skoda octavia tour II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gugurugu
    Drive
    • 2011
    • 44

Natomiast jeśli chodzi o zalety Octavii Tour 2 to też ich trochę jest np:
    - zawieszenie wielowahaczowe z tyłu przez co komfort jazdy jest dużo lepszy niż chociażby w Toyocie Auris i innych autach z belką skrętną z tyłu.
    - oczywiście pojemny bagażnik
    - oczywiście cena (pod warunkiem ze nie weźmiemy za dużo dodatków)
    - podobno trwały silnik (1.6 MPI) który też dość przyjemnie jeździ (ze względu na to że jest to 8V to jedzie już od samego dołu zakresu obrotów)
    - no i oczywiście samochód może się podobać bo co jak co ale ta Octavka sprzed FL się Czechom udała

Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycję z tytułu "zalety O2 Tour" to dopisujcie moze to komuś pomoże w wyborze

Komentarz

• Borsuk2
      L&K
      • 2010
      • 1203

Ta Toyotka to aż tak duża nie jest i wiadomo o gustach się nie dyskutuje, ale nie bardzo mi się podoba.
      Fajna stronka

Komentarz

• pandzik
        RS
        • 2011
        • 2254
        • Seat

Widzę, że i Auris ma większy rozstaw osi od O2.

Korzystając z zamieszczenia tego skanu - może ktoś będzie wiedział dlaczego podane są dwie wartości długości auta? W przypadku kombi są te wartości powtórzone.

Komentarz

• Borsuk2
          L&K
          • 2010
          • 1203

Zamieszczone przez pandzik
          ale to tylko 25 mm. Ciekawe jakie są faktyczne odczucia siedząc wewnątrz obu aut. :?:
          Fajna stronka

Komentarz

• marektbg
            Elegance
            • 2010
            • 861

Dacia Sandero też ma większy :P

Komentarz

• Borsuk2
              L&K
              • 2010
              • 1203

A ja mam jeszcze jedno pytanko.

Chodzi mi po głowie tylna kanapa składana ze schowkiem-podłokietnikiem. Przynajmniej na zdjęciach wygląda on ciekawie. Ale czy przewożąc z tyłu 3 osoby po złożeniu tego schowka wygodnie się siedzi, czy gniecie on w plecy ?
              Może ktoś to sprawdzał ?
              Fajna stronka

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Sąsiad kupil Toyote Auris teraz nowa chyba z wyprzedazy rocznika (czarne klamki i lusterka).. wyglada toto jak napompowany Yaris....

Oczywiscie jest mit (moze zreszta prawda?) bezawaryjnosci....

[ Dodano: Sob 26 Lut, 11 19:29 ]
                Zamieszczone przez k.dem
                Witam wszystkich, mam mały problem, mam do wyboru dwa auta
                1.Nowa Octavia Tour 1.6 102KM LPG - z pakietem optimum, i reszta bajerów (czujniki parkowania relingi itp.) 60 tys. zł.
                2.Fiat Bravo Disel 120KM - z biedniejszym wyposazeniem, bez czujników i tempomatu
                po zniżkach dla mnie za 60 tys. zł
                Tour za 60 tysiecy? zwariowales?
                za tyle to jak sie dobrze postarasz to diesla bedziesz mial... a na pewno juz 1.4 TSI.
                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

Zamieszczone przez marektbg
                  Dacia Sandero też ma większy :P
                  No to skąd ta niby przestrzeń w O2... Bravo też ma wiekszy rozstaw...

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

za 60 to już yeti ale tur....?? będzie chyba najlepiej wyposażonym turem na forum albo nie dostałes rabatu
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• aqq
                      Drive
                      • 2011
                      • 60

Zamieszczone przez blackrs
                      za 60 to już yeti ale tur....?? będzie chyba najlepiej wyposażonym turem na forum albo nie dostałes rabatu
                      cena wyjsciowa 1,6 to ok 48tys , wystarczy kilka dodatków, zmienić lakier i bez większych starań wychodzi 60 no i potem postarac sie o rabacik

Komentarz

• marektbg
                        Elegance
                        • 2010
                        • 861

No ta przestrzeń jest nieco dyskusyjna - szczególnie z tyłu - ja mam ponad 190cm wzrostu i jak nawet nie mam odsuniętego fotela do oporu to współczuje osobie, która siedzi za mną (moja żonka się nie mieści wygodnie - ma 170cm - w Bravo czy Ceed było chyba lepiej).

Komentarz

• pandzik
                          RS
                          • 2011
                          • 2254
                          • Seat

No ta przestrzeń jest nieco dyskusyjna - szczególnie z tyłu - ja mam ponad 190cm wzrostu i jak nawet nie mam odsuniętego fotela do oporu to współczuje osobie, która siedzi za mną (moja żonka się nie mieści wygodnie - ma 170cm - w Bravo czy Ceed było chyba lepiej).
                          Ja mam 196cm i wydawało mi się ze coś za mną jeszcze zostało, przy nie do końca odsuniętym fotelu... W poniedziałek, w wolnej chwili, daje jeszcze zobaczyć Bravo...

[ Dodano: Sob 26 Lut, 11 20:14 ]
                          Zamieszczone przez blackrs
                          Żeby w tych pieniądzach był już jakiś TSI, no to jeszcze. Ale tak to... :shock:

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Gugurugu, co jak co ale Aurisa to ja bym zupełnie nie brał pod uwagę to juz predziej Kię Ceed.
                            Kiedys ogladałem Aurisa i do tego samochodu zraziło mnie wnętrze. Paskudnie wykonane i z paskudnych materiałów.
                            Zdecydowanie bardziej wolałbym Skodę niz Toyotę.

[ Dodano: Sob 26 Lut, 11 20:58 ]
                            Zamieszczone przez aqq
                            cena wyjsciowa 1,6 to ok 48tys , wystarczy kilka dodatków, zmienić lakier i bez większych starań wychodzi 60
                            Dlatego juz wcześniej pisałem że Tour II ma być taka tańszą odmianą O II dla ludzi którym nie zalezy na wyposażeniu a gownym ich ktyrerium przy zakupie auta jest cena. Do tego auta po prostu nie opłaca się dokładać nic ponad pakiet Optimum i metalic, bo po dołozeniu dodatkowego wyposażenia cena wyrównuje się z O II MINT lub nawet Ambiente.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9942
                              • Ford

k.dem, naprawdę wydałbyś 60.000zł na Toura (nawet jeśli to jest kombi)? Co Ty tam nawsadzałes, że wyszedł tak drogo?
                              Może przy takiej kwocie warto rozważyć zakup innego auta, chociażby Octavii 2FL z silnikiem TSI? Ktoś tu wspomniał o Aurisie... Nie to, żebym namawiał, ale sąsiad ma takie półroczne auto i przyznam szczerze, że "ma to coś" - w każdym razie mi się podoba (no może poza niewielkim bagaznikiem). No i oponie o "tandetnych" materiałach sa mocno przesadzone - wyglądają lepiej niż w Loganie :szeroki_usmiech i nie gorzej niż w moim (ponuro-czarnym) Avensisie.
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• machu
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 147

Zamieszczone przez Borsuk2
                                limuzyna
                                Negocjuj, ja za tyle wziąłem kombi + optimum + swing + metalik + alarm + listwy + dywaniki.
                                Zajrzyj na mój post - masz namiary na sprzedawcę.
                                A tak a propos, mam 190cm wzrostu i w limuzynie z tyłu się nie mieszczę (nawet w superbie), za to kombi wyśmienicie - linia dachu jest poprowadzona wyżej i dzięki temu jest przestrzenniej nad głową.
                                My braliśmy toura kombi ze względu na ogromny bagażnik,moim zdaniem naprawdę warto dopłacić 3 tysie za kombiaka.
                                Reszta auta w tej klasie odpadła w przedbiegach a oglądałem naprawdę sporo aut w salonach.
                                Kia Ceed kombi - ładne, ale tandeta, mały bagażnik
                                Hyundai i30 kombi - bliżniak lepiej wyposażony za ok 50tys slinik 1.6, bagażnik porażka 410litrów
                                7 lat gwarancji to raczej udręka niż zaleta (ceny serwisu w ASO)
                                Renault Megane kombi - awangardowe, podoba mi się, ale w środu BARDZO mało miejsca, awaryjne (elekrtyka)
                                Focus kombi - nie jestem przekonany, wg mnie mniej miejsca na tylnej kanapie niż w O2, wszyscy czekają na nowy model - ma być w tym roku
                                Astra - najlepsze lata ma już za sobą - cenowo wyżej niż o2 tour, zdecydowanie mniej miejsca niż w o2, wszyscy czekają na nowy model - ma być w tym roku
                                Fiaty - modlić się, żeby nic się z autem nie działo
                                Toyota - Auris - jednak mało miejsca w bagażniku, drogi był na koniec zeszlego roku.
                                Kupiłem o2 tour, jestem bardzo zadowolony, w porównaniu z tymi autami, które wymieniłem powyżej - brałbym drugi raz z zamkniętymi oczami!
                                Bierzcie skodę
                                Sprzedam czarnulkę...
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9942
                                  • Ford

marektbg, przy takich parametrach jak Twoje (i niemal takich jak moje) to i w moim Ave nie zostaje za mną zbyt wiele miejsca. Należy się jednak pocieszyć tym, że jak przestaniemy jeździć w zimowych kurtkach, to fotel będzie mozna przysunąć do produ o jakieś 2cm i z tyłu troszkę tego miejsca sie zyskuje...
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• aqq
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 60

Zamieszczone przez machu
                                    Kupiłem o2 tour, jestem bardzo zadowolony, w porównaniu z tymi autami, które wymieniłem powyżej - brałbym drugi raz z zamkniętymi oczami!
                                    Bierzcie skodę
                                    miło słyszeć i utwierdzać się w przekonaniu że wybraliśmy dobrze

Komentarz

• tchomikt
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 27

Witam,

Z tym pakietem dla palących rozumiem że pod przednią klapką będę miał popielniczkę zamiast materiału. Ale jeśli nie wezmą pakietu dla palących to nie bedzie gniazda zapalniczki w środkowym kanale? (np do podlączenia zapalniczki). Nie wiecie jak wygląda tył podłokietnika jumbo z pakietem dla palących i bez?

[ Dodano: Sob 26 Lut, 11 22:40 ]
                                      (np do podłączenia cb radia oczywiście)

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez tchomikt
                                        Nie wiecie jak wygląda tył podłokietnika jumbo z pakietem dla palących i bez?
                                        Jesli jest tak jak było w O II, to bez pakietu masz tylko taki pojedynczy schowek/popielnczkę. Natomiast z pakietym masz schowek a pod nim popielniczkę w której jednoczesnie znajduje sie uchwyt na butelkę 1,5 l
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• tchomikt
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 27

CZyli chyba warto wziąć ten pakiet dla palących choćby dla tego uchwytu na najpój z tyłu?

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

tchomikt, jeśli z tyłu ktos jeździ to tak. Ja np. nie dopłacałem do tego tylniego uchwytu na butelkę (kosztowalo to raptem 150 zł) bo u mnie nikt z tyłu nie jeździ.
                                            Tak to wygląda: http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...X-KMOEOp_8qZgL
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• tchomikt
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 27

przy octavi tour to koszt tylko 50zł - to ciekawe czy faktycznie tył podłokietnika będzie taki jak przewidujesz. Tylko że bez tago pakietu może być tak że nie będzie zapalniczki - to gdzie podlącze cb?

Komentarz

• pandzik
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2254
                                                • Seat

Zamieszczone przez tchomikt
                                                przy octavi tour to koszt tylko 50zł - to ciekawe czy faktycznie tył podłokietnika będzie taki jak przewidujesz. Tylko że bez tago pakietu może być tak że nie będzie zapalniczki - to gdzie podlącze cb?
                                                Gniazdko jest zdaje sie zawsze, tyle ze bez zapalniczki. W kombi dodatkowe w bagażniku.

Komentarz

• x_cite
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1478
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dla tych co są niezdecydowani wobec LPG polecam artykuł z onetu....ceny ropy i benzyny szaleją a gaz ma tanieć....:P oto fragment:"Tak jak zapowiedzieliśmy, dla kierowców ostatnie wahania cen sprawią, że na pylonach stacji paliw w dalszym ciągu dominować będą podwyżki. Drożej będzie trzeba zapłacić zarówno za oba gatunki benzyn jak i olej napędowy. W zależności od regionu i typu stacji za najpopularniejszą benzynę bezołowiową 95 trzeba będzie zapłacić 4,91-5,04 zł za litr. Kierowcy tankujący diesel w drugiej połowie tygodnia mogą spotkać się z cenami 4,78-4,87 zł za litr. Przyjemną niespodziankę, podczas płacenia za tankowanie, mogą mieć wyłącznie tankujący LPG. Z powodu spadków cen w sprzedaży hurtowej autogaz powinien potanieć, nawet do 2,34-2,55 zł/l i tym samym stać się jeszcze bardziej konkurencyjny cenowo wobec benzyny." Tylko Tour z gazem !!

Komentarz

• t271828
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 928

Zamieszczone przez x_cite
                                                    Dla tych co są niezdecydowani wobec LPG polecam artykuł z onetu....ceny ropy i benzyny szaleją a gaz ma tanieć....:P
                                                    To prognoza na jeden tydzien wiec nie powinna rozstrzygac o zakupie samochodu na dlugie lata. Ale gaz i tak warto brac - po pierwsze dlatego, ze jest za darmo, a po drugie dlatego ze 1.6 i landirenzo po prostu dobrze ze soba wspolpracuja

Komentarz

Pracuję...