[O2] 1.4 TSI vs 1.8 TSI - odczucia posiadaczy/użytkowników

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

szkoda, Sprawdzałem i działa.

W każdym bądź razie jest to Clio Gordini R.S. 2.0 16V 200 f. 2 Euro 5.

Cena wg. konfiguratora 86 kpln, więc pewnie poniżej 80 kpln można wziąść.

W tym aucie kolega lepiej by poszalał niż w O2 :wink:

Komentarz

• plicha
      Ambiente
      • 2010
      • 189
      • Octavia III combi (5E5)
      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

hej matwrc ja mam 1.4 TSI i obciążona z klimą to mocy trochę brakowało. Jak jeżdżę sam albo z żoną moc jest OK. Drugi raz bym wybrał 1.8 TSI. A wyposażenie to już musisz sam przemyśleć jakie będzie lepsze dla Ciebie.
      Kamil

Octavia II FL 1,4 TSI 2009 Elegance Liftback
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711
      Fabia I 1,4 16V 2005 Ambiente Combi

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez loyd

W tym aucie kolega lepiej by poszalał niż w O2
        ale pewnie ma za mały bagażnik

Zamieszczone przez loyd
        jestem pewien, że działa... u Ciebie
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez szkoda
          Kolega pisał, że dla niego liczy się tylko power :wink:

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez loyd
            Kolega pisał, że dla niego liczy się tylko power :wink:
            ale już wcześniej cos mu się nie podobało w wyposażeniu
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• plicha
              Ambiente
              • 2010
              • 189
              • Octavia III combi (5E5)
              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

tu masz czarnego elegansika z 1.8 TSI, wydaje mi się że w przystępnej cenie u dilera

a tu 1.4 TSI
              Kamil

Octavia II FL 1,4 TSI 2009 Elegance Liftback
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711
              Fabia I 1,4 16V 2005 Ambiente Combi

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

trzeba nam więcej pomiarów po prostu...
                będzie jutro jeden albo dwa

a tak z innej beczki. Czy 1.8 TSI ma koło dwumasowe?
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Psycho Dad
                  Rider
                  • 2009
                  • 629

Zamieszczone przez Mihau
                  trzeba nam więcej pomiarów po prostu...
                  będzie jutro jeden albo dwa

a tak z innej beczki. Czy 1.8 TSI ma koło dwumasowe?
                  Tak ma koło dwumasowe

Zamieszczone przez loyd

W tym aucie kolega lepiej by poszalał niż w O2

Zamieszczone przez loyd
                  jestem pewien, że działa... u Ciebie

No niestety ... moja czerwona strzała była duuuużo tańsza niż 80kpln ...
                  A co do wyposażenia to miał być rodzinny ... skoda RS jeszcze by podeszła ... ale 2-drzwiowa 500 fiata ?
                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Psycho Dad, hmmm..., kolega odebrał Passata B6 z 1.8 TSI i pytał się w serwisie i mu powiedzieli, że on nie ma koła dwumasowego

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Psycho Dad
                      no podaj jakąś cenę, bo albo bazujemy na oficjalnych cennikach, albo osobistym uroku, ale w tym momencie całe porównanie trafia szlag, bo z jednej strony mamy cenę cennikową a z drugiekj realną.
                      tak czy inaczej O2 1,8TSI IMO jeden z najlepszych jeżeli nie najlepszy wybór "performance".
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

Zamieszczone przez Mihau
                        Psycho Dad, hmmm..., kolega odebrał Passata B6 z 1.8 TSI i pytał się w serwisie i mu powiedzieli, że on nie ma koła dwumasowego
                        To niech "strzeli" ze sprzęgła to poczuje

no podaj jakąś cenę, bo albo bazujemy na oficjalnych cennikach, albo osobistym uroku, ale w tym momencie całe porównanie trafia szlag, bo z jednej strony mamy cenę cennikową a z drugiekj realną.
                        tak czy inaczej O2 1,8TSI IMO jeden z najlepszych jeżeli nie najlepszy wybór "performance".
                        Niech będzie 70kpln i żebym nie był wybredny 4 drzwiowy z bagażnikiem min300L

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mirek_p11
                          Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          chętnie byś zamienił na benzynkę w RS
                          nieee :P
                          jakbym chciał tobym kupił benzynę-byłoby nawet taniej :wink:
                          tak to już jest że fanów diesla ciężko przekonać do ukochanej benzynki i na odwrót
                          ja z checia bym sie przesiadł na tsi i podciągnał bym go tak do 300PS, do diesla nie mam nic aczkolwiek prawie po dwóch latach jezdzenia pare drobiazgów mi nie leży np:
                          -wolne nagrzewanie
                          - krótkie biegi
                          - wieksza awaryjnosc niz benzyna
                          - na zimnym klekot

jedynie spalanie i mocny dół rekompensuje te drobiazgi, dlatego nastepne jakie kupie bedzie tsi a po za tym klekot oprócz spalania nie ma wiecej zalet od doładowanej benzyny
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez piramida
                            jedynie spalanie
                            ale przecież Tobie pali tyle co 1.8 TSI :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzysiek83wpr
                              Rider
                              • 2010
                              • 362

1.8 nie jeździłem, ale na papierze wygląda niemalże jak małe GTI. Spalanie gdy wziąść pod uwagę wiele opinii oscyluje na poziomie +1-1.5 litra w skosunku do 1.4.
                              Jeśłi chodzi o jazdę z obciążeniem to: przy 4 os, całym bagażniku i klimie w lato czuć że osiągi lecą w duł, ale nadal pewnie są na poziomie 1.9tdi więc zawalidrogą się nie jest.

Komentarz

• pgolik
                                Drive
                                • 2011
                                • 96
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez arturo_freestyl

chyba u nas na forum żadne 1.8tsi nie miało poważniejszej awarii ...
                                No właśnie. Pomijając kwestie osiągów i spalania, który silnik ma lepszą opinię co do niezawodności? Oba miały problemy na początku z rozrządem, ale w teraz kupowanym aucie? Na forum więcej jest wątków o problemach z 1.4, ale czy to nie dotyczy aby tylko jednostek z 2009 i okolic?
                                Osiągi 1.4 pewnie by mi wystarczyły, ale pojawiające się tu i ówdzie opinie, że 1.8 jest solidniejszy i pewniejszy powodują, że ciągle się waham (OII będę kupował po Nowym Roku). I od razu dodam, że nie chodzi mi o to, który przejedzie bez remontu milion km (żaden pewnie), ale chciałbym coś, co bez poważniejszej wpadki przeżyje te 150 kkm. A jestem przewrażliwiony po historii z wadliwym rozrządem w mojej Fabce (1.2HTP z pierwszych lat, przeskakiwał przy ok. 60kkm).

Komentarz

• piociel
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 526
                                  • Volkswagen

no i dochodzi jeszcze kwestia zwiększonego zapotrzebowania na olej w 1,8TSI. Myślę jednak, że jakoś bym to przeżył
                                  Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                  Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• majkel123
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 570

E, tam dolewka w postaci litra do półtora na 15km nie jest jeszcze przesada.
                                    Przynajmniej w moim przypadku a jeżdżę 90% po mieście i tryb kapeluszniczy mam wyłączony. Nie żałuje ze nie kupiłem 1.4 ten zapas mocy jest megaużyteczny nawet w mieście.
                                    Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• Psycho Dad
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 629

- krótkie biegi
                                      w TSi też trzy pierwsze biegi trzaba czasami szybko zmieniać ... trochę żałuje DSG bo wygląda że nie jest tak awaryjne jak sie zapowiadało.
                                      Zamieszczone przez piociel
                                      no i dochodzi jeszcze kwestia zwiększonego zapotrzebowania na olej w 1,8TSI. Myślę jednak, że jakoś bym to przeżył
                                      Mi oleju praktycznie nie bierze ... uspokoiło się.
                                      Moim zdaniem wadą są gumy z jakimi jest sprzedawany ten silnik ... profil 195 tylko dla eko maniaków.

Komentarz

• mirek_p11
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 6630
                                        • Volkswagen
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Polecam 1.8 TSI. Przy wyborze auta brałem pod uwagę moc silnika, elastyczność, wyciszenie oraz ewentualną bazę do dalszego modzenia. Octavia 1.8 TSI spełniła te wszystkie kryteria . Oczywiście jakbym miał teraz wybierać to byłby RS 2.0 TSI Co do awaryjności to wadliwe napinacze są już wyeliminowane a zużycie oleju nie jest takie straszne ( dolewka 1l świeżego oleju na 10 tys. km nie zaszkodzi silnikowi )

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                        Fotki

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

w TSi też trzy pierwsze biegi trzaba czasami szybko zmieniać ... trochę żałuje DSG bo wygląda że nie jest tak awaryjne jak sie zapowiadało.
                                          wszystkie biegi trzeba szybko zmieniać ;-)
                                          natomiast biegi w 1.8TSI są długie przynajmniej w manualu, dzięki temu np. na 2 biegu: zazwyczaj nie zrywa przyczepności, można pociągnąć do >=100km/h, trochę gorzej jest czasami z jazdą w korku, bo już nie za bardzo 1 bieg a jeszcze nie bardzo 2 można wrzucać.
                                          Ogólnie biegi, w sam raz pod dalsze dłubanie w samochodzie.

co do brania oleju w 1.8TSI to ja nic nie dolewałem a mam 12,5tys km przebiegu.

PS Brałbym 1.8TSI albo jeszcze lepiej RS 2.0TSI
                                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dolewka 1l świeżego oleju na 10 tys. km nie zaszkodzi silnikowi
                                            silnikowi może i nie na krótką metę ale pamiętnej, że gdzieś ten nagar ze spalonego olej w jakieś części się odkłada i to może się okazać niebezpieczne po pewnym czasie.
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• leff
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 862

Zamieszczone przez majkel123
                                              E, tam dolewka w postaci litra do półtora na 15km nie jest jeszcze przesada.
                                              Przynajmniej w moim przypadku a jeżdżę 90% po mieście i tryb kapeluszniczy mam wyłączony. Nie żałuje ze nie kupiłem 1.4 ten zapas mocy jest megaużyteczny nawet w mieście.
                                              zalezy jaki trafisz egzemplarz ........ ja bym chcial zeby mi bral 1,5l na 15 kkm

Zamieszczone przez Zorr
                                              wszystkie biegi trzeba szybko zmieniać ;-)
                                              natomiast biegi w 1.8TSI są długie przynajmniej w manualu, dzięki temu np. na 2 biegu: zazwyczaj nie zrywa przyczepności, można pociągnąć do >=100km/h, trochę gorzej jest czasami z jazdą w korku, bo już nie za bardzo 1 bieg a jeszcze nie bardzo 2 można wrzucać.
                                              Ogólnie biegi, w sam raz pod dalsze dłubanie w samochodzie.

co do brania oleju w 1.8TSI to ja nic nie dolewałem a mam 12,5tys km przebiegu.

PS Brałbym 1.8TSI albo jeszcze lepiej RS 2.0TSI
                                              jak 1.8TSI manual ma dluga skrzynie biegow to ja jestem baletnica, chyba w zyciu nie jezdziles niczym co ma dlugie przelozenia. Tutaj sa krotkie jak cholera

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

Zamieszczone przez leff
                                                jak 1.8TSI manual ma dluga skrzynie biegow to ja jestem baletnica, chyba w zyciu nie jezdziles niczym co ma dlugie przelozenia. Tutaj sa krotkie jak cholera
                                                he he, po prostu wszystkie moje poprzednie auta benzynowe miały krótsze biegi...
                                                tak z ciekawości a może zapodasz samochód i silnik, które to mają dłuższe biegi, najlepiej z przełożeniami?

Komentarz

• leff
                                                  Elegance
                                                  • 2004
                                                  • 862

mialem OI 1.8T i tam skrzynia byla stanowczo dluzsza ... po wdepnieciu na III mozna bylo ponad 160 pociagnac

.... chyba, ze ja w 4x4 mam inne przelozenia .........

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Zamieszczone przez leff
                                                    mialem OI 1.8T i tam skrzynia byla stanowczo dluzsza ... po wdepnieciu na III mozna bylo ponad 160 pociagnac

.... chyba, ze ja w 4x4 mam inne przelozenia .........
                                                    fakt 1.8T ma jeszcze dłuższą skrzynię... a 4x4 raczej nie wpływa na przełożenia natomiast DSG już tak.

Komentarz

Pracuję...