Odgrzybianie klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karol0012
    Drive
    • 2007
    • 67

Odgrzybianie klimy

Zamieszczone przez Sigma_74
    ja jeżdziłem na B4 I uwarzam zę są po prostu dobre, a czy warte skórka za wyprawke, sądze ze tak, znam urzytkownika co juzma około 180 tysięcy na AUDICy na B4 i rewela

Bez urazy ale:
    W audi nawet na monroe i delphi będzie super bo to inna klasa auta i zawieszenie inaczej zestrojone, springi inne, tam nic nie stuka i nie trzeszczy nawet na serii i przy 200.000 km, ale czy jeżdziłeś Octavią na B4, wtedy to by były miarodajne opinie.

[ Dodano: Sob 16 Wrz, 06 12:24 ]
    Zamieszczone przez Sigma_74
    a ja zamawiam wlaśnie b4
    Dzwoniłem do "zmax" Mosina w sprawie B4 :
    VNE - 4574 - normalne
    VNE - 4575 - sport do seryjnych springów

za kpl. P+T normal. - ok. 500 zł
    za kpl. P+T sport - ok. 600 zł

A ty co zamówiłeś.
  • Fery
    Ambiente
    • 2006
    • 236

Odgrzybianie klimy

W mojej octavii 99r od dłuższego czasu śmierdzi z układu wentylacyjnego. Chyba nikt na forum nie miał takiego przypadku. Nie jest to jakiś zapaszek "mokrej ścierki" przy włączonej klimie ale duszący smród który jest zawsze niezależnie czy klima jest włączona czy nie. Nie czuć jedynie gdy temperatura jest max zimno, ale gdy podkręci sie chociaż odrobinę juz czuć, a gdy jest max ciepło to tylko uciekać z auta :x . Klima była już dwa razy odgrzybiana piankami ale po 3-4 dniach wracało. Wiem że powodem jest moje zaniedbanie bo od nowości nie było odgrzybiane nawet profilaktycznie. Ktoś powiedział mi ze trzeba dostać się chyba do skraplacza i go wymyć ludwikiem. Napiszcie co robić, gdzie tego szukać, podobno trzeba rozebrać środkową konsolę i schowek. HELP!!!

klima jest manual.

Komentarz

• Arek
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 3143

Zamieszczone przez Fery
      Chyba nikt na forum nie miał takiego przypadku.
      '
      mylisz sie,było takich przypadkow sporo,w szukajce wpisz klimatyzacja i wyskoczy ci troche
      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

Skoda ma "Akcje Klimatyzacja", odgrzybianie kosztuje 70 zł - może warto skorzystać? jak chcesz sam spróbować to można kupiś środki do odgrzybiania - z Kenta z tego co kojaże są dobre. Nic nie trzeba rozbieraż aby odgrzybić klime - do preparatów jest dodawany specjalny wężyk. Chyba że zamiast grzyków masz już na parowniku lasek :lol:

Komentarz

• Fery
          Ambiente
          • 2006
          • 236

Odgrzybianie piankami nic nie da dgdyż układ jest zbyt zagrzybiony i rozebrac i wymyć, tak w serwisie skody powiedzieli. Chcę to sam zrobić bo krzyknęli :shock: 350zł i samochód na dwa dni.

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

parownik jest pod schowkiem i pod wentylatorem , kup jakąś dobrą pianę i i go spsikaj ale zgodnie z instrukcją obsługi na piance , ale chyba będziesz mogł zaatakować tylko jego jedną stronę , nie rozbierałem jeszcze octavii

jednocześnie jest to przestroga że o klimę trzeba naprawdę dbać regularnie , czy coś się dziej czy nie
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Fery
              Ambiente
              • 2006
              • 236

ale czy dostęp do parownika jest na pewno za wentylatorem czy może lepiej rozebrać konsolę środkowa i tam szukać?

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

no przykro mi ale nie jestem pewien , rozmawiałem z kolegą elektrykiem z aso skoda to mi tak właśnie powiedział
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• salvado
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 314

Fery, ja to robiłem 2 tyg. temu. Sprawa jest banalna. Najpierw trzeba wymontować schowek. Pięć wkrętów i jest Twój. Po jego wyjęciu pokaże ci się osłonięty wentylator (praktycznie "na wprost") i po jego lewej stronie, osłonięty wymiennik ciepła (a raczej: "zimna" :P ). Żeby dostać się do wymiennika, musisz odkręcić bodajże trzy wkręty, które mocują silnik wentylatora razem z jego frontową obudową. Całośc potem ładnie wychodzi "ruchem w dół". A jak wyprowadzisz wentylator, to wymiennik masz jak na dłoni. Możesz wszystko posprzątać (ja miałem co robić, bo poprzedni właściciel nie założył filtra p-pyłkowego, więc niezłe bagienko się tam zrobiło. Teraz jest wszystko OK. Psikałem pianką PLAK. Aha, oczywiście parę kabelków muszisz powypinać z odpowienich kostek. Można się trochę pokaleczyć przy wpychaniu dłoni pod wymiennik, ale jeśli sobie nie utrudnisz tak jak ja (najpierw psiknąłem, a później sprzątałem), to odkurzacz może być twoim najlepszym przyjacielem :-)
                  Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

Ja ostatnio robiłem pianka z auto landu. Bardzo dobrze sie aplikuje - wezyk ale niestety ma bardzo intensywny zapach. juz 3 noce samochód stoi z pootwieranymy okanami w garazu, a jak jezdze to wentylator na maxa i dalej czuc ten zapach :/.
                    Nie wiecie moze jak sie go pozbyc lub jaki srodek ma w miare przyjemny zapach :?:
                    DACAR.team

Komentarz

• Fery
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 236

A czy ten wymiennik trzeba tylko spryskać pianką czy po prostu umyć go? wolałbym myc bo piankę trzeba kupić ale jak ma to zlikwidować smród to kupię. A czy po tym umyciu wymiennika nie czuć żadnych zapachów? czy przy każdej kombinacji tzn. temp,nawiew,klima,wew obieg nic nie śmierdzi?

Komentarz

• Pulse
                        Rider
                        • 2006
                        • 461

odgrzybial ktos z Was klime w ASO? Jakie wrazenia?
                        :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Dziurus
                          Classic
                          • 2005
                          • 20

Zamieszczone przez nico21
                          Nie wiecie moze jak sie go pozbyc lub jaki srodek ma w miare przyjemny zapach :?:
                          Ponoc bardzo przyjemny delikatny zapach ma srodek CRC, na aukcjach na allegro za 22zl.
                          Octavia TDI - seria

Komentarz

• salvado
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 314

Fery, sam wymiennik nie śmierdzi. śmierdzi to, co jest pod nim, czyli bagienko zgromadzone na dnie jego obudowy. Oczywiście, wymiennik trzeba też popsikać, ale główne uderzenie powinno pójść na posprzątanie obudowy. Po psikaniu wymiennika nie trzxeba go myć, bo: 1. jego się nie wyjmuje (przynajmniej w naszych, amatorskich działaniach), 2. odgrzybiacz powinien sam wyschnąć/odparować z żeberek wymiennika. A że są zapachy- cóż, wolę wąchcać PLAK'a niż aplikować sobie "grzybo-inhalację"
                            Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Fery
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 236

Po wyjęciu wentylatora odsłoniło się wejście do wymiennika. Tam jednak ku mojemu zaskoczeniu było na dnie czysto i sucho,ta chłodniczka też czysta, może trzeba wymontować tą chłodniczkę i za nią będzie ten syf który powoduje smród, gdyż owy smród jest cały czas głównie przy ciepłym nawiewie.

Komentarz

Zamieszczone przez Fery
                                Po wyjęciu wentylatora
                                ale po co ...
                                poczytaj zanim zrobisz, wystarczy płyn w piance, pisał ktoś wyżej o tym ,alebo są specjalne takie płyny co sie wpuszcza w klimę ...
                                trzeba szykac to już

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

na każdej piance jest instrukcja i należy sie do niej ściśle stosować. świetnie że w skodach jest tak łatwo dostępny parownik. pianki z firmy KENT są niezłe i prawie bezzapachowe.

nico21 , może kupuj raczej środki z bardziej profesjonalnych firm a anie z takich które robią wszystko
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Fery
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 236

ale u mnie samo wpuszczenie pianki nie da rady, trzeba rozebrać układ wentylacji i umyć ludwikiem. Tak mówili w serwisie.

Komentarz

• nico21
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 2640
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez leszekmw
                                      nico21 , może kupuj raczej środki z bardziej profesjonalnych firm a anie z takich które robią wszystko
                                      To moze cos polecisz :?: Cene i nazwe
                                      DACAR.team

Komentarz

• Fery
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 236

Co zrobić jeśli odgrzybianie piankami nic nie daje? czy ktoś rozbierał układ klimy i mył ręcznie lub ma inny pomysł?

Komentarz

• rafalus
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1140
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ile mozna maksmalnie przekezdzic bez ingerencji w klime?
                                          nowy cSIMC od Aliego
                                          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• RomanS
                                            Elegance
                                            • 2004
                                            • 804

Zamieszczone przez rafalus
                                            Ile mozna maksmalnie przekezdzic bez ingerencji w klime?
                                            Zależy co rozumiesz jako ingerencję. Jeśli wymiana filtra ppyłkowego to ok. pół roku, max raz na rok. Mniej więcej 1 raz na rok (lub częściej - wg potrzeby) - odgrzybianie.

Jeśli chodzi o układ chłodniczy to ja jeżdżę ponad 6 lat bez dobijania, uzupełniania czynnika itp.
                                            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• nico21
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 2640
                                              • Volkswagen

RomanS, mi własnie po 6 latach klima juz nie chłodziła - czynnika zero.
                                              DACAR.team

Komentarz

• RomanS
                                                Elegance
                                                • 2004
                                                • 804

Zamieszczone przez nico21
                                                RomanS, mi własnie po 6 latach klima juz nie chłodziła - czynnika zero.
                                                Wiem, że to może stać się w każdej chwili ale równie dobrze mogło nastąpić już dawno temu. Kwestia szczelności układu i może ... szczęścia ?
                                                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• rafalus
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1140
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Czyli jakie polecenia mam wydac w serwisie po 2 latach jadac na konserwacje klimy?
                                                  Jaki bedzie koszt ? 10tys temu zmienilem filtr na weglowy
                                                  nowy cSIMC od Aliego
                                                  seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                                  Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

Pracuję...