termometr

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alfee
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2583

bobolino, W pełnym opisywanym przez ciebie zakresie temperatur występuje duże ryzyko wystąpienia gołoledzi.
    Warto o tym wiedzieć z wskazań termometru podczas jazdy. Ale może tobie wystarcza, że nawierzchnia jest czarna, to .... szerokości
    Alfee
    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• bobolino
      Rider
      • 2010
      • 392

Zamieszczone przez alfee
      bobolino, W pełnym opisywanym przez ciebie zakresie temperatur występuje duże ryzyko wystąpienia gołoledzi.
      Warto o tym wiedzieć z wskazań termometru podczas jazdy. Ale może tobie wystarcza, że nawierzchnia jest czarna, to .... szerokości
      Rozumiem, że Ty jadąc autem zimą, nie przekraczasz 40km/h, bo wg wskazań twojego termometru w przedziale +3 ~ -3*C może wystąpić gołoledź na drodze, tak?
      Nie ważne, że droga jest czarna, posypana solą, rozjeżdżona itp., ty jedziesz dalej swoje 40km/h, bo cholera wie, co będzie za 100m, skoro termometr sugeruje gołoledź...
      Mi starczy obserwacja drogi. Tobie termometr.
      Szerokości.

Komentarz

• alfee
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2583

Zamieszczone przez bobolino
        Rozumiem, że Ty jadąc autem zimą, nie przekraczasz 40km/h
        Masz kłopoty z rozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że nie przekraczam 40 km/h.
        Poza tym odpowiedziałem a twoje pytanie a tobie widać nie podoba się to, że korzystam z wskazań termometru a ty nie potrafisz tego zrobić.
        Dlatego dalszą dyskusję uważam za zbędną i życzę szerokich, solonych i rozjeżdżonych dróg
        Alfee
        Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
        Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Picasso_26
          Drive
          • 2008
          • 47

kolego dalbert85 ja równiez przerabiałem temat dorobienia termometru, ale to wiąże się z wymiana licznika, manetek i modach w instalacji, a ze auto mam z 2008 r. to szkoda mi tam grzebać i cudować, żałuje że przy zakupie auta nie dopłaciłem na pakiet ice tylko wziąłem more w którym nie ma kompa, ale cóż po ptokach.
          Naczytałem się o wymienianych licznikach i to trzeba dostosować do kodu silnika rodzaju imo itd. więc dałem sobie spokój i po prostu zakupiłem coś takiego :

mam więc dodatkowo temperature wewnatrz i wskazanie napięcia w instalacji.
          Polecali Ci tu też termometr do zabudowy ale uwierz mi nigdy nie bedzie wygladał jak oryginał a dodatkowo musisz gdzieś wyciąć dziurę więc proponuje Ci moje rozwiązanie.
          Pozdrawiam.

Komentarz

• dontak
            Rider
            • 2008
            • 586
            • Octavia III combi (5E5)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Picasso_26, Mam pytanko. Którędy wyciągnąć przewody od czujników na zewnątrz?
            OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• agrala
              Rider
              • 2011
              • 397

Czy jeżeli ktoś ma licznik z MFA to musi być w nim podawana temperatura?
              Mam u siebie taki licznik i manetkę ale nie przypominam sobię by była tam pokazywana temperatura. Mam też klimatronik i tam jest pokazywana temperatura - czy jest ona mierzona czujnikiem w zderzaku czy czujnikiem koło filtra przeciwpyłkowego.
              W któym miejscu powinien być dokładnie ten czujnik w zerzaku. Moze jakieś zdjęcia poglądowe.
              Mam jedną luźną kostkę pod lewą lampą - widać ją z kanału.
              Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
              Emulator czujnika poziomu oleju G266
              Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• Picasso_26
                Drive
                • 2008
                • 47

temperatura zewnetrzna mierzona jest z czujnika umieszczonego w zderzaku po stonie pod akumulatorem.

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Na serio trzeba wymieniac licznik? Nie wystarcza same manetki i kodowanie?
                  Z tego co widzialem to spalanie srednie i temperatura sa wyswietlane na tych samych wyswietlaczach co godzina i przebieg.
                  Temat tez mnie bardzo interesuje.

Komentarz

• agrala
                    Rider
                    • 2011
                    • 397

Sprawdzałęm dziasiaj u siebie i ma ma nic na temat odczytu temperatury na moim liczniku.
                    Jest czas włączonego zapłonu, godzina, średnia prędkość, spalanie chwilowe, spalanie średnie, ilość przejechanych km. Po temperaturze nie ma śladu. Chyba że jak ma się klimatronika to wtedy nie ma w zegarach temperatury lub nie mam czujnika i omija mi wyświetlanie temperatury ale w to wątpie.
                    Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
                    Emulator czujnika poziomu oleju G266
                    Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• Picasso_26
                      Drive
                      • 2008
                      • 47

Kolego dontak. Ja puściłem po lince od otwierania maski.

Komentarz

• dontak
                        Rider
                        • 2008
                        • 586
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Picasso_26, na to nie wpadłem ops: Dzięki. Też noszę się z zamiarem podłączenia termometru ale największy problem był z przewodem. Teraz wystarczy zakupić i działać. Jeszcze raz dziękuję
                        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To ja zadam inne pytanie. Jeśli zakupimy termometr z czujnikiem na kabelki, gdzie najlepiej go umieścić (czujnik)? Kiedyś miałem ten problem w Tico i jednym z lepszych miejsc był dół tylnych drzwi (czujnik wystawał na zewnątrz). Jakieś inne propozycje?
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• Picasso_26
                            Drive
                            • 2008
                            • 47

Kolego winni77, Octavia ma standardowo w zderzaku miejsce przygotowane na montaz czujnika nawet jest w nie wsadzona atrapa czunika- przynajmniej u mnie. Także ja przymocowałem do tej atrapy czujnik za pomoca paska zaciskowego.

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Picasso_26, akurat myślę o innym aucie, bo w Occi mam
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...