tylko dlaczego kombi dopiero w 2014? lacze
tarcze hamulcowe
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
tarcze hamulcowe
Witam,
Mam problem z tarczami hamulcowymi tzn ich słaba siła hamowania, zaczyna mnie to denerwować gdyż niebawem ze slimaczej jazdy miejskiech przyjdzie mi wyruszać w same trasy, dlatego też musze wymienić wszystkie tarcze razem z klockami...(słaba siła hamowania = zużycie)
Po ostatnim wypadzie skrzywiły mi się przednie tarcze i zaczyna się bicie na kierownicy, po sprawdzeniu u mechanika grubości tarcz powiedział ze starczy ich spokojnie na 15tys... tylko ze krzywizna tarcz daje się juz weznaki... przetoczenie jest nieopłacalne więc postanowiłem wymienic tarcze i klocki, wiec do dzieła...
I w czym rzecz: jakie tarcze jakie klocki: zastanawiam sie nad wentylowanymi, żeby zmniejszyć szanse na ponowne skrzywienie ów zabawek.. co byście mi polecili założyć do szkodnika by w spokoju hamować z dużych prędkości praktycznie do zera nie obawiając się ponownego skrzywienia tarcz..
Czy tarcze od 2.0tdi są tej samej wielkości czy większe, i czy ewentualnie można je zamontować to 1.9tdi??
serdeczne dzięki za info
-
-
Zamieszczone przez OwroneI w czym rzecz: jakie tarcze jakie klocki: zastanawiam sie nad wentylowanymi, żeby zmniejszyć szanse na ponowne skrzywienie ów zabawek.. co byście mi polecili założyć do szkodnika by w spokoju hamować z dużych prędkości praktycznie do zera nie obawiając się ponownego skrzywienia tarcz..
Sporo jest postów na ten temat,raczej radził bym usiąść i poczytać kilka tematów z tym związanych i samemu wybrać,bo są różne opinie
tu masz link do tematu
Komentarz
-
-
Owrone, dla mnie jest tylko jedna alternatywa -> wymiana hamulców na większe, sam się woziłem z wielokrotnie krzywiącymi się 280mm.
Po wymianie nie masz już dylematów jakie tarcze i klocki założyć bo normalna seria daje radę, jest to bardziej kosztowne, ale mi 288mm starczają mniej więcej 3x dłużej niż 280mm :lol:
Różnica kolosalna i w skuteczności i w przebiegu między wymianami.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaOwrone, dla mnie jest tylko jedna alternatywa -> wymiana hamulców na większe, sam się woziłem z wielokrotnie krzywiącymi się 280mm.
Po wymianie nie masz już dylematów jakie tarcze i klocki założyć bo normalna seria daje radę, jest to bardziej kosztowne, ale mi 288mm starczają mniej więcej 3x dłużej niż 280mm :lol:
Różnica kolosalna.
Komentarz
-
-
ok ale daliście wszystkie 4 288mm czy tylko na przód, no i zasadnicza sprawa jaka firma, co do kosztów, oczywiście nie z najwyższej półki ani zaden badziew standardowo, dobre i niedrogie
zamontowanie 288mm standardowe czy nawiercanie(chłodzenie), czy to się wiążę z jakimiś przeróbkami czy są dostosowane do standardowych otworów??
znalazłem na szybko coś takiego http://moto.allegro.pl/tarcze-brembo...379114552.html przypominam że kompletnie się nie znam
serdeczne dzieki
Komentarz
-
-
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Owrone przejście z 280 na 288 to nie tylko wymiana tarcz, ale praktycznie całej kolumny McPersona; jak dobrze trafisz cały kpl. w używce to z montażem wyjdzie jakieś 1000 pln. TUTAJ masz całe info na ten temat. Ja przed zmianą na 288 ujeżdżałem kpl. tarcze 280 ATE Power Disk + klocki Ferodo Premier i było naprawdę dobrze ( jak na 280 ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
szkoda, wszystko ekstra i fajnie ale robiłeś także zawieszenie, ja tego nie potrzebuje bo mam wymienione na nowe jakies 10tys temu, co do hamulcy spoko zamontuje 288mm tylko jedno pytanie czy to pasuje w otwory 280mm, skoro komplecik z zawieszeniem dalej okolo 700zł to moim zdaniem nie są duże pieniądze!!
klocki masz 312 czyli od wiekszych tarcz dobrze rozumiem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Owroneszkoda, wszystko ekstra i fajnie ale robiłeś także zawieszenie, ja tego nie potrzebuje bo mam wymienione na nowe jakies 10tys temu
nie wiem o jakie otwory Ci chodzi.
spis potrzebnych do takiej wymiany części znajdziesz na forum, z grubsza rzecz biorąc potrzebne są kompletne zwrotnice oczywiście ze sprawnymi elementami hamulców, hamulce mam 288 więc i klocki do 288 z tym, że one są chyba takie same
może koledzy podpowiedzą, czy wymiana zwrotnic nie wymusi wymiany amorów z 50 na 55 :?: :roll:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Owroneszkoda, chodzi mi o otwory mocujące tarcze?? Ok dzieki wielkie za pomoc poczytam jeszczesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz