dzieki wielkie za info, teraz tylko czekac na nowe bo moja 3 miesieczna niunia miala crash test
skoda octavia tour II
Zwiń
X
-
skoda octavia tour II
Witam serdecznie,
jestem nowy na formum, więc chciałbym się przywitać i wszystkich pozdrowić.
Mam od razu kilka pytań odnośnie zakupu skody octavia tour II.
Sprzedawca twierdzi, że gwarancja obejmuje 3 lata na lakier i 12 lat na perforację nadwozia. Upierał się przy tym, że przez perforację można rozumieć pojawienie się rdzy na jakimkolwiek elemencie (lakierowanym). W przypadku mojego starego samochodu przez perforację rozumiano dziurę w elementcie nośnym. Mógłby ktoś mi wyjaśnić jaka jest różnica w przypadku tcyh gwarancji obejmujących okresy 3 i 12 lat i czego tak naprawdę dotyczą?
Jak jest z pokryciem antykorozyjnym? W Dacii np. tłumaczyli mi, że ocynk obejmuje blachy do poziomu słupków, to samo w Chevrolecie (wiem, ze rozrzut marek spory, szukam po prostu złotego środka przy marnych funduszach - jedno wiem, że żadnego używanego samochodu nie kupię). Dealer twierdził, że buda w O2 jest ocynkowana w całości i to dwustronnie. Coś mi się nie chce w to wierzyć.
Inne pytanie dotyczy samego zamówienia: na druku widziałem kaluzulę, że zamawiający samochód zobowiązuje się do zapłacemia ceny obowiązującej w dniu odbioru. To brzmi grożnie, bo aktualnie trzeba czekać 2-3 miesiące. Czy na Waszych umowach pojawiała się tego rodzaju klauzula (nb. z tego co wiem jest niezgodna z prawem).
Pocieszcie mnie jeszcze , że warto wydać kwotę rzędu 45kPLN aby jeżdzić takim wynalazkiem... :wink:
Będę bardzo zobowiązany za odpowiedzi, z góry dziękuję.
-
-
Zamieszczone przez nobodyW przypadku mojego starego samochodu przez perforację rozumiano dziurę w elementcie nośnym
3 lata masz na to że nic złego nie stanie sie z lakierem tzn. np. nie bedzie się łuszczył, odpadał itd.
12 lat to perforacja - czyli przez okres 12 lat żaden z lelementów auta nie ma prawa przerdzewieć na wylot.
Zamieszczone przez nobodyDealer twierdził, że buda w O2 jest ocynkowana w całości i to dwustronnie
Zamieszczone przez nobodyPocieszcie mnie jeszcze , że warto wydać kwotę rzędu 45kPLN aby jeżdzić takim wynalazkiem...
Dodatkowo czy warto to zależy od tego czego oczekujesz od samochodu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nobodyjestem nowy na formum, więc chciałbym się przywitać i wszystkich pozdrowić
Zamieszczone przez nobodyPocieszcie mnie jeszcze , że warto wydać kwotę rzędu 45kPLN aby jeżdzić takim wynalazkiem
jeśli tak, to np.: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37488
i nie warto :P
to tak w skrócie
Zamieszczone przez BigJesli sprzedawca twierdzi, że jst inaczej (co by mnie ucieszyło, bo wkońcu byłoby to normalne rozumowanie) niech da ci to na piśmie.SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Jakim wynalazkiem? tzn. co ma mieć pod maską i jakie wyposażenie za te 45 tys zł?
Dodatkowo czy warto to zależy od tego czego oczekujesz od samochodu.
Myślałem o OII Tour z silnikiem 1.4MPI + pakiet z klimatyzacją - to wychodzi w sumie ok. 45 tys z drobiazgami.
Jednak po lekturze wątków o wyborze silnika zaczynam teraz wątpić, że 1.4 to nie jest wersja rozwojowa. W tej chwili można jeszcze zamówić 1.6 z fabryczną instalacją gazową (niby gratisowo) ale myk jest taki, że trzeba płacić znaczenie więcej za przeglądy (co roku 450 PLN). Taka konfiguracja już sięga 49,000. Pomyślałem jednak, że lepiej pożyczyć i dopłacić niż potem żałować nietrafionego wyboru. Jest to ciężki dylemat. Z natury jestem minimalistą, ale obawiam się, że ten 1.4 może mi się odbijać czkawka przez długie lata.
Mało prawdopodobne, że uda mi się coś utargować z tych kwot. Wiem, że oferta nie jest rewelacyjna, ale z drugiej strony tak wyposażonego auto za te pieniądze nie znalazłem.
Chcę nb, zaoszczędzić na lakierze (niemetalizowanym) - też nie wiem, czy to się nie zemści... Wydaje mi się, że metalic jest trwalszy ale to następne 2000 PLN. Ustalając priorytety wyszło mi, że ważniejszy jest silnik + ew. gaz.
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nobodyPomyślałem jednak, że lepiej pożyczyć i dopłacić niż potem żałować nietrafionego wyboru
[ Dodano: Sro 23 Lut, 11 14:18 ]
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańi nie warto :P
to tak w skrócie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nobodydojazdy do pracy (ok. 50 km codziennie) + dłuższe wypady z rodziną.Zamieszczone przez nobodyMyślałem o OII Tour z silnikiem 1.4MPI
Zamieszczone przez nobodyPomyślałem jednak, że lepiej pożyczyć i dopłacić niż potem żałować nietrafionego wyboruZamieszczone przez nobodynie zamierzam się z nim rozstawać przez najbliższe 6-8 latCzarny Elegance
Komentarz
-
-
ja kupuję Octavię II FL Mint 1,4 80 KM ale w roku robie ok 9 000 km z czego 90 % stoje w korku doazdowym do pracy w Poznaniu. Obecnym autem - Fabia kombi 1,2 zrobiłam przez prawie 7 lat 60 000 km a w trasie byłam jeden raz 150 km do Torunia wiec spoko ! zalezy mi na cenie auta oraz niskich kosztach utrzymania ! MAM NADZIJĘ ŻE NIE BĘDZIE RÓZNICY JAK SIE PRZESIADĘ Z FABI KOMBI 1,2 64 KM ??? pozdrawiam, irka
Komentarz
-
-
1.6 w niemetaliku będziesz mial za 46 granatowy wyglada calkiem ok. z metalikiem wyjdzie ci 48 wiec popytaj forumowych dilerów. wiem ze mają nawet auta od reki wiec nie będziesz musiał czekać chyba ze kolor bedziesz chciał innyBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańirka68, dla takiej jazdy jak piszesz, jest wogóle sens zmieniać auto ? no chyba że potrzebujesz coś bardziej pakownego, to co innegoO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nobodyWiem, że oferta nie jest rewelacyjna, ale z drugiej strony tak wyposażonego auto za te pieniądze nie znalazłem.
A Tu jeszcze metalik, radio , podłokietnik
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_PoznańZamieszczone przez baca10Jak bedzie serwisował w ASO LPG, to te 450 zl, bedzie mało
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zibibydTo możesz podać ceny i co wchodzi w skład takiego przeglądu w ASO po 15 kkm? Bo czytam na tym forum, że to "tylko" wymiana filtra i nie wiem na czym ASO może jeszcze kroić. Pierwszy przegląd raczej musi być w ASO, jeśli ma być silnik z LPG na gwarancji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tchomiktWitam,
Czy ktoś wie co wchodzi w skład pakietu dla palących w nowej octavii tour? Czym sie różnie śordek auta z pakietem lub bez?
Komentarz
-
-
Jak bedzie serwisował w ASO LPG, to te 450 zl, bedzie mało :evil:
ASO wogóle nie jest tanie. Ale szybko kombinuję, że skoro byle wystrzał na Bliskim Wschodzie (to co tam się ostatnio dziej to niestety wcale śmiesznenie jest) oznacza zjazd PLN i wzrost ceny benzyny, to za 2-3 lata gaz może być wogóle jedynym sensownym paliwem. W wakacje spokojnie benzyna będzie po 6PLN.
Inna sprawa, że ta instalacja ,,za darmo'' jest naprawdę kusząca choć brzmi to dziwnie, że za rezygnację z tego dobrodziejstwa mamy bonus 0. To jednak jest jakaś kombinacja alpejska.
[ Dodano: Pią 25 Lut, 11 02:43 ]
Oferta z silnikiem 1.4, moim zdaniem jest rewelacyjna. Za 44 tys, nie ma takiego drugiego auta z rocznika 2011. Sam miałem dylemat i zamówiłem tura z silnikiem 1.6 + LPG. LPG wziąłem, bo i tak zapłaciłem w różnicy między ceną 1.4 a 1.6. Tak jak piszesz, pakietu optimum nie zamówiłby tylko Chuck Norris, do tego dochodzi koło zapasowe i wycieraczka :?
A Tu jeszcze metalik, radio , podłokietnik
Wiem, że masa ludzi jeździ non-stop na gazie. Ale co np. z trwaością silnika, układu wydechowego i wszystkich elementów, gdzie pojawia się więcej wody niż zwykle?
Gaz to problem z kołem zapasowym - dłuższy wyjazd to koło w bagażniku i z 500 litrów robi się nagle dużo mniej.
Poczytałem Wasze opinie o 1.4 vs 1.6 i teraz to już kompletnie głupi jestem... Nadal nie mam pojęcia, co zrobić tak prawdę mówiąc.
Anyway bardzo dziękuję wszystkim za komentarze - nie odpowiedziałem na wszystkie posty ale naprawdę wielkie dzięki za Wasz czas.
Pozdrawiam!
Komentarz
-
-
Co ile trzeba robić przeglądy, i jak jest cena
Czy duży jest spadek mocy na LPG
Czy ten silnik ma łańcuch czy pasek
Jak jest pojemność baku LPG i do Benzyny
Ile pali LPG i ile Pali benzyny
Wiem że wiele pytań ale zastanawiam się co kupić czy 1.6 LPG czy np 1.2 TSI Yeti lub octavie
Byłem w salonie to dostałem oferty na
2011 octavie 1.2 TSI Elegance 64 tys.zł
2011 Octava 1.2 TSI ambiente 59900zł
2011 Yeti 1.2 TSI Ambiente 61 tyś.zł
Octavia Tour
PAKIETY
Pakiet Optimum - PROMOCJA! 2 000 zł
[cena poza promocja: 7 100 zł]
Pakiet zawiera:
- Climatic - klimatyzacja manualna,
- elektryczne sterowanie szyb z przodu,
- zdalne sterowanie centralnego zamka,
- komputer pokładowy,
- dodatkowe 6 głosników.
TWINPOWER
Instalacja LPG Landi Renzo - PROMOCJA! 0 zł
[cena poza promocja: 4 299 zł]
Instalacja sekwencyjna LPG renomowanej firmy Landi Renzo jest zaprojektowana specjalnie dla tej konkretnej
wersji modelu Octavia Tour.
OFERTA SPECJALNA - teraz mo¿esz otrzymac upust o wartosci dedykowanej instalacji LPG w wysokosci 4299 zł.
Oferta jest dostena wyłacznie u Autoryzowanych Dealerów ©koda Auto, bioracych udział w programie
dedykowanych instalacji LPG firmy Landi Renzo.
AUDIO I KOMUNIKACJA
Radioodtwarzacz Skoda Auto Swing z CD MP3 1 600 zł
DESIGN
Obrecze kół ze stopów lekkich CRATERIS 6,5J x 16"/205/55 R16 2 500 zł
Koło zapasowe stalowe 180 zł
MIEJSCE NA WSZYSTKIE TWOJE RZECZY
Asymetrycznie dzielone siedzisko i oparcie tylnej kanapy z podłokietnikiem i zamykanym 1 200 zł
schowkiem
PODRÓ¯UJ BEZPIECZNIE
ESP z ABS + ASR + MSR + HBA + EBV + EDS + DSR 2 000 zł
ESP - system stabilizacji toru jazdy, ABS - system zapobiegajacy blokowaniu kół podczas hamowania, ASR - system
optymalizacji przyczepnosci podczas przyspieszania, MSR - system optymalizacji przyczepnosci podczas hamowania
silnikiem, HBA - hydrauliczny system wspomagania awaryjnego hamowania, EBV - elektroniczny rozdzielacz siły
hamowania na os przednia i tylna, EDS - elektroniczna blokada mechanizmu ró¿nicowego, DSR - system
podpowiedzi ruchu kierownica.
Przednie reflektory przeciwmgielne 800 zł
Wycieraczka Aero szyby tylnej 350 zł
PODRÓ¯UJ KOMFORTOWO
Podłokietnik Jumbo Box z chłodzonym schowkiem i nawiewem na tylna kanape 800 zł
Czujnik parkowania - tył 800 zł
Tempomat 900 zł
RAZEM: 13 130 zł
Cena 62 180 zł - cena dilera ( zależy gdzie byłem ale upust był od 2250zł - 4500zl )
czyli 57680zł czy to sie oplaca
Komentarz
-
Komentarz