czy warto samemu zrobic pierwszy przeglad? co trace

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lilo
    RS
    • 2006
    • 4315
    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez krzynol
    ASO to ZŁO
    Prawda ale pierwszy przegląd warto zrobić ze względu na gwarancję bo nie wiadomo co się stanie :?

Ja też byłem tylko na pierwszym przeglądzie i za wymianę oleju skasowali mnie 750zł :shock:
    Tylko że mi akurat się opłacało bo na gwarancji padła mi turbina :x .
    Daniel

Komentarz

• b8tz
      Rider
      • 2011
      • 368

Można serwisować w nieautoryzowanych przecież, InterCars ma usługę dedykowaną dla flot z opcją serwisowania nawet aut na gwarancji. W umowie jest zastrzeżenie, że jeśli w aucie spsuje się element gwarancyjny a ASO się wypnie, to IC przejmuje obowiązki gwaranta. Szkopuł jest jeden - jeśli auto serwisowane poza ASO - to ASO czasami wymaga oprócz rachunków z warsztaty udokumentowania że w ramach przeglądu wykonane zostały wszystkie czynności z zakresu przeglądu.

Nie rozumiem waszych dylematów.... Robic w ASO czy w warsztacie niezależnym - wszędzie trzeba zapłacić. Zastanawiam się co będzie z moim Szkodnikiem - buduję własny warsztat więc raczej nie dam zarobić ASO.

Komentarz

• lilo
        RS
        • 2006
        • 4315
        • Mercedes-Benz

b8tz, też jestem mechanikiem ale mimo wszystko pojechałem do ASO
        Inny fakt to jest taki jak pisał krzynol, ale nieraz trzeba wybrać mniejsze zło i w moim przypadku bardzo trafione :P w tym czasie jak padła mi turbina cena sprężarki oscylowało w granicach 3500zł :?
        Daniel

Komentarz

• b8tz
          Rider
          • 2011
          • 368

Zamieszczone przez lilo
          Ja też byłem tylko na pierwszym przeglądzie i za wymianę oleju skasowali mnie 750zł :shock:
          Troszkę za dużo.....
          b8tz, też jestem mechanikiem ale mimo wszystko pojechałem do ASO
          Ja nie jestem mechanikiem, a raczej hobbystą - swoje auta reperuję i serwisuję sam. Nie mniej jednak nie dałbym sobie wciśnąć faktury za 1 przegląd na 750 zł. Max 500. Zawodowo współpracuję z ASO - i tutaj widzę nieraz różne kwiatki na fakturach... Przykład - Auto Wimar w W-wie wlewał mi do silniczków 1.4tdi olej z normą 507.00 i fakturował go po 70 zł netto za litr... A roboczogodzina - od 120 do 230 netto w zależnosci od serwisu.

Pewnie na 1 przegląd pojadę do ASO - ale ze swoimi materiałami, wcześniej uzgodnię stawkę za rbh - zapłacę tylko za robociznę. I będę patrzył mechanikom na ręce - a w międzyczasie na zegarek
          BTW - zdarza mi się czasami bywać w ASO Fiata. Jest tam przeszklona ściana - a za nią widać 8 stanowisk warsztatowych i 5-6 samochodów na podnośnikach. Chyba nie mam szczęścia - ani razu nie widziałem mechanika na hali....

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 10957
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez b8tz
            buduję własny warsztat więc raczej nie dam zarobić ASO.
            Zamieszczone przez b8tz
            Ja nie jestem mechanikiem, a raczej hobbystą - swoje auta reperuję i serwisuję sam
            no no...
            ja warsztat już mam... :szeroki_usmiech

też nie dam im zarobić, wystarczy im marży na sprzedaży auta
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

b8tz, Ja kupiłem octę w 2006 r. i wtedy był jeszcze problem z kupnem oleju w innym miejscu :?
              Daniel

Komentarz

• b8tz
                Rider
                • 2011
                • 368

Zamieszczone przez krzynol
                no no...
                Gdy wybuduję, zapewne zatrudnię człowieka żeby budynki nie stały na pusto Ale raczej będę nastawiał się na ciężarówkę - osobówki jest jak nas**ł...

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

lilo, ja tez cos pamietam,ze jak przyjechalem ze swoim,to marudzili,ze nie wiadomo skad,jaki,ale w koncu sie zgodzili wlac moj.

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

ja pojechałem na pierwszy przegląd do ASO z własnym olejem, wyszło przystępnie bo szefem serwisu jest forumowicz
                    Ale następne przeglądy będą już poza ASO.

Komentarz

• hajdi
                      Classic
                      • 2009
                      • 39

Zamieszczone przez Marx
                      ja pojechałem na pierwszy przegląd do ASO z własnym olejem, wyszło przystępnie bo szefem serwisu jest forumowicz
                      Ale następne przeglądy będą już poza ASO.
                      no ja zapłaciłem 288pln ze swoim olejem i filtrem

Komentarz

• Marx
                        Elegance
                        • 2009
                        • 865

zastanawia mnie tylko co można przez 2h robić przy aucie, skoro wymieniany jest tylko olej z filtrem i podłączany komputer...

Komentarz

• Skfarek
                          RS
                          • 2010
                          • 4795
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Marx, jak to co??? Zjeść śniadanie/drugie śniadanie/obiad, obskoczyć drugie auto, czekać na materiały z magazynu, informację od doradcy itp. :diabelski_usmiech
                          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• dziadekk
                            Rider
                            • 2011
                            • 355
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak wszędzie, za obsługę w 30 minut wybecelowac 500 zeta troche niepolitycznie, ale jak auto postoi 4h na hali, to i lżej rozstac się z 5 paczkami i o to biega.

Komentarz

• hajdi
                              Classic
                              • 2009
                              • 39

Zamieszczone przez dziadekk
                              Jak wszędzie, za obsługę w 30 minut wybecelowac 500 zeta troche niepolitycznie, ale jak auto postoi 4h na hali, to i lżej rozstac się z 5 paczkami i o to biega.
                              dokładnie tak jest

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ale za co 500zl ??

Generalnie przeglad kosztuje w ASO 100-150zl.

Do tego materialy, ktore i tak trzeba kupic bez wzgledu na to czy prace beda wykonywane w ASO czy w stodole
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• cigano
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 8

Witam. To mój pierwszy post na forum. Nie chcę zakładać nowego tematu a ten jest w większości związany z tematem o którym chcę napisać.

W styczniu tego roku (2012) odebrałem z Salonu we Wrocławiu Octavie II Tour, 1,6 benzyna + gaz. Pierwszy przegląd instalacji gazowej miałem po przejechanych 1000 km - za darmo.

Właśnie dzisiaj wróciłem z przeglądu kolejnego, tym razem z wymianą oleju (przegląd po 15 000). Jestem w ogromnym szoku gdy zobaczyłem cenę za przegląd: 750zł

W tym:

1. Przegląd instalacji LPG (czyli popatrzył czy nie śmierdzi gazem i czy zbiornik się trzyma) - 185zł
                                  2. Wymiana oleju (nazwane szumnie "serwis olejowy") - 185zł
                                  3. Filtr oleju - 37zł (w sklepie widzę na necie po 29zł)
                                  4. Olej castrol magnatec professional 4,5L - 304zł (w necie widzę po 134)
                                  5. Filtr Gazu Fazy Lotnej - 90zł (już mi się nie chce w necie szukać)

I następny przegląd za kolejne 15 000km (czyli za ok 5 miesięcy). To są normalne ceny?
                                  Wg mnie masakra jakaś. Rozumiem że każdy powinien dostać wynagrodzenie za swoją pracę itp. Ale prawie 1000zł za wymianę oleju? Najdroższa wymiana oleju jaką w życiu miałem.

To była najprawdopodobniej ostatnia moja wizyta w ASO (Centrum TMT - Wrocław). Wolę wymieniać olej u zaprzyjaźnionego mechanika. Wiem że przepadnie mi gwarancja ale z takimi cenami to nawet jak za dwa lata bym musiał cały silnik wymienić to wyjdzie mnie taniej.

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 14:16 ]
                                  Witam. To mój pierwszy post na forum. Nie chcę zakładać nowego tematu a ten jest w większości związany z tematem o którym chcę napisać.

W styczniu tego roku (2012) odebrałem z Salonu we Wrocławiu Octavie II Tour, 1,6 benzyna + gaz. Pierwszy przegląd instalacji gazowej miałem po przejechanych 1000 km - za darmo.

Właśnie dzisiaj wróciłem z przeglądu kolejnego, tym razem z wymianą oleju (przegląd po 15 000). Jestem w ogromnym szoku gdy zobaczyłem cenę za przegląd: 750zł

W tym:

1. Przegląd instalacji LPG (czyli popatrzył czy nie śmierdzi gazem i czy zbiornik się trzyma) - 185zł

I następny przegląd za kolejne 15 000km (czyli za ok 5 miesięcy). To są normalne ceny?
                                  Wg mnie masakra jakaś. Rozumiem że każdy powinien dostać wynagrodzenie za swoją pracę itp. Ale prawie 1000zł za wymianę oleju? Najdroższa wymiana oleju jaką w życiu miałem.

To była najprawdopodobniej ostatnia moja wizyta w ASO (Centrum TMT - Wrocław). Wolę wymieniać olej u zaprzyjaźnionego mechanika. Wiem że przepadnie mi gwarancja ale z takimi cenami to nawet jak za dwa lata bym musiał cały silnik wymienić to wyjdzie mnie taniej.

Komentarz

• b8tz
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 368

Wg mnie powinien kosztować 100 zł + filtry

Tutaj panowie przegięli - ja płaciłem 60 zł

Cena normalna jak za filtr ze znaczkiem VW/Audi/Seat/Skoda

Niestety takie są ceny oleju w ASO - ja zawsze przywożę swój

W ASO kosztuje jakieś 50 zł - ale to i tak dużo. U dystrybutora LandiRenzo kupiłem zestaw filtrów identyczny jak montują w ASO za 30 zł.

Komentarz

• piter-wroc
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 99

Zamieszczone przez b8tz
                                      U dystrybutora LandiRenzo kupiłem zestaw filtrów identyczny jak montują w ASO za 30 zł.
                                      Kolego podasz gdzie dokładnie można kupić taki zestaw.
                                      O2 Kombi Tour

O2 Tour Rosso Brunello

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Dlatego przyjezdza sie z wlasnymi materialami i praci za robote + pieczatke
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• b8tz
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 368

Kupowałem w firmie "System". Ale na pewno znajdziesz w swoim rejonie dystrybutora.

Komentarz

• Yarwa
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 915
                                            • BMW

cigano, TMT jest drogi. Robiłem ostatnio rozpoznanie we Wrocku: TMT, GALL i ELCAR. 1 przegląd (bez LPG) z własnymi materiałami od 205 do 450zł. Elcar 205, GALL 405, TMT 450zł. Szkoda, że nie podzwoniłeś wczesniej donich bo popatrz jaki rozrzut w jednym mieście.

Wróce do kamyka o którym na pierwszej stronie ktoś pisał. Tez miałem taka sytuację, że kamień wszedł mi gdzieś w koło. Przyjechałem do ASO powiedziałem, że cos mi obciera. Od razu powiedzieli, że pewno kamień. Podniesli auto poszukali, wyciagnęli kamień i tyle. Chciałem zapłacic bo oczywiste dla mnei to jest że nie jest to w ramach gwarancji (jechalem po polniaku i pewno wtedy gdzieś wlazł), a ktoś musiał ściągnąć koło i to wyciągnąć, wiadome dla mnie że trzeba zapłacić za usługę. ASO powiedziało że nic nie chce - że gratis od firmy. Inny razem przy okazji wizyty na serwisie z innym problemem wywazyli mi kola bo potrzebowałem tez za free. Tak więc zależy wsyztsko od ASO, od serwisanta przyjmującego zlecenie itp. Aczkolwiek generalnie też jestem raczej anty do ASO i mam o wiele większe zaufanie do mojego znajomego mechanika, ale zależy mi na zachowaniu gwarancji.

Komentarz

• b8tz
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 368

Yarwa, to był przegląd przy okresie między przeglądowym stałym czy zmiennym? Różnica wynika ze stawki za roboczogodzinę - z moich obliczeń wynika (zakładamy że nie doliczali nigdzie filtra powietrza i pyłkowego) - 128 zł Elcar, 253 GALL, TMT 281. Dla porównania ja robilem przegląd przy stawce 105 zł za rbh.

Komentarz

• Yarwa
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 915
                                                • BMW

nie robilem jeszcze tego przegladu. Po prostu podzwonilem. Powiedzialem, że chce przyniesc swoje materialy i czy oni mi zrobia przeglad z moimi materialami czy nie jak tak to za ile. Chodzilo o pierwszy przeglad przy okresie zmiennym (wg wskazan kompa). Tylko robota, bez doliczania żadnych filtrow - bo to ja chce przynieść we własnym zakresie.

Komentarz

• macluke
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875

Zamieszczone przez Yarwa
                                                  zależy mi na zachowaniu gwarancji.
                                                  teoretycznie nie musisz serwisować w ASO i zachować gwarancję.
                                                  CLICK
                                                  Tylko, że jest tutaj haczyk: "jedynym wyjątkiem od tej zasady jest sytuacja, gdy przegląd lub naprawa w warsztacie niezależnym dokonane zostały wadliwie", zatem w interesie ASO jest wykazanie, że naprawa poza ich serwisem była tak właśnie wykonana... No i ciekawe komu dałby wiarę sąd w takiej sytuacji, gdyby coś potem nawaliło i trzeba by było dochodzić naprawy gwarancyjnej?

Komentarz

• Yarwa
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 915
                                                    • BMW

wiem, że teoretycznie nie mogę, ale czy poza ASO zrobie taniej ten przeglad niz te 200zł w Elcarze. Przegląd za który dostanę fakturę - nie sadze zebym gdzies zrobil taniej.

Komentarz

Pracuję...