ZA DUZY STAN OLEJU

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogusg
    Rider
    • 2007
    • 355

ZA DUZY STAN OLEJU

też wpadne na chwile, tym bardziej że PanDeRose widze z okna
    Teraz xenony by krzynol
  • skalmar99
    Drive
    • 2006
    • 71

ZA DUZY STAN OLEJU

WITAM,

WYMIENIAŁEM 2 DNI TEMU OLEJ W OCTAVCE 1.9 TDI 119 KM, STAN BYŁ NA OK NA POŁOWIE STANU MIARKI DO OLEJU. DZIS ZAUWAŻYŁEM ZE STAN PODNIÓSŁ SIĘ AŻ PONAD GÓRNE ZGIECIE MIARKI OK 1 CM !!!!!! CO TO MOŻE BYĆ ?NADMIENIAM ŻE PŁYN W ZBIORNIKU CHŁODNICY JEST OK ( STAN OK ) NIE ZAUWAZYŁEM ZEBY MI PALIŁ WIĘCEJ..... WIEC CHYBA PŁYN CHŁODNICZY NIE PRZEDOSTAJE SIĘ DO OLEJU I CHYBA USZCZELKĘ POD GŁOWICĄ NIE WYDMUCHAŁO... MIAŁ Z WAS KTOS TAKĄ SYTUACJĘ ?? CHYBA ZE WCHODZI DO OCTAVI MNIEJ NIZ 4 LITRY OLEJU

WLAŁEM OLEJ MOBIL 1 5W/50 PRZEBIEG 150 000 TYS 4 L

POZDRAWIAM
    SKALMAR :cry:

Komentarz

• jacq
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2004
      • 195

Moje odczucia są takie:
      1. jeżeli nie wymieniałeś filtra oleju to zalanie czterech litrów i to co zostało w silniku może podnieść poziom.
      2. nie spuściłeś wszystkiego bądź zrobiłeś to na zimnym silniku (nie spłynie cały olej bo jest gęsty) i efekt jak w pkt. 1.

pzdr
      OII ambientna sztuka

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

jacq, aleskalmar99, pisze, że po wymianie było OK, a poziom podniósł się później.
        Zakładam, że filtr był wymieniany (bo inaczej to nie wyobrażam sobie) i poziom oleju był OK nie po nalaniu ale po odpaleniu silnika i ponownym sprawdzeniu. No chyba, że chodzi o poziom tylko po nalaniu, ale wtedy dużą nieścisłością byłoby napisanie, że było OK.
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• maciek
          Ambiente
          • 2005
          • 172

Do tdi wchodzi z tego co pamietam ok 4,2-4,3 l oleju, aby było w połowie miarki.
          U mnie olej bardzo powoli ścieka do miski. Kilka razy sprawdzałem ilość oleju po ok 15 minutach od zgaszenia silnika i było go dużo mniej niż po całej nocy postoju.
          Może więc u ciebie wczoraj była na miarce połowa stanu, gdyż nie cały olej spłynął jeszcze do miski? Ile wlałeś oleju :?:
          OCTAVIA '01

Komentarz

• skalmar99
            Drive
            • 2006
            • 71

koledzy, filtr oleju tez wymieniałem - wlałem 4 litry mobila 5W/50, było ok, po 2 dniach sprawdziłem i za duzy poziom!!! mozliwe ze wszystko nie spusciłem. jutro zastosuję wysysarkę u kumpla odessie troche oleju i zobaczę czy bedzie sie poziom podnosił

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

moze sprawdzales za pierwszym razem na cieplym silniku
              gdzie olej byl jeszcze rozchlapany po calym silniku

ja kostygl i splynal to mogl sie tak podniesc

takie jest moje wytlumaczenie bo w przyrodzie nic nigdy nie ginie

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Sprawdz olej na zimnym silniku na plaskim placu, a nastepnie zaraz po zgaszeniu zagrzanego w pelni silnika. Zobacz czy ktorys ze stanow, pokrywa sie z tym co bylo zaraz po wymianie. Jak masz 1-2mm ponad miarke to bez paniki. W koncu miarka tez ma pewien margines bledu
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Pulse
                  Rider
                  • 2006
                  • 461

witam, mam ten sam problem tez mi za duzo naleli/za malo spuscili - jakis 1cm ponad maxa, mam nadzieje, ze pare km przy takim stanie nie zaszkodzi, dzisiaj jade zeby odciagneli troche. Swoja droga to jakas plaga, zeby nie zrobic wymiany oleju porzadnie, niestety u mnie wychodzi na to ze nawet nie spuscili do konca z tego co czytam to sie czesto zdarza :?
                  Nastepnym razem dam mechanikowi szczegolowe instrukcje jak nawali to przestaje robic u niego auto.
                  :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• skalmar99
                    Drive
                    • 2006
                    • 71

i tak olej odessałem i mam na max na miarce oleju... czy moze byc taki stan????? czy jeszcze upuscic???????

Komentarz

• neck99
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1326

To już tak zostaw Ani sie obejrzysz a oleju w czasie troszkę jeszcze ubędzie.
                      OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

Pracuję...