[O1] Plamy na masce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek0020
    Classic
    • 2011
    • 20

[O1] Plamy na masce

nie wiem co to są felgi strukturalne, ale niezależnie od tego z czego są wykonane to tylko kwestia rozmiaru ni niczego więcej, więc chyba w ciemno mogę powiedzieć, że są
  • Piotrek-Piła
    Drive
    • 2010
    • 91

[O1] Plamy na masce

Witam.
    Kupiłem O1, która była z prawej strony w błocie. Umyłem ją i okazało się że na masce mam plamy. Probowałem je usunąć mydłem, płynem do mycia naczyć, denaturatem oraz benzyna ekstrakcyjną, ale to nic nie dało.
    Macie może jakąś propozycję, jak to usunąć??
    Moja Skodzinka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=34434

Komentarz

• bck
      Drive
      • 2008
      • 59

tak sobie mysle, ze zapewne od kotów, które niezmiernie lubia ciepełko rozgrzanych silników. nie wiem jakimi preparatami, ale na ręcznej usuwaja mi bez problemu. :roll:

Komentarz

• Piotrek-Piła
        Drive
        • 2010
        • 91

Nie wydaje mi się, że od kotów, ponieważ nie widać łapek. Są takich nieregularnych kształtów, ale przyjrzę się jeszcze nim.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

A moze ktos polerowal maske kiedys i lakier jest przegrzany :?:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Piotrek-Piła
            Drive
            • 2010
            • 91

Prawdopodobnie plamy są od błota na świeżym lakierze.
            Czym polecacie to usunąć?
            Słyszałem, że pasta TEMPO.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez Piotrek-Piła
              Słyszałem, że pasta TEMPO.
              NIEEEEE !!!!
              Użyj glinki do czyszczenia lakieru, a nastepnie odżywki do lakieru i zabezpiecz tefekt woskiem. Powinno byc dobrze
              Te slady to prawdopodobnie pozostałości po ptasich odchodach.
              Szczegółów dowiesz sie tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24594
              Czarny Elegance

Komentarz

• kkuligowski
                Ambiente
                • 2010
                • 178
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jak Cię stać możesz zrobić polerkę w lakierni - koszt około 200 pln albo w firmach specjalizujących się w takich operacjach
                w stolicy polecam: http://automagic.com.pl/
                nie tanio ale efekt powala - zbieram kasę na moją czarną perłę
                Załączone pliki
                Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
                Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
                A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

• Piotrek-Piła
                  Drive
                  • 2010
                  • 91

Tak się jeszcze zastanawiam, czy moze wosk koloryzujacy by to pokrył. Jutro dorzucę zdjęcie

Komentarz

• tdi122
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 127

Tak się jeszcze zastanawiam, czy moze wosk koloryzujacy by to pokrył. Jutro dorzucę zdjęcie
                    może i pokryje ale po myciu i tak spłynie :wink:

Komentarz

• ediada
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 156
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

kkuligowski, ile dałeś za usługę i co dokładnie ona obejmowała ?
                      zaiste ze wszystkich nauk enologia jest najszlachetniejsza
                      "Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Rancho"

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez kkuligowski
                        jak Cię stać możesz zrobić polerkę w lakierni - koszt około 200 pln
                        NIe polecam robić tego w takich miejscach W lakierniach o korekcie lakieru maja blade pojęcie, albo nie maja go wcale, a ich działanie ogranicza się do nałozenia najbardziej ściernej pasty na najbardziej ścierny pad i przelecenie takim zestawem całego auta, bez wcześniejszego porządnego oczyszczenia lakieru, bez pomierzenia auta profesjonalnym miernikiem. Przy odrobinie szcześcia nie pojawią się hologramy i lakier będzie wyglądał możliwie tylko zostanie pozbawiony prawie całej grubości klaru Szkoda kasy na taką "korekrę" lakieru.
                        Tak więc jeśli zlecać korektę lakieru to profesjonalistom zajmującym się car-detailingiem i znajacym temat.

[ Dodano: Czw 06 Maj, 10 07:16 ]
                        Tak się jeszcze zastanawiam, czy moze wosk koloryzujacy by to pokrył.
                        Żadem wosk ci tego nie pokryje. Wosk ma na celu stworzyć warstwę ochronną na lakierze a nie wykonać jego korektę.
                        Zajrzyj do tematu do którego link podałem ci wczesniej i wszystkiego się dowiesz.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• sebba75
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 225

Zamieszczone przez Big
                          Zamieszczone przez kkuligowski
                          jak Cię stać możesz zrobić polerkę w lakierni - koszt około 200 pln
                          NIe polecam robić tego w takich miejscach W lakierniach o korekcie lakieru maja blade pojęcie, albo nie maja go wcale, a ich działanie ogranicza się do nałozenia najbardziej ściernej pasty na najbardziej ścierny pad i przelecenie takim zestawem całego auta, bez wcześniejszego porządnego oczyszczenia lakieru, bez pomierzenia auta profesjonalnym miernikiem. Przy odrobinie szcześcia nie pojawią się hologramy i lakier będzie wyglądał możliwie tylko zostanie pozbawiony prawie całej grubości klaru Szkoda kasy na taką "korekrę" lakieru.
                          Tak więc jeśli zlecać korektę lakieru to profesjonalistom zajmującym się car-detailingiem i znajacym temat.

[ Dodano: Czw 06 Maj, 10 07:16 ]
                          Tak się jeszcze zastanawiam, czy moze wosk koloryzujacy by to pokrył.
                          Żadem wosk ci tego nie pokryje. Wosk ma na celu stworzyć warstwę ochronną na lakierze a nie wykonać jego korektę.
                          Zajrzyj do tematu do którego link podałem ci wczesniej i wszystkiego się dowiesz.
                          I to sa swiete slowa BIG

Komentarz

• kkuligowski
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 178
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez ediada
                            kkuligowski, ile dałeś za usługę i co dokładnie ona obejmowała ?
                            mycie, klejowanie(zdejmowanie grudek, wypukłości i asfaltu z karoserii), polerka wstępna dużą maszyną (zdejmowanie rys i przebarwień), polerka z woskiem na małej maszynie ( zabezpieczenie lakieru, polerka i nawoskowanie), mycie szyb i felg, odkurzanie wnętrza z praniem w parze (po 30 minutach wsiadasz i sucho), odświeżenie tapicerki i plastyków, odgrzybienie klimatyzacji
                            a teraz niestety - koszt około 1000- 1200 pln w zależności od problemów z lakierem
                            poza tym badają przed zaczęciem grubość lakieru, stan i ilość rys, ilość masy asfaltowej na karoserii. zdejmują też naklejki firmowe przed woskowaniem
                            usługę wykonują też u klienta jak masz jakiś garaż z prądem i wodą
                            ciekawostką z tego spotkania - szlifują duża rysę papierem 2500 - 3000, polerują i nie ma rysy
                            Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
                            Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
                            A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

Pracuję...