[O2] 1.4 TSI Ambiente "w praniu"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • epic
    Classic
    • 2010
    • 9

Zamieszczone przez bkd
    Data wystawienia pisma jest 11.01.2011, czyli 2 dni robocze po zgłoszeniu (07.01). Poczta trochę przymuliła.
    :zastrzelic W tym to oni są szybcy :evil: , no może jeszcze w nieoznakowanych.
  • madmax991
    Drive
    • 2009
    • 42

Hej,

Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
    Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.

Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach .
    Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.

Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska). Zero problemów, na czas, czysto, punktualnie, niekoniecznie tanio, ale zgodnie z oczekiwaniami.

Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.

Pozdr.
    Maciej

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

A co z olejem ?

Zjadła coś ?

Komentarz

• madmax991
        Drive
        • 2009
        • 42

Nie zauważyłem. Kontrolka sie nie zapaliła, a na bagnecie bylo mniej wiecej tyle samo. Natomiast po okolo 12000 musialem dolac troche plynu do chlodnicy, bo bylo ponizej min. Poki co sytuacja sie nie powtórzyła.
        Maciej

Komentarz

• arturv3
          Ambiente
          • 2006
          • 100

Zamieszczone przez madmax991
          Za dwa tygodnie Wlochy - okolo 1350 one-way. Jak wroce tez sie podziele spostrzezeniami.
          Nie polecam takiego dystansu bez przerwy, ja tylko raz w życiu zrobiłem taką trasę bez przerwy (1250 km) i to było ponad moje siły. Po ok. 900 km miałem dość, nasiliły się problemy z koncentracją, zacząłem robić szkolne błędy, itp. Od tej pory jeździłem do Włoch na dwa razy - nocleg w hotelu, nie w samochodzie na parkingu. I to wcale nie jest burżujstwo ale wygoda i przede wszystkim bezpieczeństwo (pozdrawiam wszystkich zasypiających za kółkiem) :twisted:

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No to elegancko, że wszystko bangla dobrze!

Ciekawe co jest z tym płynem do chłodnic w TSI, bo i w 1.8 TSI też ubywa :?:
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• wbieniaszewski
              Classic
              • 2010
              • 4

Witam Wszystkich,
              jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała Ja ze swojej Skody jest bardzo zadowolony
              Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów

Komentarz

• karpecik
                Rider
                • 2004
                • 279

U mnie też trochę płynu zeszło. Wskazana dolewka.

Komentarz

• mrrudzin
                  Rider
                  • 2009
                  • 403

Zamieszczone przez wbieniaszewski
                  Witam Wszystkich,
                  jestem od niedawna właścicielem Ocatvia 1.4 TSI i muszę przyznać, że u mnie też stwierdziłem drobny ubytek płynu chłodzącego po około 12. tyś. kilometrów. Póki co już jest około 26. tyś. kilometrów i sprawa się ustabilizowała Ja ze swojej Skody jest bardzo zadowolony
                  Mi spadło w granice minimum po około 15 000. Ale nie wiem czy przyczyną był niedokręcony korek (miałem wrażenie że był niedokręcony), czy rzeczywiście jakiś ubytek.
                  Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).

Ktoś z Was wymieniał już może olej?

Komentarz

• MikiTSI
                    Classic
                    • 2010
                    • 39

Witam,

W końcu znalazlem kogos z 1.4 TSI, tez bylem nad morzem w tym i tamtym roku.
                    W tym roku mialem 5,4 l z klima non-stop i tempomatem 90 - 105 km/h

Rekord mam na trasie Kraków - Kielce ( niedziela po 17, brak innych aut) - 5,1 l ale to nie jest jazda.... 90 km/h - 6 bieg i tempomat, mozna ksiazke czytac taka nuda...

Co do plynu to tez mialem ten problem gdzies okolo 9 tys. dolalem i do dzis a mam 29 tys jest spokój, w skodzie sami nie wiedza czemu, ale oni nic w sumie nie wiedza.... strasznie sie popsuły serwisy w Krakowie albo my za duzo wiemy i dlatego nam sie wydaje ze kicha.

A ty Madmax991 gdzie serwisujesz i czy miales jakies problemy, ja walczylem z lusterkiem kierowcy, kładlo mi sie na szybe przy rozkładaniu a tak to nic sie nie dzieje.

[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 20:53 ]
                    Zamieszczone przez mrrudzin
                    Zamieszczone przez wbieniaszewski
                    Witam Wszystkich,
                    Mi spadło w granice minimum po około 15 000. Ale nie wiem czy przyczyną był niedokręcony korek (miałem wrażenie że był niedokręcony), czy rzeczywiście jakiś ubytek.
                    Dolewka wody destylowanej do poziomu optymalnego i do dziś jest bez zmian (18 000).

Ktoś z Was wymieniał już może olej?

Ja wymienialem juz, a co?

Zmieniłem przy 15 tys bo jakos nie wierze w marketingowe podejscie.... 30 tys lub co dwa lata.....
                    Michał
                    ---------------------------
                    O2 FL 1.4 TSI Elegance

Komentarz

• wbieniaszewski
                      Classic
                      • 2010
                      • 4

Ja zamierzam wymieniać olej coś koło 30. tyś. kilometrów - tak wskazuje komputer Jeszcze mi troszkę zejdzie, chyba że wyrwę się w małą trasę nad nasze morze
                      P.S.
                      Moje spalanie na codzień w granicach 6 do 6,5 litrów. W trasie bywa różnie czasem nawet 5,3 litra

Komentarz

• MikiTSI
                        Classic
                        • 2010
                        • 39

Ja wolalem zmienic, przy 15 tys. mam kolege kierownika serwisu VW ( maja dluzsze doswiadzczenie w technologii TSI ) i poradzil zeby zmienic, bo jak sie jezdzi duzo miasta, to lepiej co 15 tys, te 30 tys to jest przewidziane dla Floty ,gdzie auta wcale " nie stygną" tylko lataja po Polsce.

Koszt ten sam ( z rabatami bez filtru pyłkowego) zapłacilem 311 zl wiec warto to robic czesciej.... zwazywszy ze turbo lubi swiezy olej........
                        Michał
                        O2 FL 1.4 TSI Elegance

Komentarz

• wbieniaszewski
                          Classic
                          • 2010
                          • 4

Popieram Przedmówce, jednak zważywszy na moje miejsce zamieszkania (znacznie mniejsza miejscowość) jak również sposób eksploatacji uważam, że nie mam się czego obawiać

Komentarz

• madmax991
                            Drive
                            • 2009
                            • 42

arturv3, - spoko, mam to samo podejście i zarezerwowane hotele w austrii tam i z powrotem...

[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 21:43 ]
                            MikiTSI, - hm... trudno mówić o serwisowaniu. pierwsza wymiana oleju w Emida (Kraków) po 1500, tam gdzie kupiłem. Druga wizyta w InterAuto jak napisałem po 26000, mimo ze serwis się nie zaświecił, ale przed wypadem nad morze chciałem mieć święty spokój.
                            U mnie wszystko działa, nie miałem, odpukać, żadnych problemów,
                            Maciej

Komentarz

• bzik13
                              Rider
                              • 2009
                              • 514

Przegląd robilem tydzien wczesniej + czyszczenie klimy + wywazanie kół w InterAuto (Kraków, Zakopianska).
                              Przegląd obowiązkowy/gwarancyjny czy też dla własnego poczucia bezpieczeństwa?
                              Natomiast po okolo 12000 musialem dolac troche plynu do chlodnicy
                              dolewka po 7 tys, widocznie podczas początkowej fazy "docierania" silnika układ chłodzenia rozszerza się i spada poziom cieczy, bo nie sądze aby po tak krótkim okresie woda odparowała z układu.
                              Mój liftback scout

Komentarz

• madmax991
                                Drive
                                • 2009
                                • 42

bzik13, - zdecydowanie dla własnego poczucia bezpieczeństwa
                                Maciej

Komentarz

• MikiTSI
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 39

Mam pytanie co do opon, kto jakie ma i czy z Bridgestone Turanza ER300 tez wam sie wyciera i jest śliska na deszczu? Dla mnie porażka !

Wcześniej miałem Fabie z Dunlopami SP Sport 01 - rewelacja !

Ktos ma cos ciekawego, innego niz Continental i Bridgestone?
                                  Michał
                                  O2 FL 1.4 TSI Elegance

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

w O2FL chyba tylko te dwie firmy są
                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• czto
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 546
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Macie takie silniczki a bzykacie 90 na trasie :lol:

Moja też zaliczyła pierwszą długą trasę Kraków - Rowy. Średnie spalanie 6,4 l. Nie oszczędzałem się, ale bez szaleństw. Ja jestem dalej pod wrażeniem tego silniczka, a szczególnie elastczności. Naprawdę świetnie się tym podróżuje!

Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
                                      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                      2009 Renault Clio MTV 1.4
                                      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez czto
                                        Przy okazji, jak się ktoś wybiera w podróż południe - północ lub odwrotnie, to ostrzegam przed Włocławkiem. Remont, ruch wahadłowy i ... 2 godz. w plecy. Dramat :twisted:
                                        To się objeżdża , we Włocławku na pierwszych światłach w prawo w kierunku Płock, jedziemy cały czas prosto do miejscowości Lipno i w niej na światłach kierujemy się na Toruń i lądujemy na końcu obwodnicy Torunia poza robotami. Nadrabiasz max 15km.

Rozumiem że CB nie posiadasz :wink:
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• madmax991
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 42

Zamieszczone przez czto

Dlatego nad morze jechalem przez Konin-> Inowrocek a z powrotem przez Gniezno-> Wrzesnie

[ Dodano: Pon 16 Sie, 10 22:24 ]
                                          Zamieszczone przez MikiTSI

Wcześniej miałem Fabie z Dunlopami SP Sport 01 - rewelacja !
                                          ech... sport 01 mialem w 4 lata w golfie IV... opony-marzenie...
                                          Maciej

Komentarz

• kateb
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 32

Re: 1.4 TSI Ambiente "w praniu"

Hej,

Chcialem sie podzielic radosną refleksja na temat eksploatacji mojej Octavi 1.4 TSI.
                                            Ma juz roczek i kolo 26000 przejechane. nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Dalej mam frajde z jazdy, mimo że jeżdze głównie do pracy.
                                            Gratuluje,
                                            Pare dni temu wrocilem z nad morza - 720 km one-way. Srednie spalanie tam 5.7, jechalem w dzien, srednie spalanie z powrotem - 5.3, jechalem na noc. Przejechalem jedna butelke szklaną, na szczescie bez ofiar w oponach .
                                            Woow, to cudo spala tyle co moja 1.9 TDI?
                                            Pakowalem sie z przyjemnościa patrząc jak wszystkie rzeczy sie mieszczą + wozek dla synka i jeszcze by cos zmiescił. W sumie to do Octavii sie nie pakuje, a wrzuca.
                                            To ciekawe co piszesz, bo ja jeszcze musiałem pod fotele coś doładować. A w bagażniku trzy razy układałem wszystko i ostatecznie zrezygnowałem z wózka dla dziecka. Gratuluje zdolności selekcji i pakowania.

Komentarz

• winni77
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2183
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

arturv3, to dosyć indywidualna sprawa i zależna również od jakości dróg. W zeszłym roku zrobiłem 1200 i powiem szczerze, że nie byłem jakoś strasznie zmęczony. Choć trzeba dodać, że w 98% były to autostrady... Teraz szykuje mi się jeszcze dłuższa trasa, ale będę ją robił w nocy. Z resztą nic na siłę. Jak uznam, że nie daję już rady po prostu zatrzymam się gdzieś przespać.
                                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• marcink_1
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 312

Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
                                                W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.

Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez marcink_1
                                                  Jak Wy to robicie, że spalanie macie poniżej 6l/100km i to z pełnym obciązeniem. Ja wracałem w niedziele do Łodzi z okolic Gdańska, zaznaczam nie miałem korków i spalanie wyszło mi 7,5 l/100km.
                                                  W dodatku zauwazyłem, że obciążenie samochodu bardzo wpływa na jego dynamikę i spalanie. Wydawałoby się, że 122km, to nie tak mało ale może pojemność pomimo turbo też coś robi.

Pozdrawiam
                                                  Marcin
                                                  jak jedziesz 80km/h to i mało spalisz i dynamika zawsze ta sama

to co, kolejny temacik o spalaniu nam się zrobił :?: :?
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...