Od poniedziałku wszystkie sprzedawane w UE nowe samochody osobowe muszą być wyposażone w automatyczne światła dzienne. Weszła w życie dyrektywa, która ma zwiększyć bezpieczeństwo na drogach we wszystkich krajach UE.
ASR na jakiej ZASADZIE to działa w Skodzie?
Zwiń
X
-
ASR na jakiej ZASADZIE to działa w Skodzie?
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Gdzies tam kiedys wyczytałem........Do swojego działania system ten wykorzystuje czujniki ABS, których zadaniem jest mierzenie i porównywanie prędkości kół. Jeżeli sensory wykryją, że jedno koło zaczyna obracać się z większą prędkością niż pozostałe (zaczyna się ślizgać), to wtedy system ASR uruchamia dwa sposoby sterowania. Jeżeli ślizgają się oba koła napędzające, zmniejsza się moc wytwarzaną przez silnik działając na przepustnicę elektroniczną. Jeśli jednak ślizga się tylko jedno koło, powoduje blokowanie tego koła.
System ASR zapobiega także tzw. 'buksowaniu' kół, gdy jedno z nich znajduje się na śliskiej nawierzchni lub do ruszenia samochodu preznaczona została zbyt duża moc. Dzięki temu obniża on zużycie paliwa oraz eksploatowanie ogumienia.
Komentarz
-
-
Re: ASR na jakiej ZASADZIE to działa w Skodzie?
Zamieszczone przez szkodana jakiej zasadzie jest zmniejszana prędkość ślizgającego się koła, bo nie wiem :?:
hamulce?
odcina paliwo?
inaczej?
Ja też w ostatnie dni widzę żę działa.
Zauważyłem dwa sposoby w O2FL:
-mały uślizg przyśpieszanych kół - miganie lampki ESP i delikatne odjęcie mocy silnika
- większy uślizg - jak wyżej plus zadziałanie hamulców co objawia się niezłym efektem dźwiekowym i momentalnym odruchem zdjęcia nogi z gazu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_ospowoduje blokowanie tego koła
skąd moje pytanie:
akurat z kumplem -> akurat też O2 (1,6 FSI), jeździliśmy trochę "próbując" starty i o ile przy wyłączonym ASR wszystko grało to przy próbie z załączonym od razu zaśmierdziało sprzęgło, zdziwiłem się, bo u siebie i naokoło nigdy czegoś takiego nie stwierdziłem i zastanawiałem się czy to przypadek, czy po prostu było to spowodowane takim chamskim przyhamowywaniem kół i silnik\sprzęgło napotykał opór - tak jakby generowana moc nie była skorelowana z tym spowalnianiem kół, jeśli to jest realizowane za pomocą hamulców to by wyjaśniało sprawę.
z tego też wynikałoby, że ostre, połączone z poślizgiem kół, ruszanie nie jest zdrowe dla sprzęgła przy załączonym ASRze.
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 10 21:17 ]
inaczej, jest jeszcze bardziej niezdrowe dla sprzęgła.
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 10 21:18 ]
Zamieszczone przez arekbanCzyżby aktualna deszczowa pogoda spowodowała zadziałanie systemu ?
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 10 21:21 ]
Zamieszczone przez arekbanobjawia się niezłym efektem dźwiekowym
dla mnie jest to jedna z większych bolączek tego samochodu :xsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fernandoCo do walenia, to nie tylko konstrukcja zawieszenia, ale myślę, że również masa silnika diesla pogarsza jeszcze sytuacje :|
uważam, że to jest do dupy.
w żadnym innym samochodzie się z tym nie spotkałem ani w dieslu ani w benzynie.
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 10 21:31 ]
Zamieszczone przez Krzysiek25muszą być wyhamowywane mechaniczniesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fernandoNa pewno przy większym uślizgu ASR korzysta też z hamulców.
Co do walenia, to nie tylko konstrukcja zawieszenia, ale myślę, że również masa silnika diesla pogarsza jeszcze sytuacje :|
Odnośnie smrodu sprzęgła i nadwyrężania układu napędowego przy ASR to parę lat temu w Vectrze B wymieniałem skrzynie biegów po tym jak pobawiłem się parę razy zimą w ostre ruszanie przy działającym TC (oplowski ASR). Terkotały ostro zęby mechanizmu różnicowego przy hamowaniu silnikiem i skończyło sie na przeszczepie z anglika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaw 1,6 jest to samoZamieszczone przez arekbanW 1.4 TSI też wali niesamowicie !
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fernandow innych jest podobnie (przynajmniej co do ruszania)
Zamieszczone przez fernandojuż mi lepiej :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez szkodaakurat z kumplem -> akurat też O2 (1,6 FSI), jeździliśmy trochę "próbując" startysaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodarozumiem, że przyhamowuje :?:Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauJa jak wracałem ze spota we wtorek to na deszcz na 2 gaz w podłogę prawie (gdzieś tak 2,5k rmp było) i zaczęła się palić kontrolka, spadała moc/lekkie hamowanie ale żadnego walenia czy coś.
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 07:22 ]
Zamieszczone przez Krzysiek25a czy to "tłuczenie" to nie jest przypadkiem moment, w którym ślizgające się po mokrym asfalcie koła łapią nagle kontakt z podłożem? Kilkukrotnie mi się coś takiego przytrafiło, ale tylko na mokrym asfalcie i tak też sobie tłumaczyłem to zjawisko (+ akurat takie a nie inne opony)
mi to się z kolei kojarzyło z odbijaniem się kół od jezdni - jak piłka
w każdym razie nie jest to fajne.
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 07:23 ]
Zamieszczone przez Krzysiek25z tego co mi się wydaje, to esp jest pojęciem szerszym od asr. Poza tym z tym nieblokowaniem kół przy asr to też nie do końca jest taka oczywista sprawa, bo niektóre źródła podają że asr może blokować buksujące koła poza zmniejszaniem obrotów silnika.
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 07:23 ]
Zamieszczone przez mariu_szU mnie w 1,8 tez strasznie tlucze glownie przy mocniejszym ruszeniu na mokrym. Pierwszym razem to sie wystraszylem ze cos z zawiasem jest nie halo
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 07:26 ]
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez szkodarozumiem, że przyhamowuje :?:
no ale pytam właśnie po to, żeby się pozbyć "wrażeń".saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodami to się z kolei kojarzyło z odbijaniem się kół od jezdni - jak piłkaO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez szkodami to się z kolei kojarzyło z odbijaniem się kół od jezdni - jak piłka
[ Dodano: Pią 03 Wrz, 10 10:10 ]
z drugiej strony, nie trzeba daleko szukać - w O1 też jest ASR i ABS i ten samochód jeździ (rusza) normalnie...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz