Zamieszczone przez kris75
a może jednak nie octavia?
Zwiń
X
-
Jeździłem renaultami ( kangoo,megane,laguna ) przez pięć lat i mimo kiepskich opinii jeździło się bardzo dobrze i raczej bezawaryjnie. Co do usterek to oczywiście pojawiały się i głównie były związane z elektryką i zawieszeniem. Po trzech latach związanych z marką skoda mogę napisać że jest znacznie lepiej i taniej więc do renaulta już raczej nie wrócę. Mimo gorszego designu wydaje mi się że wygląd Octavi jest ponadczasowy i szybko się nie znudzi a nie wiem jak będzie z meganką.
Komentarz
-
-
Mam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
Jak dla mnie Octavia jest genialnie spasowana (czego nie moge powiedziec o Lancerze), mozliwosc modulowej rozbudowny auta (w Honda, Mitsubishi nie mozna sobie dobrac konkretnych elementow doposazenia). Jak bym sie nie staral to Octavia zawsze wypadnie na 1 miejscu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gniewkoMam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
Jak dla mnie Octavia jest genialnie spasowana (czego nie moge powiedziec o Lancerze), mozliwosc modulowej rozbudowny auta (w Honda, Mitsubishi nie mozna sobie dobrac konkretnych elementow doposazenia). Jak bym sie nie staral to Octavia zawsze wypadnie na 1 miejscuCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paweł2Zamieszczone przez gniewkoMam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
Jak dla mnie Octavia jest genialnie spasowana (czego nie moge powiedziec o Lancerze), mozliwosc modulowej rozbudowny auta (w Honda, Mitsubishi nie mozna sobie dobrac konkretnych elementow doposazenia). Jak bym sie nie staral to Octavia zawsze wypadnie na 1 miejscu
Co do Mazdy 3 - piekne autko, ale nie czuje sie w nim komfortowo... no i te ceny serwisu
Komentarz
-
-
miałem ten sam dylemat .co wybrać :? ale kto pyta i czyta i na jazdy testowe się umawia nie błądzi 8) .a jednak stara miłość nie rdzewieje . :lol: była felicja potem fabia a teraz czekam na octavię :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiechPOZDRAWIAM ARTUR
moja octavka
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Big WojtekStaram się nie kierować uprzedzeniami typu: "nie kupuj samochodu na F" (Sam niedawno fordem jeździłem) ale przed zamówieniem Octavii zebrałem opinię znajomych jeżdżących Renault. Wyniki są następujące:
Niezadowoleni są posiadacze
Laguna - 3 OSOBY !
Megane
Espace
Grand Scenic
Zadowoleni:
Clio
Scenic
Chodzi o awaryjność. To jakoś skutecznie ostudziło mój zapał do Renault :P
Samochody w większości kupowane w salonie.
ja tez mam lagune z 2003 r, kupiona w salonie własnie w dieslu i powiem Ci ze byłem za****scie niezadowolony z tego samochodu jezeli chodzi o awarie ( chociaz w tej chwili wszystko sie uspokoiło po drastycznych kosztach i naprawach i jest ok, a co do komfortu to moim zdaniem jest super...teraz mam nadzieje ze na skodzie sie tak nie zawiodę. pozdrawiam
Komentarz
-
-
znów przekładałem koła u klienta , tego z subaru legacy. trochę już wkurwiony jest na furkę to się wyżalił... , około 20 wizyt w serwisie w ciągu troche ponad 2 lat. subaru w tym dieslu-boxerze , elektornika , drugi silnik , drugie sprzęgło fotel wymieniany bo się przecian tapicerka od obudowy dolnej fotela , coś tam jeszcze. podobno te silniki mają złe smarownie.. .
kolega - toyota avensis 170KM , 17 tys km.niecały rok stara , przekładam koła , patrzę mokra felga - przegub do wymiany jak się okazało.
jak się patrzę po tych wozach to naprawdę grupa vw się nieźle trzyma chyba.. :roll:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gniewkoMam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
Zaletą maganki jest większa i nowocześniejsza kabina lepsze wykończenie, lepsze wyposażenie i jak dla mnie wygląd, ale wady to nieco cena wyższa, a za octavie w wersji ambiente mam naprawde niska cene wole nawet nie pisac jaka
Komentarz
-
-
a ja mimo wszystko z tych aut , jeżeli chodzi o kombi , to jednak chyba avensis 170KM. naprawdę przyjemnie się jeździ , fajny zawias komfortowy i cichutko w miarę. no i spora w srodku , choć jak się przyjrzałem accordowi nówce parę dni temu to kabinkę ma niekiepską jeżeli chodzi o wielkość. no i nie jeździłem superbem jeszcze , nie wiem jak jest wyciszony silnik i zawieszenie..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris75ja patrzyłem jak jeszcze był C4, Forda Focusa combi, Seata Leona, Mazde 3, Corolle, Opla Astre III no i Magane Grandtour i kolejność Magane>Octavia>Corolla>C4>Astra
Zaletą maganki jest większa i nowocześniejsza kabina lepsze wykończenie, lepsze wyposażenie i jak dla mnie wygląd, ale wady to nieco cena wyższa, a za octavie w wersji ambiente mam naprawde niska cene wole nawet nie pisac jaka
Wtedy też mi Megane wychodziło jakieś 5-6 tysięcy niż Octavia w odpowiadającej wersji wyposażenia/silniku (bo jeszcze ESP i czujniki parkowania i cośtam...). No i większość konfiguracji Megane była dostępna od ręki a znaleźć taką Octavię jak chciałem było prawie niemożliwe - to też dawało do myślenia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwnie wiem jak jest wyciszony silnik i zawieszenie..Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBJak miałem okazję chwilę pojeździć testowym SII 2.0TDI 170KM to mogę ci powiedzieć że zawias pracuje podobnie jak w OII,
[ Dodano: Pią 05 Lis, 10 11:29 ]
co prawda spasowanie niektórych elementów avensisie jest kiepskie.. , np. zderzak z błotnikiem , plastik na desce rozdzielczej , taki na podszybiu od nawiewów...O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Hypnotoad_plZamieszczone przez kris75ja patrzyłem jak jeszcze był C4, Forda Focusa combi, Seata Leona, Mazde 3, Corolle, Opla Astre III no i Magane Grandtour i kolejność Magane>Octavia>Corolla>C4>Astra
Wtedy też mi Megane wychodziło jakieś 5-6 tysięcy niż Octavia w odpowiadającej wersji wyposażenia/silniku (bo jeszcze ESP i czujniki parkowania i cośtam...). No i większość konfiguracji Megane była dostępna od ręki a znaleźć taką Octavię jak chciałem było prawie niemożliwe - to też dawało do myślenia
Komentarz
-
-
Moj kolega czesto do pracy jezdzi samochodem swojej tesciowej (nowy Renault Megane). I z tego co mowil to wciagu 6 miesiecy byl 4 razy serwisowany! Dlatego ja osobiscie Renault odstawilem na boczny tor w rozwazaniach.
A teraz ciekawostka - mam na samochod 80 000zl
I w tej cenie moge miec:
1. Skoda Octavia Elegance (1.8 TSI - 160KM)
2. Volkswagen Golf Highline (1.4 TSI - 160KM)
I co teraz wybrac?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris75kabina jest nieco nizsza to na pewno, ale roznica to 3-4 cm natomiast jak rozlozylem rece to o te 4-5 cm jest szerzej w magance, bo reka dotykalem oparcia od strony okna na fotelu pasazera w octavii, natomiast w megance reka zatrzymala mi sie w polowie fotela pasazera i mówie o przodzie. No i to taki test był, zeby nie bylo ze z miarka chodzilem bo nie chodzilem... dzisiaj żona się wypowie które auto jej sie wydaje przestronniejsze, to jeszczer zweryfikuję. Bardzo fajny jest ten system hands free ale z 2 strony octaia kusi, ale co bym nie wybrał nie bedę żałował.
Ale wiadomo, że każdy ma trochę inną sytuację czy spojrzenie na ilość miejsca i warto się przejechać jednym i drugim (i innymi też).
Komentarz
-
Komentarz