Z AC jeżeli przekroczy 70% wartości naprawy auta, ale to będzie szkoda całkowita. Jak będziesz chciał ją naprawiać, to wykłócaj się o najniższą wartość pozostałości.
Dostałem strzała !!!
Zwiń
X
-
Przyjedzie rzeczoznawca, zrobi wycene. Jesli będzie więcej jak 70 % wartości auta to będzie szkoda całkowita.
Jak będzie całkowita to od 19 000 zł odjęta zostanie wartość wraku (pozostałości po szkodzie) i ta własnie różnica pozostanie wypłacona.
Przykład:
Wycena szkody na ok. 80%, czyli 0,8*19 000 = 15 200 zł
Wartość wraku, np. 10 000 zł
Do wypłaty będzie 19 000 - 10 000 = 9 000 zł
Wrak mogą Ci zostawić, albo mogą np. wskazać Ci firmę lub osobę która za takie pieniądze kupi ten wrak. Nie pamiętam czy jakaś aukcja wchodzi w grę.
PS. Jak dla mnie szkoda całkowita.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackspotW przypadku likwidacji szkody z AC własciciela limit jest 100% (wartości auta w momencie wypadku)
Zawsze możesz się nie zgodzić na szkodę całkowitą. Znaleźć dobry zakład (niekoniecznie ASO) który zrobi to porządznie za dobre pieniądze i przedstawić ubezpieczycielowi rachunki.
Jeśli łaczny ich koszt nie przekroczy wartości auta w momencie szkody nie mają prawa odmówić wypłaty świadczenia.
Pies pogrzebany jest w tym, że liczą tutaj wartość auta w momencie wypadku a nie kwotę jaką masz na polisie. I tutaj najczęściej dochodzi do bardzo dużych rozbiezności.
Najwiekszym kuriozum jest to ze przywrocenie stanu auta do tego z przed wypadku w rzeczywistosci to tylko bajka. Pomijajac juz spadek wartosci samochodu. Zalozmy, ze mamy drobna stuczke, element zostaje zakwalifikowany do naprawy (nie do wymiany, czyli np szpachlowanie i lakierowanie blotnika). Po naprawie wyjezdzamy z serwisu i znow obrywamy w ten sam element. Wyceniajacy szkode jesli tylko sie polapie ze element byl naprawiany stwierdzi ze nie nalezy nam sie 100% wartosci za naprawe bo element byl juz naprawiany i nie przedstawia pelnej wartosci. Z drugiej strony przeciez ubezpieczyciel stwierdzil ze wymiana nam sie nie nalezy bo naprawa przywroci w 100% stan elementu z przed powstania szkody.
Dla mnie sytuacja w ktorej rzeczoznawca pracuje dla firmy ubezpieczeniowej jest po prostu chora.
W przypadku AC trzeba sprawdzic warunki umowy, gdyz praktycznie tylko ta okresla to na co razem z ubezpieczycielem sie zgodzilismy.
W odniesieniu do ubezpieczenia OC ... Jednym z pierwszych rozstrzygnięć w omawianej sprawie było orzeczenie Sądu Apelacyjnego w Katowicach, który w wyroku z dnia 12 lutego 1992 r. (sygn. akt I ACr 30/92) stwierdził, iż szkoda częściowa ma miejsce wówczas, gdy uszkodzony pojazd nadaje się do naprawy, a koszt naprawy nie przekracza wartości w dniu ustalenia przez zakład ubezpieczeń tego odszkodowania
Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, iż dość często przy likwidacji szkód z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zakłady ubezpieczeń - wzorując się na ubezpieczeniu auto-casco - jako próg opłacalności naprawy przyjmują także 70 %. Jest to praktyka nie posiadająca żadnego uzasadnienia prawnego, szczególnie w świetle wskazanego powyżej postanowienia Sądu Najwyższego oraz zaprezentowanej linii orzecznictwa.
djquest w Twoim przypadku, jesli likwidujesz z AC wcale bym sie nie zdziwil gdyby ta banda zlodzieji dazyla do szkody calkowitej robiac wstepna wycene po czesciach oryginalnych natomiast jak przyjdzie do wyplaty to policza po zamiennikach lub z amortyzacja.
Komentarz
-
-
mi to wygląda na szkode całkowitą....superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Witam. Dostaliśmy pismo z PZU o wycenie szkody. Tak jak przewidywaliście wyszła całkowita. PZU wyliczyło wartości następująco :
wartość pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem (Brutto) - 18500.00 PLN
wartość pojazdu po zdarzeniu (Brutto) - 5170.00 PLN
wysokość odszkodowania (Brutto) - 13330.00 PLN.
Czy wysokość odszkodowania brutto to jest kwota do wypłacenia na ręke ??
Komentarz
-
-
"Jednocześnie zawiadamiamy, że jeżeli poszkodowany jest podatnikiem podatku VAT i był uprawniony do odliczenia kwoty podatku VAT naliczonego przy nabyciu pojazdu to, wysokość odszkodowania zastanie ustalona w kwocie netto, czyli bez uwzględnienia podatku VAT."
Coś takiego było dopisane jeszcze i z tego co myśle choć nie wiem czy dobrze to jeśli bym miał firme to wtedy by mi wypłacili netto a jak nie prowadze żadnej działalności to dostane brutto ( to co napisane ) ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djquest"Jednocześnie zawiadamiamy, że jeżeli poszkodowany jest podatnikiem podatku VAT i był uprawniony do odliczenia kwoty podatku VAT naliczonego przy nabyciu pojazdu to, wysokość odszkodowania zastanie ustalona w kwocie netto, czyli bez uwzględnienia podatku VAT."
Coś takiego było dopisane jeszcze i z tego co myśle choć nie wiem czy dobrze to jeśli bym miał firme to wtedy by mi wypłacili netto a jak nie prowadze żadnej działalności to dostane brutto ( to co napisane ) ??
ale cos tanio wycenili.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djquestWitam. Mam pytanie co do wartości mojego szkodnika a raczej jego wraka. Ile może on być warty w tym stanie ??
Komentarz
-
Komentarz