zmiana auta...czy znowu Octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marx
    Elegance
    • 2009
    • 865

Fajna nowa O1 mozna juz kupic ponizej 50 tys zl, w tym roku sa lepsze promocje niz w zeszlym (np metalik za free co daje 2 tys zl do przodu).
    Co do cen czesci w japonskich samochodach - owszem, czasem czesci sa drozsze lub nie ma zamiennika, ale jest jeden szkopul - znacznie rzadziej trzeba je kupowac...
    Gdyby bylo mnie stac na nowego Civic'a to bym bral, ale O1 ma wyjatkowo dobra opinie i jest tania - wiec mam wlasnie O1.

Komentarz

• strazakp
      Elegance
      • 2008
      • 819
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja mając obecnie O1-w prawdzie z 2001r.-to nie gdy chcę zmienić auto, nie kupował bym już O1,nawet nowej. W zasadzie nie mogę nic złego powiedzieć o swojej O1 ale za cenę nowej O1 (ponad 50tys zł) wolałbym kupić O2 z ok 2007-8 roku.
      Chcę raczej iść do przodu i zmieniać auto na nowocześniejsze w wyglądzie i technologicznie.
      Muszę przyznać, że w sumie to najbardziej z w/w podoba mi się Accord ale ze względu na jego cenę, która jest nieco wyższa (trzeba mieć grubo ponad 40ty zł za 2005r.) no i brzydki wygląd kombi (zależy mi na kombi), to na 90% następnym autem będzie znana mi już Octavia, tyle że teraz O2.

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 13:45 ]
      Jaki rodzaj zawieszenia posiada O2???
      Czy jest to ten sam niezawodny (na nasze dziurawe drogi) co w O1???
      Czy może wielowahaczowy, który przy satnie naszych dróg trzeba ciągle wymieniać?

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 13:46 ]
      Ja w swojej O1 jeszcze nic przy zawieszeniu nie robiłem, natomiast kumpel który ma Passata (1998r.) średnio co rok coś wymienia przy zawieszeniu.

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 14:07 ]
      Np poniższe propozycje za ponad 50ty zł wydają mi się lepsze niż kupno nowej O1

otomoto.pl to internetowa giełda samochodowa. W otoMoto kupisz i sprzedasz samochody osobowe, dostawcze, ciężarowe i motocykle, ale także maszyny o różnym przeznaczeniu, np. budowlane i rolnicze.
      strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
      Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez strazakp
        Czy może wielowahaczowy, który przy satnie naszych dróg trzeba ciągle wymieniać?
        wielowahaczowy, którego nie trzeba ciągle wymieniać.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Jaki rodzaj zawieszenia posiada O2???
          Czy jest to ten sam niezawodny (na nasze dziurawe drogi) co w O1???
          Wielowahaczowy, ale przeciez chcesz wymienic na cos lepszego

Ja w swojej O1 jeszcze nic przy zawieszeniu nie robiłem, natomiast kumpel który ma Passata (1998r.) średnio co rok coś wymienia przy zawieszeniu.

Np poniższe propozycje za ponad 50ty zł wydają mi się lepsze niż kupno nowej O1

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11388751
          To zalezy co bardziej cenisz bezawaryjnosc i swiety spokoj czy rosyjska ruletke

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Chcę raczej iść do przodu i zmieniać auto na nowocześniejsze w wyglądzie i technologicznie.
            Masz rację, nie ma się co pchać w ten sam samochód. Ja zmieniłem swoją O1 kombi '00 na O1 sedan '04 i mimo, że ta nowa sprawdza się jak narazie znakomicie to jednak żałuję, że nie przesiadłem się w coś innego, nawet droższego... I przy okazji cieszę się, że nie zdecydowałem się jednak na zakup nowej O1 w salonie...
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7461
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

http://otomoto.pl/skoda-octavia-C13210995.html <--- tą ktoś z forum sprzedaje naet

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 16:03 ]
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=35175 znalazłem temat na ogłoszeniach na forum
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez t271828
                po pierwsze nie przesadzajmy, po drugie proszę mi tu nie wszczynać :idea:

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 16:19 ]
                a co do zmiany auta to jednak korci, szczerze mówiąc trochę żałuję, że nie wziąłem czegoś innego bo chociaż z samochodu jestem zadowolony to jednak 7 lat to samo to trochę nuda...
                myślę też, że mógłbym sobie pluć w brodę po zmianie... wszystko ma + i -
                ale być może niedługo otworzy się jakieś okienko na chwilę to będziemy myśleć
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez szkoda
                  Zartowalem przeciez :twisted:

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A ja tak bardzo nie wiem co mam kupic ze coraz bardziej mysle jaki jest sens sprzedawac :2kc
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez szkoda

[ Dodano: Sro 26 Maj, 10 16:19 ]
                      a co do zmiany auta to jednak korci, szczerze mówiąc trochę żałuję, że nie wziąłem czegoś innego bo chociaż z samochodu jestem zadowolony to jednak 7 lat to samo to trochę nuda...
                      myślę też, że mógłbym sobie pluć w brodę po zmianie... wszystko ma + i -
                      ale być może niedługo otworzy się jakieś okienko na chwilę to będziemy myśleć
                      hehe szkoda mam pomysł aby nie wtopic, zakup sobie nowy samochód, pojezdzij nim troche i tedy zdecydujesz czy pozbywac sie obecnego czy nie :szeroki_usmiech
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez piramida
                        hehe szkoda mam pomysł aby nie wtopic, zakup sobie nowy samochód, pojezdzij nim troche i tedy zdecydujesz czy pozbywac sie obecnego czy nie :szeroki_usmiech
                        i to jest bardzo dobry pomysł :szeroki_usmiech
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

jak wygram w totka tez tak zrobie :szeroki_usmiech
                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Marcin_ste
                            Classic
                            • 2010
                            • 17

strazakp
                            dodam swoje opnie na temat samochodów których szukasza:
                            Mazda6 - drogie czesci, problem z dostepnoscia ich (pewnie dotyczy niktórych) i co najgorsze lubi zardzewic szczegolnei te przed liftem czyli z tego co pomietam to te przed 2005
                            Avensis - drobie czesci, np. dwumasa około 4,5tys, diesiel tez nie chwala, benzyna 1,8 awaryjna; 2,0 duzo pali (na miescie do 13l i nie zagazujesz tego), zostaje 1,6 troche za maly
                            Honda nie brałem pod uwage jak sam szukałem samochodu

Ja po wielu lektórach szukałem dla siebie Audi A4(1,9 -130km,2004-2005) badz BMW3 (2,0 150km,2004-2005). Na szczesie trafielm na OII z symbolicznym przebiegiem od pierwszego włscicla z polski za podobne piniadze. Narazie jestem zadolony,
                            Mi głownie zalezało aby miec w miare pewny samochod aby gdzies mi nie stanł na trasie. Decydujac sie na 5-6 letni samochod nie wiesz co kupujesz, nie wiesz ile ma on przejechane, co w nim bylo robione.

Pozdrawaim
                            Marcin

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

Zamieszczone przez Marcin_ste
                              Avensis - ... 2,0 duzo pali (na miescie do 13l ...
                              A skąd masz takie dane? Mój spala w Warszawie 8,3 l latem i 8,7 l zimą. Auto jeżdżone normalnie, bez wyścigów, ale i bez ciągania się prawym pasem 50 km/h.
                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                              G.B.Show

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez Morgoth
                                Zamieszczone przez Marcin_ste
                                Avensis - ... 2,0 duzo pali (na miescie do 13l ...
                                A skąd masz takie dane? Mój spala w Warszawie 8,3 l latem i 8,7 l zimą. Auto jeżdżone normalnie, bez wyścigów, ale i bez ciągania się prawym pasem 50 km/h.
                                Sorry za OT: kumplowi Ave 1.8 kombi '03 pali w Warszawie około 8,5-9l, w trasie 7l... Tyle samo co moja BFQ...
                                Adam... Używam:

Komentarz

• Bartolomeo
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 267

A mojemu sąsiadowi Avensis z silnikiem 2.2 D-CAT 170KM potrafi połknąć 13 litrów ropy
                                  Passaty kradną, ale to trzeba wykupić ubezpieczenie. Mój starszy teraz sobie zakupił paska z 98 (chyba za stary żeby go ukradli) i bardzo chwali (oby tylko zawieszenie nie poszło ), a trafił taki egzemplarz co nie bierze ani grama oleju, w ogóle nie kopci na czarno i tylko trochę plastiki trzeszczą. Teraz mi mówi: "Mi to się lepiej jeździ Passatem niż Octavią.", "Gdybym wiedział, że robią takie samochody to bym nie pchał się w ten poprzedni."
                                  Komfort jazdy duży, a przy moim wzroście 190cm jak usiądę z przodu i rozłożę tak fotel jak mi najwygodniej, to jestem potem w stanie usiąść z tyłu i jeszcze mam luzu, nie to co w O1.

Usługi tokarskie, frezarskie
                                  Zabezpieczenia na zbiorniki paliwa do samochodów ciężarowych.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Zamieszczone przez Bartolomeo
                                    A mojemu sąsiadowi Avensis z silnikiem 2.0 D-CAT 170KM potrafi połknąć 13 litrów ropy
                                    Wirusował? Bo jeśli nie to powiedz sąsiadowi żeby nie ściemniał że ma taki silnik (nie ta moc w nie tej pojemności)...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• Bartolomeo
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 267

Agamek12, Sory mój błąd, dokładnie silnik 2.2 177KM fabrycznie

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7461
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Bartolomeo, to chyba lekkiej nogi nie ma?
                                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                                          Bartolomeo, to chyba lekkiej nogi nie ma?
                                          no nie wiem, innemu ZNAJOMEMU (tak, tak wiem :lol: ) 150KM jara 9,5 w mieście i w trasie, ale on chyba nie potrafi jeździć dieslem :lol:
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Esdes
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 70

Jeśli inny jak Skoda to w tych pieniądzach ja bym polecił Mercedesa C 220 2005 rok - Jeździ się naprawdę super. Wygodny, nieawaryjny.
                                            Zawsze szanuję ulicę i ludzi z niej.

Komentarz

• Lelon
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 130

te silniki 2.2DCAT nie są najlepsze niestety. Palą dużo(a nawet bardzo dużo jak na to co oferują), mają niedobory mocy, jakieś dość istotne wady konstrukcyjne przez które potrafią się zatrzeć, no i łykały(może już to poprawili) ogromne ilości oleju silnikowego.

Koleżanka ma Lexusa IS 220d z tym silnikiem 2.2d 177KM i w mieście komp pokazuje jej 10-13l/100km. Nie jest to zweryfikowane przy dystrybutorze.

Ten 2.0D-cat jest ekonomiczniejszy, ale też łyka olej jak głupi(mowa o wersji 126KM, przed liftem było 116KM i ten silnik jest ok podobno)

[ Dodano: Czw 27 Maj, 10 23:05 ]
                                              Zamieszczone przez Esdes
                                              Jeśli inny jak Skoda to w tych pieniądzach ja bym polecił Mercedesa C 220 2005 rok - Jeździ się naprawdę super. Wygodny, nieawaryjny.

Jeździłem takim C220d 150KM w automacie z 2006r i bardzo kiepsko mi się tym jeździło, słabo się prowadziło to auto, komfortu nie było no i automat był słabiutki.

Komentarz

• Bartolomeo
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 267

Mihau, Rzeczywiście nie ma, mój starszy to boi się z nim jeździć :lol: , ja jeszcze nie miałem okazji w trasie się z nim poruszać, lecz jakiś czas temu mówił że z Ostrołęki do Łomży (ok 30km) jechał trochę ponad 10 minut. Tam turbina to już długo nie pociągnie, ale "szewc w dziurawych butach chodzi", a ten sąsiad to mechanik samochodowy.
                                                A co do samochodu to japończyki niby się nie sypią, ale jak już coś się rozdupcy to tania naprawa raczej nie będzie.

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Zamieszczone przez Lelon
                                                  Ten 2.0D-cat jest ekonomiczniejszy, ale też łyka olej jak głupi(mowa o wersji 126KM, przed liftem było 116KM i ten silnik jest ok podobno)
                                                  Jeśli mówimy o starszym/używanym modelu to 2.0 nie może być D-CAT, tylko zwykły D-4D. D-CAT ma specjalny układ czyszczący (dopalający) spaliny i nie ma go jeszcze w każdym dieslu Toyki, a jedynie w najmocniejszym 2.2.

Słuchajcie, nikomu nie mówię, że Toyota jest najlepsza, tylko piszę jakie ma silniki i podaję własne opinie o moim 2.0 w benzynie.

A co do samochodu to japończyki niby się nie sypią, ale jak już coś się rozdupcy to tania naprawa raczej nie będzie.
                                                  Co kto lubi, raz na jakiś czas wydać dużo (a może wcale), albo często po trochu Wiadomo, używka to używka, trzeba się liczyć z niespodziankami.
                                                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                                  G.B.Show

Komentarz

• Lelon
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 130

Zamieszczone przez Morgoth
                                                    Zamieszczone przez Lelon
                                                    Jeśli mówimy o starszym/używanym modelu to 2.0 nie może być D-CAT, tylko zwykły D-4D. D-CAT ma specjalny układ czyszczący (dopalający) spaliny i nie ma go jeszcze w każdym dieslu Toyki, a jedynie w najmocniejszym 2.2.

Kolego nie powielaj mitów, może być 2.0D4D 116KM DCAT przed liftingiem. Rodzice mojej dziewczyny mają taką sztukę z 2004r. To, że nie były oferowane w salonach w PL to nie znaczy, że nie były nigdzie oferowane. Generalnie z tym DCATem jest trochę problemów, auto bardzo często mocno dymi na biało/siwo(jazda głównie w mieście).

Komentarz

Pracuję...