McGan, o rany :shock: !!! u mnie sa tylko białe paski wytartego lakieru, miałem to zostawić, ale jednak robię zaprawki po obejrzeniu twoich zdjęć.
WADA FABRYCZNA SKODY O2----LAKIER!!!!
Zwiń
X
-
Jak się przed takim wycieraniem lakieru, Waszym zadaniem, można najprościej zabezpieczyć? Czy samoprzylepna, przeźroczysta taśma wystarczy?
Z drugiej strony patrząc na ten problem można wyciągnąć wniosek, że karoseria Skody jest za mało sztywna, szczególnie jej klatka bezpieczeństwa, stąd przemieszczanie się drzwi w stosunku do karoserii podczas pokonywania nierówności na jezdni i przesuwanie uszczelki po lakierze. Wystarczy odrobina piasku i mamy efekt widoczny na zdjęciach. Podobny objaw byłby zauważalny przy zbyt dużym, pionowym luzie rygla zamka drzwi.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Czytałem, ale nie zostałem przekonany, że to wina złej uszczelki. Tak jak napisałem, problem jest poważniejszy. Nowe uszczelki mogą co najwyżej lepiej go maskować.Zamieszczone przez liloPolon, Poczytaj wątek kilka stron prędzej to będziesz wiedział dla czego wyciera się lakier :idea:Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Nie jestem przekonany. O małej sztywności klatki świadczy chociażby przygoda kolegi Piotra:Zamieszczone przez rezonuszczelki od 2008r. są zupełnie inne niż wcześniej. Tak jak koledzy pisali - problem znika wraz z wymianą uszczelek. Sztywność klatki O2 jest całkiem dobra.
__PIOTR pisze: "Podepne sie do tematu. Wczoraj kobieta wjechała mi w drzwi lekko już otwarje czyli nie prostopadle tylko równolegle. Drzwi przesuneły sie w strone maski o około 2cm i poszły w dół o około 8cm wyginając również błotnik przedni lewy. Rozmawiałem już z ubezpieczycielem i bedę to robił bezgotówkowo na koszt tej Pani w salonie firmowym Skoda Szczecin."
Kto jeszcze ma wątpliwości może sobie tę sztywność sprawdzić na własnym samochodzie przy pomocy suwmiarki i podnośnika do wymiany kół. Wystarczy podnieść nieco auto przy przednim kole, zmierzyć wielkość szpary pomiędzy drzwiami a karoserią (u góry albo u dołu, od strony zamka), a następnie powtórzyć pomiar przekładając podnośnik w pobliże tylnego koła. Nawet jeden milimetr różnicy wystarczy (a będzie pewnie ich więcej), aby na nierównościach drogi uszczelka plus odrobina piasku działała tak jak szlifierka wibracyjna.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
lilo, proponuję zrobić listę kto byłby zainteresowany oraz zacząć zbierać podpisy bo to trochę zejdzie wysyłając listę naszą kochaną pocztą.Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
drzwi ze wzmocnieniami są elementem klatki. Rozpatrując różne warianty nietypowych uderzeń to miałem przypadek skasowania przez malucha Poloneza, którym jechałem. Maluchem można było jeździć, a Poldek powinien iść na złom z uwagi na naruszenie geometrii nadwozia - maluch spieszył się na "baaardzo późnym żółtym" a ja wysunąłem się na zielonym zza autobusu. Maluch środkowym słupkiem pociągnął mi przód w lewo i przekosił Poldka. Czy to oznacza, że maluchy miały sztywniejszą karoserię niż Polonezy?Zamieszczone przez PolonWczoraj kobieta wjechała mi w drzwi lekko już otwarje czyli nie prostopadle tylko równolegle. Drzwi przesuneły sie w strone maski o około 2cm i poszły w dół o około 8cm wyginając również błotnik przedni lewy.niemal w każdym samochodzie będzie różnica. Jak ktoś ma kreskę od uszczelki i ma auto na gwarancji lakierniczej to niech żąda wymiany uszczelek na nowy (od MY08) typ. Mają zupełnie inny kształt - nie skrzypią i nie rysują nadwozia.Zamieszczone przez PolonWystarczy podnieść nieco auto przy przednim kole, zmierzyć wielkość szpary pomiędzy drzwiami a karoserią (u góry albo u dołu, od strony zamka), a następnie powtórzyć pomiar przekładając podnośnik w pobliże tylnego koła.
Komentarz
-
-
Można, ale z samą listą .Zamieszczone przez liloZYBI68, Ale chyba zrobię osobny wątek co :?:
[ Dodano: Pią 13 Maj, 11 09:16 ]
Odpowiem za lilo ma przed FLlilo, Ty masz FL'a? W nim też jest problem wycierania lakieru?Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Uszczelki, które mi zamontowano na drzwiach miały kształt nie jakby trójkąta jak ori, tylko mniejszy trójkąt z wywiniętym dodatkowym języczkiem, który dolegał do ram drzwi. I skończyły się problemy z wycieraniem. O2 sprzedałem już prawie rok temu, więc niestety nie zrobię zdjęć.Zamieszczone przez ZYBI68Cytat:
lilo, Ty masz FL'a? W nim też jest problem wycierania lakieru?
Odpowiem za lilo ma przed FL
Komentarz
-
-
Ja pisałem reklamację sam. ASO w Krośnie mnie olało, chcieli malować po raz trzeci, na co się nie zgodziłem. Napisałem pismo do SAP jako gwaranta z żądaniem skutecznej naprawy lub wymiany samochodu na nowy (jeszcze były inne przepisy). Po kilku dniach miałem telefon, skierowano mnie do ASO w Rzeszowie, pomalowano ramy drzwi, wymieniono 3 uszczelki (została od pasażera nie wiem dlaczego) i dostałem gratisowe malowanie rysy gwoździem na masce. Dla mnie była profi obsługa, przynajmniej w porównaniu do przebojów, jakie mam z oszustami w Mitsubishi i broniącą ich centralą. Z nimi spotykam się na sali sądowej w towarzystwie prawnika.warto pamiętać o fakcie nieskutecznej naprawy, jeśli taka miała miejsce.Zamieszczone przez lilomoże będzie ciężko ale powinno się dać to zrobić w ramach reklamacji
Komentarz
-
-
No dobra można pisać i zacząć tworzyć listę chętnych http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=738729#738729Daniel
Komentarz
-

Komentarz