Olej w intercoolerze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jare44
    Classic
    • 2011
    • 19

Olej w intercoolerze

diavolo99, od Jędrzejowa do Krakowa "0" utrudnień. Przed Słomnikami asfalt położony. Uważaj na suszarki które stoją najczęściej w Cisia Wola, Antolka i dalej na 628, 640 (Wyjazd ze Słomnik), 642 (Wesoła), 645 (Widoma). Na odcinku Miechów-Kraków jeździ ostatnio tylko nieoznakowana Vectra "C" lift granatowa.
  • Karql
    L&K
    • 2010
    • 1124

Olej w intercoolerze

Hej

Nawiązując do tego tematu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=47283

Jakiś czas temu zobaczyłem, że spadło mi parę kropli oleju koło prawego przedniego koła. Zobaczyłem, że ubyło trochę oleju to dolałem jakieś 0.5l po 4k km. Ostatnio nie widziałem, żeby tam bardziej mokro było. Przy wymianie oleju przeszedłem z 5w50 na 5w40 i do tego robiłem jeszcze płukankę liquy moly to pewnie mogły powstać małe nieszczelności.

Dzisiaj ściągałem nadkole to zobaczyłem jak tam to wygląda i wydaje mi się, że nie jest ciekawie:

Na ostatnim zdjęciu na tej osłonie była 2-3 mm warstwa oleju z kurzem.
    Wyczyściłem dzisiaj te osłony to będę miał podgląd czy cieknie dalej czy nie.

Teraz pytanie czy jest się czym przejmować? Olej tam może się dostawać tylko z uszczelniaczy na turbinie czy jeszcze z innego miejsca np. z tego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=717972 ?
    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• martino
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 974

Karql, Masz poprostu dziurawy Intercooler. I wg mnie powinieneś szybko myśleć o wymianie IC.
      Martino
      125 KM /272 Nm - to już było....
      teraz jest duży "+"
      dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
      -----------------------------------------------
      PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

• Karql
        L&K
        • 2010
        • 1124

Zamieszczone przez martino
        Karql, Masz poprostu dziurawy Intercooler. I wg mnie powinieneś szybko myśleć o wymianie IC.
        No intercooler może jest dziurawy, ale skądś ten olej się musi do niego dostawać Chcę zrobić FMIC jakoś teraz, ale pierwsze bym zdiagnozował skąd ten olej się tam dostaje, bo szkoda zakładać nowy IC, żeby się od razu olejem zapchał.

Jeszcze takie pytanie czy taki "dziurawy" ic może mieć wpływ na wydajność silnika, albo inaczej na nagły spadek wydajności taki jak opisałem w podlinkowanym temacie. Samochód jechał normalnie i w jednej chwili przy następnym dodaniu gazu stracił z 50% mocy.

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

Wystarczy poszukać olej w dolocie jest z odmy oraz opcjonalnie z uszkodzonego turbo. Jeśli go nadmiernie nie ubywa, to wyluzuj sie :szeroki_usmiech
          Dziurawy ic to uciekające powietrze z dolotu, więc obniża się ciśnienie doładowania, co turbosprężarka musi nadrobić i więcej pracować.
          Intercooler często można z powodzeniem załatać w dobrym zakładzie zajmującym się chłodnicami, koszt około 100zł.
          Octavia

Komentarz

• krzysiek80
            Ambiente
            • 2010
            • 182

witam ja tn sam temat przerabiałem dokladnie to samo i było ze mi turbo przepuszczało po naprawie turbo jest ok i juz nie dolewam oleju

Komentarz

• richi9
              Rider
              • 2011
              • 427

dziurawy IC to może sie równać turbina pracujaca na max obrotów...Komp steruje turbiną na podstawie czujników a te fałszuja ...
              zalecana naprawa natychmiastowa oraz przegląd turbiny...
              Bo tyle oleju to stanowczo za dużo. A nie sadze by to odma tak nawalała ale jeżeli tak to silnik do przeglądu lub remontu...

Komentarz

• Karql
                L&K
                • 2010
                • 1124

Zamieszczone przez richi9
                dziurawy IC to może sie równać turbina pracujaca na max obrotów...Komp steruje turbiną na podstawie czujników a te fałszuja ...
                zalecana naprawa natychmiastowa oraz przegląd turbiny...
                Bo tyle oleju to stanowczo za dużo. A nie sadze by to odma tak nawalała ale jeżeli tak to silnik do przeglądu lub remontu...
                Turbina jest już na wyczerpaniu to ona też może olejem pluć Ale na razie mam ważniejsze wydatki, tulejki, końcówki, amory jeszcze dzisiaj kamyk komuś wyleciał i mi szyba pękła to ta turbina musi poczekać na razie:/

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• VIPER290
                  Classic
                  • 2010
                  • 10

Karql daj znać co z tym twoim IC bo mam ten sam problem co ty i zastanawiam sie co z tym zrobić.

Komentarz

• ROBAL_26
                    RS
                    • 2010
                    • 2321
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

panowie nie koniecznie,ja zauważyłem u siebie że gdy latam po 120-160 to odma nie funkcjonuje poprawnie i ciśnienie powstałe w układzie olejowym zabiera z powietrzem olej z silnika drogą kropelkową i wówczas stan oleju spada a cały olej który ubył znajduje się w dolocie i pewnie w IC ,w wolnym czasie muszę do swojego IC zajrzeć ale już jestem w trakcie kombinowanie separatora wpiętego między odmą a dolotem,z tego co czytałem na różnych forach to vw nie mógł sobie z tym poradzić,także zajrzyj w dolot przy EGR i czy nie jest ostro zasyfiony .pozdro :szeroki_usmiech
                    Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• Karql
                      L&K
                      • 2010
                      • 1124

U siebie obstawiam turbinę Bo już gwizda od dłuższego czasu, a ostatnio coraz gorzej :cry:

Odma mi się kiedyś odczepiła od dolotu i nie pluła więc ją wykluczam

Separator fajna sprawa, tylko na zimę chyba jeszcze nie znaleźli dobrego patentu :twisted:

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• krzysiek13
                        L&K
                        • 2010
                        • 1155

Zamieszczone przez Karql
                        Odma mi się kiedyś odczepiła od dolotu i nie pluła więc ją wykluczam
                        No bo odczepiona będzie słabo pluć :P turbo jak pracuje to powstaje tam lekkie podciśnienie i wyciąga z niej olej, stąd ten syf :lol: Ciekawostka: im bardziej zapchany filtr powietrza, tym podciśnienie większe i odrobinę więcej tego kału wylatuje :lol: przetestowane
                        Octavia

Komentarz

• Karql
                          L&K
                          • 2010
                          • 1124

Zamieszczone przez krzysiek13
                          No bo odczepiona będzie słabo pluć :P turbo jak pracuje to powstaje tam lekkie podciśnienie i wyciąga z niej olej, stąd ten syf :lol: Ciekawostka: im bardziej zapchany filtr powietrza, tym podciśnienie większe i odrobinę więcej tego kału wylatuje :lol: przetestowane
                          Filtr nowy mam

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• krzysiek13
                            L&K
                            • 2010
                            • 1155

Karql, to już są takie niuanse :P Ogólnie to im bardziej ciśniesz, tym więcej turbo "wyciągnie" z odmy.
                            Octavia

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2321
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

wszystko się zgadza szanowni koledzy :szeroki_usmiech

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• wolas
                                Rider
                                • 2011
                                • 290

podłącze sie do tematu, zauważylem również kropelki oleju po prawej stronie, na intercoolerze jest troche oleju, stało sie tak po zderzeniu z zającem, wpadł w środek i uderzył w chłopdnice, więc wątpie aby uszkodził intercooler, nie wiem co z tym zrobić,

Komentarz

• kapi
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1174
                                  • Fabia combi

Zamieszczone przez wolas
                                  nie wiem co z tym zrobić,
                                  wyczyścić i obserwować gdzie znów się olej pojawi.
                                  Zamieszczone przez wolas
                                  zauważylem również kropelki oleju
                                  ważne że się z niego nie leje.
                                  OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• wolas
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 290

wyjąłem okazalo sie, że jest pękniety, oddałem do spawania, 3 rurki alu były przecięte, przeciął ja ten plastik który podrowadza powietrze do intercoolera, ale dlaczego to nie wiem, przepatrze to przyzakładaniu

Komentarz

• looker
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1886
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Taka wada OI. Kierownica powietrza wyciera "icka"... Problem znany ASO od lat...
                                      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• wolas
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 290

a w jaki sposób temu zapobiec aby sie nie powtórzyło??

Komentarz

• rss
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1098

obciac z 5mm z tej 'kierownicy' powietrza w miejscu styku z IC.
                                          kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
                                          _________________________________________
                                          Do sprzedania:
                                          komplet ciemnych foteli z Octavii 1 (Tour),
                                          zaciski do hamulcow 280mm.

Komentarz

• ROBAL_26
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2321
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

panowie albo zamontować dodatkowy separator oleju albo wymieniać separator w pokrywie zaworowej,choć on na długo nie pomoże,olej w dolocie jest zasysany przez ori separator w pokrywie i dostaje się do dolotu,po czym może dojść do choroby'' szalonych diesli '' po prostu silnik ma wysokich obrotach wytwarza takie ciśnienie że ori separator nie jest w stanie go zatrzymać.ok

pozdro

Komentarz

Pracuję...