Trzeszczenie,zgrzyty....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Re: Trzeszczenie,zgrzyty....

Zamieszczone przez Samiec
    Zamieszczone przez MiKruS
    Zrob to na przegladzie w ASO.
    A trzeba zdjac caly boczek ? bo mam nie fabryczne glosniki wpiete w kabel obok kostki i troche miejsca sobie robilem nozycami do blachi zeby sie magnez zmiescil. I jakos nie chce aby w ASO to widzieli. :roll:
    Tak - trzeba zdjac caly boczek.
    TDI 205PS

Komentarz

• nosferatus
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 601

Panowie - pomóżcie.
      Samochód ma 6 miesięcy a skrzypi jak .......! Wydaję mi się, że prawe i lewe drzwi nie domykają się, a także tylna półka lub coś w tej okolicy.
      Po dosiśnięciu drzwi słychać zgrzyt na uszczelkach.
      Co mam z tym zrobić - czy tylko aso mnie ratuję?
      A miało być tak pięknie.
      Silnik BFQ + sekwencja KME
      CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
      Hertz HSK 165
      Hertz DBX 250
      KICX Kap 45
      KICKER ZX 200.2
      Kable - Dietz, Caliber
      Kondzio 1F
      wygłuszenie drzwi

Komentarz

• RomanS
        Elegance
        • 2004
        • 804

Zamieszczone przez nosferatus
        Wydaję mi się, że prawe i lewe drzwi nie domykają się, a także tylna półka lub coś w tej okolicy.
        Po dosiśnięciu drzwi słychać zgrzyt na uszczelkach.
        No wiesz, jak Ci się tylko wydaje to jakiej pomocy oczekujesz ?

Mógłbyś się trochę bardziej przyłożyć i skonkretyzować o co chodzi ? :szeroki_usmiech
        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• nosferatus
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 601

i już po problemie - 2 godz. w serwisie , lekka regulacja zamków i po kłopocie.
          dzięki za pomoc.

Kenwood KDC-BT92SD
          Hertz HSK 165
          Hertz DBX 250
          KICX Kap 45
          KICKER ZX 200.2
          Kable - Dietz, Caliber
          Kondzio 1F
          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• konos513
            Ambiente
            • 2006
            • 129

Re: Trzeszczenie,zgrzyty....

Zamieszczone przez Mufon

Nie wspomne juz o kratce za ktora skoda kazala sobie zaplacic 2kzl a trzeszczy niemilosiernie.probowalem ja unieruchomic ale nic, pomaga przesmarowanie np wd40 ale na 2 dni, trzeba jakims stalym smarem to potraktowac, ale to na lato bede mial zajecie.

IMHO skoda to bardzo MNIERNE materialy i montaz, niestety cos za cos.
            octavia ma 35kkm i ponad rok, a trzeszczy jakby miala 10lat. Strach sie bac co bedzie jak stuknie jej 5 lat

pozdr
            mirek
            ja tez mam problem z kratką ten sam co powyżej. Zastanawiałem się jak to jest w przypadku "ciężarowych" autek czy one muszą mieć te ochydne, brzęczące kratki. Nie można ich zastąpić siatką snurkową, która będzie znacznie cichsza np. taką jak ta:

z tego co się orientuje to jedyny wymóg to to by "oczko" kratki miało wymiar nie większy niż 10x10 cm. Taką sznurkową siatkę znajomy włozył w Vito jeżdzi juz 2 rok.
            Spotkał się ktoś jeszcze z takim patentem, znacznie by to uciszyło niektóre "ciężarówki".

apropo zgrzytów szczególnie plastików polecam odpowiedni klucz i silikon, ja tak sobie radzę z rozkręcająca sie w niektórych miejscach moją O1

Pzdr
            1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
            www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• nosferatus
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 601

no i znowu kicha - ucieszyłem się w piątek ,że sprawa skrzypienia jest załatwiona, a tu dzisiaj jak nie zaczną prawe drzwi skrzypieć - myślałem,że szlag mnie trafi - 3 godz. spędziłem w serwisie a tu pewnie kutasy tylko uszczelki silikonem pokryli i to wszysko.
              we wtorek to rozpierdolę ten serwis i tego co robił mi te drzwi - człowiek płaci za samochód tyle kasy, a w serwisie taką kichę odstawiają.
              wstyd i ............ sorry za słownictwo,ale jak sobie pomyślę jaki kit mi gość wstawiał - czego oni nie robili z tymi drzwiami. :x :x :x :x :x

Kenwood KDC-BT92SD
              Hertz HSK 165
              Hertz DBX 250
              KICX Kap 45
              KICKER ZX 200.2
              Kable - Dietz, Caliber
              Kondzio 1F
              wygłuszenie drzwi

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

konos513, Samochód był homologowany z kratką metalową i z tą właśnie musi być. To od strony formalnej oczywiście. Nieformalnie możesz to zmienić na np. sznurkową lub w ogóle wyrzucić. Na własną odpowiedzialność oczywiście :szeroki_usmiech . Możesz też legalnie samochód "odciężarowić" i nic nie będzie trzeszczeć. Chyba, że masz auto w leasingu to do wykupu musisz się pomęczyć lub znaleźć własny patent. Ja najpierw go znalazłem, ale w końcu sam fakt jeżdżenia z kratką tez mnie wkurzył na tyle, że się odciężarowiłem.
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Trzeba odrecic boczne mocowania w kracie, lub podlozyc jakies gumki i NIC nie trzeszczy, a trzeszczalo, jakby ta kratka za rozporke robila :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

nosferatus, kktóry serwis ja bede we wtorek to sie możemy zgadać i załatwić sprawe

Komentarz

• konos513
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 129

Zamieszczone przez Maicroft
                      Trzeba odrecic boczne mocowania w kracie, lub podlozyc jakies gumki i NIC nie trzeszczy, a trzeszczalo, jakby ta kratka za rozporke robila :twisted:
                      na ten pomysł już dawno wpadłem ale efekt poprawił się w 30% jest ciszej lecz nadal hałasuje.

Zamieszczone przez RomanS
                      Samochód był homologowany z kratką metalową i z tą właśnie musi być. To od strony formalnej oczywiście. Nieformalnie możesz to zmienić na np. sznurkową lub w ogóle wyrzucić. Na własną odpowiedzialność oczywiście :szeroki_usmiech
                      Masz rację oczywiście. Apropo siatki myslałem, żeby przyciemnić sobie lekko szyby to by się tak ta sznurkowa siatka nie rzucała w oczy. Od 2 lat nie byłem kontrolowany przez Misiaczków- ale jak znam życie to wyjadę z tym patentem (siatka) i pewnie mnie zatrzymają.
                      1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
                      www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

• tevo
                        Classic
                        • 2006
                        • 1

wiecie co może być przyczyna stukania z prawej strony z przodu w okolicy podszybia
                        odgłos ten przypomina tak jakby uderzać czymś w plastik dodam że to stukanie nie wystepuje zawsze

Komentarz

• jacq
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 195

nosferatus,
                          Z uszczelkami to podobno TTTM też z problemem ćwiczyłem w ASO. Mają tam doskonałe :wink: spreye, a ile przy tym pracy "zdejmowanie tapicerek, wymiana kołków mocujących, podkładek elastycznych" jednym słowem cały dzień roboty. Wyjeżdżasz z zapewnieniem, że teraz będzie dobrze. Następnego dnia szlag cie trafia, bo silikonem z uszczelek pobrudziłeś drogą koszule i spodnie a trzeszczy dalej. :evil:
                          A z problem poradziłem sobie tak. Przetestowałem kilka środków w tym również spreye, wazeline techniczną i IHMO najlepszym rozwiązaniem są dobrze odtłuszczone uszczelki oraz powierzchnie do których przylegają (benzyną ekstrakcyjną - nie lakową) przetarte talkiem lekarskim czy technicznym kto co ma.
                          Na małą gąbke nałożyłem odrobine talku i przetarłem wszystkie elementy gumowe. Jest zdecydowanie lepiej.
                          A przyczyną trzeszczenia IMHO jest mało sztywne nadwozie bo drzwi podparte w 3 pkt nie mają prawa poruszać się w swoim otworze.

pzdr

[ Dodano: Wto 13 Cze, 06 10:36 ]
                          tevo, czy masz zamontowany alarm w ASO? (Które ASO)jeżeli tak to sprawdź czy przewód od czujki ruchu jest dobrze zamocowany. U mnie sobie luźniutko latał i stukał po plastikach. Jednym słowem fuszerka. Po zamocowaniu nastapiła cisza. W przypadku OII zdejmij nakładkę prawej strony konsoli i wszystko będziesz widział.
                          OII ambientna sztuka

Komentarz

• nosferatus
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 601

dzięki Jacq - wniskuję z twojego posta,że nie ma co walczyć z serwisem bo i tak gówno zrobią, a ja stracę tylko czas i nerwy.co za ironia - walczą o ciebie jak lwy o mięso jak wejdziesz do salonu i chcesz kupić auto,a później robią z ciebie wielkie gówno.

Kenwood KDC-BT92SD
                            Hertz HSK 165
                            Hertz DBX 250
                            KICX Kap 45
                            KICKER ZX 200.2
                            Kable - Dietz, Caliber
                            Kondzio 1F
                            wygłuszenie drzwi

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez jacq
                              ...najlepszym rozwiązaniem są dobrze odtłuszczone uszczelki oraz powierzchnie do których przylegają (benzyną ekstrakcyjną - nie lakową) przetarte talkiem lekarskim czy technicznym kto co ma.
                              Na małą gąbke nałożyłem odrobine talku i przetarłem wszystkie elementy gumowe. Jest zdecydowanie lepiej.
                              A przyczyną trzeszczenia IMHO jest mało sztywne nadwozie bo drzwi podparte w 3 pkt nie mają prawa poruszać się w swoim otworze.
                              musze wyprobowac, u mnie tez skrzypia uszczelki w drzwiach.
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• herman
                                Rider
                                • 2005
                                • 456

Witam

Ja do trzeszczenia to juz siły nie mam..Cały tył praktycznie mi halasuje..Drzwi slabo sie zamykaja, niby wlasnie po regulacji zamkow wg ASO..Moze ktoś konkretnie napisac co by tu zrobic i ktore elementy sprawdzic bo szlag mnie trafia jak auto za 80 tys trzeszczy gorzej niz polonez.>Dodam ze nie mam zadnych kratek itp itd

Pozdrawiam
                                --------------

Komentarz

odgrzewam kotleta: u mnie powodem trzeszczenia tylu okazaly sie popękane odbojniki amortyzatorów

Komentarz

• bastek016
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 163

Witam umnie niestety trzeszczenie :/ to walka bez konca wydaje ci się ze juz jest ok a tu znowu ........... , z stukającymi dzwiami na wybojach poradziłem sobie w prosty sposób . Wystarczy taśmą izolacyjną rygielki obkrękic i na jakieś 2 miecy mam z głowy :]

Komentarz

• RODROG
                                      Drive
                                      • 2006
                                      • 96
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

u mnie trzeszczą a właściwie skrzypią oparcia przednich foteli, z kratą sobie sam poradziłem ale do fotela to nie mam pojęcia z której strony się zabrać, w ASO powiedzieli, że ten typ tak ma i nic nie poradzą coś tam smarowali ale nic nie pomogło. Może jest na to jakaś rada.
                                      1)1,9 TDI rok 2001
                                      333 000 km
                                      110 KM seria - prog. na 135KM

2)2,0 TD rok 2011 140KM
                                      po mod. 187KM

3)2,0 TDI BMW E91 seria 187KM
                                      po mod. 225KM

Komentarz

• arci9
                                        RS
                                        • 2004
                                        • 2007

Zamieszczone przez RODROG
                                        u mnie trzeszczą a właściwie skrzypią oparcia przednich foteli
                                        U mnie też fotel kierowcy skrzypi jak stary tapczan, w serwisie były od spodu smarowane jakieś elementu, ale to nic nie pomogło, wiem natomiast , że sam fotel dostał luzów na prowadnicach, i nie wiem czy to nie jest powodem skrzypienia - nie mam narazie czasu tego oblukać, ale jak coś mi sie wyjaśni to dam znać

Komentarz

• nosferatus
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 601

u mnie znowu skrzypią drzwi i fotel kierowcy, a i czasami plastiki przy pasach bezpieczeństwa - pojadę do aso w tym tygodniu - zobaczymy co znowu zrobia - w Krakowie na ul.Kocmyrzowskiej to mam już swój prywatny fotel - tak mnie tam lubią-jestem stałym bywalcem tgo serwisu - nie życzę tego nikomu!!!!

Kenwood KDC-BT92SD
                                          Hertz HSK 165
                                          Hertz DBX 250
                                          KICX Kap 45
                                          KICKER ZX 200.2
                                          Kable - Dietz, Caliber
                                          Kondzio 1F
                                          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

mufon i inni koledzy , ja zlikwidowałem brzęczenie kraty w ten sposób: wkładając dolne bolce założyłem na nie grube kawałki szmatki / chyba dres / , troche ciężko wchodzi ale sie da , górę docisnąłem jak najbliżej siedzenia i mocno przykręciłem .przedtem na rurę kraty stykającą sie z siedzeniem / u góry/ nakleiłem kilka podkładek filcowych do mebli ,szczególnie w miejscach gdzie jest spaw dwóch odcinków rury i spsikałem je delikatnie wd40 . moja krata trzeszcy tylko przy naprawdę dużych naprężeniach , na mocno wyboistej polnej drodze . pod śruby nie dawałem nic. polecam podkładki filcowe , można nimi sporo wygłuszyć , np. wkleiłem je w gnazda w któych montuje się roletę bagażnika i też leciutko wd . o trzszczących zamkach wszyscy wiedzą , ja smaruję je co parę myć , tak samo uszczelki drzwi lub bagażnika , wazelinka co ~ 2 miesiące . jestem baaaaardzo uczulony na wszelkie trzaski i wydaje mi sie że moja skoda ma je dobrze wyciszone .
                                            przejechałem się dzisiaj O2 znajomego przedstawiciela , 85 tyś i byłem pod wrażeniem , zawias super w porównaniu do mojej , faktycznie inna technologia i nic nie trzeszczało co byłem bardzo zdziwiony bo wiadomo jak jeżdżą przedstawiciele. aaa... jak trzeszczy roleta w kombii , chodzi o trzski przy ruszaniu sie tego "materiału" podczas jazdy to trzeba wyciągnąć matę do oporu a potem popsikać ją od spodu smarem w tych miejscach w których styka się z tą rurą do której się zwija . / wpozycji rozciągnietej/
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• adik_s
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 259

a ja napisze co mnie drażni, i zaznaczam, że to juz... 204tyś km
                                              -najbardziej wkurza mnie trzeszczenie przy pasach bezpieczeństwa pasażera :evil:
                                              - następna do trzeszcza klapa bagaznika - jak wykrece te stopki zeby nie trzeszczało to ciezko jest otworzyc klape i boje sie,że w końcu moge połamac ten zamek... :roll:
                                              - wyślizgana kierownica- jakbym nie planowal kupic swojego auta (bo octa wciąż ojcaa) to bym ją obszył skórą
                                              - obudowa fotela pasazera juz ledwo dyszy- prawie ze odpadlo, jak sie nie zachaczy to czasem brzeczy
                                              - doprowadza mnie do nadciśnienia jak pracuje tylna wycieraczka, slychac ją chyba kilometr od samochodu ops:
                                              - ostatnio jak wrzuce na luz (o skrzyni biegów mówie :szeroki_usmiech ) to coś spod auta brzęczy, czasem przestanie jak wrzuce 1, czasem jak tylko sprzeglo, czasem jak przetocze sie pol metra... niby glosne to nie jest a dziala na mnie strasznie...
                                              - po wymianie rozrządu przestała gwizdac turbo sprezarka,nie wiem czemu no ale dobra
                                              - wilgotno jest to stabilizatory nie trzeszczą - i cale szczescie !8)
                                              - aha, i cos stuka przy klapie, pomijającze uszczelki sie wygniotły, ale po lakierowaniu chyba coś tam poruszyli bo dzisiaj jeździłem i rzuciło mi sie to w uszy ale tez bylo wkurzające...

Generalnie wychodzi na to,że jak jeżdże to dostaje zawału przez trzeszczące pierdoły ale aż tak źle nie jest, w krytycznych chwilach seryjne radio za 800zl z resztą podgłosze i jest dobrze hehe :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

adik_s, Nie obrazajac kilka wad ktore wymieniles, to jest niechlujstwo uzytkowania i nic wiecej. Pewne rzeczy sie zuzywaja, i takie gumki pod stabilizator kosztuja po ok 8-9zl sztuka - wiec to taki majatek jak zapas fajek na 1-2 dni dla niektorych :twisted:

Wymien gume wycieraczki na nowa, zaloze sie ze bedzie cisza. Po 3 latach to ona na pewno jest do bani, a moja po roku takie odglosy wydaje :szeroki_usmiech
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• adik_s
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 259

ja o tym wiem, dlatego tez napisałem, że to mój ojciec głównie ma ją do pracy. Ja planuje kupić sobie swoje autko i wcześniej nie miałem kasy, żeby coś w niej robić.
                                                  Co do gumek do stabilizatorów- już nie pamiętam kto o tym pisał ale kilka osób, że takie gumki starczają na pare tyś km - przy przebiegu 90tyś tylko w tym roku (rekordowo) te gumki byłoby trzeba raz w miesiącu wymieniac. Teraz powoli ojciec szykuje sie do amorków, wlasnie stabilizatorów, tarcz hamulcowych wiec wszytko za jednym zamachem bedzie robione...
                                                  A z wycieraczką to coś jest nie teges od nowości, wymieniali gwarancyjnie całe ramie ale nie zbiera z całej szyby i jakas wlasnie glosna jest...

Komentarz

• Lukas81
                                                    Ambiente
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 232

Postanowiłem coś dorzucić od siebie ww. temacie, a przy okazji zapytać;

Otóż mam następującą sytuację. Wczoraj z racji plusowej temp. umyłem samochód. W mojej ocenie dość solidnie go wysuszyłem (ściągaczka + ircha).

Dzisiaj rano odpalam i po przejechaniu około 10 km zaczęła mi strasznie skrzypieć przednia szyba (w pierwszym momencie myślałem, że to ten plastik pod nią, ale chyba raczej nie...). Skrzypi głównie przy przyśpieszaniu - początek 1, 2 i 3 biegu - potem w sumie ucicha - no chyba, że złapię kołem jakąś dziurę.

No i tu mam do Was pytanie - czy ktoś coś takiego już miał w swojej O1? Dodam, że mój przebieg to 62 tys. Sam się zastanawiam - odkleiła mi się ta szyba, czy to raczej niemożliwe???

Pozdrowienia,
                                                    Ł
                                                    Były:
                                                    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                                    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                                    Jest:
                                                    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

Pracuję...