to coś ode mnie
box dachowy
Zwiń
X
-
box dachowy
Witam!
Czy ktoś może coś napisać na temat:
chodzi eksploatację takich boxów- czy warto wydać kasę na ten konkretny box- czy zbierać na coś bardziej markowego.....
Planuję w najbliższym czasie używać boxa głównie podczas wyjazdów na narty, po przeczytaniu tego co wyrzuciła szukajka odstąpiłem od pierwotnego pomysłu zakupu samych uchwytów do przewozu nart na dachu, a szkoda mi trochę kasy na "ori" rękaw do przewozu nart.
Mam belki (ATERA : stalowe, prostokątne z mocowaniami do relingów), dotychczas miałem na nich założone belki do przewozów rowerów.
Chyba wszystkie boxy są kompatybilne do montowania na belakch różnych firm???
PZDR
Przemo9O II fl kombi elegance
-
-
Generalnie boxy pasują do każdych belek, z wyjątkiem topowych modeli dedykowanych do konkretnych aut.
Z mojego doświadczenia, najważniejsze rzeczy odnośnie boxu:
1. "cichość" przy szybkiej jeździe - tańsze boxy strasznie huczą, droższe, wyprofilowane są cichsze
2. Zamykanie jednym "centralnym" zamkiem i szybkozłączki montażowe do belek - tak, żeby cała akcja montażu boxu trwała max. 10 minut (szczególnie przydatne gdy montuje się box np. gdy leje deszcz czy sypie śnieg itp...), i żeby całe mocowanie było od środka boxu - żeby pierwszy lepszy złodziej nie odkręcił boxu z dachu bez jego otwierania.
3. Możliwość wypoziomowania boxu - trzeba tak dobrać belki i uchwyty bazowe, żeby box był zamocowany równolegle do drogi. A szczególnie wtedy, gdy tył auta siądzie parę cm, gdy doładujemy bagażnik (a zwykle box zaklada się gdy bagażnik jest już pełny).
Z tego co zauważyłem, 90 % aut jeździ z boxem z przodem zadartym do góry, a potem kierowcy narzekają że auto pali 3 litry więcej z boxem. Taki zadarty box działa jak wielki spojler czy skrzydło - stawia wtedy wielki opór podczas szybszej jazdy.
4. Lepiej kupić box trochę większy niż potrzeba - wydatek spory, a zakłada się go parę razy w roku gdy naprawdę trzeba doładować auto, i wtedy docenia się jego objętość.
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
tego z linka to bym sie bal ogladałem podobne i to badziew
poszukaj boxów firmy JOST z Kartuz bodajże, ja taki kupiłem i uważam że REWELACJA, wkonanie, zaknięcia i wogóle wygląd
producent polski, świetna jakość i tworzywo ( włókno szklane z żywicą, takie samo z jakiego robi się łodzie) http://www.jost.com.pl/
Komentarz
-
-
Stoi u mnie w firmie taki box (trochę był używany - ale nie na wycieczki ;-) ) - jak bywasz w Warszawie to Ci mogę go pożyczyć na parę dni to sobie zobaczysz czy ci odpowiada, ja z nim nie jeździłem to niestety nie wiem jak on się sprawuje.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez locaj85tego z linka to bym sie bal ogladałem podobne i to badziew
poszukaj boxów firmy JOST z Kartuz bodajże, ja taki kupiłem i uważam że REWELACJA, wkonanie, zaknięcia i wogóle wygląd
producent polski, świetna jakość i tworzywo ( włókno szklane z żywicą, takie samo z jakiego robi się łodzie) http://www.jost.com.pl/
A czym się różni box z zrobiony z tworzywa ABS od zrobionego z laminatu: włókno szklane z żywicą....
Czy ten z laminatu jest wewnątrz gładki ? Te box-y firmy JOST już widziałem w necie, chyba są dla mnie trochę za szerokie . Ten powyżej M-C-M pasuje mi ze względu na małą szerokość - latem spokojnie moge zmieścić belki na rowery obok boksa.O II fl kombi elegance
Komentarz
-
-
jost jest poprostu bardzo porządny, możesz na nim stanąć i nic się nie stanie, abs jak nie popęka to się rozlezie, jest dużo wytrzymalszy, zapięcia ma stalowe, każde na kłódkę, ja kupiłem (ponoć) z wadą fabryczną, której do dziś nie znalazłem :szeroki_usmiech , ponoć miał gdzieś ryskę, ale w normalnym użytkowaniu to ryski pojawiają się po pierwszym użyciu hehe
pyałeś o gładkość: z zewnątrz jest lakieroway, w środku pomalowany, wygładzony, ciężko to opisać, ja dodatkowo wkładam gąbkę pod narty żeby nie pukały
dodam jeszcze, że jazda z pustym bagażnikiem jest głośniejsza niż z boxemz tym, że ja mam najtańsze belki dachowe , poza tym mogę też dodać , że przy niespełna 200 km/h nie odleciałem
co do szerokości to mniejszego niż 60 cm bym osobiście ni brał, a zawsze zostaje Ci po 20 cm z każdej storny na rower
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przemo9Zamiaruję zakupić ten z linka.... chyba jeszcze przed świętami :wink::?:
Noszę się z zakupem jakiejś "mydelniczki" na dach mojej O2 liftback żeby wrzucić tam narty i ciekaw jestem opinii. Sezon już się zaczął a ja zostałem tylko z belkami - pasowałoby coś przykręcić do nich. :roll:
A tak przy okazji pytanie - czy są jakieś boxy na narty na tyle wąskie, żeby tak nie odginały antenki dachowej. Widziałem ostatnio O2 liftback z boxem na dachu i "żal" mi było tej antenki - taka bidulka przygięta przez to pudełko dachoweMINT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leffkurcze do okazyjnych wyjazdow kupowac box? ja kupilem przyzwoite, zamykane uchwyty na narty i jest miodzio....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomba7..... Mając je schowane w boxie są zabezpieczone przed zanieczyszczeniami z drogi a przede wszystkim od wszędobylskiej soli.
Oczywiście, że na okazjonalne wypady szkoda trochę wyrzucać kasy na boxa ale z drugiej strony w lecie (przy dużej rodzince) też się może przydać.MINT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris_MZamieszczone przez leffa narty to kupujesz na 20 lat? nie przesadzaj, dajesz na miejscu krawedzie do przeszlifowania i jest ok.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leffja mam dechy za 2,5 kola, juz powinienem kupowac box? :diabelski_usmiech
Niezależnie od tego, do bagażnika dachowego mam uchwyty na narty, ale od czasu gdy mi w drodze z Austrii zardzewiała para tam zakupionych nowych nart, zacząłem używać skiboxa i staram się w tych uchwytach już nart nie wozić.Pozdrowienia,
Krzysztof
Komentarz
-
-
i juz założony.....
zobaczę jaksię będzie z nim jeździło :wink:
Mogłem kupić jakiś box lub rękaw,pokrowiec do przewozu nart, ale ten box był tańszy , i poczytałem trochę o wożeniu nart na dachu i doszedłem do wniosku że nie warto ryzykować korozji nart w czasie dłuższej jazdy a poza tym box może się też przydać latem.
Myślałem o wypożyczalni , ale koszt wypożyczenia byłby w granicach tego co wydałem na ten który kupiłem.O II fl kombi elegance
Komentarz
-
Komentarz