[O2] Ile traci Octavia po 3 latach wg EUROTAXU

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

darek_wawa, czy możesz wyliczyć wartość 2 i 3 letniej OIIFL 1.8 TSI Ambiente HTB, przebiegi roczne 15k km

Komentarz

• darek_wawa
      Drive
      • 2010
      • 75

A po czym wnosisz że na stronie AXA Mint jest droższy od Elegance???

kross12 sprawdź maila

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

rzeczywiście tak jest w tym konfiguratorze AXA. Pozostałe ceny wydają sie być ok ale w przypadku minta raczej jest błąd w programie. kross12, Elegance z DSG wychodzi 33900

Komentarz

• darek_wawa
          Drive
          • 2010
          • 75

sprawdziłem wartości z 2006 elegance i minta i mint jest tańszy. Nie wiem gdzie wychodzi wam Mint droższy cchyba nie sugerujecie się tym że na liście modeli Mint jest niżej niż Elegance???

Komentarz

• neoXs
            Rider
            • 2010
            • 555

Te wszystkie wyliczenia, gdybania itd. są nic niewarte, zrobione to jest dla ubezpieczycieli aby mogli jak najwięcej zaoszczędzić przy odszkodowaniach.

Inna sprawa jest taka, że ceny na Allegro mają się nijak do tych na giełdzie. Oto idealne 2 przykłady:

1) Ojciec mojego kumple parę lat temu sprzedawał Golfa III, na Allegro chciał za niego 8tys zł. Przez ponad miesiąc nie mógł go sprzedać bo ludzie marudzili, że coś jest nie tak (i mieli rację bo to auto było wycacane byle przez parę tyg chodziło idealnie) czy chcieli cenę obniżyć na dzień dobry o 1tys.
            Pojechał na giełdę do Gliwic i w 3h sprzedał ten sam samochód za 11,5 tys :|

2) 3-4 lata temu planowałem kupić Seata Ibizę II w cenie do 6tys zł. Na allegro znalazłem całkiem sporą liczbę ofert (lepszych i gorszych). Zaś na giełdzie te same roczniki, to samo wyposażenie i ceny w granicach 8-9tys.

Jak widać rozbieżność jest spora. Zatem jeśli ktoś miałby sprzedawać 2 letnie auto za 50% jego wartości bo tak jakiś przelicznik mówi to sorry ale chyba kogoś pogięło.

Nim kupiłem nowe auto to byłem ciekaw ile kosztowałby taki dwulatek i cena była zazwyczaj o 3-4 tys mniejsza niż nówka. A jak już się coś trafiło o 15tys tańsze to gołym okiem widać było, że to ładnie wyklepany trup.

P.S.
            Na stronie AXY wyszło mi, że mój 5 miesięczny samochód stracił na wartości 11 tys zł xD

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Jesli ktos szuka naprawde godnego uwagi auta a nie ceny to MUSI zaplacic sporo ponad te wszystkie wyceny.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Zamieszczone przez paweł2
                Jesli ktos szuka naprawde godnego uwagi auta a nie ceny to MUSI zaplacic sporo ponad te wszystkie wyceny.
                to się zmienia powoli.. ,jeszcze inne marki wymyśla coś w rodzaju toura i zobaczycie...

Big nie chce Cię martwić ale sądzę i jestem tego dość pewny że nie weźmiesz wiele więcej za swoją jak te 42tyś w tej chwili. nieźle wyposażonym tourem z takim silnikiem jak u Ciebie wyjeżdża sia za +-48 -50tyś z gazem. niestety skoda nabroiła trochę tym nowym tourem na rynku używek.

[ Dodano: Sro 09 Lut, 11 16:03 ]
                dodam że kolega się szykuje do zakupu 2.0 w benzynie salonowej z 2007 r , kombi , ksenon ,elegance za /najprawdopodobniej/ sporo poniżej 39tyś.
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

dokładnie tak Cudów nie ma. Jesli cos jest dobre to musi dobrze kosztować !!
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Set
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 113

Co tu dużo szukać w jakiś lipnych wycenach, wystarczy poszukać cen autka podobnego do naszego ale o 2 - 3 lata starszego ;p

Ja jak szukałem 3 latka w tamtym roku [ skody oct.] to mniej niż 45 - 50 tyś nie znalazłem.
                    Poprawka, były ale jak zaczynałem rozmowę, że pojedziemy na serwis na oględziny - to się zaczynały schody.

W końcu wyszło mi, że najlepszą opcją będzie kupić nowy z wyprzedaży 2009.

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

leszekmw, Leszek juz pisałem w innym temacie, że Tour II do O II ma się nijak
                      Zamieszczone przez leszekmw
                      nieźle wyposażonym tourem
                      Cos takiego praktycznie nie istnieje Już pomiijam fakt, że Toura II nie doposażysz do standardu nawet zbiżonego do O II elegance. Ale gdy do tour II dodasz pare droższych dodatków to wyjdzie ci cena ... kosmiczna !!! Wiec te auta są zupelnie nieporównywalne.
                      Albo ktoś chce nowe ale bardzo ubogie auto i wtedy kupuje Tour II albo zależy mu na lepszej jakosci i wypasie i wtedy .. 3 letnia O II
                      P.s.
                      Nie zauwazyłem aby spadły ceny 2-3 letnich Audi A4, po wprowadzeniu do sprzedazy .. Seata Exeo - czyli poprzedniego Audi A4 ze znaczkiem Seata
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Adam204
                        Rider
                        • 2008
                        • 454

dodam że kolega się szykuje do zakupu 2.0 w benzynie salonowej z 2007 r , kombi , ksenon ,elegance za /najprawdopodobniej/ sporo poniżej 39tyś.
                        jest coś w tym bo w PZU przy wycenie to im wyszło na moja że jest warta 28,5 tyś :shock: tak więc teraz ceny są bardzo zróżnicowane

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Leszek z jakim przebiegiem i w jakim stanie
                          Jak chcesz to ja ci znajde O II z 2007 r. z 2.0 TDi w wersji L&K za ... 33 tys zł
                          Dziwi mnie troche Twoje podejście do tematu, bo za clio II swojej zony chciałeś naprawdę spore pieniądze tłumacząc że auto, zadbane, z małym przebiegiem i pewną historią (co oczywiście jest 100% prawdą).

[ Dodano: Sro 09 Lut, 11 21:01 ]
                          Adam204, a mi moją O II Warta wyceniła na pocz. stycznia na ... 42 tys zł
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Adam204
                            Rider
                            • 2008
                            • 454

Zamieszczone przez Big
                            Jak chcesz to ja ci znajde O II z 2007 r. z 2.0 TDi w wersji L&K za ... 33 tys zł
                            no przecież nie mało takich okazji tzn się Salonowych Igieł :szeroki_usmiech

Komentarz

• t271828
                              Elegance
                              • 2008
                              • 928

Zamieszczone przez Big
                              Albo ktoś chce nowe ale bardzo ubogie auto i wtedy kupuje Tour II albo zależy mu na lepszej jakosci i wypasie i wtedy .. 3 letnia O II
                              Troche masz racje, ale z drugiej strony ten silnik jakos nie pasuje do kwot, o ktorych mowa. Nie zrozum mnie zle (pewnie znajdziesz kogos o podobnych motoryzacyjnych upodobaniach jak TY) ale wiekszosc ludzi kupujac 3-letnie auto w cenie nowego chcialoby zeby ten samochod jakos jechal

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Skonfiguraowałem właśnie O Tour II z 1.6 MPI i wyposazeniem takim zeby było możliwe najbliższe O II Elegance (a i tak kupę rzeczy brakuje !!) i wyszło mi bagatela ... 66 000 zł Odejmijmy od tego rabat powiedzny 10 tys zł. To daje nam 56 000 zł, a w obliczu zakupu 3 letniej O II elegance z 1.6 MPI za 45 tys zl to chyba nie ma o czym mówić prawda
                                O Tour II z paroma tylko opcjami takimi jak: metalic, alarm, pakiet optimum, jumbo box, regulacja pod lędzwie,wycieraczka tylniej szyby, kurtyny powietrzne, asymetrycznie dzielone oparcie kanapy oraz radio blues to wydatek katalogowo ... 58 000 zł. Załóżmy, że dostaniemy rabat jakieś 6 tyś to mamy 52 tyś zł i auto mniej więcej odpowidajace wersji ambiente (Choć nadale brakuje nam np. czujek cofania, przecimgielnych) którą 3 letnia kupimy za ok. 42 tys zł.
                                Teraz kolejna opcja, czyli "goła" Octavia Tour II + metalic, pakiet optimum, asymetrycznie dzielone oparcie i siedzisko tylniej kanapy,wycieraczka tylniej szyby, czujnik parkowania tył - czyli odpowiednik wersji Mint. Wyszło - 53 400 minus jakis rabat ok. 4 tys zł czyli mamy jakies 49 000 zł. No tak ale Minta z 1.6 MPi z 2007 r. kupimy za jakieś 39-40 tyś zł a więc znów o ... 10 000 zł MNIEJ, więc gdzie tu Leszku widzisz konkurencję O Tour II dla używanej 3 letniej O II ????

[ Dodano: Sro 09 Lut, 11 21:59 ]
                                t271828, tylko widzisz, rynek uzywanych aut w Polsce jest jaki jest. Żeby trafić pewne i zadbane auto trzeba szukac baaaaardzo dłuuuugo albo miec znajomego który takie auto sprzedaje. No i ja mam na te chwilę 3 potencjalnych klientów kórzy juz czekają jak będę swoją O II sprzedawał Oni nie chcą nówki tour II bo ich nie stać, lub po prostu nie chcą nowego auta. Oni nie chcą też używki z 1.8 TSI niewiadomego pochodzenia. Oni po porstu chcą porządne używane i bogato wyposażone auto, ze znaną histroria które ich nie zawiedzie, a to się ceni i to bardzo
                                Czarny Elegance

Komentarz

• Tytus_ocp
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 61

Dokładnie tak.
                                  A cena jaką wystawia sprzedający jest lepszą oceną tego auta
                                  niż zrobiona przez kilku rzeczoznawców.
                                  W ogłoszeniach widać ile osób wchodzi na oferty -20% od średniej.
                                  Popyt jest ogromny, liczy się tylko cena.
                                  Ja za swoją zapłaciłem cena +20%, i do dzisiaj po 3 latach
                                  chwalę ten dzień, to był najlepszy wybór.
                                  Czy pojadę do ASO, czy na przegląd wszyscy są tego zdania.
                                  Octavia II Elegance.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Czy któryś z kolegów (mających dostęp do profesjonalnej bazy danych) mógłby mi znaleźć wartość czarnej O2 2.0TDI Ambiente z 2008 roku z przebiegiem około 140.000km?
                                    Wartość z interenetowych TU juz znam...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

45-50k,super stan to troche wiecej.
                                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Big, niestety mój drogi przez cały czas liczysz tą octavie 2007r jako 3 letnia a ona niestety ma już 4 lata , to po pierwsze.
                                        po drugie , cały czas zapominacie o tym że w tourze jest gaz za darmo.
                                        po trzecie , jestem pewny w 100% że większość ludzi woli kupić nówkę w takiej konfiguracji jaką Ty podałeś z gazem , gwarancją niż 4 letnie auto przy różnicy tylko 10tys zł .
                                        po czwarte ,jezeli mówimy już o tym elegancie , jakie masz u siebie wyposażenie oprócz innego koloru tapicerki od takiego toura - 1,6gaz , podłokietniki , regulacja pod lędźwie , dupogrzanie , optimum. halogeny ,kurtyny za około 50tyś . to tylko 8 tyś więcej za nówkę od wyliczenia Twojej prze eurotax , a Ty myślisz wziąść jeszcze więcej ... , nie da się , mimo ze masz ładnie utrzymane auto i piękna tapicerkę . powiem więcej , z miesiąca na miesiąc będzie ta cena sporo malała najprawdopodobniej jeżeli chodzi o octavie z małymi benzynami. będa się broniły jako tako te z lepszymi sinikami i to tez raczej 1,8tsi czy diesle niz 1,4tsi . niedawno szukałem auta dla żony i za wszystkie małe gówna z jakimś dieslem trzeba dać 50tyś. a tu mamy pełnowymiarowe , dobre , sprawdzone i nowoczesne auto z gazem , jak ktoś pójdzie na minimalizm , 42tyś zł :!: :!: :!: /tour z optimum/

niestety nie da się w tej chwili , tak samo jak za moje clio , ceny używek się zmieniają ze względy na relatywnie coraz niższe ceny nowych aut i tyle .
                                        prosty przykład mojego brata , szykował się na jakąś używana , przemyślał i kupuje nową , ze słabszym silnikiem , ale nową za cenę 3 letniej używanej wypasionej.... i to tyle

a ta skoda o której wspominałem to 2007 2,0fsi, salon , kombi ,czarna ,ksenon ,esp , bw , 95tyś km serwis cały czas , jasna tapicerka , ojca kolegi z forum. a więc samochód w zasadzie pewny .. i co Ty na to ... :?: masz ksenony i esp u siebie :?: :wink:
                                        nic nie poradzimy na to Big , takie czasy przychodzą . sam sie boje myśleć ile mi się uda za moją wsiąść :roll: , pewnie też jakieś grosze w stosunku do tego ile zapłaciłem.. :twisted:
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• darek_wawa
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 75

wtrącę swoje trzy grosze...

"powiem więcej , z miesiąca na miesiąc będzie ta cena sporo malała najprawdopodobniej jeżeli chodzi o octavie z małymi benzynami. będa się broniły jako tako te z lepszymi sinikami i to tez raczej 1,8tsi czy diesle niz 1,4tsi ."

nie zgodzę się że 1.8 jest atrakcyjniejszą ofertą na rynku wtórnym niż 1.4. Zawsze na silnik benzynowy nie przekraczający magicznej pojemności 1,6 znajdziesz szybciej nabywcę niż na benzynę która tą psychologiczną barierę przekracza....

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez darek_wawa
                                            nie zgodzę się że 1.8 jest atrakcyjniejszą ofertą na rynku wtórnym niż 1.4. Zawsze na silnik benzynowy nie przekraczający magicznej pojemności 1,6 znajdziesz szybciej nabywcę niż na benzynę która tą psychologiczną barierę przekracza....
                                            wiesz , ten stereotyp już się chyba też zmienił ,popatrz nawet na forum co się dzieje , wszystko przez to ze spalanie mocniejszych silników nie rożni się jakoś diametralnie od słabszych , a opłaty ...zaczynamy coraz więcej zarabiać i różnica 200-400zł na rok to fraszka...
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• darek_wawa
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 75

Jeśli zerkniesz na druga fotkę to zobaczysz że jednak większość silników benzynowych nadal nie przekracza pojemności 1.6.

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

darek_wawa, no tak , masz rację , myślałem /pewnie ze względu na forum/ że jest inaczej.
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• nibelung
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 94

Może się przyda:
                                                  Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

tam w poście na poprzedniej stronie podawałem cenę toura 42tyś , , tylko z rozpędu nie dodałem że to z 1,4 .
                                                    z 1,6 + optimum kosztuje ok 46tyś po rabacie.
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...