Octavia czy Huyndai i 40 czy Peugeot 508 ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frafel
    Classic
    • 2012
    • 16

"XDS - SPECJALNA BLOKADA MECHANIZMU RÓŻNICOWEGO

GTI jest pierwszym modelem, w którym VW stosuje takie rozwiązanie. XDS to bardziej rozwinięty system kontroli trakcji. Podczas gdy tradycyjne urządzenie ujmuje mocy i tym samym zmniejsza prędkość auta gdy koło po zewnętrznej stronie zakrętu straci przyczepność, system XDS utrzymuje stałą prędkość. Przepustnice pozostają więc otwarte, a przyhamowywane jest koło po wewnętrznej stronie zakrętu. GTI nie tylko przyspiesza przez to lepiej na wyjściu z wirażu, ale zmniejsza się też jego podsterowność. ESP jest przy tym aktywne."

właściwie to dodatkowa funkcja ESP, czy bardziej doskonałe ESP
    system taki pomaga kierować tak jak skręcają pojazdy gąsienicowe jedna strona hamuje druga cały czas napędzana

częsta dynamiczna jazda autem z takim systemem będzie dość szybko zużywać klocki przedniej osi
  • astw
    Ambiente
    • 2011
    • 107

I 40 - cena od 84900

Peugeot 508 - cena od 75800
    Przepraszamy, ta strona jest obecnie niedostępna lub nie może zostać odnaleziona

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez astw
      to sedan jak widać
      Zamieszczone przez astw
      I 40 - cena od 84900
      w tej cenie to kombi - ja nie ukrywam, że brał bym I 40 (bardzo podoba mi sie ta stylistyka) choć cena wg mnie jest "zawyżona" o jakieś 10 tys ...za 75 tys brał bym własnie I 40 :slinka ... trzeba porównać wyposażenie I 40 http://hyundai.pl/images/FCKFiles/pdf/cennik_i40.pdf może się okazać , że Peugeota będzesz miał w tej samej cenie z takim samym wyposażeniem jak I 40 ...ale w sedanie.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

sedan I40 wejdzie na jesień
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Trzeba przyznać, że I40 jest łądnym autem - tak na zewnątrz, jak i wewnątrz. Tył przypomina mi trochę Insignę kombi, a wnętrze - jakieś typowe auto sportowe... Ale ogólnie - auto zacne, przy którym wnętrze Peugeota wygląda, jak z poprzedniej epoki. Tylko ta cena... Za koreańskie kombi tyle kasy...? Jeżeli z jego jakością będzie tak, jak z Ceed-em... To kupno I40 za taką kasę nie opłaca się.
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2398
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

dla mnie wybór jest prosty... oczywiście, że octavia :P

Huyndai i 40 czy Peugeot 508....generalnie obydwa auta wyglądają naprawdę ciekawie tak z zewnątrz jak i wewnątrz. Znajomy kupił huyndaia i30 siedziałem w środku jechałem jako pasażer i moje wrażenia z samej jazdy (mimo że tylko pasażer) były pozytywne, ale wykonanie wnętrza i te plastiki :czerwona: W zeszłym roku miałem okazję prowadzić hyundaia getz...ale byłem rozbawiony chyba z silnikiem 1.0 :diabelski_usmiech żona do mnie no weź przyspiesz a ja na to że pedał gazu mam do podłogi :mryellow :haha: :drive: Musiałem się nieźle nagimnastykować by podjechał pod górę (wąskie ulice wyspy rodos)

a peugoty....na 100% NIE i nikt mnie nie przekona :!: Żona zajmowała się flotą samochodową i włąściciel firmy w której pracowała lubował się w peugotach....jakaś porażka :!: obojetnie czy benzyna czy diesel...czy to był 607, 407 czy też 807 jebały się na potęgę :2kc

ale to jest tylko takie puste gadanie ponieważ trzeba auto poczuć przejechać się a na końcu dopiero ocenić :wink:
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• granacik
              Ambiente
              • 2009
              • 249

Dokładnie, obejrzyj na żywo i się przejedź. Zdjęcia są zazwyczaj podkolorowane. Sprawdź też inne sprawy jak np. ceny przeglądów. Oba auta ładne. Wiem, od znajomych że Hyundaie od kilku lat to naprawdę dobre auta, Peugeoty miałem dwa 106 (95r.) i 206 (99r.). Pierwszy był bezproblemowy, z drugim było już znacznie gorzej.

Komentarz

• Octan
                Rider
                • 2006
                • 653

Zamieszczone przez BADYL
                a peugoty....na 100% NIE i nikt mnie nie przekona :!: Żona zajmowała się flotą samochodową i włąściciel firmy w której pracowała lubował się w peugotach....jakaś porażka :!: obojetnie czy benzyna czy diesel...czy to był 607, 407 czy też 807 jebały się na potęgę :2kc
                Nie potwierdzam.Zona jeździ już drugim peugeotem i nie ma z nimi większych problemów.Pierwsza była 406-stka hdi, świetny bezawaryjny samochód, teraz, od pół roku jest 407 hdi i też jak narazie nie sprawia problemów.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez granacik
                  Dokładnie, obejrzyj na żywo i się przejedź.
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• paisak
                    Drive
                    • 2010
                    • 96

Zamieszczone przez Eidos71
                    Tylko ta cena... Za koreańskie kombi tyle kasy...? Jeżeli z jego jakością będzie tak, jak z Ceed-em... To kupno I40 za taką kasę nie opłaca się.
                    Też mam mieszanie uczucia :roll: Koreańczyk to Koreańczyk. Chociaż z drugiej strony, wygląda nieźle i czytałem o nim dużo dobrego i to w niemieckiej prasie. Chociaż w teście porównawczym pewnie miałby marne szanse np. z passatem. No ale za darmo nie ma nic Ja bym brał za te pieniądze octi.

P.S. A coś takiego jak cee'd chyba się już nie powtórzy. Inaczej mogliby zwijać interes.

Komentarz

• theOne
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 177

Że koreańskie auta zrobiły niesamowity krok na przód, to nie trzeba dyskutować, ale cenę od 85k za to auto marki która do tej pory robiła auta "budżetowe" (nie do końca), które nie jest wcale bogato wyposażone to przesada. Od każdej wersji wyposażenia powinno się odjąć jakieś 10k. Przecież niewiele dokładając, lub w niektórych przypadkach taniej/na równi można wyrwać Skodę, Opla, VW, Forda czy Toyotę i w tym pojedynku postawiłbym na któregoś z liderów... Tutaj nie można mówić o prestiżu, nie ta półka, ale przy takich pieniądzach większość wolałby jakiegoś lepszego rodowodu czyli Niemca czy Japończyka, a nie auto z Korei. Hyunadi/Kia sprzedają się całkiem nieźle, ponieważ mają świetny stosunek ceny/do jakości, gdyby Ceed kosztował tyle co Golf, byłby rynkową ciekawostką a nie hitem sprzedaży, a argument ceny + gwarancji jest bardzo mocny. Tutaj brak tego ważniejszego. Nie wspomnę o silnikach-2.0 177 koni ale bez turbo i patrząc po osiągach człowiek się zastanawia gdzie te konie. Gdyby cena była znacznie niższa, to wszelkie fordy czy inne vweje miały by przechlapane, a tak nie wróżę rynkowego hitu.

Co do tematu, zależnie od budżetu, trzeba pojeździć i podotykać. Peugeot 508 wydaje się ciekawą propozycją, ale mam obawy co do tej elektroniki (stereotypy ) Osobiście jeśli szukałbym coś na tą chwilę z segmentu D, poszedłbym do salonu skody po Superba kombi - jeśli ktoś potrzebuje dużego auta, jest idealny i wolałbym od Passata kombi Koncern VW ze względu na DSG, przyszłe auto musi je mieć
                      Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• grzes74
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 176
                        • Rapid (NH3)

Re: Octavia czy Huyndai i 40 czy Peugeot 508 ?

Zamieszczone przez astw
                        http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3966

I 40 - cena od 84900

http://www.peugeot.pl/media/deliacms...012-3f143a.pdf

Ceny Hyundaia są z lekka "zaporowe" za 5-6 miesięcy wprowadzą jakąś promocję. I powinno być znośnie.
                        (podobnie było z ix35 - na początku nic teraz Hyundai daje 5000 a pewnie i dealer coś dorzuci...)

Co do wyboru.
                        Jak nie ma kasy to Octavia.

Jak jest kasa - proponuję olać skodę, bo Octavia to półka niżej.

Z tej pary hyundai vs 508 :
                        Mnie się bardziej podoba i40. (i ma fajne silniki benzynowe).
                        Słowem poczekałbym na promocje rocznika w hyundai. 508 i tak zamówienia realizują teraz dopiero na 2012 - więc i tak się czeka.
                        pozdrawiam
                        Grzes
                        polecam :

www.octavia-forum.de
                        www.skodacommunity.de
                        www.briskoda.net........

Komentarz

• astw
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 107

Promocje przy poprzednim modelu:

Komentarz

• Papillon
                            Classic
                            • 2008
                            • 27

Witam,
                            ostatnio zrezygnowałem z kupna NOwej Octavii Tour na rzecz I30CW - Auto z silnikiem 1.6 Benzynka w wersji Comfort z hakiem i czujnikiem prakowania (tył), listwami progowymi, listwa przy bagazniku, aluminiową płytą pod silnik za niecałe 56000 pln
                            Auto z roku modelowego 2011 produkcja 2010. Ja k na razie nie ma na co narzekać oprócz twardego zawieszenia( przesiadłem się z Octavii I) ale w zakrętach trzyma jak sklejony z nawierzchnią( w stosunku do Octavii I). Nie żałuję tym bardziej, że przez ponad miesiąc nie wyznaczono daty odbioru Nowej Octavii mimo zaliczki etc. Teraz pozostało zaliczkę wyprowadzić.
                            A jeżeli chodzi o i40 to handlowiec uznał ceny tego modelu za nieadekwatne bo UE podpisała w zeszłym roku traktat wymiany handlowej z Koerą Południową a więc koniec podatkiem celnym i akcyzowym.

Pozdrawiam
                            Pozdrawiam,
                            Raz sier-pem, raz mło-tem, czer-wo-ną cho-ło-tę

Komentarz

• jacekzat1
                              Drive
                              • 2011
                              • 87
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z octavią porównywałem hyundaia i30. Na przełomie 2010 i 2011 można było kupić w porównywalnej cenie i30cw i toura kombi (tour tańszy o ok 5 tys, ale wyposażenie słabsze). Tour wygrał bo jest trochę szerszy. Warto także zwrócić uwagę na koszty eksploatacji. Skoda w tym przypadku ma plusa.

Komentarz

• pgolik
                                Drive
                                • 2011
                                • 96
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Tyle, że i30CW liczy się jako konkurencja Octy tylko wtedy, jeżeli nie zależy nam na pojemności bagażnika (bo to już Fabia II Combi ma większy!). A w takim razie - po co w ogóle kombi.
                                i40 cenowo (i klasowo) to na razie raczej półka wyżej od Octy - raczej konkurencja Superba czy Toyoty Avensis. Za wersje wyposażoną podobnie jak Octa IIFL Elegance (automatyczna klima itp.) trzeba już dac z 10k więcej, niż realnie (a nie cennikowo) za Skodę.
                                Też jestem "na kupnie" nowego kombi, i raczej jednak będzie OIIFL (dlatego też tu jestem). i30cw odpada przez śmieszny bagażnik, a jakbym miał tyle, ile chcą za i40 w wersji oczko wyżej od najtańszej, to już bym myślał raczej o Avensis (albo Superbie).

Komentarz

• Ayu
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4154

i 40 w konfiguracji "analogicznej" jak RS kombi cena bez rabatu 112.500PLN :roll: No dobrze, załóżmy że da się uciąć 10 tys. ale to i tak jest ponad stówka.
                                  Kpina. Wolałbym mniejsze auto ale z charakterem, lub dołożyć nawet 5 tysięcy i kupić Superba, bo za 107 tysięcy naprawdę da się kupić dobrze skonfigurowanego. In minus Hyundai i Peugeot - koszty modów wysokie i ich możliwości są bardzo słabe.
                                  PS. Miałem 406-tkę i był to samochód bezproblemowy.

Komentarz

• bb84
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 2

Sorry ale porównujesz compact do aut klasy średniej ... ( i nie oszukuj się że jest inaczej )
                                    Ps zaczekaj na Kie magentis jest po prostu zajebista !
                                    Japan car fun ale moze w dieslu octavie??

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

bb84 jak mnie rozbrajają takie otwierające oczy posty ad: Przeciez napisałem "...wolałbym mniejsze auto..." i "...dołożyć nawet 5 tysięcy i kupić Superba...". No ale Superb może być już za długi :wink:

Komentarz

• Garret
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1196
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

i40 wizualnie mi się podoba, ale 85k za podstawową wersję s silniczkiem 1.6 który ledwo się odpycha to zdecydowanie auto dla...miłośnika marki :lol:
                                        Garret

-----------
                                        Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Re: Octavia czy Huyndai i 40 czy Peugeot 508 ?

Zamieszczone przez astw
                                          http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3966

I 40 - cena od 84900

http://www.peugeot.pl/media/deliacms...012-3f143a.pdf
                                          Pamietam jak przy pytaniach o zakup Laguny lub Magentisa wszyscy mowili, ze lepiej zaczekac na i40 czy Kia Optime. Tak jakby liczyli, ze Koreanczycy wprowadza na rynek nowy model w cenie starego. IMO takie i40 za 87000 (po dolozeniu metalika) to jest totalnie nieoplacalny zakup

Komentarz

• bb84
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 2

Zamieszczone przez hotrain
                                            bb84 jak mnie rozbrajają takie otwierające oczy posty ad: Przeciez napisałem "...wolałbym mniejsze auto..." i "...dołożyć nawet 5 tysięcy i kupić Superba...". No ale Superb może być już za długi :wink:

Sorki nie doczytałem, no to w ogóle nie ma o czym gadać jeden i drugi z deka wiekszy ale też domyślam się ze komfort podróżowania ( ogólnie pojęty - z doświadczenia po jezdzie 407 ) w Pugu znacznie wiekszy niż Octavią ( nie twierdze że jej czegoś brakuje ) przypuszczam ze do 508 będzie ta różnica jeszcze większa , co do i40 to nie wiem ale myślę że Korea nie zawiedzie ale jak wielkość ma znaczenie ... i jeżeli superb ma byc za długi to kazdy smaochod klasy średniej bedzie z długi! superb jakis wielki wbrew pozorm nie jest chocby "insignia" jest od niego dłuzsza z tego co pamietam.

A może z takich drobniejszych ... Seata Exeo można wziąść pod uwage ??
                                            ( tyle że jak bardzo zaoszczedzili na wygłuszeniu i na jakosci w stosunku do pierwozoru to w zasadzie chyba lepiej kupić octavie przynajmniej mamy wiekszy bagaznik
                                            Japan car fun ale moze w dieslu octavie??

Komentarz

• rowerek
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 449

Moim zdaniem porównywanie Octavii do Puga 508 i Hyundaia i40 już na wstępie jest bez sensu. Choćby dlatego, że to auta innych klas. Owszem Octa te różnice trochę zaciera ale mimo wszystko segment i target inny. Porównując ceny i wyposażenie podstawy i40 do podstawy Superba już nie wygląda aż tak źle. Fakt, cena dosyć wygórowana biorąc pod uwagę pozycję Hyundaia na naszym rynku. Nie zapominajmy jednak, że każda marka chcąca przebić się z autem do nowego, wyższego segmentu w pewnym momencie musi podnieść trochę ceny aby przestać się kojarzyć tylko i wyłącznie z produktami budżetowymi. Podobnie było kiedyś ze Skodą. Najpierw tanie modele, potem zdobycie (nazwijmy to) renomy na naszym rynku aż w końcu doszliśmy do momentu gdzie ludzie są skłonni wydać nawet 150+ tys. zł na auto z kurą na masce. Moim zdaniem Hyundai jest teraz w takim przełomowym momencie. Osobiście uważam, że byłoby fajnie gdyby przybył kolejny wartościowy rywal w klasie. Większa rywalizacja i różnorodność.

Zamieszczone przez bb84
                                              superb jakis wielki wbrew pozorm nie jest chocby "insignia" jest od niego dłuzsza z tego co pamietam.
                                              Zależy jaka wersja nadwoziowa. Superb sedan jest dłuższy od Insigni sedan o 1cm. Natomiast S Combi jest aż 7cm krótszy od Insigni Combi. A najdłuższe ze wszystkich to jest chyba Mondeo, niezależnie od wersji nadwoziowej.

Komentarz

• Papillon
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 27

a ten 140 1.6 jest silnikiem GDI i powolny....to nie jest silnik wolnossący tylko wtrysk bezpośredni.
                                                Pozdrawiam,
                                                Raz sier-pem, raz mło-tem, czer-wo-ną cho-ło-tę

Komentarz

• rowerek
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 449

Zamieszczone przez Papillon
                                                  to nie jest silnik wolnossący tylko wtrysk bezpośredni.
                                                  :shock: Od kiedy to rodzaj wtrysku decyduje o tym czy silnik jest wolnossący czy nie? Wolnossący może mieć i gaźnik i wtrysk punktowy jak i wtrysk bezpośredni. Wykładnikiem tego czy silnik jest wolnossący czy nie jest ciśnienie w układzie dolotowym. Generalnie silnik wolnossący to taki, który nie ma turbiny/kompresora.
                                                  Byc może pomyliło Ci się z tym, że silniki z wtryskiem bezpośrednim podają paliwo pod większym ciśnieniem i z reguły mają większy stopień sprężania.

Komentarz

Pracuję...