a może jednak nie octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirek_p11
    RS
    • 2010
    • 6630
    • Volkswagen
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

po zmianie zamówienia rabat z wersji do produkcji został i to byłoby tyle. Po opóźnieniu w odbiorze samochodu z placu ( opóźnienie dwa tygodnie przez nowego pracownika który coś zamieszał z papierami i homologacją ) jeździłem dwa tygodnie O1 na koszt dealera. niestety w zamówieniu nie ma nic o niedotrzymaniu umowy i konsekwencjach dla strony która się z jej nie wywiąże.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
    Fotki

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Co do Renault: moja siostra pracuje w jednej z wypożyczalni samochodowych. Mają tam auta generalnie dość młode, maksimum 2-letnie. I to samochody Renault są najbardziej niezawodnymi, a w dodatku ich serwis jest najtańszy...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• arturozory
        Rider
        • 2010
        • 688

Zamieszczone przez mirek_p11
        po zmianie zamówienia rabat z wersji do produkcji został i to byłoby tyle. Po opóźnieniu w odbiorze samochodu z placu ( opóźnienie dwa tygodnie przez nowego pracownika który coś zamieszał z papierami i homologacją ) jeździłem dwa tygodnie O1 na koszt dealera. niestety w zamówieniu nie ma nic o niedotrzymaniu umowy i konsekwencjach dla strony która się z jej nie wywiąże.
        dziwne że cię tak potraktowali. :? na forum znalazłem coś takiego

Wysłany: Pon 04 Paź, 10 08:03 Opóźnienia w zamówieniu.
        Ja zamówiłem swoją Octavię 4 września 2010r termin był na 27 grudnia. Elegance bez kratki. Ale okazało się, że są małe szanse, że auto pojawi się w tym roku. I dealer dał mi trzy opcje:
        1. Czekamy do końca grudnia i jak się uda to kupuje autko jak nie to zwraca zaliczkę.
        2. Czekamy do końca grudnia, a jak autka nie będzie to wtedy luty (odbiór) i nowy rok produkcji po cenie już ustalonej + 1%VAT.
        3. Kupujemy autko z nowym rocznikiem po cenie wynegocjowanej odbiór luty +1% VAT.
        Wybrałem opcję 3.
        PS. I miałem możliwość zerwania umowy już teraz i zwrot zaliczki.
        POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6630
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rabat jaki otrzymałem 17% od cennika

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• arturozory
            Rider
            • 2010
            • 688

wracając do tematu to polecam jazdę próbną vw jetta.z silnikiem 1.4 tsi
            POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Re: a może jednak nie octavia?

Zamieszczone przez kris75
              Witam,
              jako że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, a mówię to w kontekscie niekończącego się oczekiwania na skodę, to chciałem się podzielić pewnym innym moim zamysłem a mianowicie żeby jeszcze przyjrzeć się renault megane III z silnikiem benz 1.4 TCe 130KM - obejrzałem sobie na sucho opis tego silnika, budowę, technologię no i z praktycznego punktu widzenia to na pewno nieco więcej (około 1l więcej) pali od konstrukji 1,4 TSI ale przeciez samochód to nie jest jednak sam silnik. Jutro wybiorę sie na jazdę megane zobaczę co z tego wyjdzie. Ciekawy jestem przede wszystkim komfortu, miejsca w kabinie i jakości wykończenia wnętrza.
              kris75 idz i wypróbuj Hyundaia i Kiie.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• zwolin
                Rider
                • 2010
                • 656

paweł2, poczytaj najpierw na forum mojacee'd opinie o tych samochodach. Sorry, ale jak w nowym samochodzie leci sprzęgło, turbina, łączniki stabilizatorów, zawiesza się radio tak, że trzeba wyjmować bezpiecznik, bt znajdujący się w standardzie rozłącza rozmowy, spryskiwacze nie są w stanie spryskać całej szyby, to nie jest alternatywa dla octavii.
                Sam byłem już na 99% zdecydowany na cee'd sw, ale po tym co tam przeczytałem, to odpuściłem. Najlepsze jest to, że jak klientowi poleciało łożysko koła to mu 2 tyg kazali czekać na część, a jak się okazało, że to nie to łożysko co wymienili to 2 tyg czekania na następne, bo tylko jedno sprowadzili.
                Do tego dochodzi korozja. Niby robią to na gwarancji bez gadania, ale samochód kupuje się nie po to, żeby tygodniami stał w serwisie.
                Oczywiście cudowna gwarancja na 7 lat jest na wszystko co się nie może zepsuć.
                Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                O II Tour Combi 1.6
                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez zwolin
                  cee'd
                  ze zdziwieniem przeczytałem w AMiS, że serwis należy do tych droższych :shock:
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

Dokładnie. Wszystko można przełknąć jak auto jest w miarę bezawaryjne, ale jak nowy samochód regularnie odwiedza serwis, a wszystko co się zepsuło, to z winy niewłaściwego użytkowania, to już nie jest sympatycznie.
                    Ja jestem w takiej sytuacji, że nawet, żeby się na przegląd umówić, to muszę dobrze kombinować, bo mamy okresy, kiedy np przez 3 tyg samochód jest potrzebny non stop. Jakby mi się kia posypała w tym okresie i kazali by mi 2 tyg czekać na części to kierownik serwisu na bank by nie mógł usiąść ze względu na jej położenie
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• arturozory
                      Rider
                      • 2010
                      • 688

w jednych z odcinków turbo kamery pokazali podejście serwisu Hyundai do klienta.problemy z łuszczącym lakierem zrzucili na odchody ptaków i na klienta że zbyt długo ich nie ścierał :evil: paranoja.
                      POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Zanim kupiłem O2 prawie kupiłem seeda.

Już zaliczkę wpłacałem a jedyne co mnie powstrzymało to moja lepsza połowa, dla której było w środku zdecydowanie za dużo guzików :wink:

Pozaty, materiały i jakość spasowania bez zarzutów. Za 70 kpln chcieli mi wcisnąć "full opcję" z silnikiem 1.6 crdi (o zgrozo ....) :wink:

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez arturozory
                          w jednych z odcinków turbo kamery pokazali podejście serwisu Hyundai do klienta.problemy z łuszczącym lakierem zrzucili na odchody ptaków i na klienta że zbyt długo ich nie ścierał :evil: paranoja.
                          tego akurat spodziewałbym się po każdym ASO, zresztą już o tym słyszałem tylko że w Citroenie, swoją drogą jak nie ścierał to kiep
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• arturozory
                            Rider
                            • 2010
                            • 688

tylko zbyt długo to pojęcie względne.dla jednego to będzie godzina a dla drugiego doba. :roll: wiadomo że nikt tydzień osranym autem nie pomyka ,a jeśli tak to faktycznie kiep :P
                            POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

nikt tydzień osranym autem nie pomyka
                              pomyka pomyka i to dłużej

a jeśli tak to faktycznie kiep :P
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kris75
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 217

no to pojeździłem wersja 16v i zaraz potem 1.4 TCe i powiem że gdyby nie zbyt głośna i świszczącą i jak dla mnie nieprzyjemna praca 16V 110KM to brałbym ten silnik pod uwagę. Dynamika, szybka reakcja na gaz na 5 biegu jest naprawdę niezła i w stosunku do 1.4 TCe nie ma zadnej tam przepasci - natomiast silnik 1.4 TCe jest bardzo cichy, ale podczas przyspieszania jest taki efekt ze na wzrost mocy czeka sie chwile - czyli naciskam gaz licze raz, dwa i dopiero mam reakcje - no taki urok turbo. Aha rozwiazaniem na malo miejsca w srodku jest megane grandtour.
                                Co do ceed i hyundaia 30i te auta maja powazne problemy z korozja - bardzo slaby lakier, luszczy sie i odpada - do poczytania na na forum hyundaia

Komentarz

• arturozory
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 688

ja brałem również pod uwagę Nissana Qashqai :?: .tylko w nim też montują silniki 1.6 16 v takie same jak w renault .a za cenę ok.70 tysi dostaniesz golasa
                                  POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka

Komentarz

• Deo
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1729
                                    • Volkswagen
                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Hyundai to nic, w Reanult Clio lakier odparza do podkładu i bez ptasich stolców :lol:
                                    Jak znajdę chwilkę to wrzucę fotki 5 miesięcznej Clio z połową dachu w kropki.

Generalnie jak ktoś zamierza kupować Renault to:
                                    1) niech walnie z całej siły ,
                                    2) zrobi okłady z lodu
                                    3) wybierze coś innego, tylko nie to francuskie g.wno, w którym żeby wymienić żarówkę świateł mijania, trzeba rozbierać pół przodu, (no chyba że wydanie 200PLN na wymianę żarówki to dla kogoś pikuś :roll

Opowieści osób, które zarządzają flotą o tym jakie to Renault jest niezawodne to ja wkładam między bajki, bo:
                                    1) w Meganie II (1.5 dCi), którą pojechałem umyć na myjnie myślałem, że już nie wrócę, bo jakiś kretyn umiejscowił komputer zaraz przy podszybiu i cała woda lała się na niego powodując jedno zajedwabiste zwarcie.
                                    2) wyżej wspomniane Clio Grandtour - Renault Polska stoi na stanowisku, że to przez drób lakier jest odparzony. Dziwnym trafem obok stoi moja Havranka i ją jakoś drób omija szerokim łukiem :roll:
                                    Pozdrawiam,
                                    Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                    Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• adaś
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 876
                                      • Volkswagen

U mnie pojawiła się ostatnio koncepcja "Touran'. Przemawiają do mnie rozwiązania użytkowe przestrzeni bagażowej. W O1 kombi brakuje mi trochę miejsca - lubię wozić duże gabaryty Dodatkowym atutem jest to, że z 1.9TDI dają 6-biegów. 2.0 TDI boję się trochę kupować, chociaż nie wiem, czy są tam identyczne silniki jak w O2.
                                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• arturozory
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 688

Touran piękna sprawa tylko cena :cry: nie dla mnie :?
                                        POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka

Komentarz

• zwolin
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 656

Zamieszczone przez kris75
                                          Co do ceed i hyundaia 30i te auta maja powazne problemy z korozja - bardzo slaby lakier, luszczy sie i odpada - do poczytania na na forum hyundaia
                                          sorry za OT, ale nie mogłem się oprzeć.
                                          Zadziwiające jest jak dla mnie to, że jak ktoś kupował poloneza i ten po 2-3 latach zaczynał rdzewieć to do tej pory opowiada jakie to g.. było bo zardzewiało. Ale jak wyda 70 koła na koreańskiego parcha i ten zardzewieje po pół roku to udaje, że nic się nie stało, bo przecież na auto za tyle kasy którego mieli mu wszyscy zazdrościć nie będzie narzekał.
                                          Dla mnie jest nie do przyjęcia, żeby obecnie produkowany samochód miał problemy z korozją w pierwszych latach użytkowania. Podobnie klauzule wykluczające gwarancje na sprzęgło itp.
                                          Ale może ja jakiś dziwny jestem, bo mnie Mitsubishi i Skoda przyzwyczaiły do tego, że auto jest do jeżdżenia a nie do naprawiania/lakierowania itd.
                                          O II Tour Combi 1.6
                                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• paweł2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1405

Wszyscy jada na Kiie i Hyundaia a jeszcze niedawno ktos tu tak chwalil :?
                                            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Deo
                                              bo jakiś kretyn umiejscowił komputer zaraz przy podszybiu i cała woda lała się na niego powodując jedno zajedwabiste zwarcie
                                              w O2 komp również jest pod podszybiem i też zdarzają się z tym problemy
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zwolin
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 656

Zamieszczone przez szkoda
                                                O2 komp również jest pod podszybiem
                                                No cóż dział firmy odpowiedzialny za sprzedaż części zamiennych też musi mieć szansę, żeby się wykazać :evil: Tym bardziej, że tu zamienników nie będzie.
                                                O II Tour Combi 1.6
                                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Deo
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1729
                                                  • Volkswagen
                                                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

paweł2, pokaż kto tu Kie/Hyundaia chwalił :twisted:
                                                  szkoda, tylko wylanie wiadra wody na przednią szybę w Skodzie nie kończy się unieruchomieniem auta :wink: :P
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                  Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• kris75
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 217

Zamieszczone przez Deo
                                                    Hyundai to nic, w Reanult Clio lakier odparza do podkładu i bez ptasich stolców :lol:
                                                    Jak znajdę chwilkę to wrzucę fotki 5 miesięcznej Clio z połową dachu w kropki.

Generalnie jak ktoś zamierza kupować Renault to:
                                                    1) niech walnie z całej siły ,
                                                    2) zrobi okłady z lodu
                                                    3) wybierze coś innego, tylko nie to francuskie g.wno, w którym żeby wymienić żarówkę świateł mijania, trzeba rozbierać pół przodu, (no chyba że wydanie 200PLN na wymianę żarówki to dla kogoś pikuś :roll

Opowieści osób, które zarządzają flotą o tym jakie to Renault jest niezawodne to ja wkładam między bajki, bo:
                                                    1) w Meganie II (1.5 dCi), którą pojechałem umyć na myjnie myślałem, że już nie wrócę, bo jakiś kretyn umiejscowił komputer zaraz przy podszybiu i cała woda lała się na niego powodując jedno zajedwabiste zwarcie.
                                                    2) wyżej wspomniane Clio Grandtour - Renault Polska stoi na stanowisku, że to przez drób lakier jest odparzony. Dziwnym trafem obok stoi moja Havranka i ją jakoś drób omija szerokim łukiem :roll:
                                                    na szczescie, aby wymienic zarowki w magne III nie trzeba juz jechac do serwisu, wymiany mozna dokonac samemu w trasie, ale mowiac o tych problemach z lakierem i komputerem to mnie zasmuciles, przy okazji lista usterek w megane II na autocentrum jest pokazna, w III także sporo osób zgłasza różne rzeczy - z tym że poki co to brak wpisow dla typowych usterek dla tego modelu - produkcja od od 2008 roku co wyjasnia wiele

Komentarz

Pracuję...