a może jednak nie octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez kris75
    moze w III generacji poprawili nie tylko wymiane zarowek ale takze wiele innych wad?
    wady to zazwyczaj poprawia się liftingami, a w nowych generacjach dawaj apiać od nowa
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Zamieszczone przez Deo
      paweł2, pokaż kto tu Kie/Hyundaia chwalił :twisted:
      szkoda, tylko wylanie wiadra wody na przednią szybę w Skodzie nie kończy się unieruchomieniem auta :wink: :P
      zobacz temat-Dylematy-OII-Mondeo czy Insignia.
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeździłem renaultami ( kangoo,megane,laguna ) przez pięć lat i mimo kiepskich opinii jeździło się bardzo dobrze i raczej bezawaryjnie. Co do usterek to oczywiście pojawiały się i głównie były związane z elektryką i zawieszeniem. Po trzech latach związanych z marką skoda mogę napisać że jest znacznie lepiej i taniej więc do renaulta już raczej nie wrócę. Mimo gorszego designu wydaje mi się że wygląd Octavi jest ponadczasowy i szybko się nie znudzi a nie wiem jak będzie z meganką.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• voltar
          L&K
          • 2009
          • 1107
          • Octavia II (1Z3)
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
          wady to zazwyczaj poprawia się liftingami, a w nowych generacjach dawaj apiać od nowa
          Dokładnie tak jest w Renault ... najpierw sie spiesza i wypuszczaja strasznie usterkowe modele np. Laguna II ktora potem przechodzi FL i juz jest nieporownywalnie lepiej.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• gniewko
            Classic
            • 2010
            • 32

Mam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
            Jak dla mnie Octavia jest genialnie spasowana (czego nie moge powiedziec o Lancerze), mozliwosc modulowej rozbudowny auta (w Honda, Mitsubishi nie mozna sobie dobrac konkretnych elementow doposazenia). Jak bym sie nie staral to Octavia zawsze wypadnie na 1 miejscu

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Zamieszczone przez gniewko
              Mam podobny dylemat bo kolo stycznia chce zlozyc zamowienia i jestem na etapie poszukiwania przygladalem sie: Mitsubishi Lancer, Toyota Avensis, Ford Mondeo, Opel Insignia, Skoda Yeti, Skoda Octavia, Seat Leon, Honda Civic sedan 4d, Mazda 3 i jeszcze kilka innych i zawsze suma sumarum najciekawiej wypada Skoda Octavia - nie mam tu na mysli tylko aspektu finansowego.
              Jak dla mnie Octavia jest genialnie spasowana (czego nie moge powiedziec o Lancerze), mozliwosc modulowej rozbudowny auta (w Honda, Mitsubishi nie mozna sobie dobrac konkretnych elementow doposazenia). Jak bym sie nie staral to Octavia zawsze wypadnie na 1 miejscu
              Bierz Octavie to dobry wybor i cenowo ijakosciowo i przy odsprzedazy trzyma cene.Jeszcze Mazda 3 jest ciekawa.

Komentarz

• gniewko
                Classic
                • 2010
                • 32

Zamieszczone przez paweł2
                Bierz Octavie to dobry wybor i cenowo ijakosciowo i przy odsprzedazy trzyma cene.Jeszcze Mazda 3 jest ciekawa.
                No ja juz decyzje podjalem
                Co do Mazdy 3 - piekne autko, ale nie czuje sie w nim komfortowo... no i te ceny serwisu

Komentarz

• Lucky24
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 102

no i te ceny serwisu
                  i te rdzewiejące nadkola.

Komentarz

• arturozory
                    Rider
                    • 2010
                    • 688

miałem ten sam dylemat .co wybrać :? ale kto pyta i czyta i na jazdy testowe się umawia nie błądzi 8) .a jednak stara miłość nie rdzewieje . :lol: była felicja potem fabia a teraz czekam na octavię :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                    POZDRAWIAM ARTUR

moja octavka
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074

Komentarz

• kieronte
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 121

Zamieszczone przez Big Wojtek
                      Staram się nie kierować uprzedzeniami typu: "nie kupuj samochodu na F" (Sam niedawno fordem jeździłem) ale przed zamówieniem Octavii zebrałem opinię znajomych jeżdżących Renault. Wyniki są następujące:

Niezadowoleni są posiadacze
                      Laguna - 3 OSOBY !
                      Megane
                      Espace
                      Grand Scenic

Zadowoleni:
                      Clio
                      Scenic

Chodzi o awaryjność. To jakoś skutecznie ostudziło mój zapał do Renault :P
                      Samochody w większości kupowane w salonie.

ja tez mam lagune z 2003 r, kupiona w salonie własnie w dieslu i powiem Ci ze byłem za****scie niezadowolony z tego samochodu jezeli chodzi o awarie ( chociaz w tej chwili wszystko sie uspokoiło po drastycznych kosztach i naprawach i jest ok, a co do komfortu to moim zdaniem jest super...teraz mam nadzieje ze na skodzie sie tak nie zawiodę. pozdrawiam

. ....Szalony Pastor!

Komentarz

• Big Wojtek
                        Rider
                        • 2010
                        • 440
                        • Hyundai

Co do komfortu ,trudno się nie zgodzić. Jeździłem co prawda tylko jako pasażer, ale ciężko się do czegoś przyczepić.

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

znów przekładałem koła u klienta , tego z subaru legacy. trochę już wkurwiony jest na furkę to się wyżalił... , około 20 wizyt w serwisie w ciągu troche ponad 2 lat. subaru w tym dieslu-boxerze , elektornika , drugi silnik , drugie sprzęgło fotel wymieniany bo się przecian tapicerka od obudowy dolnej fotela , coś tam jeszcze. podobno te silniki mają złe smarownie.. .
                          kolega - toyota avensis 170KM , 17 tys km.niecały rok stara , przekładam koła , patrzę mokra felga - przegub do wymiany jak się okazało.
                          jak się patrzę po tych wozach to naprawdę grupa vw się nieźle trzyma chyba.. :roll:
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• kris75
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 217

ja patrzyłem jak jeszcze był C4, Forda Focusa combi, Seata Leona, Mazde 3, Corolle, Opla Astre III no i Magane Grandtour i kolejność Magane>Octavia>Corolla>C4>Astra
                            Zaletą maganki jest większa i nowocześniejsza kabina lepsze wykończenie, lepsze wyposażenie i jak dla mnie wygląd, ale wady to nieco cena wyższa, a za octavie w wersji ambiente mam naprawde niska cene wole nawet nie pisac jaka

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

a ja mimo wszystko z tych aut , jeżeli chodzi o kombi , to jednak chyba avensis 170KM. naprawdę przyjemnie się jeździ , fajny zawias komfortowy i cichutko w miarę. no i spora w srodku , choć jak się przyjrzałem accordowi nówce parę dni temu to kabinkę ma niekiepską jeżeli chodzi o wielkość. no i nie jeździłem superbem jeszcze , nie wiem jak jest wyciszony silnik i zawieszenie..
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Hypnotoad_pl
                                Classic
                                • 2009
                                • 13

ja patrzyłem jak jeszcze był C4, Forda Focusa combi, Seata Leona, Mazde 3, Corolle, Opla Astre III no i Magane Grandtour i kolejność Magane>Octavia>Corolla>C4>Astra
                                Zaletą maganki jest większa i nowocześniejsza kabina lepsze wykończenie, lepsze wyposażenie i jak dla mnie wygląd, ale wady to nieco cena wyższa, a za octavie w wersji ambiente mam naprawde niska cene wole nawet nie pisac jaka
                                Ja też rok temu przymierzałem się do Megane Grandtour i kabina wydawała się o wiele mniejsza niż w Octavii - nie jestem specjalnie wysoki (~186cm) ale wsiadając do Megane na miejsce kierowcy uderzyłem się w głowę... a siedząc z tyłu, zupełnie nie było miejsca na nogi. Regulacja wysokości fotela pasażera z przodu według sprzedawcy była dopiero w najwyższej wersji wyposażenia (w Octavii Ambiente jest), chociaż wg. samar.pl teraz jest inaczej.

Wtedy też mi Megane wychodziło jakieś 5-6 tysięcy niż Octavia w odpowiadającej wersji wyposażenia/silniku (bo jeszcze ESP i czujniki parkowania i cośtam...). No i większość konfiguracji Megane była dostępna od ręki a znaleźć taką Octavię jak chciałem było prawie niemożliwe - to też dawało do myślenia

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                  nie wiem jak jest wyciszony silnik i zawieszenie..
                                  Jak miałem okazję chwilę pojeździć testowym SII 2.0TDI 170KM to mogę ci powiedzieć że zawias pracuje podobnie jak w OII, Avensis ma całkiem inną charakterystykę zawieszenia. Wyciszenie jest dużo lepsze w porównaniu do 1.9TDI w OII i silnik fajnie się wkręca.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez AdamB
                                    Jak miałem okazję chwilę pojeździć testowym SII 2.0TDI 170KM to mogę ci powiedzieć że zawias pracuje podobnie jak w OII,
                                    ale chodzi Ci o to że tak samo go słychać w aucie? a sinik ?

[ Dodano: Pią 05 Lis, 10 11:29 ]
                                    co prawda spasowanie niektórych elementów avensisie jest kiepskie.. , np. zderzak z błotnikiem , plastik na desce rozdzielczej , taki na podszybiu od nawiewów...
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                      ale chodzi Ci o to że tak samo go słychać w aucie?
                                      Porównywalnie wg mnie po Krakowskich nierównych drogach. No może deczko ciszej ale jakoś bez szału.

Komentarz

• Deo
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1729
                                        • Volkswagen
                                        • CRMB 2.0 TDI 150 KM

AdamB, AFAIK to w S2 jest zawias taki sam jak w O2.
                                        Pozdrawiam,
                                        Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                        Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Deo, myślałem że przód w SII jest wielowahaczowy

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

no a accord :?: jeździł ktoś tym nowym ? była klientka i w środku też sporo miejsca..
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kris75
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 217

Zamieszczone przez Hypnotoad_pl
                                              Ja też rok temu przymierzałem się do Megane Grandtour i kabina wydawała się o wiele mniejsza niż w Octavii - nie jestem specjalnie wysoki (~186cm) ale wsiadając do Megane na miejsce kierowcy uderzyłem się w głowę... a siedząc z tyłu, zupełnie nie było miejsca na nogi. Regulacja wysokości fotela pasażera z przodu według sprzedawcy była dopiero w najwyższej wersji wyposażenia (w Octavii Ambiente jest), chociaż wg. samar.pl teraz jest inaczej.

Wtedy też mi Megane wychodziło jakieś 5-6 tysięcy niż Octavia w odpowiadającej wersji wyposażenia/silniku (bo jeszcze ESP i czujniki parkowania i cośtam...). No i większość konfiguracji Megane była dostępna od ręki a znaleźć taką Octavię jak chciałem było prawie niemożliwe - to też dawało do myślenia
                                              kabina jest nieco nizsza to na pewno, ale roznica to 3-4 cm natomiast jak rozlozylem rece to o te 4-5 cm jest szerzej w magance, bo reka dotykalem oparcia od strony okna na fotelu pasazera w octavii, natomiast w megance reka zatrzymala mi sie w polowie fotela pasazera i mówie o przodzie. No i to taki test był, zeby nie bylo ze z miarka chodzilem bo nie chodzilem... dzisiaj żona się wypowie które auto jej sie wydaje przestronniejsze, to jeszczer zweryfikuję. Bardzo fajny jest ten system hands free ale z 2 strony octaia kusi, ale co bym nie wybrał nie bedę żałował.

Komentarz

• gniewko
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 32

Moj kolega czesto do pracy jezdzi samochodem swojej tesciowej (nowy Renault Megane). I z tego co mowil to wciagu 6 miesiecy byl 4 razy serwisowany! Dlatego ja osobiscie Renault odstawilem na boczny tor w rozwazaniach.
                                                A teraz ciekawostka - mam na samochod 80 000zl
                                                I w tej cenie moge miec:
                                                1. Skoda Octavia Elegance (1.8 TSI - 160KM)
                                                2. Volkswagen Golf Highline (1.4 TSI - 160KM)
                                                I co teraz wybrac?

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Najlepiej by bylo Golfa 1.8Tsi :wink: .A tak to bierz Octe

Komentarz

• Hypnotoad_pl
                                                    Classic
                                                    • 2009
                                                    • 13

kabina jest nieco nizsza to na pewno, ale roznica to 3-4 cm natomiast jak rozlozylem rece to o te 4-5 cm jest szerzej w magance, bo reka dotykalem oparcia od strony okna na fotelu pasazera w octavii, natomiast w megance reka zatrzymala mi sie w polowie fotela pasazera i mówie o przodzie. No i to taki test był, zeby nie bylo ze z miarka chodzilem bo nie chodzilem... dzisiaj żona się wypowie które auto jej sie wydaje przestronniejsze, to jeszczer zweryfikuję. Bardzo fajny jest ten system hands free ale z 2 strony octaia kusi, ale co bym nie wybrał nie bedę żałował.
                                                    wg. samar.pl, megane grandtour ma szerokość całkowitą 1804 mm, octavia 1769, więc faktycznie, może być więcej miejsca wszerz. Ale jeśli wiezie się 4 osoby normalnej wagi, to nie powinno to robić różnicy - my akurat patrzyliśmy na tylne siedzenia pod kątem zmieszczenia tam fotelika dla dziecka i żony (albo mnie i tutaj była wyraźna przewaga Octavii nad Grandtour jeśli chodzi o miejsce.

Ale wiadomo, że każdy ma trochę inną sytuację czy spojrzenie na ilość miejsca i warto się przejechać jednym i drugim (i innymi też).

Komentarz

Pracuję...