ehh, no mowie, ze mnie ola juz za kierownik nie chce wpuszczac :szeroki_usmiech
no, ale i ja wreszcie kogos obtrabilem :!:
pozdro Jackal :!: :szeroki_usmiech
No i dzis polamalem kolejna miske w Octavii na wydawalo by sie rownym przejezdzie tramwajowym, nawet stalowa plyta nie pomogla...
...mozna cos zrobic z tym zawieszeniem w octavii aby bylo sztywniejsze i troche wyzsze?? slyszalem cos ze bilstainy B6 montujecie ale kotre? bo sa 2 rodzaje, i czy sam amorek czy caly komolet ze sprezyna mocowaniami itd?
Antoine, zaraz, zaraz, masz tą metalową płytę z pakietu na bezdroża i połamałeś miskę?
Zamieszczone przez Antoine
..mozna cos zrobic z tym zawieszeniem w octavii aby bylo sztywniejsze i troche wyzsze??
tak. podjez do ASO i powiedz, że chcesz "tuleje dystansową amortyzatorów" o numerze 1J0412311 (koszt ~70zł za parę) do tego dojdzie montaż (ja zapłaciłem 140zł). Potem jeszez zrobiłem zbierzność.
i najważniejsze co to daje: usztywnia Ci przód auta i lekko go podnosi.
Miałem taki problem po montażu metalowej osłony, że przy jakichkolwiek najmniejszych wybojach ocierałem osłoną. W końcu ona obniża prześwit o 21mm. Po tym zabiegu wszystko jest dokładnie tak, jak powinno
YubY, mi też nie. Ale od razu wyczułem, e coś nie tak. Wróciłem do ASO i oczywiście powiedzieli coś w stylu "zdaje Ci się, bo rośniesz", więc pozostał mi tylko jechać na geometrię. rzeczywiście było co nastawać, ale bardzo niewiele.
Jeszcze dodam, że to była najmądrzejsza rzecz zmodyfikowana w czeszce
przejechałem po tej modernizacji 10 tyś i nic nie czuję, a faktem jest bo pidniósł sie ojakieś 20-30 mm, za 5 tyś mam przegląd olejowy, to zlecę im zbierzność
[ Dodano: Sro 05 Kwi, 06 00:46 ]
A co do płyty na bezdroża, też mi ją prponowali - cena 2300,00
Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)
przejechałem po tej modernizacji 10 tyś i nic nie czuję, a faktem jest bo pidniósł sie ojakieś 20-30 mm, za 5 tyś mam przegląd olejowy, to zlecę im zbierzność
u mnie chyba przy składanie pomylili strony wkładając amorki, gdyż zarzekali się , że to niemożliwe, bo oni nic co ma wpływ na geometrię nie robili.
Pamiętasz ile zapłaciłeś ?
Zamieszczone przez YubY
A co do płyty na bezdroża, też mi ją prponowali - cena 2300,00
jabyś chciał to myślę, ze mogę Ci załatwić wszystkie części potrzebne do tego za max 1000zł
Antoine, Po tym jak wiem jest mocowana stalowa plyta, to naprawde trzeba by bylo bardzo mocno przywalic w asfalt, zeby cos ja ruszylo. Do tej pory slyszalem o jednym przypadku rozwalenia tej plyty, ale ktos rajdowo przejezdzal przez przejazd i zostawil przy okazji dwie kolumny McPersona i skrzynie na tym przejezdzie :lol:
Antoine, Po tym jak wiem jest mocowana stalowa plyta, to naprawde trzeba by bylo bardzo mocno przywalic w asfalt, zeby cos ja ruszylo. Do tej pory slyszalem o jednym przypadku rozwalenia tej plyty, ale ktos rajdowo przejezdzal przez przejazd i zostawil przy okazji dwie kolumny McPersona i skrzynie na tym przejezdzie :lol:
22mm w gore robia tulejki
Potwierdzam :twisted:
Rozwalić miskę olejową, mając zalozoną plytę ( o ile jest to plyta z zestawu na bezdroża ) to nie lada sztuka :twisted:
Wiele razy zdarzalo mi się naprawdę bardzo ostro "przywalić", kilka razy plytę prostowalem ale zawsze miska ocalala.
BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
KLOCek, Ale pamietaj, montujac tulejki i plyte wychodzisz na 0, bo plyta jest troche nizej niz ta plastikowa oslona i wtedy bez tulejek, bedziemy ryc ciagle brzuchem po ziemi
Przy tym wszystkim co opisujecie zawieszenie sie nie usztywnia, czyli podnosi sie a nadal zostaje bujajace i miekkie jak na okrecie :? to jest opcja dramat, bo juz seryjna Octa bez tulejek jest wysoka i prowadzi sie beznadziejnie. Do tego buja sie jak stara łajba :?
A na seryjnych amorkach predzej czy pozniej i tak dobijecie plyta, pozostaje tylko pytanie czy uda sie Wam to z takim skutkiem jak Antoine :zlosnik:
To już może nie chodzi tak o to bujanie, tylko bez tych tulejek to każdy krawężnik był mój nie wspominając juz o chopkach, a wcale nie przejeżdżam przez nie szybko. tak więc ja jestem zadowolony co do podniesienia przodu autka
A co do ASO to było to w Opaczu na Jerozolimskich (Wimar chyba)
Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)
Ale trzeba przyznac, ze chlopaki z VW poszli po rozum do glowy i w Fabiach i nowych Octaviach juz przerobili te mocowania i miska jest wyzej i tak samo zderzakiem nie ryje sie na kazdym parkingu.
Wczoraj postawilem kolo nowej Octy, to ja stoje na rowno z kraweznikiem, a gosc mial jakies 3-4cm wyzej i jeszcze ta czarna pol gumowa listwe z dolu. Pakiet na bezdroza to juz zupelnie brak stresu w OII
Powiem Wam, ze ja w ogole nie mam problemu z miską.
Ostatnio przy wymianie oleju wszedlem sobie pod samchód i moja oslona nie jest nawet porysowana.
Nalatane mam prawie 140.000 i generalnie spiacym krolewiczem za kierownicą nie jestem.
Wiec zawsze, jak wraca ta dyskusja, to jestem zdzwiony, ze Octy mają taki problem i do tego na taką skalę.
Nie wiem co o tym myslec...
BTW: Raz kiedys ostro przywalilem, ale to byl taki uskok w jezdni, ze jakim samochodem bym nie jechal, to nie uratowalbym sie - z tym, ze nic wtedy sie nie stalo.
Jackal, To zle ulice wybrales. Jest taka ulica ktora nazywa sie Wyzwolenia i konczy sie przejazdem kolejowym am co chwile ktos cos traci. Druga sprawa, teraz jezdzisz na B6 wiec nie buja sie jak lajba
Maicroft, eeeeeee tam przesadzasz Luca ma natrzaskane chyba ze 100tyś na niskim zawiasie i tylko zderzaki urywa :lol:
Ja od dziś wchodzę do grona niższych 8)
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
mam obnizone zawieszenie o jakies 4 a moze nawet 5 cm i czesto wale plyta o glebe ale do miski jest tak daleko ze naprawde ciezko ja rozwalic ale jak widac mozna :?
jedyny problem ze czasami musialem prostowac plyte i belke :wink:
Przy tym wszystkim co opisujecie zawieszenie sie nie usztywnia, czyli podnosi sie a nadal zostaje bujajace i miekkie jak na okrecie :? to jest opcja dramat, bo juz seryjna Octa bez tulejek jest wysoka i prowadzi sie beznadziejnie. Do tego buja sie jak stara łajba :?
A na seryjnych amorkach predzej czy pozniej i tak dobijecie plyta, pozostaje tylko pytanie czy uda sie Wam to z takim skutkiem jak Antoine :zlosnik:
bylem dzis w sklepie i polecali mi jakies KYB z zamiennika od wersji na bezdroza i do tego jakies sprezyny od wersji na bezdroza a jak zapytalem o tulejki to patrzyli jak na wariata. te KYB byly za 600zl/komplet
boje sie ze jak zaloze B6 to auto bedzie bardzo twarde - jezdzilem na takich w SC i normalnie plomby wypadaja :/
[ Dodano: Sro 05 Kwi, 06 17:53 ]
Zamieszczone przez KLOCek
Antoine, zaraz, zaraz, masz tą metalową płytę z pakietu na bezdroża i połamałeś miskę?
Zamieszczone przez Antoine
..mozna cos zrobic z tym zawieszeniem w octavii aby bylo sztywniejsze i troche wyzsze??
tak. podjez do ASO i powiedz, że chcesz "tuleje dystansową amortyzatorów" o numerze 1J0412311 (koszt ~70zł za parę) do tego dojdzie montaż (ja zapłaciłem 140zł). Potem jeszez zrobiłem zbierzność.
i najważniejsze co to daje: usztywnia Ci przód auta i lekko go podnosi.
Miałem taki problem po montażu metalowej osłony, że przy jakichkolwiek najmniejszych wybojach ocierałem osłoną. W końcu ona obniża prześwit o 21mm. Po tym zabiegu wszystko jest dokładnie tak, jak powinno
gdzie sie ja montuje? wystarcza same tuleje z przodu? po jednej na strone? da sie to zamontowac poza ASO?
Komentarz