Dostałem strzała !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciejek
    Rider
    • 2009
    • 446
    • Ford

Z AC jeżeli przekroczy 70% wartości naprawy auta, ale to będzie szkoda całkowita. Jak będziesz chciał ją naprawiać, to wykłócaj się o najniższą wartość pozostałości.
    !!NOWOŚĆ W OFERCIE LIQUI MOLY MOLYGEN 5W50!!
    Sklep VAGTECH
    Oficjalny dystrybutor olei Meguin
    Ul. Łopuszańska 53 (pn-pt - 9.00-17.00, sob - 10.00-13.00)
    02-232 Warszawa
    tel. 22 8462646, kom. 692312345, 694 679 252

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

soszek81, jemu chodzi o to, że mimo wszystko możesz likwidowac tę szkodę i że sprawa niekoniecznie się kończy w momencie stwierdzenia przez ubezpieczyciela szkody całkowitej.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• kamix
        Classic
        • 2009
        • 21

Przyjedzie rzeczoznawca, zrobi wycene. Jesli będzie więcej jak 70 % wartości auta to będzie szkoda całkowita.

Jak będzie całkowita to od 19 000 zł odjęta zostanie wartość wraku (pozostałości po szkodzie) i ta własnie różnica pozostanie wypłacona.

Przykład:
        Wycena szkody na ok. 80%, czyli 0,8*19 000 = 15 200 zł
        Wartość wraku, np. 10 000 zł
        Do wypłaty będzie 19 000 - 10 000 = 9 000 zł

Wrak mogą Ci zostawić, albo mogą np. wskazać Ci firmę lub osobę która za takie pieniądze kupi ten wrak. Nie pamiętam czy jakaś aukcja wchodzi w grę.

PS. Jak dla mnie szkoda całkowita.

Komentarz

• milosz.k
          Ambiente
          • 2010
          • 127

IMO całkowita.
          W wielu firmach jest tak jak to opisał kamix,
          Można też spróbować sprzedać wrak samemu a nie na ich aukcji jeżeli ma się pewność że weźmie się za niego dobre pieniądze.

Pozdrav
          M.
          Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• djquest
            Drive
            • 2009
            • 40

Dzieki koledzy za wasze info. Ale tematu nie kończymy piszcie dalej. Jeszcze rzeczoznawcy nie było jak się pojawi to zdam relacje.

Komentarz

• Damianjg
              Rider
              • 2008
              • 621

A co chcesz kupić?? Nie chcesz mojej ??

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

Zamieszczone przez blackspot
                W przypadku likwidacji szkody z AC własciciela limit jest 100% (wartości auta w momencie wypadku)

Zawsze możesz się nie zgodzić na szkodę całkowitą. Znaleźć dobry zakład (niekoniecznie ASO) który zrobi to porządznie za dobre pieniądze i przedstawić ubezpieczycielowi rachunki.
                Jeśli łaczny ich koszt nie przekroczy wartości auta w momencie szkody nie mają prawa odmówić wypłaty świadczenia.
                Pies pogrzebany jest w tym, że liczą tutaj wartość auta w momencie wypadku a nie kwotę jaką masz na polisie. I tutaj najczęściej dochodzi do bardzo dużych rozbiezności.
                W przypadku OC wlasciciel ma prawo domagac sie naprawy jesli ta nie przekroczy 100% wartosci auta. Tutaj 70, 80 czy 90% to tylko i wylacznie wymysly firm ubezpieczeniowych ktore ni jak sie maja do sytuacji prawnej. Tak samo jak amortyzacja czesci i inne tego typu bzdury. Czesc oryginalna ma byc wymieniona na taka sama nawet jesli ta uszkodzina miala 10 lat, a gadanie ze przez to podniesie sie wartosc auta i wpychanie zammiennikow to stek bzdur. Ubezpieczyciel jest zobowiazany do przywrocenia stanu auta z przed wypadku (jest to jego psi obowiazek i laski nie robi) i to niezaleznie czy szkoda to 1 czy 99% wartosci auta.
                Najwiekszym kuriozum jest to ze przywrocenie stanu auta do tego z przed wypadku w rzeczywistosci to tylko bajka. Pomijajac juz spadek wartosci samochodu. Zalozmy, ze mamy drobna stuczke, element zostaje zakwalifikowany do naprawy (nie do wymiany, czyli np szpachlowanie i lakierowanie blotnika). Po naprawie wyjezdzamy z serwisu i znow obrywamy w ten sam element. Wyceniajacy szkode jesli tylko sie polapie ze element byl naprawiany stwierdzi ze nie nalezy nam sie 100% wartosci za naprawe bo element byl juz naprawiany i nie przedstawia pelnej wartosci. Z drugiej strony przeciez ubezpieczyciel stwierdzil ze wymiana nam sie nie nalezy bo naprawa przywroci w 100% stan elementu z przed powstania szkody.
                Dla mnie sytuacja w ktorej rzeczoznawca pracuje dla firmy ubezpieczeniowej jest po prostu chora.

W przypadku AC trzeba sprawdzic warunki umowy, gdyz praktycznie tylko ta okresla to na co razem z ubezpieczycielem sie zgodzilismy.

W odniesieniu do ubezpieczenia OC ... Jednym z pierwszych rozstrzygnięć w omawianej sprawie było orzeczenie Sądu Apelacyjnego w Katowicach, który w wyroku z dnia 12 lutego 1992 r. (sygn. akt I ACr 30/92) stwierdził, iż szkoda częściowa ma miejsce wówczas, gdy uszkodzony pojazd nadaje się do naprawy, a koszt naprawy nie przekracza wartości w dniu ustalenia przez zakład ubezpieczeń tego odszkodowania

Trzeba w tym miejscu zaznaczyć, iż dość często przy likwidacji szkód z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zakłady ubezpieczeń - wzorując się na ubezpieczeniu auto-casco - jako próg opłacalności naprawy przyjmują także 70 %. Jest to praktyka nie posiadająca żadnego uzasadnienia prawnego, szczególnie w świetle wskazanego powyżej postanowienia Sądu Najwyższego oraz zaprezentowanej linii orzecznictwa.

djquest w Twoim przypadku, jesli likwidujesz z AC wcale bym sie nie zdziwil gdyby ta banda zlodzieji dazyla do szkody calkowitej robiac wstepna wycene po czesciach oryginalnych natomiast jak przyjdzie do wyplaty to policza po zamiennikach lub z amortyzacja.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

mi to wygląda na szkode całkowitą....
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• djquest
                    Drive
                    • 2009
                    • 40

Witam. Dostaliśmy pismo z PZU o wycenie szkody. Tak jak przewidywaliście wyszła całkowita. PZU wyliczyło wartości następująco :
                    wartość pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem (Brutto) - 18500.00 PLN
                    wartość pojazdu po zdarzeniu (Brutto) - 5170.00 PLN
                    wysokość odszkodowania (Brutto) - 13330.00 PLN.

Czy wysokość odszkodowania brutto to jest kwota do wypłacenia na ręke ??

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

djquest, wydaje mi się ze wypłacą Ci netto ale niech sie wpypowiedzą jeszcze mądrzejsi :roll:
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• djquest
                        Drive
                        • 2009
                        • 40

"Jednocześnie zawiadamiamy, że jeżeli poszkodowany jest podatnikiem podatku VAT i był uprawniony do odliczenia kwoty podatku VAT naliczonego przy nabyciu pojazdu to, wysokość odszkodowania zastanie ustalona w kwocie netto, czyli bez uwzględnienia podatku VAT."

Coś takiego było dopisane jeszcze i z tego co myśle choć nie wiem czy dobrze to jeśli bym miał firme to wtedy by mi wypłacili netto a jak nie prowadze żadnej działalności to dostane brutto ( to co napisane ) ??

Komentarz

• Damianjg
                          Rider
                          • 2008
                          • 621

Zamieszczone przez djquest
                          "Jednocześnie zawiadamiamy, że jeżeli poszkodowany jest podatnikiem podatku VAT i był uprawniony do odliczenia kwoty podatku VAT naliczonego przy nabyciu pojazdu to, wysokość odszkodowania zastanie ustalona w kwocie netto, czyli bez uwzględnienia podatku VAT."

Coś takiego było dopisane jeszcze i z tego co myśle choć nie wiem czy dobrze to jeśli bym miał firme to wtedy by mi wypłacili netto a jak nie prowadze żadnej działalności to dostane brutto ( to co napisane ) ??
                          tak
                          ale cos tanio wycenili.

Komentarz

• djquest
                            Drive
                            • 2009
                            • 40

Witam. Mam pytanie co do wartości mojego szkodnika a raczej jego wraka. Ile może on być warty w tym stanie ??

Komentarz

• RS
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 238

Zamieszczone przez djquest
                              Witam. Mam pytanie co do wartości mojego szkodnika a raczej jego wraka. Ile może on być warty w tym stanie ??
                              Moze być warty sporo - ale tylko w pojedyńczych częściach . Handlarz bedzie chciał go kupic za grosze i nieźle zarobić . Popytaj po znajowmych czy ktoś nie chce kupić auta skad inąd do naprawy , albo pobaw sie sam i naprawiaj ( oczywiscie na uzywanych elementach ) Auto oczywiscie bedzie bite i tanie w późniejszej odsprzedaży ( ale zrekompensuje Ci to odszkodowanie ) Mówię oczywiscie o naprawie poza ASO i najlepiej u zaprzyjaźnionego blacharza ( aby z Ciebie nie zdarł ) Za sam wrak dostaniesz góra 3-4 tys .

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

djquest,
                                za 5100 powinieneś spokojnie sprzedać. I kupić drugiego takiego i sobie nie zawracać gitary złomem.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

Pracuję...