Dylemat.Octavia 2.Otdi-Mondeo-Insignia,a moze?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez paweł2
    wyglada niezle
    wygląda o niebo lepiej niż na fotkach, podobno właściwości jezdne ma też bardzo dobre, ja będę testował Sportage , ASX-a i IX35 za 2-3 tyg. dopiero :P paweł2 namów ojca i razem się wybierzcie do salonu, ale oczywiście Kia to tylko jedna z opcji (za to bardzo atrakcyjna) jednego można byc pewnym napewno auto wyróżnia się z tłumu :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 12 Paź, 10 07:23 ]
    Zamieszczone przez szkoda
    to się chyba ledwie toczy
    szkoda 1,7 jest w opcji jako lajcikowa wersja diesla na miasto, za to można nie wiele drożej wybrać 2,0 CRDI :diabelski_usmiech a ten już daje radę, ja jestem ciekawy jak te auto będzie się spisywało z tymi dwoma silnikami ale dopiero za 2-3 tyg jestem umówiony na jazdy próbne bo czekam aż brat przyjedzie z Niemiec, dopiero wtedy śmigamy do salonu i będę mógł napisać konkrety.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

obejrzałem papierowe dane, więc tam tylko najmocniejsze silniki dają jako taką mozliwość normalnego włączenia się do ruchu i normalnej jazdy, przy czym obydwa przyspieszają do setki prawie w 11s :idea: ta benzyna musi jeszcze żłopać hektolitry paliwa.
      nie przekładajcie wyobrażenia mocowo-osiągowego z samochodu osobowego na SUVa bo to zupełnie inna bajka.

[ Dodano: Wto 12 Paź, 10 07:28 ]
      Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      a ten już daje radę
      taaa, właśnie wczoraj miałem okazję się przekonać jak to tam daje
      tak jak mówię, najmocniejsze silniki w tym samochodzie dają niezbędne MINIMUM, problem w tym, że dalej już nic nie ma
      ewentualnie program, ale to jak rozumiem po 7 latach :lol: :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 12 Paź, 10 07:29 ]
      szkoda 1,7 jest w opcji jako lajcikowa wersja diesla na miasto
      za słabym i źle dopasowanym silnikiem jeździ się tak samo kiepsko niezależnie czy w mieście czy poza nim.

[ Dodano: Wto 12 Paź, 10 07:30 ]
      acha -> IMHO :lol:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

szkoda dane na papierze swoją drogą a wrażenia z jazdy swoją , myślę że trzeba się tym przejechać by móc cokolwiek powiedzieć ale nie zmienia to faktu że autko jest całkiem przyjemną alternatywą za rozsądną cenę. (tylko te 7 lat wizyt w ASO jakoś mi nie tegessss :? ).

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

szkoda dane na papierze swoją drogą a wrażenia z jazdy swoją , myślę że trzeba się tym przejechać by móc cokolwiek powiedzieć ale nie zmienia to faktu że autko jest całkiem przyjemną alternatywą za rozsądną cenę. (tylko te 7 lat wizyt w ASO jakoś mi nie tegessss :? ).
          tu się nie ma co przejeżdżać, bo po prostu będzie dużo gorzej niż w serii O2 1,9\1,6TDI
          jak ktos to kupi to po 2 tygodniach euforii nowym nabytkiem przyjdzie refleksja, że jednak możliwość normalnej jazdy jest przydatna w urządzeniu takim jak samochód.
          ten wczorajszy w 2.0 tez był podniecony nowym świecącym AŁTKIEM, gazował na światłach i miałem wrażenie, że ma problemy z utrzymaniem tego potwora w cuglach, aż się wyrywał w oczekiwaniu na zielone :haha:
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

[quote="szkoda"]
            tu się nie ma co przejeżdżać, bo po prostu będzie dużo gorzej niż w serii O2 1,9\1,6TDI
            Zgadza sie,brakuje tam diesla 170km,inaczej nie jedzie ojciec wspominal o tym.Najblizej mu jednak do Accorda 2.2CDTi.
            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zgadza sie,brakuje tam diesla 170km
              dokładnie, brak czegos w tym rodzaju

Najblizej mu jednak do Accorda 2.2CDTi
              i-CTDi
              :kciukgora
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Najblizej mu jednak do Accorda 2.2CDTi.
                paweł2, zależy jakie kto ma priorytety
                jak ja wybierałem to : musiało byc kombi, diesel i automat( o wyposażeniu nie wspominam :szeroki_usmiech )
                i Accord przepadł z powodu zbyt małej ilości miejsca na nogi na tylnej kanapie- jest problem przy wsiadaniu a ja woże dzieciaka i nie chce byc kopany po nerkach :|
                poza tym i Accord i Insignia mają kiepskie automaty- więc decyzja była na Skodę(superb odpadł ze wzgledu na czas oczekiwania przekraczający 6 miesięcy)
                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• akisel
                  Classic
                  • 2009
                  • 19

Re: Dylemat.Octavia 2.Otdi-Mondeo-Insignia,a moze?

za 120 to accorda w dieslu ciężko bedzie dostac, lub raczej niemożliwe
                  edit
                  sorki, sprawdzilem cenniok 2,2 td zaczyna sie od 121, wiec raczej da sie

100-120tys,i w gre wchodzi tylko klekot.?

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

o dżizzzzzzz, znowu ta sama gadka...
                    a jak się człowiekowi jednocześnie i O2 i accord to co ma biedny zrobić?!
                    skoro i jedno i drugie spełnia jego wymagania\oczekiwania to może sobie porównywać co mu się tylko żywnie podoba i nic komu do tego.
                    nie wiem, czy ktoś to może zrozumieć, czy słowa "klasa średnia" na tyle dodają uroku? :lol:
                    accord nie ma bagażnika i ma kiepskie miejsca z tyłu i jak ktoś tego potrzebuje to klasę średnią, materiały, prowadzenie i wygląd (który jest mega subiektywnym parametrem) może sobie, delikatnie mówiąc, wsadzić.
                    jeśli ten pan zrobił blisko 300kkm O2 i teraz się waha między tym a accordem to masz zamiar mu zabronić mieć takie dylematy? :szeroki_usmiech
                    Tu chyba nie chodzi o zabranianie posiadania dylematów, tylko o jakąś hmm.... uczciwość? No uczciwie mówiąc nie należy słów klasa średnia brać w cudzysłów... Ja wiem, że Accord ma stosunkowo mały bagażnik, że z tyłu nie dużo miejsca (moim zdaniem jednak nie mniej niż Skoda - może ma ktoś obiektywne pomiary ?) ale jeżeli ktoś wsiada za kierownicę obu aut, ustawia pod siebie fotel i kierownicę tak jak lubi i uważa że OII i Accord to jest ta sama klasa pojazdów - aaaa to już dla mnie dziwne. I sorry, ale nie jestem w stanie tego zrozumieć ani zaakceptować pisania że to w sumie to samo. NIe jest to ta sama półka i już.
                    A rozmiary bagażnika, czy ilość miejsca z tyłu nigdy nie były i nie będą wyznacznikiem klasy i "fajności" samochodu (przykładów mogę podać dziesiątki ale chyba nie trzeba?), mogą być co najwyżej wyznacznikiem praktyczności.

Ps. Miałem Skodę i ją lubiłem więc nie mam urazów czy lęków przed tą marką
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez perfex
                      i uważa że OII i Accord to jest ta sama klasa pojazdów - aaaa to już dla mnie dziwne. I sorry, ale nie jestem w stanie tego zrozumieć ani zaakceptować pisania że to w sumie to samo. NIe jest to ta sama półka i już.
                      tia, tylko, że czegoś takiego nikt tutaj wcześniej nie napisał, ups! na 100% nie napisałem czegoś takiego ja, nawet nie muszę przypominać sobie tego wątku
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paweł2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1405

Zgadza sie,brakuje tam diesla 170km
                        dokładnie, brak czegos w tym rodzaju

Najblizej mu jednak do Accorda 2.2CDTi
                        i-CTDi
                        Tak,masz racje ops: ,pomylilo mi sie z Oplem.Troche pojezdzilem dzisiaj i Sportage(nie jedzie,absolutnie odpada) i Accordem,to inna bajka 150KM juz ladnie jedzie a po programie 180 to bedzie cos.
                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

nie jedzie,absolutnie odpada
                          no mówię, bez jeżdżenia było wiadomo

Accordem,to inna bajka 150KM juz ladnie jedzie a po programie 180 to bedzie cos
                          otóż to i w ogóle fajnejszy samochód
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                            Rider
                            • 2010
                            • 474

perfex, bo
                            Zamieszczone przez perfex
                            OII i Accord to jest ta sama klasa pojazdów
                            , pojazd klasy A <--NIE, pojazd B<--NIE , pojazd klasy C<---TAK zdecydowanie oba, poprostu klasowo sie tak kwalifikuja, a co do szczegołowości Acord to klasa C "wyższa" i tyle, ja kupujac Octavie (w cenie dobrego Acorda) rozważałem, VW Pasata CC, Land Rover Defender, Hyundai ix35 (zajrzałem do srodka i podziekowałem) , Honde Acord, Honde CRV (jedna mam ale ta nowa to babo-woz) , Toyote Hilux,Rav4, Suzuki Grand Vitare, Mitsubishi Outlander, Mercedes Klasy C Kombi, Mercedes SLK 200, VW Amarok (2 tyg temu jezdziłem dopiero nim) i chyba tyle, wszytsko co napisałem procz Mercedesa SLK 200 to Diesle miały byc,i nowe auta, co mnie odrzuciło od Hondy (bo o tym mowa w temacie) , silnik 2.2 = duzo wieksze ubezpieczenie, brak pakietow na ubezpieczenie, bardzo kiepska gwarancja, krotka gwarancja 2L lub 100 tyś, brak automatu DSG (a ten w Hondach po jakims czasie lubi poszarpac , chodz nie powiem podobniez wytrzymały) , mało miejsca z tyłu, wyglad lekkiego Caravanu, bardzo czuły i zle spasowany układ kierowniczy, NIEOCYNKOWANY cały samochod, średnie zawieszenie jak na Polskie drogi, mało serwisu i bardzo kiepski serwis (w mojej okolicy tj.Warszawa na ul: Ordona jedyny godny polecenia), zdażajace sie usterki z kołem dwumasowym, drogie czesci orginalne własnie szczegolnie do Diesla.

Tak mniej wiecej napisałem co MI nie pasowało.mowa oczywiscie o Kombi, nie wiem dla kogo sa to atuty a dla kogo argumenty "przeciw", mi to wystarczyło żeby zakupic Octavke, w każdym aucie cos znalazłem, i chyba najwiecej było własnie w Acordzie, Suzuki GW, Outlander i Hilux.
                            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Garret
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1196
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Rekin Chlebojad, co Ty wypisujesz?
                              Accord to klasa C? :lol: to jak klasyfikujesz Civica?
                              poza tym gdzie znalazłeś 2-letnią gwarancję? w Hondach od dawna jest 3 lata z ograniczeniem 100tys km
                              Gwarancja na samochód Honda jest uznawana w większości krajów Europy Zachodniej. Poznaj Gwarancję Podstawową oraz listę gwarancji samochodowych Honda.

co do wyglądu karawanu to można było raczej tak powiedzieć o poprzedniej generacji, która cechowała się za to wielkim bagażnikiem, obecny accord kombi to typowy sport wagon, gdzie wygląd wziął górę nad cechami użytkowymi (podobnie jak w Alfach 156 i 159 SW) - bagażnik pojemności ok 400l :?
                              Garret

-----------
                              Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                Rider
                                • 2010
                                • 474

Garret, ok "wroc" przepraszam racja 3 lata literowka, pomyliłem sie poprostu, a Civic to niższa "C" klasa,no ok Accord to "D" klasa, ale "E" nawet niższej z niego nie zrobisz Co do wygladu i sposobie podejscia do tego auta przecież napisałem tylko swoje zdanie a o gustach sie nie dyskutuje
                                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• perfex
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1117

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                  OII i Accord to jest ta sama klasa pojazdów
                                  ,

Accord to klasa D. Chyba nie ma co do tego wątpliwości. Octavia/Focus/Golf itd to klasa C, również chyba bez wątpliwości, a Legend/BMW5/A6 itd - to klasa E. To całkiem proste

ja kupujac Octavie (w cenie dobrego Acorda) rozważałem, VW Pasata CC, Land Rover Defender,(..)
                                  ,

No wg mnie to miałeś.. hm... spory rozstrzał

NIEOCYNKOWANY cały samochod
                                  A to ciekawa informacja jest. Może jakieś źródło ? I w jaki sposób oni dają 12 lat gwarancji na korozje w takim razie ?? Dziiwne... :niewiem

mało serwisu i bardzo kiepski serwis
                                  A- znaczy "jakość" serwisu Skody była argumentem "Za" ? No to rodzynkiem kolega jest tak wysoko oceniając pracę tego serwisu :szeroki_usmiech

Ps. I kupił kolega jak rozumiem jakąś "wypasioną" Octavię 1.6TDI DSG zamiast tego całego towarzystwa które było ew. brane pod uwagę ?
                                  Pozdrawiam
                                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Yarwa
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 915
                                    • BMW

No własnie też jak patrze na to powyższe zestawienie Rekina to cos mi nie pasi. Widząc te auta które brałeś pod uwagę to wydaje mi się, że przy ostatecznym wyborze nie kierowałeś się jakością wykończenia i innymi rzeczami o których w tym wątku jest mowa tylko cena i dlatego wybór padł na octe. Przecież jak zwracałeś uwagę na defendera, hiluxa czy merca to wchodzimy tu w kase powyzej 150tys. (merc chyba podstawowy za 130 jest), i z taka gotówą pierwotnie przeznaczoną na zakup wybrałeś octe za 100tys ?? :shock:
                                    Aczkolwiek wiadomo każdy ma jakieś swoje priorytety wyboru.
                                    pzdr.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Troszkę już po czasie ale porównałem dziś w salonach Mitsubishi ASX, Kia Sportag'e, Hyundai'a Ix35 i z tej całej trójki zwycięzcą okazał się Hyundai mimo troszkę wyższej ceny...ale potem pojechałem niestety...do Skody oglądnąć Yeti... no cóż ops: nie dość , że brzydal...to po otwarciu drzwi od auta i zobaczeniu ponurej tapicerki i tandetnych (w porównaniu z poprzednikami) plastików dałam sobie spokój z dalszym oglądaniem (a chciałem namówić brata na Yeti) za 2 tygodnie śmigam z bratem znów do salonów by dokonać wyboru. Takie małe odstępstwo od tematu ale chciałem się podzielić spostrzeżeniami.
                                      aaaa oczywiście nie omieszkałem oglądnąć w Skodzie Superba w kombi. Całkiem niezła alternatywa widać lepsze materiały które zostały użyte no i ta ilość miejsca w aucie jednak ma znaczenie.

Komentarz

Pracuję...