Holik, chyba to jeszcze nic pewnego :diabelski_usmiech przyjeżdzaj i nie marudź
Wymian klocków hamulcowych O2FL 1.4 TSI
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
namo
Wymian klocków hamulcowych O2FL 1.4 TSI
Ma ktoś jakiś poradnik (ze zdjęciami) jak wymienić klocki hamulcowe w O2 FL 1.4 TSI?
Nie było czasu do ASO jechać, dziś pozamykane a ja mam kupę czasu. Nie stracę gwarancji?
P.S. Jaki mam rozmiar tarcz w mojej skodzie?
-
namo
Dziś rano pierwszy raz zazgrzytało. Kupiłem w intercarsie klocki na 280 tarcze. Skoda pozamykana. Gdzieś na forum wyczytałem że jak na zacisku pisze FS to są 280 a jak widac nierdzewną sprężynę to 288.
W wigilię sam siedzę więc zajmę się skodą. Może uda się to zrobić i zaoszczędzić kilka stów.
Komentarz
-
Zamieszczone przez namoNie było czasu do ASO jechać, dziś pozamykane a ja mam kupę czasu. Nie stracę gwarancji?
ps.nie tracisz gwarancjikliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez LUKIprzecież do 14 na pewno coś jest otwartego
Komentarz
-
namo jak masz takie ( w sensie wyglądu zacisku ):
to masz 280mm x 22mm
jak takie:
to masz 288mm x 25mm
Do wymiany niezbędny jest klucz ampulowy nr 7 ( ostatecznie może być torx chyba 45 ), smar do prowadnic, jakaś szczotka druciana, papier ścierny itp. Ściągasz plastikowe zaślepki ( od strony wnętrza auta ) zasłaniające tulejki prowadzące zacisk, wykręcasz je i wyciągasz. Ściągasz zacisk ( jak masz 288 to trzeba zdjąć jeszcze te druty/sprężyny które dociskają zacisk ). Wciskasz tłoczek ( najlepiej wciskaczem, ale można użyć czegokolwiek ), czyścisz prowadnice klocków na jarzmie, smarujesz specjalnym smarem, wkładasz tam klocki i wsuwasz zacisk. Smarujesz tulejki prowadzące, wkręcasz je zakładasz zaślepki ( jak masz 288 to zakładasz te sprężynki ) i po robocie.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez kowal 2002ampulowy nr 7
[ Dodano: Pią 24 Gru, 10 12:43 ]
A tył? Na co mi te 4 śrubki w pudełku z klockami?
Komentarz
-
namo, rób fotorelacje
kowal 2002, tradycyjnie studnia wiedzy!kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Re: Wymian klocków hamulcowych O2FL 1.4 TSI
Zamieszczone przez namoMa ktoś jakiś poradnik (ze zdjęciami) jak wymienić klocki hamulcowe w O2 FL 1.4 TSI?
Nie było czasu do ASO jechać, dziś pozamykane a ja mam kupę czasu. Nie stracę gwarancji?
P.S. Jaki mam rozmiar tarcz w mojej skodzie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osa kontrolka od przednich klocków sie nie palila????kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZamieszczone przez piotrek_osa kontrolka od przednich klocków sie nie palila????
Komentarz
-
-
namo, do wymiany tylnich klocków musisz mieć specjalny wciskacz/wkręcacz tłoczków. Oczywiście można coś wyrzeźbić, ale to kupa zabawy a taki wciskacz można kupić za 50 pln. Te śruby to możesz wymienić zamiast tych, które wykręcisz przy demontażu zacisku. To są chyba M13 a potrzebna będzie jeszcze płaska ( i raczej taka chuda ) 15 do przytrzymania tulejek, w które wkręcone są te 13.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
namo
-
Chlopie, nie masz narzedzi nie tykaj sie bo zepsujesz i bedziesz stekal ze lipa jest. Zacisk z tylu nie idzie tak prosto jak przedni.
Do tego, to calosc zdalo by sie wyczyscic, a nie tylko wcisnac tloczek, przesmarowac itd
No co chcecie, przeciez to sa hamulce 280mm i zawrotna moc silnika 1.4 to klocki schodza szybko, przeciez w TDI tez na max 50kkm wystarczaja
Komentarz
-
-
namo
Zamieszczone przez krisoctavmożna wkręcaćZamieszczone przez Maicroftprzesmarowac
Zamieszczone przez MaicroftZacisk z tylu nie idzie tak prosto jak przedni.
Komentarz
-
Zamieszczone przez MaicroftNo co chcecie, przeciez to sa hamulce 280mm i zawrotna moc silnika 1.4 to klocki schodza szybko, przeciez w TDI tez na max 50kkm wystarczaja- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez namoZamieszczone przez MaicroftZacisk z tylu nie idzie tak prosto jak przedni.
Ja przy pierwszej wymianie z tyłu rozbierałem trzy razy pod rząd ( w sumie zeszło mi z 5 godzin ) a to dlatego, że też myślałem, że jakoś pójdzie. Dopiero jak "skonstruowałem" urządzonko z klucza od kątówki, płaskownika, śruby z nakrętką i podkładki jakoś się udało. Ale następnego dnia miałem już kupiony odpowiedni wkręcacz do tłoczków :diabelski_usmiech , żebym nie musiał się już nigdy więcej tak "bawić".Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
namo
Chcecie mój sposób? jak nie ma się w domu żadnych śrub czy płaskowników wystarczy młotek i duży śrubokręt i jeszcze majzel z płaską główką. Trzy uderzenia w tłoczek i śrubokrętem pół obrotu i znowu trzy uderzenia i znowu pół obrotu. Czas to ok 7 minut.
Komentarz
-
namo,
ogarnąłeś temat?
zapodaj fotorelacjękliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
namo, to jak zrobiłeś to teraz sprawdź czy się nie blokują z tyłu. Najpierw na postoju kilka razy pedał i ręczny, jak odpuściły to przejedź kiladziesiąt metrów znów kilka hamowań i kilka razy ręczny i znow sprawdź czy ładnie odpuszczają. Jak tak to tylko przez następne kilkanaście km sprawdzaj czy za bardzo się nie grzeją. Jeśli nie to już raczej powinno być OK.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Jac_ek, Jak rozpedziles to potem musisz zahamowac, najczesciej czym szybciej rozpedziles tym szybciej musisz zatrzymac :lol:
Mlotek dobry na wszystko, potem tylko moze pojawic sie kolejny watek, ze hamulce nie biora :twisted:
To ile przejechaly klocki przod/tyl :twisted: tak z ciekawosci pytam :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gedKlocki starczają na max 50kkm :?: :roll:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
Komentarz