Dylemat.Octavia 2.Otdi-Mondeo-Insignia,a moze?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • broker58
    Drive
    • 2011
    • 65

Może ja dorzucę od siebie silnik 1.6 MPI do octavii jest bardzo optymalnym rozwiązaniem - jak ktoś chce mieć super cicho musi dołożyć troszkę i kupić maybacha :P od kilku lat miałem okazję jeździć służbowo zarówno Octavią z silnikiem 1.6 i Fabią 1.4 16 V i powiem tak - nie wyobrażam sobie silnika 1.4 16 V w Octavii. Na Fabię wystarcza w zupełności - jest mniejsza i lżejsza, ma inne opory powietrza itd. Jest zrywnym silnikiem do tego auta ale wg mnie za małym do Octavii. Co do głośności jeszcze to mruczenie musi być w aucie cały w tym urok. 6 bieg - hmmm mógłby być faktycznie, ale obejdzie się bez niego. Polecam z całego serca 1.6 bardzo wdzięczny i ekonomiczny silnik pozdrawiam kolegów z 1.4 16 V

szkoda na tym filmu widać jak wskazówka prędkościomierza szybko pnie się w górę - ot to cały komentarz to silnika 1.6 MPI http://www.youtube.com/watch?v=f5f4_...layer_embedded hehehe
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

Panowie sytuacja wyglada takjciec przymierza sie do zmiany auta,i dylemat jest taki O2 2.0tdi,Mondeo,Insignia i no wlasnie,byl juz prawie zdecydowany na Octe jako wieloletni skodziarz,przyszlo mu to dosc latwo.Ale pewnego razu z sasiadem wybrali sie na taki rajd po salonach.....i wtedy powstal ten dylemat,a mianowicie przejechal sie Accordem,no i teraz ma ciezki orzech do zgryzienia,zakochal sie w Hondzie,ale Skode kocha :wink: Wacha sie i to bardzo,dodam ze na auto ma 100-120tys,i w gre wchodzi tylko klekot.Ja bym sie nie wachal bral bym RS-a w benzynie, ale ja to ja inny temat.Co robic?
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A Superb?
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

niech weźmie RS-a diesla jak musi być diesel, a jak już polubi benzynkę po jeździe próbnej to tylko 2.0TSI :diabelski_usmiech . Weź ojca do salonu i zaproś go na jazdę próbną RS-em 2.0 TSI lub jak nie będzie chociaż 1.8 TSI i myślę że zmieni zdanie

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• Bialy
          Rider
          • 2009
          • 306

Kolega ma praktyki w salonie Opla to mówił mi, że często na serwis właśnie przyjeżdżają Insignie - głównie problemy z elektroniką. Tylko, że mogą być to te pierwsze egzemplarze z chorobami wieku dziecięcego.
          Skoro ma tyle pieniędzy na samochód, to dlaczego nie bierze pod uwagę Superba za 120tys spokojnie dostanie 2.0 TDI na wypasie z DSG lub 4x4. Chociaż 2.0 TSI tez jest kuszącą opcją

Mondeo też test spoko, nie wiem jak Honda, ale ja wybierałbym pomiędzy Superbem, a Mondeo z przewaga Superba (ale Kombi :twisted: )

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Rozjasnie troche sytuacje,tylko diesel bo ojciec robi 40-60tys rocznie,a czemu nie S2,z roznych wzgledow,po 1-sze nie bardzo mu sie podobal a kombi nie chce,no i pewnie najwazniejsze mial juz O2 2.0tdi ktora zrobil 280tys w 5lat i zero problemow a wiec sentyment.

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

hehe... ja osobiście bym kupił - Hyundai ix35 CRDi, przyszłościowo Kia optima, a z tych które wymieniłeś nowe Mondeo - mamy przedstawiciela Forda na forum przecież
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• mecholl
                L&K
                • 2008
                • 1006

Zamieszczone przez paweł2
                mial juz O2 2.0tdi ktora zrobil 280tys w 5lat i zero problemow
                i tu chyba jest odpowiedz na Wasz problem, brać to co sprawdzone
                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez mecholl
                  ale to się czasem nudzi :?

z powyższych to brałbym accorda, tym bardziej, że się tacie spodobał.
                  jeśli wystarczy bagażnik i miejsce z tyłu to zdecydowanie.
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• mecholl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1006

Zamieszczone przez szkoda

fakt, może i nudzi ale za to wie, że ma sprawdzoną jednostkę.

Znajomy ma nowego accorda 2.4l benzynę, fajnie to z...la < i fajnie wygląda

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

brać to co sprawdzone
                      widzisz...ja osobiście kupiłem ostatnio nową OII...ale następne auto będzie "koreańczykiem" ...tam "zaczeli produkować ostatnio dobre auta" :P

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                        ..tam "zaczeli produkować ostatnio dobre auta" :P
                        w niezłej cenie

[ Dodano: Sob 09 Paź, 10 21:06 ]
                        ale teraz miałby CRa więc można sobie mówić, że jeszcze nie jest AŻ tak sprawdzona

[ Dodano: Sob 09 Paź, 10 21:07 ]
                        w sumie gadanie takie, no ja bym wziął accorda z tego zestawu, a o Wy zrobicie?
                        cholera wie

[ Dodano: Sob 09 Paź, 10 21:07 ]
                        i to jeszcze w benie bym wziął pewnie
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mirek_p11
                          RS
                          • 2010
                          • 6630
                          • Volkswagen
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jeśli wystarczy bagażnik i miejsce z tyłu to zdecydowanie.
                          jak nad japończykiem się zastanawia to może subaru legacy :?:

Fotki
                          Fotki

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

mecholl napisał/a:

ale teraz miałby CRa więc można sobie mówić, że jeszcze nie jest AŻ tak sprawdzona
                            fakt o tym zapomniałem

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

ja osobiście kupiłem ostatnio nową OII...ale następne auto będzie "koreańczykiem" ...tam "zaczeli produkować ostatnio dobre auta"
                              popytaj lepiej ile kosztują takie tam drobiazgi jak części zamienne :shock:

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez rezon
                                ja osobiście kupiłem ostatnio nową OII...ale następne auto będzie "koreańczykiem" ...tam "zaczeli produkować ostatnio dobre auta"
                                popytaj lepiej ile kosztują takie tam drobiazgi jak części zamienne :shock:
                                jak kogoś stać na wydanie 120-130 tys zł to na drobiazgi takie jak części zamienne nie zwraca uwagi. Ogólnie Skoda to dobre auto ale jak ktoś ma kasę to kupuje Audi

Fotki
                                Fotki

Komentarz

• Micho
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 18

ja jeżdzę Octą kombi ambiente 2009 co prawda tylko 1.9 tdi
                                  żona accord poprzedniej generacji rocznik 2007 benzyna 2.0 ( btw na sprzedaż )

porównywanie tych aut jest hmm... nieporozumieniem ?

wszystko przemawia na korzyść hondy i to mimo faktu, że to poprzedni model,
                                  jakość wykonania, materiały, prowadzenie, wygląd ( choć o tym się nie dyskutuje )

przepraszam z całym szacunkiem dla naszych szkodników ale jest to niskobudżetowe toczydełko i tylko w tych katergoriach może być traktowane, octa za ponad 100 tys to już lekka przesada, przecie to golf ( i to poprzedni model ) z doklejonym tyłkiem.

niech bierze albo accorda albo jak chce koniecznie skodę to superba ( choć mi podoba się tylko kombi, sedan wygląda jak quasimodo )

pozdrowienia

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Micho

jakość wykonania, materiały, prowadzenie, wygląd ( choć o tym się nie dyskutuje )

przepraszam z całym szacunkiem dla naszych szkodników ale jest to niskobudżetowe toczydełko i tylko w tych katergoriach może być traktowane, octa za ponad 100 tys to już lekka przesada, przecie to golf ( i to poprzedni model ) z doklejonym tyłkiem.

niech bierze albo accorda albo jak chce koniecznie skodę to superba ( choć mi podoba się tylko kombi, sedan wygląda jak quasimodo )

pozdrowienia
                                    o dżizzzzzzz, znowu ta sama gadka...
                                    a jak się człowiekowi jednocześnie i O2 i accord to co ma biedny zrobić?!
                                    skoro i jedno i drugie spełnia jego wymagania\oczekiwania to może sobie porównywać co mu się tylko żywnie podoba i nic komu do tego.
                                    nie wiem, czy ktoś to może zrozumieć, czy słowa "klasa średnia" na tyle dodają uroku? :lol:
                                    accord nie ma bagażnika i ma kiepskie miejsca z tyłu i jak ktoś tego potrzebuje to klasę średnią, materiały, prowadzenie i wygląd (który jest mega subiektywnym parametrem) może sobie, delikatnie mówiąc, wsadzić.
                                    jeśli ten pan zrobił blisko 300kkm O2 i teraz się waha między tym a accordem to masz zamiar mu zabronić mieć takie dylematy? :szeroki_usmiech
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
                                      jak kogoś stać na wydanie 120-130 tys zł to na drobiazgi takie jak części zamienne nie zwraca uwagi. Ogólnie Skoda to dobre auto ale jak ktoś ma kasę to kupuje Audi
                                      dokładnie.....rozmawiałem z bratem , on siedzi w Niemczech - sami "prawdziwi Niemcy" kupuja BMW lub Merca ...Audi jak mówią jest dla "Moderne Biznesmen" a z VW to tylko Passat jest dla nich wyróżnikiem. Koreańczycy ostatni bardzo mocno weszli do gry, robią solidne auta w dobrej cenie, ładne stylistycznie, zaawansowane technologicznie, oferujące szeroki pakiet dodatków i dbają o bezpieczeństwo. Nie widzę przeszkód by ich sprawdzić :diabelski_usmiech Kumpel ma 2 sztuki koreańczyków i są niezawodne. A co do części...zwykłe eksploatacyjne nie są aż tak drogie, nie przesadzajmy.

...a czemu nie MAZDA 6 ?

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

Zamieszczone przez Micho

pozdrowienia
                                        o dżizzzzzzz, znowu ta sama gadka...
                                        a jak się człowiekowi jednocześnie i O2 i accord to co ma biedny zrobić?!
                                        skoro i jedno i drugie spełnia jego wymagania\oczekiwania to może sobie porównywać co mu się tylko żywnie podoba i nic komu do tego.
                                        nie wiem, czy ktoś to może zrozumieć, czy słowa "klasa średnia" na tyle dodają uroku? :lol:
                                        accord nie ma bagażnika i ma kiepskie miejsca z tyłu i jak ktoś tego potrzebuje to klasę średnią, materiały, prowadzenie i wygląd (który jest mega subiektywnym parametrem) może sobie, delikatnie mówiąc, wsadzić.
                                        jeśli ten pan zrobił blisko 300kkm O2 i teraz się waha między tym a accordem to masz zamiar mu zabronić mieć takie dylematy? :szeroki_usmiech
                                        Swieta prawda.Na dzien dzisiejszy faworytem jest Accord 2.2cdti,potem O2tdi,pozniej mondeo 2.2tdi 200Km.Zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie.

Komentarz

• Micho
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 18

szkoda --się nie zrozumieliśmy

jak się komu coś podoba to jego sprawa ( znam nawet takiego któremu się Logan podoba -- jego sprawa )

ale ( dla mnie w każdym razie ) kupno samochodu to nie kupno nowych butów, trochę jednak więcej aspektów powinno być wziętych pod uwagę niż tylko sentyment

tak jak napisałem jeżdzę octą ( i nie ma z tego powodu kompleksów )

co do Twych uwag do accorda miejsca z tyłu jest więcej niż w octavi, szczególnie na szerokość ( octa jest z tego co kojarzę węższa niż focus nawet )

bagażnik skody ok jest o niebo większy i praktyczniejszy ale jeśli kupujesz auto dla bagażnika to Logan się kłania

prowadzenie auta akurat ma znaczenie bo na zwykłe bezpieczeństwo się przekłada,
                                          chyba nie chesz powiedzieć że dla ciebie jakość materiałów nie ma znaczenia
                                          bo co podkreślam nie porównujemy auta za 30 tys z autem za 120 tys, tylko że kolega chce wydać 120 tys na octavię !!! moge chyba oczekiwać coś więcej niż praktyczny bagażnik ( a co wozi kapcie na targ, wnuki, tysiąc wędek, że potrzebny taki bagażnik )

pozdrówka

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

mondeo 2.2tdi 200Km
                                            stawiał bym to auto jednak przed Octavią z tym silnikiem to naprawdę fajna fura :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 09 Paź, 10 21:48 ]
                                            Zamieszczone przez Micho
                                            tylko że kolega chce wydać 120 tys na octavię !!! moge chyba oczekiwać coś więcej niż praktyczny bagażnik
                                            włąśnie o to chodzi

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Micho
                                              szkoda --się nie zrozumieliśmy
                                              no pewnie, i nawet nie liczę na to, że się zrozumiemy
                                              bo... mam inne priorytety i koniec.

sprowadzanie rozmowy w tym przypadku do Logana (który skądinąd uważam za bardzo dobre auto :idea: ) to jest dopiero nieporozumienie, ja akurat bagażnika, jak i miejsca z tyłu praktycznie nie potrzebuję w ogóle, ale to nie ja, tylko pewnie większość z Was tutaj ma rodziny z dziećmi, a bagażnik w aucie klasy średniej KOMBI wielkości 395L to nie jest już nieporozumienie tylko śmiech na sali, podobnie bagażnik w wersji sedan wywołuje uśmiech na twarzy ojca czteroosobowej rodziny -> ~470L

co do miejsca z tyłu, nawet nie chce mi się tego sprawdzać, bo po prostu dokładnie oglądałem tego accorda i jeździłem nim :lol:
                                              i powiem Ci, że szerokość z tyłu może wynosić nawet 2x tyle ile jest w O2, tylko, że jeśli nie ma gdzie wsadzić stóp to robi się słabo
                                              zresztą pan sprzedawca w hondzie na moje zdziwienie wyjaśnił mi, że na dobrą sprawę to samochód dla 2 osób :lol: :shock:

Zamieszczone przez Micho
                                              chyba nie chesz powiedzieć że dla ciebie jakość materiałów nie ma znaczenia
                                              nie, tego nie chcę powiedzieć, ale mówię: jakość materiałów ma dla mnie drugorzędne znaczenie (jeśli nie trzeciorzędne), jeśli osiągają poziom O2 to w zasadzie lepszości innych nie zauważam, prawdopodobnie jestem w stanie zauważyć gorsze ewentualnie.
                                              zasadniczo jeśli kiera i gałka zmiany biegów nie powoduje wysypki i dobrze leży w dłoni to wystarcza (mi).

generalnie jak auto dobrze przyspiesza, skręca i hamuje to to jest dla mnie 1000x ważniejsze niż cała ta babska reszta (która najwięcej kosztuje)

no i dlatego ja sobie zdaję sprawę, że każdy musi sobie wybrać samochód wg. swoich własnych SUBIEKTYWNYCH odczuć.

reasumując, jak dla mnie accord, uważam, że to bardzo dobry samochód, moje wymagania spełnia z nadwyżką.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mirro
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 248

paweł2, kolega z konkurencyjnej firmy ma jako służbówke accorda 2.2 ogólnie powiem tak nie wysiada z niego do chaty wraca tylko jak gołota walczy i wsiada spowrotem ogólnie polecam jak coś to mam ziomka w salonie hondy ale to najlepiej na pw

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez mirro
                                                  paweł2, kolega z konkurencyjnej firmy ma jako służbówke accorda 2.2 ogólnie powiem tak nie wysiada z niego do chaty wraca tylko jak gołota walczy i wsiada spowrotem
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...