Ciekawe czy są jeszcze dostępne "stare" Toury (O1) i jaką cenę proponują za nie dealerzy? W sumie "fajna" byłaby cena O1 1.4i z klimą: 35.580zł bez rabatu "dealerskiego"...
Octavia - który silnik benzynowy?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Hej,
to ja dorzucę swoje 3gr z autopsji (ponieważ miałem podobne założenia jak autor tego wątku, z tym wyjątkiem że szukałem combi), a szczęśliwym posiadaczem stałem się 1,5tyg temu. Przy tak małym przebiegu proponuję poszukać benzyny bez turbo (zawsze to mniej rzeczy do zepsucia). Osobiście kupiłem 1.6FSI BLF 2007r wersja elegance za 36k. Co do osiągów, cóż szału nie robi i z nóg nie powala, ale za to w mieście przy obecnej pogodzie pali mniej niż 10l, na trasie w okolicach 7. Poza tym podoba mi się rozrząd na łańcuszku i w miarę kulturalna praca.
PS.
nowego toura z 2010r nie spotkałem, a szukałem... zaś czas oczekiwania na nówkę sztukę z 2011r (3,5 miesiąca) zniechęcił mnie skutecznie.
Komentarz
-
-
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
Choć niestety zeszła ostatnio na jakieś super okazje, a po pierwsze primo nie mam nawet 32k w tej chwili (wyraźnie to napisałem), po drugie primo będę kupował najwcześniej latem (i super promocje nie grają roli - sprawy osobiste), a po trzecie primo ultimo :wink: chyba tylko Big rozumie, że nie każdy jest mulionerem :P
Pytałem o SILNIKI BENZYNOWE i dostałem trochę fajnych odpowiedzi.
Pozdrawiam.
PS Nie napisałem, że chcę koniecznie wersję OII - też ktoś to zasugerował.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BartusZamieszczone przez BigW przypadku O I polecałbym albo 1.8 albo 1.8 Turbo. fajne i mocne silniki zapewaniajace dużo wiecej frajdy z jazdy niz 2.0.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszZamieszczone przez BartusZamieszczone przez BigW przypadku O I polecałbym albo 1.8 albo 1.8 Turbo. fajne i mocne silniki zapewaniajace dużo wiecej frajdy z jazdy niz 2.0.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BartusZamieszczone przez NortheuszZamieszczone przez BartusZamieszczone przez BigW przypadku O I polecałbym albo 1.8 albo 1.8 Turbo. fajne i mocne silniki zapewaniajace dużo wiecej frajdy z jazdy niz 2.0.
Zwróć uwagę, ze ten 1.8 20V był oferowany w Leonie(?)/Toledo 2, czyli autach pozycjonowanych przez VW jako "sportowe", natomiast nie było w nich "spokojnego" 2.0...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkb1.8T na jazde w kolo komina nie polecam - do rozgrzania żre paliwo na potęge, na trase jest super. bardzo kosztowny w naprawach, to glowna wada tego silnika.
Powiem więcej - ze znanych mi aut O1 1.6 pali o dwa litry średnio więcej niż 1.8T. Kwestia kierowcy...
Brałbym 1.8T i nie zaprzątał sobie głowy jakimkolwiek innym silnikiem.
Komentarz
-
-
Czy jeśli zdecyduję się na zakup auta z silnikiem 1.6 (~100KM), to zakładając, że będę szukał rocznika powiedzmy od 2004, to jest szansa, że trafię na te wadliwe skrzynie biegów w OI (nity i inne gady)? Wg mnie nie skoro:
- AEH/AKL - 1998-2000 (te wadliwe)
- AVU/BFQ - 2000-2010 (te lepsze?) - to duży przedział czasowy, czy one były produkowane równocześnie? Czy może to prawie takie same silniki?
Nie wiem, czy dobre informacje znalazłem i wszystko zrozumiałem.
O 1.6 w OII znalazłem takie info na forum:
- BGU (maj 2004-maj 2005),
- BSE (od maja 2005).
A BSF? Te produkowano później?
Czy silniki BGU/BSE/BSF różnią się tylko normami spalin?
Komentarz
-
-
qwsazx, akurat mialem 1.8T i teraz mam 1.6 i srednie mam 2 litry mniejsze wiec sie z tym nie zgodzew trasie jest podobnie ale w miescie jest kolosalna roznica w spalaniu
ogolnie jakikolwiek silnik z turbo czy to diesel czy benzyna na trasy rzedu 5 km w jedna strone to pomylka, przerost formy nad treścią, chyba że ktoś lubi/musi i ma kase i może mieć to w dupie to rorumiem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez qwsazxSpalanie jest identyczne co w przypadku innych silników, nawet przy kilkukilometrowych odcinkach.
Ale rzeczywiście, racją jest stwierdzenie z postu rkb wyżej, że turbobenzyniak na krótkie odcinki to nienajlepszy pomysł, może nie z uwagi na spalanie, ale na przyśpieszone zużycie turbiny. Tego nie wziąłem pod uwagę.
Komentarz
-
-
autoLamer, Ja od 3 lat obijam się Oktawką z silnikiem 1.6 AKL sprowadzona z Holandi i polecam silnik nie do zajechania i oszczędny. warunek nie katować i dać to co mu się słusznie należy na czas. Życzę udanego zakupu i przyjemności z jazdyILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Zamieszczone przez waczuJazda praktycznie cały czas po mieście (niezakorkowanym),dziennie 20km,ale chcąc mieć zrywną O1 to jaki silnik jest najlepszym wyborem?
wiem,że jest to bardzo elastyczny silnik,co z awariami?jak spalanie na krótkich odcinkach ,które będę robił?czy silnik zdoła się rozgrzać odpowiednio?
Komentarz
-
-
ogolnie jakikolwiek silnik z turbo czy to diesel czy benzyna na trasy rzedu 5 km w jedna strone to pomylka, przerost formy nad treścią, chyba że ktoś lubi/musi i ma kase i może mieć to w dupie to rorumiem
Komentarz
-
Komentarz