Problem z hamulcami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinender25
    Ambiente
    • 2006
    • 141

Problem z hamulcami

wymienialem pasek rozrzadu . i mam pytanie jak sprawdzic i ewentualnie skorygowac kat wtrysku VAGIEM , jaka wartosc jest prawidlowa silnik AHF
  • paulm
    Ambiente
    • 2005
    • 108

Problem z hamulcami

Od paru tygodni obserwuję pogorszoną skuteczność hamulców - czasem pedał w połowie skoku jest twardszy, a auto słabo hamuje. Po kilku szybkich naciśnięciach pedału, wspomagania właściwie wogóle nie ma. Sprawdzałem szczeność przewodów i wydaje się ok. Zauważłem jeszcze jedną rzecz, mianowice na wolnych obrotoch, w momencie gdy jest wciśnięty hamulec słychać przez moment świst turbiny. (Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.) Może spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem ?

Komentarz

• BioBogon
      Elegance
      • 2005
      • 921

Pewnie padła pompa podciśnienia, która między innymi obsługuje wspomaganie hamulców.
      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

Po kilku szybkich naciśnięciach pedału, wspomagania właściwie wogóle nie ma
        w kazdym aucie z ABS'ami po kilku takich ruchach hamulcow nie ma
        nie czytales inst. obslugi??
        pisze tam ze nie wolno podczas hamowania naciskac pulsacyjnie!!!
        ty masz wcisnac pedal i czekac az zahamuje k

Komentarz

• henio
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 631

Kiedyś w swoim byłym Peugeocie wymieniłem zestaw naprawczy pompy hamulcowej i było po krzyku.Objaw był identyczny jak kolega pisze , ale w octavi jeszcze nic takiego nie miałem. :wink:

Komentarz

• paulm
            Ambiente
            • 2005
            • 108

Zamieszczone przez BioBogon
            Pewnie padła pompa podciśnienia, która między innymi obsługuje wspomaganie hamulców.
            A co jeszcze innego obsługuje ?

Komentarz

• BioBogon
              Elegance
              • 2005
              • 921

Pompa wytwarza podciśnienie, które przez zawór N75 steruje kierownicami turbiny. Nie jestem mocno techniczny i mam raczej ogólne pojęcie o działaniu TDika, więc mogłem coś pokręcić, ale ogólnie zadaniem pompy jest ssanie :wink:
              Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• hsurim
                Elegance
                • 2006
                • 788
                • Kia
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

"Naginam" od około miesiąca tym autkiem i ... mam pewien mały "problem".
                Otóż, nie jak przedmówca - z twardym pedałem - a wręcz przeciwnie - chyba ze zbyt miękkim.
                W swojej bawarce 318i dokładnie wyczuwam siłę hamowania a tutaj ... ledwo dotknę i autko niemalże staje dęba.
                Proszę się tylko nie śmiać, ale jakbym zaczynał sie wręcz "bać" hamowania. Naciskam delikatniutko i po ok. 1 cm "zaczyna się".
                Czy jest jakaś możliwość samodzielnej zmiany tej siły hamowania ?
                Będę wdzięczny za każdą sugestię. :?
                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

hsurim, Wiesz, to dobry znak, ze auto hamuje. Ja tez jezdze kilkoma i tu musze pamietac, ze lapie mocno i wysoko, franca tez lapala dosc mocno i wysoko.

Kwestia, czy to lekko to jest lekko, no i to chyba jest ciut wiecej niz 1cm
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Qrde, a mi po wymianie tarcz, klockow i plynu, cos jakby za pozno lapie.
                    Chyba, ze chlopaki przy wymianie cos poknocili.
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• hsurim
                      Elegance
                      • 2006
                      • 788
                      • Kia
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Maicroft, no fakt, "ciut" więcej niż 1 cm.
                      Ale z tą siła hamowania, to ... przedobrzyli (chyba).
                      Jak dla mnie to jest wręcz uciążliwe. :wink:

Komentarz

• Castaway
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 125

Zamieszczone przez hsurim
                        ...Ale z tą siła hamowania, to ... przedobrzyli (chyba).
                        To chyba się nazywa "brake assistant" i też mnie to od czasu do czasu zaskakuje.
                        POzdro - Pit

Komentarz

• hsurim
                          Elegance
                          • 2006
                          • 788
                          • Kia
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Ale daje to się w jakiś (nawet domowy) sposób "złagodzić" ??

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

Zamieszczone przez Castaway
                            ...Ale z tą siła hamowania, to ... przedobrzyli (chyba).
                            To chyba się nazywa "brake assistant" i też mnie to od czasu do czasu zaskakuje.
                            brake assistant wlacza sie tylko przy naprawde mocnym hamowaniu
                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                            http://www.disi-tune.pl
                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• Masmo
                              L&K
                              • 2005
                              • 1145

W OI na szczęscie nie ma takich wynalazków dla blondynek.

[ Dodano: Pią 08 Wrz, 06 11:00 ]
                              Zamieszczone przez paulm
                              Od paru tygodni obserwuję pogorszoną skuteczność hamulców - czasem pedał w połowie skoku jest twardszy, a auto słabo hamuje. Po kilku szybkich naciśnięciach pedału, wspomagania właściwie wogóle nie ma. ....
                              Mogła paść pompa podciśnieniowa. Bond miał cos takiego.

[ Dodano: Pią 08 Wrz, 06 11:03 ]
                              "... ledwo dotknę i autko niemalże staje dęba......
                              Czy jest jakaś możliwość samodzielnej zmiany tej siły hamowania ?...
                              Nowsz autka mają znacznie czulsze heble. Musisz się przyzwyczić. Fakt że jak sie przesiadasz ze starszego auta to muszisz sie przyzwyczić.
                              Nie myśl nawet o "zmiane siły hamowania". Z hamulcami nie ma żartów!!!!
                              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Castaway
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 125

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                brake assistant wlacza sie tylko przy naprawde mocnym hamowaniu
                                No to co jest....50km/h przykładam lekko noge na hamulec i najpierw bierze płynnie i nagle sruuu siła hamowania leci w góre. :shock:
                                Przy naprawde mocnym hamowaniu to mnie ABS kopie w stope...... :wink: .

Zamieszczone przez Masmo
                                W OI na szczęscie nie ma takich wynalazków dla blondynek.
                                hmm :? ...ciekawe bo (choć nie mam tego pod ręką) to jak pamiętam w specyfikacji czeszki, którą podróżuje taka pozycja istnieje...a jest to OI .
                                POzdro - Pit

Komentarz

• EŁ
                                  L&K
                                  • 2004
                                  • 1168
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja miałem niedawno podobny problem....twardy pedał...ale tylko jak sie robiło wilgotno :shock: .....po wymianie klocków ( skończyły sie) i wyczyszczeniu hamulcy problem zniknął....

Komentarz

• BOODZISZ
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 235

Koledzy ja dzis bylem u mechanika i reperował mi wyciek płynu z tylnego układu hamulcowego (tarczowy). Oczywiscie wszystko rozebrał i powymieniał te gumowe elementy (była dziura). kupilem dwa zestawy naprawcze tych elementow gumowych i przy okazji zrobilismy oba tylne koła. W drugiej "uszczelce" tez byla dziura ale sie z niej jeszcze nie lało.
                                    Na koncu odpowietrzylismy układ i dolał mi plynu hamulcowego. Juz przy wyjezdzie poczulem ze hamulec nizej bierze i jakby "dwu fazowo"
                                    1. uczucie ze cos zalapalo ale jeszcze nie zahamowal (kiedys w tym miejscu auto stawało dęba) octa miala b. czułe hamulce i wysoko brały.
                                    2. i druga faza gdzie trzeba wcisnąc pedał troche głębiej zeby auto zahamowalo.

Mechanior mówi : "odpowietrzamy jeszcze raz"
                                    Odpowietzrylismy ale to nie ten sam hamulec. Nizej bierze i mam wrazenie ze jest mniej czuły, lekkie opoznienie. Wracałem do domu 40km i potestowałem troche to jest to dla mnie dziwne uczucie.

Co to moze być. moze do tego sie trzeba poprostu przyzwyczaić.
                                    Mechanik mowi ze klocki były ruszone i teraz sie musza ułożyc spowrotem.

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

BOODZISZ, w nowym aucie, jak i po wymianie klocków/okładzin jest to normalne, że hamulce jakiś czas są słabsze, i trzeba i mocniej i głebiej naciskać.

W mojej nowej O1 na początku zdecydowanie głebiej wchodził pedalec hamulca, a teraz, po 600 km przebiegu ten sam efekt (skuteczność) uzyskuję o wiele wyżej (mniej wduszam pedał) i o wiele lżej muszę cisnąć.

Tak samo zachowywała się Fabia ('04 1./16v) i jej hamulce, zaraz po odbiorze z salonu przez mojego ojca.

Komentarz

• BOODZISZ
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 235

Noo nikt sie nie spotkał z czymś takim??

[ Dodano: Pią 24 Paź, 08 22:08 ]
                                        ale ja nie mialem wymienianych klockow tylko naprawiamy "chyba cylinderek" Poza tym wszystkie czescie takie jak były.
                                        Zauwazylem ze klocki prawego kola sa o polowe bardziej starte niz lewego.

[ Dodano: Nie 26 Paź, 08 18:52 ]
                                        Koledzy dzis wsiadlem i nie podoba mi sie ten hamulec. Takj jakby łapał i znowu idzie leciutko w dół czuć pod nogą i trzeba mocniej nadusic tak jakby 2 fazowo o czym pisalem wczesniej. Nikt nie wie co to może być?

Komentarz

Pracuję...