Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LOTNISKOWIEC
    Classic
    • 2005
    • 11

Zawieszenie

Mam swieczki NGK i faktycznie sa super... sonda pewnie tez... tylko ze jest jedynie o 100 tansza od oryginalu (chybe ze zle lookalem)... ale jak narazie to oj faworyt :diabelski_usmiech

A co sadzicie o tzw sondach uniwersalnych... chodza po okolo 150 zeta? W sumie jest to duza roznica w cenie, ale jak znam zycie to w jakosci wykonania i uzytych materialach jest rowniez spora. :roll:
  • piotrekwawa
    Ambiente
    • 2005
    • 125

Zawieszenie

Czesc,

Moja Octa ma 140 000km większość po Warszawskich bezdrożach :evil: i w związku z tym przymierzam się powoli do "zrobienia kompleksowo zawieszenia" wiem że musze wymienić gumowe elementy zawieszenia i zastanawiam się nad amortyzatorami (jedna robota) zastanawiam się czy wymienić? A jeśli amortyzatory to może i sprężyny? Sam przód wystarczy czy też i tył wymienić?
    Pytam bo słyszałem, że amorki powinno się wymieniać co 100 000.

Druga sprawa to ostatni coś na zimnym mokrym silnku szarpie się i dusi to pewniw kable?
    Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

Nie wiem, jak Wam wytrzymuja amorki po ponad 100kkm. Moje slabe juz byly przy 75kkm. Wymienilem przy 85kkm, bo autem jezdzic sie nie dalo i bujalo jak lajba przy sztormie. :/
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• piotrekwawa
        Ambiente
        • 2005
        • 125

Zamieszczone przez Purchawa
        Nie wiem, jak Wam wytrzymuja amorki po ponad 100kkm. Moje slabe juz byly przy 75kkm. Wymienilem przy 85kkm, bo autem jezdzic sie nie dalo i bujalo jak lajba przy sztormie. :/
        Moje to nawet nie "buja" lecz ma zmienną geometrie :lol: (to podobno o słabych gum na wachaczach)
        Może się przyzwyczaiłem.\ :?
        Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• Tymon
          RS
          • 2004
          • 2970

Purchawa, moje mają 160 tyś i są w stanie idealnym :!:
          Przymierzam się do wymiany, ale to z racji lepszegp zawiasu.
          Luca miał ponad 200tyś jak wymieniał i były ok.

Ale.... większośc kilometrów na trasie.
          Pzdr
          T
          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Moje mają ponad 130.000. Ostatnio lecialem w trase z Martinezem i byl z leksza zdziwiony jaki mam sztywny zawias.

Normalnie juz bym wymienil amorki, ale boje sie, ze bedzie gorzej nie przed wymianą.
            TDI 205PS

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

Podobnie jak u Tymona, nalatane ponad 160 kkm, z tego pewnie połowa w trasach, połowa po W-wie;
              amortyzatory na szarpaku wychodzą na 75%, wczoraj jechałem z kumplem który stwierdził,że mam "sportowe zawieszenie" :diabelski_usmiech
              powiedziałem mu, że tak - "leży w szafie i czeka na montaż" :szeroki_usmiech
              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

ja swoje badalem przy przegladzei 90kkm i powiedzieli mi ze przod mam jeszcze 76% a tyl 77%(z tym ze prawa strona ma o 2% gorsze parametry)
                panowie z ASO powiedzieli mi ze sa to amorki gazowo-olejowe i je sie wymienia sporadycznie :diabelski_usmiech
                wiec powiedzieli mi ze podczas wymiany 2 rozrzadu przy 180km bedzie trzeba sie zastnowic(a jezdze po pieknych wroclawskich ulicach)

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez chester121
                  ja swoje badalem przy przegladzei 90kkm i powiedzieli mi ze przod mam jeszcze 76% a tyl 77%(z tym ze prawa strona ma o 2% gorsze parametry)
                  panowie z ASO powiedzieli mi ze sa to amorki gazowo-hydrauliczne i je sie wymienia sporadycznie :diabelski_usmiech
                  wiec powiedzieli mi ze podczas wymiany 2 rozrzadu przy 180km bedzie trzeba sie zastnowic(a jezdze po pieknych wroclawskich ulicach)
                  powodzenia z takimi sepcjalistami :? gazowo - olejowe jeśli już :idea: qrfa... ja jestem chory jak mi zaczyna chociaż trochę bujać, nigdy nie zrozumiem jak możne robić przebiegi ponad 100kkm na jednych amorkach ad:
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

sorki pomylka zyczywiscie chodzilo o gazowo-olejowe
                    juz poprawiam

tyle ze nie rozumiem czemu twierdzisz ze ci z serv zle mowia przeciec 76%
                    to calkiem przyzwoity wynik, przeciez jak sam wiesz nowe amorki tez maja wynik zblizony do 80% (100% ma sztywna rurka)

ja 100kkm robilem bez problemu na zwyklych olejowych w passacie
                    raz tylko zminilem na monrooly(czy jak to sie tam pisze) i wyminile mje po 7kkm :evil:

jeszcze jedno pytanko
                    slyszalem ze amortyzatory gazowe sa wieczne(trzeba je tylko nabijac)
                    czy myslicie ze sa dobre tzn czy sa twarde i czy beda sie dobrze sprawowac w octavii
                    bo jak bym mial zmieniac to moze wlasnie na gazowki :?:

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

jeszcze jedno pytanko
                      slyszalem ze amortyzatory gazowe sa wieczne(trzeba je tylko nabijac)
                      czy myslicie ze sa dobre tzn czy sa twarde i czy beda sie dobrze sprawowac w octavii
                      bo jak bym mial zmieniac to moze wlasnie na gazowki :?:
                      zadne amortyzatory NIE SĄ WIECZNE :!: a jeśli chodzi o nabijanie gazowych to IMO chodzi o regeneracje... ciekawe jak jest to przeprowadzane... cześć amortyzatorow np. Bilstein B6 jest przystosowanych do regeneracji i zmiany parametrow... ciekawe jak to wyglada w przypadku amorkow ktorych producent nie przewidzial takiej opcji... polak potrafi...
                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                      http://www.disi-tune.pl
                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

A wlasnie jak juz jestesmy przy regeneracji. Czy ktos wie jak przebiega to w wypadku B6, jakies sa tego koszty i jaka jest tego trwalosc, bo regenerowac to zawsze mozna, tylko na jak dlugo to potem wystarcza :?:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

tyle ze nie rozumiem czemu twierdzisz ze ci z serv zle mowia przeciec 76%
                          to calkiem przyzwoity wynik, przeciez jak sam wiesz nowe amorki tez maja wynik zblizony do 80% (100% ma sztywna rurka)
                          hmm, dziwne...niedawno zmieniałem u siebie i założyłem B6, po założeniu pokazało od 64 do 66 % (różnice dla 4szt.):roll:

A stare na których przejechałem w dniu zmiany na B6 pokazywały 54-57%(różnica dla 4szt.)

Komentarz

• rafalus
                            L&K
                            • 2005
                            • 1140
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zuycia zalezy od drog po ktorych sie jezdzi i opon jak ktos jezdzi na zestawie 15/195/65 to na pewno zrobi wiecej niż ten co ma 225/45/17 po trasie to pewnie z 200tyś się zrobi nawet po kraju
                            nowy cSIMC od Aliego
                            seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                            Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• DGW
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 2330

:idea: Trzeba tu jeszcze powiedzieć o badaniu ciśnienia w kołach przed sprawdzeniem na maszynce. :idea:
                              Sam udowodniłem "mądremu" na stacji z takim sprzętem jak założyłem 225/45 R17 i wiatru na 3.5 bara, co wyszło: AMORY DO WYMIANY- sprawność pokazywało na ok.35-40% po niedługim czasie a był to okres jesienny załozyłem zimówki 195/65 R15 i znów stawiłem się u tego samego gościa z tymi samymi amorkami, ciśnienie na 2,2 bara i wynik 68-70% czyli PRAWIE JAK NOWE. :shock: "Mądremu" kopara opadła do ziemi, coś krzyczał że to nie możliwe i takie tam...Zamknął się jak przywiązlem poprzednie kapcie czyli te szerokie bo znów amory były złom.
                              Więc konkludując patrzcie czy sprawdzają wam ciśnienie przed badaniem amorków na tej mądrej maszynce :wink:
                              NFPNorth-West
                              2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                              WARSZTAT www.dsize.pl
                              ->
                              CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                              spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Antoine
                                Ambiente
                                • 2004
                                • 135

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                :idea: Trzeba tu jeszcze powiedzieć o badaniu ciśnienia w kołach przed sprawdzeniem na maszynce. :idea:
                                Sam udowodniłem "mądremu" na stacji z takim sprzętem jak założyłem 225/45 R17 i wiatru na 3.5 bara, co wyszło: AMORY DO WYMIANY- sprawność pokazywało na ok.35-40% po niedługim czasie a był to okres jesienny załozyłem zimówki 195/65 R15 i znów stawiłem się u tego samego gościa z tymi samymi amorkami, ciśnienie na 2,2 bara i wynik 68-70% czyli PRAWIE JAK NOWE. :shock: "Mądremu" kopara opadła do ziemi, coś krzyczał że to nie możliwe i takie tam...Zamknął się jak przywiązlem poprzednie kapcie czyli te szerokie bo znów amory były złom.
                                Więc konkludując patrzcie czy sprawdzają wam ciśnienie przed badaniem amorków na tej mądrej maszynce :wink:
                                to a mam madrzejszego diagnoste bo jak pojechalem na niskoprofilowkach i wyszkedl taki wynik jak u Ciebie to powiedzial ze amorki sa prawie idealne a na niskim profilu zawsze tak zanizone wyniki wychodza.
                                Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• wojtisek1
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 429

Witaj!!
                                  mam pytanie do użytkownikóe amortyzatorów Bilstein B4 , otóż : czy na Bilstein B4 będzie pasować tulejka podwyższająca przednie zewieszenie?? Muszę zmienić amory i chcialbym za jednym razem podnieść za pomoca tuleji.
                                  NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                                  Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                                  Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                                  171 KM ; 402 Nm obr/min
                                  Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• Paweł T
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 784

o właśnie też się przymierza m do przodu, myślę że będzie pasować bo jest jak standard.
                                    Tak przy okazji, mechanik zaleca wymianę poduszek i łożysk McPersona, czy warto?
                                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• DGW
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 2330

Tak przy okazji, mechanik zaleca wymianę poduszek i łożysk McPersona, czy warto?
                                      WARSZTAT www.dsize.pl
                                      ->
                                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• kmink
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1360
                                        • Superb III (3V3)

Buy and sell electronics, cars, fashion apparel, collectibles, sporting goods, digital cameras, baby items, coupons, and everything else on eBay, the world's online marketplace

koledzy dobra to jest cena czy nic specjalnego - zakładając że euro mam po 3.4zl
                                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

Pracuję...