżeli te kilkanaście tyś. jest do przeskoczenia to myślę, że warto się tematem zainteresować.
                                              www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

jacekha, w czym twoim zdaniem tiptronic jest lepszy od dsg?
                                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Yarek
                                                  Elegance
                                                  • 2005
                                                  • 992

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                                  jacekha, w czym twoim zdaniem tiptronic jest lepszy od dsg?
                                                  Jeździłem audi z tiptronikiem. Zwykła, powolna automatyczna skrzynia, tylko z możliwością sekwencyjnej zmiany biegów. W sumie jedyna przewaga nad DSG to 'gładkość' działania.
                                                  . pzdr Jarek

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 7723
                                                    • Volkswagen
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Yarek
                                                    jedyna przewaga nad DSG to 'gładkość' działania
                                                    nie wiem czy się z tym zgodzę
                                                    miałem a6 w tiptronicu i teraz śmigam z DSG(a automatami jeżdżę do ponad 10 lat) i IMHO DSG to najlepsza skrzynia z jaką kiedykolwiek jeździłem
                                                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

Pracuję...