no prosze i jest nowa skoda, gratuluje i okaz ja pokaz.
O2 Parowanie szyby od ZEWNATRZ
Zwiń
X
-
O2 Parowanie szyby od ZEWNATRZ
Przeszukałem forum ale wszystkie tematy dotyczyły parowania od wewnatrz. U mnie natomiast wystepuje inne zjawisko. Mianowicie przy temperaturze 30+C i sporej wilgotnosci oraz nastawieniu nawiewu na szybe (climatic nastawiony na 18-20 C) po ZEWNETRZNEJ stronie szyby pojawiaja sie zaparowania w okolicach nawiewow w podszybiu. Wystepuje to gdy predkosc jest na tyle mała, że pęd powietrza nie osusza zaparowania. Mam pytanie czy u Was rowniez wystepuje takie zjawisko i czy jest jakis sposob na wyeliminowanie go. Niby nie jest to jakies bardzo denerwujace, ale w pewien sposob (niewielki ale jednak) wplywa na pole widzenia.
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Mam pytanie czy u Was rowniez wystepuje takie zjawisko i czy jest jakis sposob na wyeliminowanie go
Zamieszczone przez PIETRO1973climatic nastawiony na 18-20 CO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Z Waszych wypowiedzi wynika ze TTTMprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
To normalne zjawisko, że na zimnej powierzchni skrapla się para wodna, jeśli wilgotność powietrza jest znaczna. Na tej samej zasadzie klimatyzacja osusza powietrze w kabinie - na zimnym parowniku skrapla się para wodna z opływającego go powietrza, schłodzone i osuszone w ten sposób powietrze trafia do kabiny poprawiając nam samopoczucie , a woda z parownika spływa sobie pod auto.
Takie samo zjawisko zaobserwujesz na szklance z zimnym piwem. Po kilku minutach robi się wilgotna z zewnątrz, zgadza się?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez PIETRO1973Z Waszych wypowiedzi wynika ze TTTMsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zapewniam kolegow, ze zdaje sobie sprawe z tego DLACZEGO (w sensie fizycznym) zachodzi zjawisko kondensacji pary wodnej, ale mozna np. inaczej skierowac wyloty nawiewow, rozproszyc strumien powietrza, zastosowac warstwe izolatora ciepla w szybie czy wymyslic "tysiac" innych sposobow, zeby taki efekt nie wystepowal. Dlatego moje stwierdzenie o TTTM.
Co do tego, ze dotyczy to WSZYSTKICH samochodow z klimatyzacja, to jakos nie zauwazylem, aby WSZYSTKIE samochody z klimatyzacja (tu poczynie pewne zalozenia ze przy 35 C samochody max 3 letnie z zamknietymi szybami w korku w Warszawie maja klimatyzacie i to wlaczona) mialy zaparowane szyby. No chyba ze w Warszawie nie obowiazuja "podstawowe zasady fizyki" (bez obrazy).
Nadmienie, ze poprzedniego lata nie zauwazylem takiego zjawiska w moim aucie. Moze to wina "globalnego ocieplenia" :P i w tym roku sa wyzsze temperatury?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Nadmienie, ze poprzedniego lata nie zauwazylem takiego zjawiska w moim aucie. Moze to wina "globalnego ocieplenia" i w tym roku sa wyzsze temperatury?
ale jeśli masz to cały czas, to odbiega od normy i TTTnieM.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973(tu poczynie pewne zalozenia ze przy 35 C samochody max 3 letnie z zamknietymi szybami w korku w Warszawie maja klimatyzacie i to wlaczona)It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
szkoda, I tu moge sie zgodzic, bo zjawisko nie wystepuje caly czas, tylko jak piszesz w okreslonych warunkach, ale w tym samym czasie nie obserwowalem tego w innych - sasiednich samochodach. Co sprowada sie do stwierdzenia, ze o ile warunki zewnetrzne byly takie same to warunki wewnetrzne MUSIALY byc inne. I wlasnie dlatego staram sie okreslicz, czy te warunki wewnetrzne sa spowodowane przez "operatora" klimatyzacji, czy przez jakis problem/usterke w samochodzie, czy tez jest to wlasciwosc "konstrukcyjna".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973to jakos nie zauwazylem, aby WSZYSTKIE samochody z klimatyzacja (tu poczynie pewne zalozenia ze przy 35 C samochody max 3 letnie z zamknietymi szybami w korku w Warszawie maja klimatyzacie i to wlaczona) mialy zaparowane szyby.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973I wlasnie dlatego staram sie okreslicz, czy te warunki wewnetrzne sa spowodowane przez "operatora" klimatyzacji, czy przez jakis problem/usterke w samochodzie, czy tez jest to wlasciwosc "konstrukcyjna".
no i musi być wilgotno na zewnątrz - taka "parna" (nomen omen) pogoda
[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 10:02 ]
już to kiedys pisałem, ale w pierwszym moim samochodzie z klimą, pół trasy przejechałem z zaparowaną szybą bo nie przyszło mi do głowy, że to z zewnątrz, zwiekszałem tylko dmuchanie, co pogarszało sprawę, potem niechcąco trąciłem wycieraczki... :lol: :lol: ops:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
U mnie też tak jest, ale to zależy od wilgotności powietrza na zewnątrz i temp w wewnątrz samochodu.
Pomagają wycieraczki i cieplejsze powietrze z nawiewu na szybę
Tak prawdę mówiąc to dopiero w tym roku takie zaparowanie. Wróciłam do domu oburzona, że w ledwo 3letnim aucie szyby mi parują, jak wszystko sprawdzone i filtry wymienione dopiero co :lol: bo myślałam, że od środka ops: i do głowy by mi nie przyszło, że to na zewnątrz Następnego dnia zgodnie z zaleceniem "bardziej doświadczonych" włączyłam wycieraczki, podkręciłam temp i pomogło ops: :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973szkoda, I tu jak najbardziej moge sie zgodzic, bo moja zonka lubi jak jest w aucie chlodno i to "natentychmiast" wiec glownym ustawieniem jest 18C. W trosce o jej zdrowie wywalczylem ten nawiew na szybe, a kolejny problem.
Zamieszczone przez PIETRO1973No i trzeba bedzie prowadzic edukacje od nowa.
zazwyczaj te nieporozumienia są w drugą stronęsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PIETRO1973Zamieszczone przez szkodae tam, niech ma jak lub
No i tu jest problem, bo jak ma temp. jak lubi to ma zaparowane szyby i truje mi d..e, ze cos jest nie tak. Oczywiscie, zdanie meza jest w takich razach najmniej istotne, ale jak "na forum napisali" to moze pomoze. Pozdrawiam.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz