Zamieszczone przez bkd
[O2] 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Zwiń
X
-
[O2] 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Hej,
Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.
Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach .
Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.
Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska). Zero problemów, na czas, czysto, punktualnie, niekoniecznie tanio, ale zgodnie z oczekiwaniami.
Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.
Pozdr.Maciej
-
-
Zamieszczone przez madmax991Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.
Komentarz
-
-
Witam Wszystkich,
jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała Ja ze swojej Skody jest bardzo zadowolony
Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wbieniaszewskiWitam Wszystkich,
jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała Ja ze swojej Skody jest bardzo zadowolony
Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).
Ktoś z Was wymieniał już może olej?
Komentarz
-
-
Witam,
W końcu znalazlem kogos z 1.4 TSI, tez bylem nad morzem w tym i tamtym roku.
W tym roku mialem 5,4 l z klima non-stop i tempomatem 90 - 105 km/h
Rekord mam na trasie Kraków - Kielce ( niedziela po 17, brak innych aut) - 5,1 l ale to nie jest jazda.... 90 km/h - 6 bieg i tempomat, mozna ksiazke czytac taka nuda...
Co do plynu to tez mialem ten problem gdzies okolo 9 tys. dolalem i do dzis a mam 29 tys jest spokój, w skodzie sami nie wiedza czemu, ale oni nic w sumie nie wiedza.... strasznie sie popsuły serwisy w Krakowie albo my za duzo wiemy i dlatego nam sie wydaje ze kicha.
A ty Madmax991 gdzie serwisujesz i czy miales jakies problemy, ja walczylem z lusterkiem kierowcy, kładlo mi sie na szybe przy rozkładaniu a tak to nic sie nie dzieje.
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 20:53 ]
Zamieszczone przez mrrudzinZamieszczone przez wbieniaszewskiWitam Wszystkich,
Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).
Ktoś z Was wymieniał już może olej?
Ja wymienialem juz, a co?
Zmieniłem przy 15 tys bo jakos nie wierze w marketingowe podejscie.... 30 tys lub co dwa lata.....
Komentarz
-
-
Ja wolalem zmienic, przy 15 tys. mam kolege kierownika serwisu VW ( maja dluzsze doswiadzczenie w technologii TSI ) i poradzil zeby zmienic, bo jak sie jezdzi duzo miasta, to lepiej co 15 tys, te 30 tys to jest przewidziane dla Floty ,gdzie auta wcale " nie stygną" tylko lataja po Polsce.
Koszt ten sam ( z rabatami bez filtru pyłkowego) zapłacilem 311 zl wiec warto to robic czesciej.... zwazywszy ze turbo lubi swiezy olej........
Komentarz
-
-
arturv3, - spoko, mam to samo podejście i zarezerwowane hotele w austrii tam i z powrotem...
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 21:43 ]
MikiTSI, - hm... trudno mówić o serwisowaniu. pierwsza wymiana oleju w Emida (Kraków) po 1500, tam gdzie kupiłem. Druga wizyta w InterAuto jak napisałem po 26000, mimo ze serwis się nie zaświecił, ale przed wypadem nad morze chciałem mieć święty spokój.
U mnie wszystko działa, nie miałem, odpukać, żadnych problemów,Maciej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez madmax991Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska).
Zamieszczone przez madmax991Natomiast po okolo 12000 musialem dolac troche plynu do chlodnicy
Komentarz
-
-
Macie takie silniczki a bzykacie 90 na trasie :lol:
Moja też zaliczyła pierwszą długą trasę Kraków - Rowy. Średnie spalanie 6,4 l. Nie oszczędzałem się, ale bez szaleństw. Ja jestem dalej pod wrażeniem tego silniczka, a szczególnie elastczności. Naprawdę świetnie się tym podróżuje!
Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoPrzy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
Rozumiem że CB nie posiadasz :wink:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czto
Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 22:24 ]
Zamieszczone przez MikiTSI
Wcześniej miałem Fabie z Dunlopami SP Sport 01 - rewelacja !Maciej
Komentarz
-
-
Re: 1.4 TSI Ambiente "w praniu"
Zamieszczone przez madmax991Hej,
Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.
Zamieszczone przez madmax991Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach .
Zamieszczone przez madmax991Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.
Komentarz
-
-
arturv3, to dosyć indywidualna sprawa i zależna również od jakości dróg. W zeszłym roku zrobiłem 1200 i powiem szczerze, że nie byłem jakoś strasznie zmęczony. Choć trzeba dodać, że w 98% były to autostrady... Teraz szykuje mi się jeszcze dłuższa trasa, ale będę ją robił w nocy. Z resztą nic na siłę. Jak uznam, że nie daję już rady po prostu zatrzymam się gdzieś przespać.
Komentarz
-
-
Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.
Pozdrawiam
Marcin
to co, kolejny temacik o spalaniu nam się zrobił :?: :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz