wymienialem pasek rozrzadu . i mam pytanie jak sprawdzic i ewentualnie skorygowac kat wtrysku VAGIEM , jaka wartosc jest prawidlowa silnik AHF
Problem z hamulcami
Zwiń
X
-
Problem z hamulcami
Od paru tygodni obserwuję pogorszoną skuteczność hamulców - czasem pedał w połowie skoku jest twardszy, a auto słabo hamuje. Po kilku szybkich naciśnięciach pedału, wspomagania właściwie wogóle nie ma. Sprawdzałem szczeność przewodów i wydaje się ok. Zauważłem jeszcze jedną rzecz, mianowice na wolnych obrotoch, w momencie gdy jest wciśnięty hamulec słychać przez moment świst turbiny. (Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.) Może spotkał się ktoś z Was z podobnym problemem ?
-
-
"Naginam" od około miesiąca tym autkiem i ... mam pewien mały "problem".
Otóż, nie jak przedmówca - z twardym pedałem - a wręcz przeciwnie - chyba ze zbyt miękkim.
W swojej bawarce 318i dokładnie wyczuwam siłę hamowania a tutaj ... ledwo dotknę i autko niemalże staje dęba.
Proszę się tylko nie śmiać, ale jakbym zaczynał sie wręcz "bać" hamowania. Naciskam delikatniutko i po ok. 1 cm "zaczyna się".
Czy jest jakaś możliwość samodzielnej zmiany tej siły hamowania ?
Będę wdzięczny za każdą sugestię. :?Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CastawayZamieszczone przez hsurim...Ale z tą siła hamowania, to ... przedobrzyli (chyba).
Jak dla mnie to jest wręcz uciążliwe. :wink:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CastawayTo chyba się nazywa "brake assistant" i też mnie to od czasu do czasu zaskakuje.
[ Dodano: Pią 08 Wrz, 06 11:00 ]
Zamieszczone przez paulmOd paru tygodni obserwuję pogorszoną skuteczność hamulców - czasem pedał w połowie skoku jest twardszy, a auto słabo hamuje. Po kilku szybkich naciśnięciach pedału, wspomagania właściwie wogóle nie ma. ....
[ Dodano: Pią 08 Wrz, 06 11:03 ]
Zamieszczone przez hsurim"... ledwo dotknę i autko niemalże staje dęba......
Czy jest jakaś możliwość samodzielnej zmiany tej siły hamowania ?...
Nie myśl nawet o "zmiane siły hamowania". Z hamulcami nie ma żartów!!!!Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWbrake assistant wlacza sie tylko przy naprawde mocnym hamowaniu
Przy naprawde mocnym hamowaniu to mnie ABS kopie w stope...... :wink: .
Zamieszczone przez MasmoZamieszczone przez CastawayTo chyba się nazywa "brake assistant" i też mnie to od czasu do czasu zaskakuje.
Komentarz
-
-
Koledzy ja dzis bylem u mechanika i reperował mi wyciek płynu z tylnego układu hamulcowego (tarczowy). Oczywiscie wszystko rozebrał i powymieniał te gumowe elementy (była dziura). kupilem dwa zestawy naprawcze tych elementow gumowych i przy okazji zrobilismy oba tylne koła. W drugiej "uszczelce" tez byla dziura ale sie z niej jeszcze nie lało.
Na koncu odpowietrzylismy układ i dolał mi plynu hamulcowego. Juz przy wyjezdzie poczulem ze hamulec nizej bierze i jakby "dwu fazowo"
1. uczucie ze cos zalapalo ale jeszcze nie zahamowal (kiedys w tym miejscu auto stawało dęba) octa miala b. czułe hamulce i wysoko brały.
2. i druga faza gdzie trzeba wcisnąc pedał troche głębiej zeby auto zahamowalo.
Mechanior mówi : "odpowietrzamy jeszcze raz"
Odpowietzrylismy ale to nie ten sam hamulec. Nizej bierze i mam wrazenie ze jest mniej czuły, lekkie opoznienie. Wracałem do domu 40km i potestowałem troche to jest to dla mnie dziwne uczucie.
Co to moze być. moze do tego sie trzeba poprostu przyzwyczaić.
Mechanik mowi ze klocki były ruszone i teraz sie musza ułożyc spowrotem.
Komentarz
-
-
BOODZISZ, w nowym aucie, jak i po wymianie klocków/okładzin jest to normalne, że hamulce jakiś czas są słabsze, i trzeba i mocniej i głebiej naciskać.
W mojej nowej O1 na początku zdecydowanie głebiej wchodził pedalec hamulca, a teraz, po 600 km przebiegu ten sam efekt (skuteczność) uzyskuję o wiele wyżej (mniej wduszam pedał) i o wiele lżej muszę cisnąć.
Tak samo zachowywała się Fabia ('04 1./16v) i jej hamulce, zaraz po odbiorze z salonu przez mojego ojca.
Komentarz
-
-
Noo nikt sie nie spotkał z czymś takim??
[ Dodano: Pią 24 Paź, 08 22:08 ]
ale ja nie mialem wymienianych klockow tylko naprawiamy "chyba cylinderek" Poza tym wszystkie czescie takie jak były.
Zauwazylem ze klocki prawego kola sa o polowe bardziej starte niz lewego.
[ Dodano: Nie 26 Paź, 08 18:52 ]
Koledzy dzis wsiadlem i nie podoba mi sie ten hamulec. Takj jakby łapał i znowu idzie leciutko w dół czuć pod nogą i trzeba mocniej nadusic tak jakby 2 fazowo o czym pisalem wczesniej. Nikt nie wie co to może być?
Komentarz
-
Komentarz