OctaviaII RS TDI170 czy nowy Passat TDI170?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Ja również mam ten sam silnik co Look, i mam takze problem z brzęczacym wydechem ale tylko jak jest zimny, po przejechaniu kilku kilometrów problem znika, jak narazie. Co może być tego przyczyną niewiem, ASO też nie wie.
    TDI 205PS
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zastanawia mnie, ktory z samochodow byscie wybrali i dlaczego.

"Zauzmy", ze macie do wyboru:
    Octavie RS TDI o mocy 170PS i Passata o tej samej mocy w wersji Highline lub Sportline + ewentualnie pare dodatkow.

Dodam, ze cena tych samochodow jest praktycznie ta sama - roznica jest co najwyzej rzedu kilku procent.

Piszcie - co byscie wybrali z krotkim uzasadnieniem.
    TDI 205PS

Komentarz

• ===Tomy===
      Rider
      • 2006
      • 552

Re: OctaviaII RS TDI170 czy nowy Passat TDI170?

Zamieszczone przez MiKruS
      Przede wszystkim mieć taką wolną kwotę w portfelu na tego typu auta to marzenie :roll:

Osobiście Passat przy założeniu identycznych osiągów silnika, głównie ze względu na zdecydowanie lepszą jakość wykończenia w ogólnym tego słowa znaczeniu.
      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• zefirstorm
        Ambiente
        • 2006
        • 152

skoda!!! - bo jest skromniejsza :!:
        ASV 147PS@307Nm

Komentarz

• Tymon
          RS
          • 2004
          • 2970

A ja zostaje wierny Skodavce.
          Wygląd ma Zajebisty no i jest to [shadow=red:94578462c2]RS[/shadow:94578462c2]

Nie wiem jak zawieszenie Paska, ale Octa RS ztcw ma profi.

Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Pulse
            Rider
            • 2006
            • 461

trudny wybor, chyba jednak passat - wiekszy
            :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez zefirstorm
              skoda!!! - bo jest skromniejsza :!:
              Skoda RS jest skromniejsza? No nie wiem.
              TDI 205PS

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Na szczescie narazie nie bede mial takiego dylematu, ale...
                Zamieszczone przez MiKruS
                Wybralbym RS, poniewaz:
                - bedzie mialo sztywniejsze i bardziej sportowe zawieszenie
                - jest lzejsza, a co za tym idzie lepsze osiagi
                - obecnie przewaga wnetrza passata nie jest znaczaca dla komfortu
                - mimo wszystko Passat jest bardziej chodliwym towarem dla zlodzieji
                i to co najwazniejsze:
                - w tej chwili jestem za mlody na Passka i bardziej mnie rajcuje usportowiona Skoda, niz przecietny, nawet dobrze wyposazony VW
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez Purchawa
                  Widać sporą przewagę na korzyść usportowionego RS-a

BTW: Czy Passat czy nowy RS złodziej i tak się połakomi
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Pulse
                    Rider
                    • 2006
                    • 461

- mimo wszystko Passat jest bardziej chodliwym towarem dla zlodzieji
                    Dobre argumenty :-)

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

Zamieszczone przez ===Tomy===
                      Na ta chwile dla mnie powyzszy wybor jest raczej prosty.
                      Ale podkreslam dla mnie. Michal juz jest prawie statecznym tatusiem z rodzina.
                      Majac Passka, raczej nie wybralbym sie nim np. na tor czy wieczorne sciganko.
                      Majac RS, nie ma z tym problemu, a nawet zacheca.

Ja bardziej mialbym dylemat czy RS TDI, czy TFSI.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Pulse
                        Rider
                        • 2006
                        • 461

===Tomy===, passki kradna na potege, nawet skladka AC jest wyzsza wiec nie ma tego co porownywac, na passaty jest o wiele wieksze zapotrzebowanie i prawdopodobienstwo ze ukradna paska jest bezdyskusyjnie wieksze.

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Ehhhhhh...

Po krótkim rzucie oka w cenniki... RS + 18 calowe felgi, siatki w bagażniku, popielniczka i uchwyt na napoje z tyłu, tempomat i alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu

112.550 zł ale to 2.0 TFSI jest wciąż i nie ma jak sprawdzić ceny 2.0 TDI :roll:

Passat 2.0TDI Sportline 110.090zł + to co jest w RSie 130.090 :shock: i wciąż stoi na 16 calowych felgach :rofl i zwykłych siedzeniach... napewno wygodnych ale to nie to :wink:

To samo z silnikiem 2.0TFSI Sportline w podstawie 110.690 po dodaniu wyposażenia 130.690 :shock: 18.000zł to nie jest mała różnica :roll:

Dla mnie zdecydowanie Octavia bo auto z zębem :diabelski_usmiech a nie Passat który jest... nie dla mnie :zlosnik:

[ Dodano: Czw 08 Cze, 06 11:16 ]
                          Zamieszczone przez ===Tomy===
                          Na ta chwile dla mnie powyzszy wybor jest raczej prosty.
                          Ale podkreslam dla mnie. Michal juz jest prawie statecznym tatusiem z rodzina.
                          Majac Passka, raczej nie wybralbym sie nim np. na tor czy wieczorne sciganko.
                          Majac RS, nie ma z tym problemu, a nawet zacheca.

w zasadzie jezeli TDI nie da sie zamowic bez filtra czasteczek to dla mnie wybór jest dosc oczywisty :diabelski_usmiech
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Pulse
                            Rider
                            • 2006
                            • 461

potem pozostaje jeszcze mniejszy dylemat sedan czy kombi :diabelski_usmiech

Komentarz

• Highspeed
                              Rider
                              • 2006
                              • 298

Ha !

Wybór trudny. Faktycznie - lżejsza skoda => lepsze osiągi i większa przyjemność z jazdy. Passat - bardziej stateczny i pewno bardziej chodliwy ;-)
                              Więc rozważając wszystkie za i przeciw - jako pomału stateczny ojciec - wziąłbym moją ukochną markę - zwaną w pracy PANZERWAGEN ..
                              !! Skoda Skoda über alles !!
                              nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• Purchawa
                                Admin
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 8007

Zamieszczone przez Pulse
                                potem pozostaje jeszcze mniejszy dylemat sedan czy kombi
                                Hehe... No tak.
                                Jednak w tym wypadku, mimo ze jestem wielkim fanem kombi, tym razem bylby sedan.

[ Dodano: Czw 08 Cze, 06 11:25 ]
                                Zamieszczone przez MisiekWAW
                                w zasadzie jezeli TDI nie da sie zamowic bez filtra czasteczek to dla mnie wybór jest dosc oczywisty
                                To samo powiedzialem, ale to ma sie okazac do konca czerwca.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  w zasadzie jezeli TDI nie da sie zamowic bez filtra czasteczek to dla mnie wybór jest dosc oczywisty :diabelski_usmiech
                                  Podobno filtr czasteczek nie jest juz przeszkoda dla tunerow.

[ Dodano: Czw 08 Cze, 06 11:40 ]
                                  Acha - wazny jest rowniez aspekt ekonomiczny. Mysle, ze Passat mimo, ze jednak drozszy bedzie tracil mniej na wartosci niz Octavia, choc kto to wie...

Dodatkowo w RS standardowo jest kilka dodatkow, ktore w ogole mnie nie interesują i z ktorych nie mozna zrezygnowac i ktorych z pewnoscia nie domawialbym w Passacie, wiec cena bylaby raczej zblizona - procentowo nie robiloby to juz wiekszej roznicy pomiedzy oboma autami.

Dodam jeszcze dla uscislenia, ze nie nosze sie zamiarem zamowienia ktoregos z tych aut juz w tej chwili, choc nie moge tego wykluczyc, bo u mnie pomysly na samochody zmieniaja sie jak w kalejdoskopie... :? Tak glupia natura... :lol:
                                  Poprostu wczoraj zaczelismy gadac z bratem, co byloby lepszym rozwiazaniem i pomyslalem, ze mozna podyskutowac o tym na forum dla odmiany...
                                  TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

cholernie ciekawy dylemat, tym bardziej, ze mam nadzieje, za czas jakis sam przed takim stanac

jak dla mnie to oczywiste, ale i diabelnie subiektywne: po prostu pasek, zwlaszcza w wersji variant (a taka by mnie interesowala) kompletnie mi sie nie podoba a (powtarzam to przy kazdej okazji) wybor samochodu nalezy do najbardziej subiektywnych wyborow i i tak kupujemy to co nam sie podoba, ewentualnie racjonalizujac pozniej swoja decyzje.
                                    natomiast octa lezy mi tak, ze nawet juz sklonny bym byl wziac liftbeka (jesli bym musial )

abstrahujac od dizajnu (ale pewnie jest to powiazane), pasek wciaz wydaje mi sie troche zbyt powazny dla mnie.

z rzeczy, ktore przemawiaja jeszcze za skoda, to moja wizja imidżu tej marki: mam wrażenie, ze czesc ludzi kupujacych skody to po prostu ludzie bez kompleksow, ktorzy nie musza jezdzic jedna z tych super rozpoznawalnych marek, zeby czuc sie dobrze, nie musza przedluzac sobie siusiakow i temu podobne rzeczy. (oczywiscie jest tez grupa zakompleksionych posiadaczy, ktorzy tak na prawde chcieli by VW albo audi, ale ich nie stac, ale to jest tak, ze ci ludzie nie maja RS'ów zazwyczaj )

jako wlasciwie mlody skodowicz, strasznie podoba mi sie tez jak inni napinaja sie na skode, nie daja sie wyprzedzic itp, wczesniej tego nie zaznalem

z minusow to IMHO, tylko, ze mi sie nudza samochody po jakims czasie (i to dla mnie tez dobry prognostyk, bo octa przez te 10 miesiecy nie znudzila mi sie ani troche, a to naprawde dziwne), to wlasnie wymiana samochodu na kolejny taki sam, dlatego tez zdecydowanie (na dzis) myslalbym o RS'ie, zeby troche "sobie zmienic" - mysle, ze wnetrze i rozne detale, pozwalaja poczuc sie jak w troche innym samochodzie (innym od tego, ktory mam aktualnie).

poza tym, jak napisal MisiekWAW, moze to dziwne, ale ta Skoda ma jakis ząb jednak, ząb i pazur

REASUMUJAC - RS

celowo pisze o rzeczach subiektywnych, podkreslajac, ze to moje zdanie, bo "twarde" dane porownac, to nie problem.
                                    pzdr!

[ Dodano: Czw 08 Cze, 06 12:13 ]
                                    jeszcze jezeli o mnie chodzi, to jednak bede bral pod uwage TFSI
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

Ja bym wzial Skode, w o2 i tak jest miejsca dosc do wyjazdow (nawet dluzszych w 4 dorosle osoby), na pewno tansza eksploatacja ubezpieczenie itd. lepsze osiagi, auto jest mniej chodliwe jak juz pisali poprzednicy.
                                      Podobnie jak szkoda, mam auto od pazdziernika i jak do tej pory nie znudzilo mi sie - jedyne co mi brakuje na chwile obecna to te duzo fajniejsze fotele z RS'a i sportowa kierownica - niestety nie wystepujaca w skodzie w wersji multifunct. Z checia bym sie zamienil za ta szara skore u siebie (otrzymana niejako z musu w pakiecie),
                                      Jesli ktos nie ma parcia na Passata to tak naprawde o2 w wersji kombi jest niewiele gorsza od vw pod wzgledem przestronnosci (to juz nie sa czasy o1 i ilosci miejsca na tylnej kanapie). Generalnie moj typ to RS (i tylko TDI), coz ja niepredko stane przed tym dylematem co wy
                                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Sedana Pasata komfort komfort jeszcze raz komfort choc Octavii II niczego niebrakuje jednak Pasat bardziej komfortowy mówię to z autopsji bo obydwoma miałem okazje się przejechac. Ale to sfera niedostępna ze wzgledu na kaskę :wink:

No chyba żeby była znaczna różnica w cenie to Octaviia combi.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

MiKruS, teraz nasunela mi sie jeszcze jedna mysl.
                                          Jako, ze jestesmy na forum Octavi taki sondaz moze nie byc obiektywny!
                                          Dla rownowagi proponowalbym Ci zalozyc podobny topic na forum o Passatach.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

MiKruS, teraz nasunela mi sie jeszcze jedna mysl.
                                            Jako, ze jestesmy na forum Octavi taki sondaz moze nie byc obiektywny!
                                            Dla rownowagi proponowalbym Ci zalozyc podobny topic na forum o Passatach.
                                            no wiec chodzi o to, zebysmy starali sie byc maksymalnie obiektywni, ja sie staram, chcociaz pewnie jakichs tak skrzywien nie da sie uniknac :roll:
                                            dlatego tez przy moim wyborze napisalem "na dzis"
                                            tak w ogole to zawsze najcenniejsze dla mnie sa opinie osob, ktore dluzszy czas mialy jeden i drugi samochod (ale juz obu nie maja )
                                            saport techniczny baj DGW
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm
                                            no i nie ma :-)

Komentarz

• KruPin
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 517

Nie chcialbym stać przed takim wyborem, bo bym sie chyba spocił :lol:
                                              Passat podoba mi sie bardzo i RS takze, ale na kazdego patrze z zupelnie innej strony i przez to jestem jeszcze bardziej :? Passat Variant jest super i zawieszenie w wersji sportline podobno daje rade, nawet w porownaniu do Golfa GTI (tak slyszalem od znajomego z salony VW w Płocku, ktory ma okazje bardzo czesto jezdzic firmowym Golfem GTI).

Na rzecz RS'a przemawia do mnie wspomniana pare razy "statecznosc" Paska. Michał mimo wszystko jest mlody, a Octa ma wystarczajaco miejsca nawet dla czteroosobowej rodziny i dlatego tez uwazam, ze bedzie ona dobra na wyjazd z rodziną i na wyscigach nie bedzie wygladala, jakby byla tam przejazdem - niczym autobusy na Spalarni

Po prostu wydaje mi sie, ze na Passata jeszcze przyjdzie pora, a na Octe moze to byc ostatni gwizdek, zeby pozniej nie wygladac, jak nadambitny, niedopieszczony ścigant :diabelski_usmiech

Brałbym Octavie RS kombi 2.0TDI + RS Blau :twisted: :twisted: :twisted:

P.S. Slyszalem, ze filtr, to juz nie problem, a nawet jesli, to nie sadze, zeby tunerzy odpuscili temat, jak D4-D Toyoty... :roll:
                                              Forum Leasing.pl

Komentarz

Bez sekundy zastanowienia Passat.

Komentarz

• Purchawa
                                                  Admin
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 8007

Zamieszczone przez Kaszana
                                                  Bez sekundy zastanowienia Passat.
                                                  Jakbys jeszcze umial to uzasadnic. :roll:

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...