box dachowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WojtekW
    Classic
    • 2010
    • 17

box dachowy

to coś ode mnie
  • przemo9
    Ambiente
    • 2009
    • 228
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

box dachowy

Witam!
    Czy ktoś może coś napisać na temat:

chodzi eksploatację takich boxów- czy warto wydać kasę na ten konkretny box- czy zbierać na coś bardziej markowego.....
    Planuję w najbliższym czasie używać boxa głównie podczas wyjazdów na narty, po przeczytaniu tego co wyrzuciła szukajka odstąpiłem od pierwotnego pomysłu zakupu samych uchwytów do przewozu nart na dachu, a szkoda mi trochę kasy na "ori" rękaw do przewozu nart.
    Mam belki (ATERA : stalowe, prostokątne z mocowaniami do relingów), dotychczas miałem na nich założone belki do przewozów rowerów.
    Chyba wszystkie boxy są kompatybilne do montowania na belakch różnych firm???
    PZDR
    Przemo9
    O II fl kombi elegance

Komentarz

• tadfi
      Rider
      • 2008
      • 501
      • Octavia III combi (5E5)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Kup lepiej w tej cenie używany Thule (Jetbag) lub coś innego markowego.
      TadFi
      Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• tom.tom
        Rider
        • 2009
        • 296

Generalnie boxy pasują do każdych belek, z wyjątkiem topowych modeli dedykowanych do konkretnych aut.

Z mojego doświadczenia, najważniejsze rzeczy odnośnie boxu:

1. "cichość" przy szybkiej jeździe - tańsze boxy strasznie huczą, droższe, wyprofilowane są cichsze
        2. Zamykanie jednym "centralnym" zamkiem i szybkozłączki montażowe do belek - tak, żeby cała akcja montażu boxu trwała max. 10 minut (szczególnie przydatne gdy montuje się box np. gdy leje deszcz czy sypie śnieg itp...), i żeby całe mocowanie było od środka boxu - żeby pierwszy lepszy złodziej nie odkręcił boxu z dachu bez jego otwierania.
        3. Możliwość wypoziomowania boxu - trzeba tak dobrać belki i uchwyty bazowe, żeby box był zamocowany równolegle do drogi. A szczególnie wtedy, gdy tył auta siądzie parę cm, gdy doładujemy bagażnik (a zwykle box zaklada się gdy bagażnik jest już pełny).
        Z tego co zauważyłem, 90 % aut jeździ z boxem z przodem zadartym do góry, a potem kierowcy narzekają że auto pali 3 litry więcej z boxem. Taki zadarty box działa jak wielki spojler czy skrzydło - stawia wtedy wielki opór podczas szybszej jazdy.
        4. Lepiej kupić box trochę większy niż potrzeba - wydatek spory, a zakłada się go parę razy w roku gdy naprawdę trzeba doładować auto, i wtedy docenia się jego objętość.

tom
        Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14891
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez przemo9
          czy zbierać na coś bardziej markowego
          co prawda nie używam boxa, ale zawsze markowy - to markowy. Nawet jak używany. Na pewno jakość uchwytów, zamków itp. jest o wiele wyższa.

Lepsza używana Octavka, niż nowe autko marki... indyjskiej. :wink:
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• locaj85
            Rider
            • 2009
            • 482

tego z linka to bym sie bal ogladałem podobne i to badziew

poszukaj boxów firmy JOST z Kartuz bodajże, ja taki kupiłem i uważam że REWELACJA, wkonanie, zaknięcia i wogóle wygląd

producent polski, świetna jakość i tworzywo ( włókno szklane z żywicą, takie samo z jakiego robi się łodzie) http://www.jost.com.pl/

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

Stoi u mnie w firmie taki box (trochę był używany - ale nie na wycieczki ;-) ) - jak bywasz w Warszawie to Ci mogę go pożyczyć na parę dni to sobie zobaczysz czy ci odpowiada, ja z nim nie jeździłem to niestety nie wiem jak on się sprawuje.
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

przemo9, jak się zdecydujesz na Thule, to polukaj w UK, są znacznie tańsze niż w PL, do tego jeszcze funt dobrze stoi. Tylko musisz się liczyć z wydatkiem ok 1k zł.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• przemo9
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 228
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez locaj85
                  tego z linka to bym sie bal ogladałem podobne i to badziew

poszukaj boxów firmy JOST z Kartuz bodajże, ja taki kupiłem i uważam że REWELACJA, wkonanie, zaknięcia i wogóle wygląd

producent polski, świetna jakość i tworzywo ( włókno szklane z żywicą, takie samo z jakiego robi się łodzie) http://www.jost.com.pl/
                  W planach używanie boxa będzie baaaardzo okazjonalnie- stąd szkoda kasy na renomę , z drugiej strony pomimo sporadycznego używania człowieka szlag wtedymoże trafić że mógł dołożyć drugie tyle i kupić cośnp cichszego .
                  A czym się różni box z zrobiony z tworzywa ABS od zrobionego z laminatu: włókno szklane z żywicą....
                  Czy ten z laminatu jest wewnątrz gładki ? Te box-y firmy JOST już widziałem w necie, chyba są dla mnie trochę za szerokie . Ten powyżej M-C-M pasuje mi ze względu na małą szerokość - latem spokojnie moge zmieścić belki na rowery obok boksa.
                  O II fl kombi elegance

Komentarz

• locaj85
                    Rider
                    • 2009
                    • 482

jost jest poprostu bardzo porządny, możesz na nim stanąć i nic się nie stanie, abs jak nie popęka to się rozlezie, jest dużo wytrzymalszy, zapięcia ma stalowe, każde na kłódkę, ja kupiłem (ponoć) z wadą fabryczną, której do dziś nie znalazłem :szeroki_usmiech , ponoć miał gdzieś ryskę, ale w normalnym użytkowaniu to ryski pojawiają się po pierwszym użyciu hehe

pyałeś o gładkość: z zewnątrz jest lakieroway, w środku pomalowany, wygładzony, ciężko to opisać, ja dodatkowo wkładam gąbkę pod narty żeby nie pukały

dodam jeszcze, że jazda z pustym bagażnikiem jest głośniejsza niż z boxem z tym, że ja mam najtańsze belki dachowe , poza tym mogę też dodać , że przy niespełna 200 km/h nie odleciałem

co do szerokości to mniejszego niż 60 cm bym osobiście ni brał, a zawsze zostaje Ci po 20 cm z każdej storny na rower

Komentarz

• przemo9
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 228
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dzięki za wszelkie porady i informacje....
                      znajomy zamierza nabyć drogą kupna tego m-c-m to go dokładnie obejrzę , posłucham i może się zdecyduję, albo poszukam czegoś innego np jost-a A-600
                      O II fl kombi elegance

Komentarz

• jacki64
                        Drive
                        • 2010
                        • 82
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

przemo9, Witaj. Ciekaw jestem jak zadzialałeś w temacie box dachowy. Sam noszę się z zamiarem kupna boxa przede wszystkim do przewozu nart i butów narciarskich. Podziel się doświadczeniami w tym temacie. Pozdrawiam

Komentarz

• przemo9
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 228
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamiaruję zakupić ten z linka.... chyba jeszcze przed świętami :wink:
                          O II fl kombi elegance

Komentarz

• emba
                            Drive
                            • 2008
                            • 67

Zamiaruję zakupić ten z linka.... chyba jeszcze przed świętami :wink:
                            No i jak tam? Czy Kolega może zakupił tego boxa "pod choinkę" :?:

Noszę się z zakupem jakiejś "mydelniczki" na dach mojej O2 liftback żeby wrzucić tam narty i ciekaw jestem opinii. Sezon już się zaczął a ja zostałem tylko z belkami - pasowałoby coś przykręcić do nich. :roll:

A tak przy okazji pytanie - czy są jakieś boxy na narty na tyle wąskie, żeby tak nie odginały antenki dachowej. Widziałem ostatnio O2 liftback z boxem na dachu i "żal" mi było tej antenki - taka bidulka przygięta przez to pudełko dachowe
                            MINT

Komentarz

• leff
                              Elegance
                              • 2004
                              • 862

kurcze do okazyjnych wyjazdow kupowac box? ja kupilem przyzwoite, zamykane uchwyty na narty i jest miodzio....

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• tomba7
                                Drive
                                • 2009
                                • 96
                                • BMW

Zamieszczone przez leff
                                kurcze do okazyjnych wyjazdow kupowac box? ja kupilem przyzwoite, zamykane uchwyty na narty i jest miodzio....
                                Zależy jak jesteś przywiązany emocjonalnie do posiadanych nart i wiązań. Jak je przewieziesz w uchwytach przez pół Polski na dachu, to potem obejrzyj wiązania i krawędzie. Jedna wielka korozja od soli. Mając je schowane w boxie są zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z drogi a przede wszystkim od wszędobylskiej soli.
                                W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• emba
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 67

Zamieszczone przez tomba7
                                  ..... Mając je schowane w boxie są zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z drogi a przede wszystkim od wszędobylskiej soli.
                                  Otóż to! Niestety ostatnio jak jechałem samochodem przy -9'C to na ulicy były kałuże wody - chłopcy musieli nieźle posypać skoro to nie zamarzało. :shock: I jak sobie pomyślę, że ten syf leci na autko a także na narty to trochę żal tego sprzętu. Samochód umyje na myjni a z nartami już jest trudniej - nie zawsze jest okazja żeby je od razu po transporcie umyć.

Oczywiście, że na okazjonalne wypady szkoda trochę wyrzucać kasy na boxa ale z drugiej strony w lecie (przy dużej rodzince) też się może przydać.
                                  MINT

Komentarz

• leff
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 862

a narty to kupujesz na 20 lat? nie przesadzaj, dajesz na miejscu krawedzie do przeszlifowania i jest ok.

Komentarz

• przemo9
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 228
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zakupiłem ten box z ogłoszenia - dzisiaj zakładam i zobaczę jak sie z nim jeździ- głównie chodzi mi czy będzie głośno :?:
                                      O II fl kombi elegance

Komentarz

• Chris_M
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 108
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leff
                                        a narty to kupujesz na 20 lat? nie przesadzaj, dajesz na miejscu krawedzie do przeszlifowania i jest ok.
                                        Jak masz narty za kilka stów, to możesz. Ale jak masz narty za kilka tysięcy, to już nie bardzo!
                                        Pozdrowienia,
                                        Krzysztof

Komentarz

• tomba7
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 96
                                          • BMW

Zamieszczone przez Chris_M
                                          Zamieszczone przez leff
                                          Jak masz narty za kilka stów, to możesz. Ale jak masz narty za kilka tysięcy, to już nie bardzo!
                                          W swoim poprzednim poście na temat boxa miałem oczywiście na myśli sytuację, kiedy zestaw nart jest większym wydatkiem niż zakup boxa.
                                          W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

• leff
                                            Elegance
                                            • 2004
                                            • 862

ja mam dechy za 2,5 kola, juz powinienem kupowac box? :diabelski_usmiech

Komentarz

• Chris_M
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 108
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leff
                                              ja mam dechy za 2,5 kola, juz powinienem kupowac box? :diabelski_usmiech
                                              Ja własnego skiboxa nie mam. Na wyjazdy jednodniowe biorę narty do środka, a gdy jadę w Alpy, to biorę skibox z wypożyczalni.
                                              Niezależnie od tego, do bagażnika dachowego mam uchwyty na narty, ale od czasu gdy mi w drodze z Austrii zardzewiała para tam zakupionych nowych nart, zacząłem używać skiboxa i staram się w tych uchwytach już nart nie wozić.
                                              Pozdrowienia,
                                              Krzysztof

Komentarz

• przemo9
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 228
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

i juz założony .....
                                                zobaczę jaksię będzie z nim jeździło :wink:
                                                Mogłem kupić jakiś box lub rękaw,pokrowiec do przewozu nart, ale ten box był tańszy , i poczytałem trochę o wożeniu nart na dachu i doszedłem do wniosku że nie warto ryzykować korozji nart w czasie dłuższej jazdy a poza tym box może się też przydać latem.
                                                Myślałem o wypożyczalni , ale koszt wypożyczenia byłby w granicach tego co wydałem na ten który kupiłem.
                                                O II fl kombi elegance

Komentarz

• emba
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 67

i juz założony .....
                                                  zobaczę jaksię będzie z nim jeździło :wink:
                                                  .....
                                                  A jak pierwsze wrażenia z instalacji tzn. chodzi mi o jakość wykonania boxa, rodzaj i jakość użytych materiałów, itp.?
                                                  MINT

Komentarz

Pracuję...