wreszcie obiektywna ocena o tym cudzie uniwersalizmu :wink:
Wiesz.... Radio jak radio.... Najważniejsze że gra Ja mam ten starszy model MC5600, w zasadzie jako bluetooth, radio i odtwarzacz MP3 sprawdza się znakomicie. Filmów nie oglądam, przystawki navi nie posiadam.
Co do napięcia - nie mam pojęcia. Wypadałoby zmierzyć miernikiem? Czy znajdę taką informację gdzieś w specyfikacji producenta?
Dzisiaj musiałem dolać trochę oleju silnikowego bo go ubyło i po raz kolejny zastanawiałem się nad pewnym faktem... Korek w 1.8 TSI jest umiejscowiony w zagłębieniu, tak że jak jest zakręcony to jest równo z plastikową osłoną silnika. Po pewnym czasie zbierają się tam (pomiędzy korkiem a plastikową osłoną silnika) nieczystości jak kurz czy piasek. Podczas odkręcania korka a także samego dolewania oleju ten bród dostaje się do środka silnika. No i teraz pytanie czy to szkodzi silnikowi? Czy olej zanim trafi do smarowania ruchomych części silnika najpierw trafia do filtra?
Pytam bo staram się uważać na to i zawsze wycieram jak mogę okolice korka przed dolaniem oleju i myślę sobie dlaczego tak to jest zrobione? Gdyby po odkręceniu korka chociaż gwint wystawał w górę to byłoby ok.
Ja przed odkręceniem korka zawsze podmucham, wezmę ręcznik papierowy i złożę tak by miał czubek i czubkiem przecieram tamto miejsce lub małym pędzelkiem machnę jak mam pod ręką i dopiero odkręcam.
U mnie tam naprawdę jest tego malutko więc chyba jakoś strasznego wpływu to nie będzie miało, a jak już wpadnie to chyba filtr wyłapie (tylko właśnie czy on jest na początku czy na końcu obiegu)
Jak dla mnie straszna lipa to że komora silnika bardzo się brudzi, moje auto ma 1.5 m-ca i jezdżę tylko asfaltami o pod maską mnóstwo nie tyle kurzu co nawet piasku. W żadnym inny aucie się z tym nie spotkałem.
Chłodnica zabita już owadami. W toyocie miałem w pasie przednim siatkę (kratkę) która zatrzymywała zwierzynę. Tutaj ogromne otwory w pasie przednim gdzie leci wszystko na silnik i chłodnicę.
Tak się zastanawiam czy można tą chłodnica opłukać karcherem z daleka aby nie pokrzywić blaszek. A również czy cały silnik można podczas mycia auta opłukać? Macie doświadczenia/
Chłodnica zabita już owadami. W toyocie miałem w pasie przednim siatkę (kratkę) która zatrzymywała zwierzynę. Tutaj ogromne otwory w pasie przednim gdzie leci wszystko na silnik i chłodnicę.
/
Ja zasłoniłem to siateczką - może nie jest to najpiękniejszy widok, ale robali i kamieni nie mam - DZISIAJ sprawdzałem
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Mod faktycznie ogranicza pewnie brudzenie się silnika ale nie zapobiega mu całkowicie. Pytanie czy wpadający brud przy odkręcaniu korka może zaszkodzić silnikowi czy i tak olej trafia najpierw do filtra. Niestety nie znam się na budowie silnika...
Mod faktycznie ogranicza pewnie brudzenie się silnika ale nie zapobiega mu całkowicie. Pytanie czy wpadający brud przy odkręcaniu korka może zaszkodzić silnikowi czy i tak olej trafia najpierw do filtra. Niestety nie znam się na budowie silnika...
Tak piach w silniku to nic dobrego. Skoro masz dużo zanieczyszczeń to przed odkręceń korka wypędzelkuj zakamarki użyj sprężonego powietrza bądź odkurzacza
witaj granacik
dolewasz olej oczywiście od góry silnika poprzez otwór w pokrywie głowicy. płynie on w dół przez głowicę, blok i wszystkie różne mechanizmy które są w powyższych częściach silnika do misy olejowej umieszczonej na samym dole. płynie i smaruje przy okazji zatrzymując się w zagłębieniach, zakamarkach, dziurkach :roll: na płaszczyznach, jednym słowem wszędzie. jezeli olej jest zabrudzony po odpaleniu silnika nie wiadomo gdzie ten syf :twisted: zostanie zanim trafi z misy przez pompę do filtra (dopiero po wyjściu z niego jest oczyszczony) :P i w kanały smarujące. zawsze jakaś drobinka, np. ziarnko piasku może zostawić ślad na szklance popychacza lub wałka rozrządu. jest to co prawda kropla w morzu jednak ziarnko do ziarnka i zbiera się miarka...
ci "mistrzowie" o których pisałeś w du.....nosie to mają bo przecie to dla nich chleb.....
Rada moja taka - jak już koledzy z OCP pisali: Zanim zalejesz...DMUCHAJ I TRZEJ JAK TYLKO MOZESZ , tylko przed dmuchaniem nie zapomnij zamknąć oczu :x
jak nie wiesz czemu...zobaczysz
to co się leje do środka powinno być jak najbardziej czyste....noooo panowie!!! ops: na tym zakończę...
pozdrawiam
Komentarz