Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Zwiń
X
-
Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Witam i pozdrawiam skodziarzy.
Przywiało mnie na Wasze forum z potrzebą. Chciałbym do swojego samochodu założyć czujniki cofania, i o ile do mojego drugiego auta nie musiałem zbytnio wybierać gdyż jest dość duże, to o tyle do nowego małego czujniki cofania które dostępne są ogólnie - jak dla mnie są zbyt duże.
Zbyt duże 4 placki na tylnym zderzaku tylko popsują wygląd, ale przypomniałem sobie że często widuje Fabie lub Octavię (i tu zarówno 1 jak i 2) z czujnikami które podobaja mi się wizualnie - są małe, czarne, i płaskie. Wyglądają jakby były mocowane od tyłu zderzaka, no i moja wiedza o tych czujkach sie kończy.
Zwykle widuje je mocowane na zderzaku pod listwą (tą gumową) ale na stronie skody, w akcesoriach - widze je także w listwie gumowej.
Z drugiej strony widuje też Octavie II z czujnikami które nie wystają, a są w formie powiedzmy stożka - tzn zewnętrzna część "koła" jest na równej płaszczyźnie ze zderzakiem a wewnętrzna jest głębiej. No i te widuje zawsze zamocowane pod gumową listwą, i chyba zawsze polakierowane.
Kto mi teraz powie
a) czy mi się nie przyśniło (te małe czarne, powiedzmy średnicy 5 gr) - czasami widywałem je w Fabiach jako 4 szt, czasami jako 3.
b) które montowane są w fabryce, które dokładane (pytanie czysto ciekawskie ), i co z tym zdjęciem na stronie skody gdzie są w listwie?
c) gdzie kupić i jak się spisują ,i czy te malutkie czarne ktoś z Was polakierował jak są mocowane do płaszczyzny zderzaka ? rozumiem że sygnalizacja buzzerowa (inna mnie nie interesuje).
Dzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem
-
-
Witam !
Jesli mowa o tych "5" groszówkach to sa to fabryczne czujniki( lakierowanych nie wiedziałęm, ale nie mowie ze ni mozna ich malowac. Te co sa zamocowane głebiej rowniez sa fabrycznymi i lakirwoane tylko wystepuja.
Kwestia wyboru i skontaktowania sie z aso. Czasami na giełdzie mozna zspotkac takie czujniki. Widziałem nawet na allegro takie 5groszówki ale tylko same czujniki - koles nie miał do tego reszty.
Kolega neck99, domontowywał orygianle - skąś je załtwił i dał załozyc. Napisz do niego to moze Ci pomoże.
Ja zamontowałem czujki lakierowane fabrycznie na srebno ( bo taka mam skodzine ) i pasuja jak lala. Wyglada to mniej wiecej tak jajk u kolegi handzol,
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Jak bede miałczas to pstrykne fotke i ci przesle
Komentarz
-
-
No te z fotki to jest taka druga wersja fabrycznych. To sa polakierowane czujniki, ktore Skoda przez pewien czas wypuszczala w promocji.
OI i OII fabrycznie ma ciut inne. Ona sa bardziej w glab zderzaka niz na zewnatrz. Oczywiscie kazdy taki czujnik mozna pomalowac i z kilku metrow wogole ich nie widac.
Komentarz
-
-
Czujniki dostałem w promocji przy kupnie auta.Dodawali je wtedy do każdej chyba octavi tour.Przyjamna sprawa, choć w cenniku jako opcja to chyba około 1000zł.Szczerze to bym nie dokupował w ASO jak bym nie dostał ich gratis.Fakt wygoda jak cholera ale nie za taka cene.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Re: Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Zamieszczone przez stefanDzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem
Zamontują ci zwykłą chińszczyznę, którą możesz sam kupić na Allegro za max. 200-300 zł.
Octavia fabrycznie montuje stożkowe czujki rozmieszczone w 4 punktach tylnego zderzaka i jak dobrze zauważyłeś przypominają 5 groszówki
To co widziałeś 3 lub nawet 2 punktowe to czujki montowane dodatkowo (niefabrycznie) w stacji ASO.
Nie przepłacaj, kup sobie sam czujki i podjedź do ASO na montaż.
Wprawnemu mechanikowi zajmuje to wraz z rozwiercieniem otworów max. 1-1,5h.
Ja polecam coś takiego. Mam i nie narzekam.
Działa super.
Pamiętaj !
Przy dowolnym typie czujników, nieważne czy fabrycznych czy montowanych dodatkowo musisz dbać o czystość czujek.
Trochę błota, śniegu i czujniki głupieją sypiąc fałszywymi alarmami do centralki.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Paweł Tprzeciągnąłęś kabel po podsufitką?
Wzorcowa robota.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
Komentarz