"Buczenie" przy skrecaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TAnnA
    Drive
    • 2007
    • 44

hmmmm rto ciekawe dlaczego w audi i pasacie nie syczy?od czego to jest uzaleznione?
  • Pulse
    Rider
    • 2006
    • 461

Witam,

Od paru dni przy mocnym skrecaniu kol dochodzi mnie odglos "buczenia" przy ich prostowaniu zastanawiam sie co moze byc tego przyczyna. Narazie to jest dosyc ciche ale obawiam sie ze to sie moze zmienic.
    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

Stawiam na lozysko. Temat szeroko na forum omawiany.
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Pulse
        Rider
        • 2006
        • 461

juz poczytalem i chyba masz racje z tym ze u mnie jak narazie to sie objawia najbardziej przy parkingowych manewrach, zawracaniach czyli przy bardzo malych predkosciach a problemy z lozyskami opisywane wczesniej dotyczyly buczenia przy czesto wiekszych predkosciach.

Komentarz

• aldam
          L&K
          • 2006
          • 1036

Na 99,99% pompa wspomagania, albo się kończy albo jest za mało oleju w zbiorniczku.
          Pozdrawiam
          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• lyzy 110
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 237

Zamieszczone przez aldam
            Na 99,99% pompa wspomagania, albo się kończy albo jest za mało oleju w zbiorniczku.
            Pozdrawiam
            to ja dodaję 0,01 % i również obstawiam pompe ze wskazaniem na niski poziom płynu maiałem to samo dolałem i jak reką odjał :szeroki_usmiech
            była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• bendi
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 465

a jak tak mam od dawna, pojawiło się jak samochód miał koło 1 roku i 40 kkm nalatane. I tak jest w dalszym ciągu (83 kkm), najczęściej przy mocnym skręcie w lewo (zawracanie). Jutro sprawdzę ile mam płynu bo nie miałem pomysłu i sprawę olałem, ale jeśli to to to znakomicie.
              Outlander
              była OII 4x4 BMM
              już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

Zamieszczone przez bendi
                a jak tak mam od dawna, pojawiło się jak samochód miał koło 1 roku i 40 kkm nalatane. I tak jest w dalszym ciągu (83 kkm), najczęściej przy mocnym skręcie w lewo (zawracanie). Jutro sprawdzę ile mam płynu bo nie miałem pomysłu i sprawę olałem, ale jeśli to to to znakomicie.
                u mnie dokładnie tak samo :? pojawiło się jak samochód miał około roku... muszę sprawdzić poziom płynu we wspomaganiu, bo jak pytałem w ASO co to za dźwięk to niestety ich przerosło :x
                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                http://www.disi-tune.pl
                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• Lukasso
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 611

no a czy można zalewać, takie coś może być: http://www.hil.pl/product_info.php?products_id=43 ? czy na każdej butli powwiny być napisane normy jakie płyn spełnia, i wybrać z taką norma jaka jest dla octy ?

Komentarz

• Pulse
                    Rider
                    • 2006
                    • 461

sprawdz ile ten plyn kosztuje w ASO moze nie jest drogi, jak kupowalem plyn chlodzacy to w ASO zaplacilem 18zl - chyba nie duzo. Wiec moze z olejem hydraulicznym jest tak samo.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

58 czy 68zl kosztuje 1l tego plynu do wspomagania. Nie pamietam dokladnie, ostatnio widzialem w serwisie.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Lukasso
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 611

no więc tak pojechałem dzisaij do skody w alejach i kupiłem jeden litr 40 złotych kosztuje, tylko jeszcze pytanko - w instrukcji obsługi jest wpisane że znajduje się tam olej o oznaczeniu G 002 000, ja kupiłem ty lko z oznaczeniem G 004000 M2(Olej do centralnego układu hydraulicznego i przekładni układu wspomagania kierownicy), dla pewności pytałem się faceta na serwisie czy można zaleć, powiedział że tak bo to uniwersalny. No ale praktyka uczy że nie do końca pracownikoma ASO trzeba wieżyć więc pytanko do was czy ktoś wie czy rzeczywiście mozna wlać? Kolor tego 002 jest zielony taki sam jak 004.....

PS.
                        Ściągnełem trochę oleju ze zbiorniczka i zmieszłaem z tym co kupiłem mieszają się ładnie ale nie wiem czy to wystarczy :?
                        Załączone pliki

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez bendi
                          Jutro sprawdzę ile mam płynu bo nie miałem pomysłu i sprawę olałem, ale jeśli to to to znakomicie.
                          co u Ciebie :?: u mnie minimalnie poniżej... minimum :evil: wrrrrrr :evil: specjaliści qrwa ich mać :x Autoryzowana Stacja Obsługi :evil: rozumiem, że takich banałów jak poziom płynu w układzie wspomagania nie sprawdza się na przeglądach :evil: i jeszcze qrwa zgłaszałem buczenie :!: :evil:

ciekawe czy po dolaniu płynu buczenie zniknie :roll: to okaze sie zapewne jutro (albo w piatek)
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Pulse
                            Rider
                            • 2006
                            • 461

teoretycznie to oni sprawdzaja plyn ;-), przynajmniej tak mi mowili, ja mam w normie i buczy ale naprawde bardzo cicho

Komentarz

• aldam
                              L&K
                              • 2006
                              • 1036

Ciche buczenie (syczenie) to normalka przy pełnym skręcie kół.
                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• chester121
                                L&K
                                • 2005
                                • 1053

to zes trafil na ASO :|

kto wie czy jak pompa tak dlugo chodzila na minimum (ok 40kkm) to czy nie stracila swojej sprawnosci

swoja droga pamietam ze jak dawalem auto do ASo to mi zazwsze wszystkie plyny sprawdzaja ( ba nawet kiedys dolali do wspomagania za free :shock: )
                                A troche tamn wlali :wink: , no i raz podajze na 2-3 lata sami z siebie wymieniaja mi plyn chlodzacy( niestety juz odplatnie :wink: )

Komentarz

• bendi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 465

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  Zamieszczone przez bendi
                                  Jutro sprawdzę ile mam płynu bo nie miałem pomysłu i sprawę olałem, ale jeśli to to to znakomicie.
                                  co u Ciebie :?: u mnie minimalnie poniżej... minimum :evil: wrrrrrr :evil: specjaliści qrwa ich mać :x Autoryzowana Stacja Obsługi :evil: rozumiem, że takich banałów jak poziom płynu w układzie wspomagania nie sprawdza się na przeglądach :evil: i jeszcze qrwa zgłaszałem buczenie :!: :evil:

ciekawe czy po dolaniu płynu buczenie zniknie :roll: to okaze sie zapewne jutro (albo w piatek)
                                  jaka jest metoda pomiarowa?? jeśli trzeba wkręcić korek to mam w połowie miedzy min i max, a jeśli mierzy się bez wkręcania to mam poniżej minimum. W instrukcji nie podali jak mierzyć :?
                                  Outlander
                                  była OII 4x4 BMM

Komentarz

• autorus
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 508

jeśli diagnoza się potwierdzi to proponuje cały temat przenieść do

"Poradniki oraz istotne tematy techniczne"

W końcu jest to istotny temat. I może mniej będzie pytań które się powtarzają, bo wszystkich najpierw się odeśle do tego poradnika.

Taka mała sugestia bo wyszukiwanie mi zawsze szło kiepsko.

Autorus 8)
                                    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

Zamieszczone przez bendi
                                      jaka jest metoda pomiarowa?? jeśli trzeba wkręcić korek to mam w połowie miedzy min i max, a jeśli mierzy się bez wkręcania to mam poniżej minimum. W instrukcji nie podali jak mierzyć :?
                                      jeżeli bez wkręcania to ja mam dużo poniżej minimum :evil: jeżeli z wkręcaniem to mnimalnie poniżej minimum :evil:
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• Pulse
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 461

Dzwonilem do ASO, mowia ze poziom sprawdza sie na wkreconym. Podobno ciche - naprawde ciche buczenie jest normalne bo cisnienie uchodzi przez zawor taki mi to przynajmniej tlumaczyl gosc z ASO - nie biore odpowiedzialnosci za jego slowa ;-)

Komentarz

• RomanS
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 804

Poziom się sprawdza (odczytuje) po wkręceniu. Sprawdza się wtedy gdy nie ma piany, czyli np. po kilkunastu minutach po unieruchomieniu silnika.
                                          Jeśli koła są skęcone do oporu to normalne, że pojawi się jakiś odgłos - pracuje zawór przelewowy. Jedne pracują ciszej inne głośniej.
                                          Jeżeli poziom płynu jest trochę poniżej min. nie powinno się dziać nic złego, w końcu te kreski są robione nie z dokładnością mikrometrów a za to zawsze z zapasem. Jakby ktoś miał pusty zbiorniczek, to może dojść do zapowietrzenia układu i wtedy owszem będzie dziwny odgłos dopóki się układ nie odpowietrzy.
                                          Co do rodzaju płynu to wielkiej filozofii tu nie ma, ja w Passacie stosowałem kilkakrotnie płyn firmowany przez Statoil, bez żadnych sensacji. Oczywiście jakieś różnice pomiędzy poszczególnymi płynami są ale nie ma to takiego znaczenia jak przy oleju silnikowym czy płynie hamulcowym.
                                          W Octavii układ mam jeszcze szczelny więc nigdy nie uzupełniałem.
                                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• bendi
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 465

Zamieszczone przez Pulse
                                            Podobno ciche - naprawde ciche buczenie jest normalne bo cisnienie uchodzi przez zawor taki mi to przynajmniej tlumaczyl gosc z ASO - nie biore odpowiedzialnosci za jego slowa
                                            to nie buczenie tylko syczenie. Chyba nie słyszałeś buczenia.

Misiek powiedz czy się zmieni jak dolejesz, wtedy może i ja podleję do maxa :idea:
                                            Outlander
                                            była OII 4x4 BMM

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez bendi
                                              Misiek powiedz czy się zmieni jak dolejesz, wtedy może i ja podleję do maxa :idea:
                                              no więc tak... :roll: Płyn dolany :roll: Buczenie jest :? ale... do tej pory buczenie było na tyle często, że mnie irytowało, bo właściwie za każdym razem jak skręcałem koła maxymalnie to buczało :roll: Teraz zastanawiałem się przez 2 dni czy buczy czy nie ale w końcu zabuczało :roll: Czyli wychodziłoby na to, że objaw się zmniejszył ale nie ustąpił do zera :idea:
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

Pracuję...