Zamieszczone przez Enriquez
[O2FL]Kierownica stoi krzywo, lekko w prawo
Zwiń
X
-
[O2FL]Kierownica stoi krzywo, lekko w prawo
Witam,
Na początku opis problemu, a mianowicie autko odebrane z salonu 19.11.2010, na drugi dzień zauważyłem że przy jeździe na wprost kierownica stoi krzywo, lekko w prawo, ale samochodu nie ściąga, dzisiaj 27.11.2010 byłem z tym w serwisie, Pan z serwisu stwierdził że ustawienie kierownicy jest w normie i że nic z tym nie będą robić bo może być jeszcze gorzej, dodał że SAP ustosunkował się do takich sytuacji w ten sposób że ustawienie kierownicy jest zależne od ustawienia kolumny kierownicy góra-dół, przód-tył. Jeszcze nie sprawdzałem ale chyba nie powinno mieć to jakiegoś znaczenia.
Moje pytanie: Czy ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację i czy da się coś z tym zrobić, bo szczerze mówiąc denerwuje mnie to trochę, żeby mieć nowy samochód z krzywą kierownicą.
Pzdr. Michał
-
-
kross12
Michal2, mi się wydaje że wystarczy zdjąć poduchę i poprawić, może krzywo założyli w fabryce. Poszukaj wątku o wymianie kiery to będziesz wiedział jak to zrobić
Komentarz
-
Jest coś na rzeczy z ustawieniem kierownicy w nowych O2 bo nawet sprzedawca przyznał w momencie kiedy odbierałem swoją , że w częsci aut jest to poprawiane w ramach gwarancji . Pomysł z przestawianiem kierownicy na wieloklinie nie jest zły , jest bardzo zły . Zmieniasz w ten sposób promień skrętu , może niewiele ale zawsze coś .
Sprawdź najpierw ciśnienie w oponach ew. wyreguluj ; u mnie w momencie odbioru miałem dobite do 0,3 MPa (!!!) i auto dziwnie się zachowywało na drodze . Dalej na próbę zamień koła stronami lub na krzyż (jeśli opony masz inne niż kierunkowe) , ew. zobacz jak kierownica jest ustawiona po zmianie kół/opon na zimowe . Sprawdzania dokonuj na długim , prostym odcinku (to oczywiste) drogi ale zobacz jak jest ustawiona kierownica jeśli będziesz jechał lewą stroną jezdni- pod prąd o ile się to da sprawdzić bezpiecznie . Jeśli kierownica nadal będzie krzywo , pozostaje poprawić fabrykę . Trzeba raz jeszcze ustawić zbieżność (rozbieżność) przy kierownicy ustawonej i zablokowanej (!!!)na wprost ale jest niestety ryzyko , tak jak mówili w serwise , że może być potrzebna kolejna poprawka .Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckZamieszczone przez vazJest coś na rzeczy z ustawieniem kierownicy w nowych O2 (...) Zmieniasz w ten sposób promień skrętu (...)
Przecież ustawienie kierownicy na wieloklinie oprócz względów estetycznych nie ma wpływu na promień skrętu!!! Kto koledze takich głupot naopowiadał!?
Jako że też miałem taką przypadłość w O1, powiem co możesz zrobić:
- Sprawdzić ciśnienie w oponach
- Zamienić lewe koło z prawym - jeżeli to od opon, będzie przekrzywiona w drugą stronę
- jechać na zbieżność - spec ustawi Ci na drążkach kierownicę za 50 zł.
U mnie pomogło.....zmiana kół z zimowych na letnie. Nie pytaj jak to możliwe. Po prostu na zimówkach mam lekko skrzywioną a na letnich prostą. Podejrzewam, że wynika to z minimalnej różnicy w średnicy opon. U mnie skrzywienie to dosłownie 3-5 stopni, a więc prawie niezauważalne. Jeżeli masz mały przebieg, to powinni Ci ustawić zbieżność na gwarancji w serwisie
Komentarz
-
-
Jest to jedna z zasad prawidłowego ustawiania zbieżności/rozbieżności : przekładnia kierownicza ustawiona w położeniu jak do jazdy na wprost , w tym położeniu kierownica musi być ustawiona prosto (a będzie krzywo jeśli była ściągana i inaczej założona na wieloklinie) i dopiero wtedy regulacja zbieżności na sworzniach drążków kierowniczych .Antyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Tak jak pisał kolega vaz, trzeba ponownie ustawić zbieżność, najpierw ustawia się kierownicę na wprost, blokuje się ją taką specjalną laską, a następnie na drążkach ustawia zbieżność, wtedy masz dobrą zbieżność przy kierownicy ustawionej na wprost. U mnie był ten sam problem, tyle, że u mnie była skrzywiona lekko w lewo, serwis ponownie ustawił geometrię w ramach gwarancji.
Komentarz
-
-
Przecież ustawienie kierownicy na wieloklinie oprócz względów estetycznych nie ma wpływu na promień skrętu!!! Kto koledze takich głupot naopowiadał!?
nie twierdzę , że promień skrętu zmieni się o metr ale o dużo mniejszą wartość w zależności od ilości zębów o które kierownica została przestawiona .
Sytuacja teoretyczna : zbieżność ustawiona przy kierownicy skręconej o np 30* , ściągamy kierownicę i ustawiamy prosto . W sumie zbieżność jest ustawiona , kierownica prosto . Czy w tej sytuacji auto będzie jednakowo skręcać w lewo i w prawo :?:
[ Dodano: Sob 27 Lis, 10 17:03 ]
Zamieszczone przez caveman_Witam
Miałem taką samą sytuacje z tym że moja była przekrzywiona w lewo, w AUTORYZOWANYM SERWISIE przestawili mi na wieloklinie.
zastanawiam się czy w moim przypadku nie odbyła się taka regulacja bo od wyjazdu z salonu kierownicę mam prosto
Aha też słyszałem o tym że przekrzywienie zależy od ustawienie kierownicy góra dół przód tył sprawdzałem i moim zdaniem tak faktycznie jest. :diabelski_usmiechAntyfotoradar Valentine1
Komentarz
-
-
Re: [O2FL]Kierownica stoi krzywo, lekko w prawo
Zamieszczone przez Michal2
Moje pytanie: Czy ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację i czy da się coś z tym zrobić, bo szczerze mówiąc denerwuje mnie to trochę, żeby mieć nowy samochód z krzywą kierownicą.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kross12mi się wydaje że wystarczy zdjąć poduchę i poprawić, może krzywo założyli w fabryce
Zamieszczone przez Michal2może ktoś zna w Warszawie porządny serwis, gdzie nie olewają klienta?
PS: i zajżyj do działu Polecane warsztaty-czy jakoś tak , musisz poszukac w "Szukajce"
A gdzie ustawic naprawde dobrze poza ASO to ci moge napisac priv, mam dobrze sprawdzone dwa miejsca.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazCo to jest "bicie koła" :?:
W ten sposob komputer uwzglednia przy pomiarze ewentualne skrzywienie felg.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazTzn. określa się nierówność osiową felgi ("bicie boczne")?
pracuje.
Jak jest w innych...nie wiem :szeroki_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
Komentarz