tarcze hamulcowe

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majowy86
    Classic
    • 2011
    • 11

tarcze hamulcowe

tylko dlaczego kombi dopiero w 2014? lacze
  • Owrone
    Ambiente
    • 2010
    • 115

tarcze hamulcowe

Witam,

Mam problem z tarczami hamulcowymi tzn ich słaba siła hamowania, zaczyna mnie to denerwować gdyż niebawem ze slimaczej jazdy miejskiech przyjdzie mi wyruszać w same trasy, dlatego też musze wymienić wszystkie tarcze razem z klockami...(słaba siła hamowania = zużycie)

Po ostatnim wypadzie skrzywiły mi się przednie tarcze i zaczyna się bicie na kierownicy, po sprawdzeniu u mechanika grubości tarcz powiedział ze starczy ich spokojnie na 15tys... tylko ze krzywizna tarcz daje się juz weznaki... przetoczenie jest nieopłacalne więc postanowiłem wymienic tarcze i klocki, wiec do dzieła...

I w czym rzecz: jakie tarcze jakie klocki: zastanawiam sie nad wentylowanymi, żeby zmniejszyć szanse na ponowne skrzywienie ów zabawek.. co byście mi polecili założyć do szkodnika by w spokoju hamować z dużych prędkości praktycznie do zera nie obawiając się ponownego skrzywienia tarcz..

Czy tarcze od 2.0tdi są tej samej wielkości czy większe, i czy ewentualnie można je zamontować to 1.9tdi??

serdeczne dzięki za info
    Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
    Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Owrone
      I w czym rzecz: jakie tarcze jakie klocki: zastanawiam sie nad wentylowanymi, żeby zmniejszyć szanse na ponowne skrzywienie ów zabawek.. co byście mi polecili założyć do szkodnika by w spokoju hamować z dużych prędkości praktycznie do zera nie obawiając się ponownego skrzywienia tarcz..
      Powiem ci,że jest to ciężki temat do rozstrzygnięcia :?.
      Sporo jest postów na ten temat,raczej radził bym usiąść i poczytać kilka tematów z tym związanych i samemu wybrać,bo są różne opinie

tu masz link do tematu
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Owrone, dla mnie jest tylko jedna alternatywa -> wymiana hamulców na większe, sam się woziłem z wielokrotnie krzywiącymi się 280mm.

Po wymianie nie masz już dylematów jakie tarcze i klocki założyć bo normalna seria daje radę, jest to bardziej kosztowne, ale mi 288mm starczają mniej więcej 3x dłużej niż 280mm :lol:
        Różnica kolosalna i w skuteczności i w przebiegu między wymianami.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• andrzej-tdi
          Ambiente
          • 2008
          • 209
          • Octavia II combi (1Z5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez szkoda
          Owrone, dla mnie jest tylko jedna alternatywa -> wymiana hamulców na większe, sam się woziłem z wielokrotnie krzywiącymi się 280mm.

Po wymianie nie masz już dylematów jakie tarcze i klocki założyć bo normalna seria daje radę, jest to bardziej kosztowne, ale mi 288mm starczają mniej więcej 3x dłużej niż 280mm :lol:
          Różnica kolosalna.
          to samo przeżywałem w toledo pomogła wymiana hebli z 280mm na 288mm tak jak napisał Szkoda

Komentarz

• Owrone
            Ambiente
            • 2010
            • 115

ok ale daliście wszystkie 4 288mm czy tylko na przód, no i zasadnicza sprawa jaka firma, co do kosztów, oczywiście nie z najwyższej półki ani zaden badziew standardowo, dobre i niedrogie

zamontowanie 288mm standardowe czy nawiercanie(chłodzenie), czy to się wiążę z jakimiś przeróbkami czy są dostosowane do standardowych otworów??

znalazłem na szybko coś takiego http://moto.allegro.pl/tarcze-brembo...379114552.html przypominam że kompletnie się nie znam

serdeczne dzieki

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

ok ale daliście wszystkie 4 288mm czy tylko na przód
              nie, no, przód

jak się nie znasz to zleć to komuś, to nie jest sama wymiana tarcz :idea:

[ Dodano: Wto 04 Sty, 11 21:35 ]
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Owrone przejście z 280 na 288 to nie tylko wymiana tarcz, ale praktycznie całej kolumny McPersona; jak dobrze trafisz cały kpl. w używce to z montażem wyjdzie jakieś 1000 pln. TUTAJ masz całe info na ten temat. Ja przed zmianą na 288 ujeżdżałem kpl. tarcze 280 ATE Power Disk + klocki Ferodo Premier i było naprawdę dobrze ( jak na 280 ).
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Owrone
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 115

szkoda, wszystko ekstra i fajnie ale robiłeś także zawieszenie, ja tego nie potrzebuje bo mam wymienione na nowe jakies 10tys temu, co do hamulcy spoko zamontuje 288mm tylko jedno pytanie czy to pasuje w otwory 280mm, skoro komplecik z zawieszeniem dalej okolo 700zł to moim zdaniem nie są duże pieniądze!!

klocki masz 312 czyli od wiekszych tarcz dobrze rozumiem?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

szkoda, wszystko ekstra i fajnie ale robiłeś także zawieszenie, ja tego nie potrzebuje bo mam wymienione na nowe jakies 10tys temu
                    no to ja nie mówię, żebyś wymieniał zawias, ja wymieniałem, więc nie mam fotek z wymiany samych hebli.
                    nie wiem o jakie otwory Ci chodzi.
                    spis potrzebnych do takiej wymiany części znajdziesz na forum, z grubsza rzecz biorąc potrzebne są kompletne zwrotnice oczywiście ze sprawnymi elementami hamulców, hamulce mam 288 więc i klocki do 288 z tym, że one są chyba takie same

może koledzy podpowiedzą, czy wymiana zwrotnic nie wymusi wymiany amorów z 50 na 55 :?: :roll:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Owrone
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 115

szkoda, chodzi mi o otwory mocujące tarcze?? Ok dzieki wielkie za pomoc poczytam jeszcze

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

szkoda, chodzi mi o otwory mocujące tarcze?? Ok dzieki wielkie za pomoc poczytam jeszcze
                        mówię Ci, że same tarcze to jest pikuś, poczytaj i wal do tamtego wątku, tam powinieneś znaleźć info.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...