Zamieszczone przez bkd
[O2] 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Zwiń
X
-
[O2] 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Hej,
Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.
Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach
.
Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.
Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska). Zero problemów, na czas, czysto, punktualnie, niekoniecznie tanio, ale zgodnie z oczekiwaniami.
Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.
Pozdr.Maciej
-
-
Nie polecam takiego dystansu bez przerwy, ja tylko raz w życiu zrobiłem taką trasę bez przerwy (1250 km) i to było ponad moje siły. Po ok. 900 km miałem dość, nasiliły się problemy z koncentracją, zacząłem robić szkolne błędy, itp. Od tej pory jeździłem do Włoch na dwa razy - nocleg w hotelu, nie w samochodzie na parkingu. I to wcale nie jest burżujstwo ale wygoda i przede wszystkim bezpieczeństwo (pozdrawiam wszystkich zasypiających za kółkiem) :twisted:Zamieszczone przez madmax991Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.
Komentarz
-
-
Witam Wszystkich,
jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała
Ja ze swojej Skody jest bardzo zadowolony
Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów
Komentarz
-
-
Mi spadło w granice minimum po około 15 000. Ale nie wiem czy przyczyną był niedokręcony korek (miałem wrażenie że był niedokręcony), czy rzeczywiście jakiś ubytek.Zamieszczone przez wbieniaszewskiWitam Wszystkich,
jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała
Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).
Ktoś z Was wymieniał już może olej?
Komentarz
-
-
Witam,
W końcu znalazlem kogos z 1.4 TSI, tez bylem nad morzem w tym i tamtym roku.
W tym roku mialem 5,4 l z klima non-stop i tempomatem 90 - 105 km/h
Rekord mam na trasie Kraków - Kielce ( niedziela po 17, brak innych aut) - 5,1 l ale to nie jest jazda.... 90 km/h - 6 bieg i tempomat, mozna ksiazke czytac taka nuda...
Co do plynu to tez mialem ten problem gdzies okolo 9 tys. dolalem i do dzis a mam 29 tys jest spokój, w skodzie sami nie wiedza czemu, ale oni nic w sumie nie wiedza.... strasznie sie popsuły serwisy w Krakowie albo my za duzo wiemy i dlatego nam sie wydaje ze kicha.
A ty Madmax991 gdzie serwisujesz i czy miales jakies problemy, ja walczylem z lusterkiem kierowcy, kładlo mi sie na szybe przy rozkładaniu a tak to nic sie nie dzieje.
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 20:53 ]
Zamieszczone przez mrrudzinMi spadło w granice minimum po około 15 000. Ale nie wiem czy przyczyną był niedokręcony korek (miałem wrażenie że był niedokręcony), czy rzeczywiście jakiś ubytek.Zamieszczone przez wbieniaszewskiWitam Wszystkich,
Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).
Ktoś z Was wymieniał już może olej?
Ja wymienialem juz, a co?
Zmieniłem przy 15 tys bo jakos nie wierze w marketingowe podejscie.... 30 tys lub co dwa lata.....
Komentarz
-
-
Ja wolalem zmienic, przy 15 tys. mam kolege kierownika serwisu VW ( maja dluzsze doswiadzczenie w technologii TSI ) i poradzil zeby zmienic, bo jak sie jezdzi duzo miasta, to lepiej co 15 tys, te 30 tys to jest przewidziane dla Floty ,gdzie auta wcale " nie stygną" tylko lataja po Polsce.
Koszt ten sam ( z rabatami bez filtru pyłkowego) zapłacilem 311 zl wiec warto to robic czesciej.... zwazywszy ze turbo lubi swiezy olej........
Komentarz
-
-
arturv3, - spoko, mam to samo podejście i zarezerwowane hotele w austrii tam i z powrotem...
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 21:43 ]
MikiTSI, - hm... trudno mówić o serwisowaniu. pierwsza wymiana oleju w Emida (Kraków) po 1500, tam gdzie kupiłem. Druga wizyta w InterAuto jak napisałem po 26000, mimo ze serwis się nie zaświecił, ale przed wypadem nad morze chciałem mieć święty spokój.
U mnie wszystko działa, nie miałem, odpukać, żadnych problemów,Maciej
Komentarz
-
-
Przegląd obowiązkowy/gwarancyjny czy też dla własnego poczucia bezpieczeństwa?Zamieszczone przez madmax991Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska).
dolewka po 7 tys, widocznie podczas początkowej fazy "docierania" silnika układ chłodzenia rozszerza się i spada poziom cieczy, bo nie sądze aby po tak krótkim okresie woda odparowała z układu.Zamieszczone przez madmax991Natomiast po okolo 12000 musialem dolac troche plynu do chlodnicy
Komentarz
-
-
Macie takie silniczki a bzykacie 90 na trasie :lol:
Moja też zaliczyła pierwszą długą trasę Kraków - Rowy. Średnie spalanie 6,4 l. Nie oszczędzałem się, ale bez szaleństw. Ja jestem dalej pod wrażeniem tego silniczka, a szczególnie elastczności. Naprawdę świetnie się tym podróżuje!
Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
To się objeżdża , we Włocławku na pierwszych światłach w prawo w kierunku Płock, jedziemy cały czas prosto do miejscowości Lipno i w niej na światłach kierujemy się na Toruń i lądujemy na końcu obwodnicy Torunia poza robotami.Zamieszczone przez cztoPrzy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
Nadrabiasz max 15km.
Rozumiem że CB nie posiadasz :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Dlatego nad morze jechalem przez Konin-> Inowrocek a z powrotem przez Gniezno-> WrzesnieZamieszczone przez czto
Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 22:24 ]
ech... sport 01 mialem w 4 lata w golfie IV... opony-marzenie...Zamieszczone przez MikiTSI
Wcześniej miałem Fabie z Dunlopami SP Sport 01 - rewelacja !Maciej
Komentarz
-
-
Re: 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Gratuluje,Zamieszczone przez madmax991Hej,
Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.
Woow, to cudo spala tyle co moja 1.9 TDI?Zamieszczone przez madmax991Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach
.
To ciekawe co piszesz, bo ja jeszcze musiałem pod fotele coś doładować. A w bagażniku trzy razy układałem wszystko i ostatecznie zrezygnowałem z wózka dla dziecka. Gratuluje zdolności selekcji i pakowania.Zamieszczone przez madmax991Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.
Komentarz
-
-
arturv3, to dosyć indywidualna sprawa i zależna również od jakości dróg. W zeszłym roku zrobiłem 1200 i powiem szczerze, że nie byłem jakoś strasznie zmęczony. Choć trzeba dodać, że w 98% były to autostrady... Teraz szykuje mi się jeszcze dłuższa trasa, ale będę ją robił w nocy. Z resztą nic na siłę. Jak uznam, że nie daję już rady po prostu zatrzymam się gdzieś przespać.
Komentarz
-
-
Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
jak jedziesz 80km/h to i mało spalisz i dynamika zawsze ta samaZamieszczone przez marcink_1Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.
Pozdrawiam
Marcin
to co, kolejny temacik o spalaniu nam się zrobił :?: :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-

Komentarz