Zamieszczone przez Maicroft
LAKIER W OII
Zwiń
X
-
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
-
-
Hmm po dzisiejszym pucowaniu samochodu jestem zmartwiony i ucieszony. Ucieszony bo pod ramką na rejstrację z tyłu nie ma rdzy , ale za to przy błotnikach z przodu małe gdzieś na 1-2 mm ogniska korozji , a maska świeci podkładem...Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NICO[size=9][ Dodano: Czw 15 Cze, 06 16:52 ][/size"
To nie tylko problem nasz. Wystarczyło na niemieckim forum Octavii rzucić hasło "lack & kratz" i pojawił się m.in. TEN WĄTEK :roll:
Proszę bardzo, odpowiedź Skody: "Gummis immer schön sauber halten! ", czyli "Utrzymywać uszczelki w czystości...", to z kolei najpowszechniej wypowiadane zdanie o problemie: "Absoluter Konstruktionsfehler von Skoda! ", czyli "Zdecydowanie błąd konstrukcyjny Skody...". Streszczę jeszcze kilka wypowiedzi, np.: "Ich hab sie auch. Mein Wagen ist nun etwa 7 Wochen alt." - forumowicz wkurzony, bo też odkrył problem, przy czym jego auto ma dopiero... 7 tygodni . Inne odpowiedzi Skody: "Tip von Skoda Deutschland: Einmal in der Woche die Gummis reinigen. Dann sollten keine Kratzer mehr auftauchen.", czyli podpowiedź Skody, żeby oczywiście co najmniej raz w tygodniu przecierać uszczelki. Generalnie - monitują Skodę, przeklinają, a odpowiedzialności Skoda za sprawę i tak jak na razie nie wzięła. Czekamy chyba i my, ale myślę, że nie zaszkodziłoby, żeby i od naszej strony poszly do dilerów dość pokaźną falą zapytania reklamacyjne dotyczące tego problemu :szeroki_usmiechSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
ja mam propozycje my jako klub możemy wystąpić do SAP i przekazać zdięcia oraz opinie rzeczoznawców na ten temat niech każdy kto ma problemy z lakierem podjedzie do rzeczoznawcy i na spocie odda Xero opini rzeczoznawcy oraz fotki wraz z numerem nadwozia i podjedziemy do poznania z pełną dokumentacją i porozmawiamy na yen temat z SAP w ten sposób bedzie lepiej bo potem ożna zrobić zbiorowy pozew przeciw SAP bedzie taniej i z większą siłą
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasszkoda, obejrzyj dokładnie wszystkie drzwi dookoła dokładnie ranty z tego co pamietam ty masz jasne auto i może być trudniej dostrzec ale obejrzyj dokładnie porób foty jak coś znajdziesz do rzeczoznawcy i domnie opinia i foty a ja zawioze to najprawdopodobniej z NICO do poznania
wkurwia mnie natomiast trzeszczenie tych uszczelek, co 2 dni trzebaby to czyms smarowac :evil:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
u mnie sa slady na wnekach tylnich drzwi - od strony tylu samochodu - mniej wiecej na wysokosci klamki. na poczatku to jest takie male zmatowienie lakieru, potem zaczyna byc widac podklad a pozniej (tego nie wiem na razie mam tylko stage II) ciezej bedzie ci zobaczyc bo masz jasny kolor - chociaz u greszczyna znalezlismy przetarcia.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975u mnie sa slady na wnekach tylnich drzwi - od strony tylu samochodu - mniej wiecej na wysokosci klamki. na poczatku to jest takie male zmatowienie lakieru, potem zaczyna byc widac podklad a pozniej (tego nie wiem na razie mam tylko stage II) ciezej bedzie ci zobaczyc bo masz jasny kolor - chociaz u greszczyna znalezlismy przetarcia.
troche odbiegne od tematu lakieru, ale skoro juz jestesmy przy wadach O2, to powiedzcie wlasciciele, jak macie z uszczelkami:
1. u mnie cholernie skrzypia, przy przejezdzaniu nierownosci, przesmarowanie ich pomaga na 2-3 dni, potem jakby to wszystko wsiakalo i znowu to samo, wiem, ze ktorys z kolegow radzi sobie przy pomocy talku, ale IMHO nie jest to najlepszy sposob zabezpieczania gumy :roll:
2. na progach, po deszczu (nawet jak auto stoi na parkingu) zbiera sie bardzo duzo wody, ale naprawde duzo
wiem, ze o jednym i drugim byla juz mowa, ale chce to podpiac pod ewentualne zgloszenie do SAP a propos lakieru.
czy macie podobnie :?: :!:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Szkoda - niespecjalnie odbiegasz od tematu bo właśnie wykonanie (a ściślej ułożenie uszczelek w tylnych drzwiach) + słabiutki lakier nadwozia daje efekt wytarcia i trzeszczenia. Już czytałem parę komentarzy urzytkowników OII którzy określali nasze auta mianem "skrzypowóz". Niestety autko postękuje na nierównościach :evil: . Oczywiście przy normalnej jeździe nic nie słyszę ale manewry parkingowe świetnie odsłaniają to zjawisko. Smarowanie silikonem łagodzi efekt ale na czas jakiś tylko.
Jeszczę się temu będę przyglądał. Uszczelka w dolnej parti tylnych drzwi, na łuku od strony zamka jest bardzo napięta. Twarda. Myślę że nadwozie w naturalny sposób ulega minimalnie "skręcaniu" i "dźwidźki" poskrzypują. I się lakierek wyciera. I generalnie dupa zbita, czeski Hi-Tech zamienia w skrzypowóz.
Na szczęście u mnie nie jest to b.mocny odgłos.
Co do wody na progach to: nie pamiętam, nie zauważyłem, nic nie wiem. Ale moje auto garażowane i trudniej o test. Nie mniej jednak czujny będę w tej kwestii.
Za troszkę przegląd więc zapytam "mądre głowy" co oni na te marginesy w tylnych dźwidźkach?
Pzdr!
PS. Acha, i tylko jeszcze pytanie o nadwozie kombi czy hatchback bardziej podatne na opisywane działania inżynierów?Hokus-Pokus i dwumasa
Komentarz
-
-
no, jak wszyscy to wszyscy :!: :szeroki_usmiech
przetarcie mam i ja :!:
tylko w innym miejscu, bo na slupku srodkowym u gory (przynajmniej jestem oryginalny )
cholera, nie mam czym zrobic fotki w tej chwili
a o jakim rzeczoznawcy mowisz djczas, gdzie z tym pojechac :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Ja dzisiaj....
...kupuję taśmę bezbarwną 3M i oklejam newralgiczne (najbardziej przytarte) miejsca. Z tego co pamiętam taką taśmę kiedyś sugerowała Toyota na progi, aby zabezpieczyć je przed porysowaniem...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
Komentarz