spalanie oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kluczcar
    Classic
    • 2011
    • 29

spalanie oleju

Jureczek1964, Hertze DCX 165 mam na przodzie dają rade w Octavii bardzo dobry stosunek jakości do ceny 8)
  • andrzej1962
    L&K
    • 2010
    • 1306
    • Octavia III combi (5E5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

spalanie oleju

Witam wszystkich.
    Temat znany niejednemu forumowiczowi, ale prześledziłem wiele postów i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie. Być może nie ma odpowiedzi. W temacie znalazłem takie odpowiedzi, że jednemu bierze oleju tyle a drugiemu tyle a wszystko to w normie, trzeciemu nie bierze nic i to tez w normie, a moje pytanie (czysto teoretyczne)brzmi:
    dwie octavki ten sam silnik, podobny lub taki sam przebieg, eksploatacja w takich samych warunkach i dlaczego jeden silnik weźmie olej od wymiany do wymiany a drugi nic?! Z tą normą "brania" pomiędzy przeglądami w silnikach diesla też nie mogę za bardzo zrozumieć skoro w benzynowym zdarza się rzadko lub w ogóle. Winna budowa silnika?!. Znawców tematu będę wdzięczny za zaspokojenie mojej chorej laickiej ciekawości.

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
      eksploatacja w takich samych warunkach
      takie same warunki nie znaczy, taka sama eksploatacja. ja przemieszczam się dużo po autostradach i mój diselek chlipie oliwkę, ale koleś, z tym samym silnikiem tyle że w seacie pomyka po mieście i tylko po mieście i nie łyka mu nic ale za to ma inne "choroby"...i też jeździmy w tych samych warunkach.
      bardziej "butujesz", silnik pracuje na wysokich obrotach, będzie żarł oliwę. jeżdżąc spokojnie po mieście 20 km. dziennie zeżre ci więcej paliwa niż oleju. takie jest moje zdanie :wink:

Komentarz

• DAREK62
        Classic
        • 2009
        • 1

Między przęglądami dolewam do mojego diselka ok. 1 literka oliwki

Komentarz

• Jacek Wo.
          Ambiente
          • 2010
          • 221

Re: spalanie oleju

Zamieszczone przez andrzej1962
          Witam wszystkich.
          Temat znany niejednemu forumowiczowi, ale prześledziłem wiele postów i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie. Być może nie ma odpowiedzi. W temacie znalazłem takie odpowiedzi, że jednemu bierze oleju tyle a drugiemu tyle a wszystko to w normie, trzeciemu nie bierze nic i to tez w normie, a moje pytanie (czysto teoretyczne)brzmi:
          dwie octavki ten sam silnik, podobny lub taki sam przebieg, eksploatacja w takich samych warunkach i dlaczego jeden silnik weźmie olej od wymiany do wymiany a drugi nic?! Z tą normą "brania" pomiędzy przeglądami w silnikach diesla też nie mogę za bardzo zrozumieć skoro w benzynowym zdarza się rzadko lub w ogóle. Winna budowa silnika?!. Znawców tematu będę wdzięczny za zaspokojenie mojej chorej laickiej ciekawości.
          W benzynowym też oleju ubywa - u mnie po 10 tys. od wyjazdu z fabryki zapaliła se kontrolka, weszło prawie litr na dolewkę ( w kliku mniejszych porcjach co kilkaset km).

A że 2 silniki w tej samej wersji różnią się "braniem oleju" - po prostu nie są identyczne, zawsze są jakieś minimalne odchyłki produkcyjne - wszystko w granicach normy, ale jednak róznią sie ...

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ufo
            silnik pracuje na wysokich obrotach, będzie żarł oliwę. jeżdżąc spokojnie po mieście 20 km. dziennie zeżre ci więcej paliwa niż oleju. takie jest moje zdanie :wink:
            mam dokładnie taką samo zależność u siebie
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

andrzej1962, mają zwaloną separację oleju w odmie. Jak jeździsz delikatnie to nie weźmie dużo, w zasadzie ubędzie Ci z max do średniego poziomu. Na autostradach jak będziesz latał z wysokimi prędkościami to więcej trochę weźmie.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

a ja sie zaczynam martwic bo nie bierze

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Golas27, 1.9TDI bez PD mają inną budowę pokrywy zaworów, mniejszą ilość części ruchomych w głowicy co przekłada się na mniejszą mgłę olejową pod pokrywą i co za tym idzie mniejszą ilość wyciąganych opar oleju.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• lilo
                    RS
                    • 2006
                    • 4315
                    • Mercedes-Benz

Teoretycznie jest tak że silniki które pobierają minimalną ilość oleju są bardziej żywotne od tych które nie biorą ani grama .

Teoria jest uzasadniona tym iż pobierając olej jest smarowana ściana cylindra co wydłuża jej żywotność .
                    Daniel

Komentarz

• ufo
                      L&K
                      • 2008
                      • 1475
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez lilo
                      Teoria jest uzasadniona tym iż pobierając olej jest smarowana ściana cylindra co wydłuża jej żywotność .
                      dobra ta teoria :shock: :lol:
                      czyli te silniki które nie pobierają ani grama oleju maja pecha bo ścianki nie są w nich smarowane...czy jak mam to rozumieć :?

Komentarz

• lilo
                        RS
                        • 2006
                        • 4315
                        • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez ufo
                        czyli te silniki które nie pobierają ani grama oleju maja pecha bo ścianki nie są w nich smarowane...czy jak mam to rozumieć
                        Nie do końca :P.
                        Ścianki cylindrów są w wszystkich silnikach smarowane ale gdy pierścienie są na tyle szczelne że oleju nie przepuszczają to zwiększa się tarcie i przyśpiesza zużycie cylindrów .

Zupełnie inaczej jest jak silnik troszkę oleju pali bo te niewielkie nieszczelności na pierścieniach zmniejszają tarcie i wydłużają żywotność silnika .

Ale żeby ktoś czasami mnie źle nie zrozumiał .
                        Silnik nie powinien palić tego oleju za dużo :P norma ustalona przez producenta to 1l. na 1000km . :shock: jak dla mnie to dużo za dużo IMO to 1l. na 10000km powinno być normą
                        Daniel

Komentarz

Pracuję...