Napisz Kolego jaki dokładnie wlałeś ten olej. Całość nazwy jeśli możesz.
1,6 bfq 1r-lpg,70tyś zaczęła brać olej+masło c.d./valvoline czy GM dexos2 leje ktoś?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpisNapisz Kolego jaki dokładnie wlałeś ten olej. Całość nazwy jeśli możesz.
Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rooy87 Zobacz wpis
proszę :
swoją drogą jak efekty po wpadłem na ten sam pomysł i na dniach będę zalewał - tylko jeszcze nie wiem co
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rooy87 Zobacz wpisproszę :
Tez się nad nim zastanawiam.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rooy87 Zobacz wpisproszę :- Renault RN0700,
- Ford WSSM2C 913D,
- Ford WSS-M2C913-A,B,C.
Ostatnio edytowany przez Alison; 48716.
Komentarz
-
No, szanowni użytkownicy żabci, Wasza wiara w moc oleju mnie zadziwia i wzbudza zazdrość. Sam od wielu lat używam Polskiego oleju z Lotosa i śmiem po wielu próbach porównania twierdzić że niczym nie ustępuje 2-5 razy droższym obcym cudom.Co do masła w tym silniku (BFQ) to jest to fabryczny błąd konstrukcyjny, ja jako remedium zastosowałem kabel grzewczy na 12V sterowany dwoma termostatami z chin za 10 zł-pierwszy termos załącza zasilanie drugiego w odpowiednich temperaturach (u mnie poniżej +10 st C), drugi utrzymuje temperatur kabla w granicach 60-70 st. C) Oczywiście można to zrobić lepiej, mnie brakuje ciągle czasu. Kabel grzewczy owinąłem wokół podstawy korka wlewu oleju i wokół odmy wchodzącej do korka wlewu. Od uruchomienia tego masło nie występuje bez względu na temperaturę ujemną (przyznaję, nie jeżdżę po 100 metrów po fajki do kiosku). Ten silnik a właściwie sterownik ma ciekawą cechę- ciśnienie oleju jest sprawdzane przez sterownik Simos wyłącznie powyżej pewnych obrotów, w granicach min 1500 rpm- poniżej może nie być ciśnienia i się o tym nie dowiecie, żadnej lampki nie zapali.Byłem w szoku gdy to odkryłem, niestety to fakt. Mnie do tych akcji z grzaniem odmy sprowokowała sytuacja, gdy po niedawnej wymianie oleju i dużym mrozie zapaliła się kontrolka ciśnienia- prawdopodobnie woda spływająca z masła jakimś cudem zatkała niektóre kanały smarowania i ciśnienie zdechło. Wcześniej przejeździłem ok 8 zim w podobnych warunkach, i to nie wystąpiło. Pozdrawiam i zachęcam do kupna polski olejów- naprawdę nie są gorsze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gregka Zobacz wpisjako remedium zastosowałem kabel grzewczy na 12V sterowany dwoma termostatami z chin za 10 zł-pierwszy termos załącza zasilanie drugiego w odpowiednich temperaturach (u mnie poniżej +10 st C), drugi utrzymuje temperatur kabla w granicach 60-70 st. C)
Wstawić jakieś zdjęcia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpisCzyli za 4000 km zapodajemy zamiast motula 5w40 olej valvoline 5w40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisgregka dobrze prawisz, to nie jest silnik wymagający super oleju w normalnej eksploatacji. Twój patent jest fajny z tą grzałką.
ja polecam polski specol - tanio i dobrze, też pełen syntetyk. No i zachęcam do czytania wątku olejowego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisMy tu chcieliśmy stworzyć wątek olejowy dla naszego , jedynie słusznego , silnika w Octavii czyli 1.6 MPI o różnych wariantach mocy.Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpis1.6 MPI o różnych wariantach mocy
PETARDA
Komentarz
-
-
Nie na co stać (bo myślę, że wielu stać na lepszy olej), a co ma sens do danego silnika. Bo lanie premium olei do 1.6 mpi to jak zakładanie Toyo 888 do Fiata 126p o mocy 26 koni. Ważna jest regularna wymiana bardziej. Oczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
Ale to moje zdanie....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisOczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
Ale to moje zdanie....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
normalnie wypuściłem laptopa z rąk - - poczułem się jakby moja KURA miała z 200 KM
PETARDA
Ja też czasami czuję te 200 kuni, w szczególności jak buda jest pusta ( tzn. tylko z kierowcą) a przede mną długa droga w dół . Myślę, że temat olejowy do 1.6 MPI mamy już konkretnie obgadany
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisNie na co stać (bo myślę, że wielu stać na lepszy olej), a co ma sens do danego silnika. Bo lanie premium olei do 1.6 mpi to jak zakładanie Toyo 888 do Fiata 126p o mocy 26 koni. Ważna jest regularna wymiana bardziej. Oczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
Ale to moje zdanie....
P. S. Wątku olejowego z przyczyn zdrowotnych czytać osobiście nie polecam ale to tylko moje zdanie i nie drążmy tematu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bambek1 Zobacz wpisWątku olejowego z przyczyn zdrowotnych czytać osobiście nie polecam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
mógłbyś coś więcej napisać jak to wykonać?
Wstawić jakieś zdjęcia
Komentarz
-
Komentarz