Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atomp3
    Classic
    • 2007
    • 5

Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

Tylko to i nic innego, rok temu wygrywaly wiekszosc testow, nie wiem czy sponsorowanych czy tez nie, ale w jednym aucie mamy takie, ja mam starszy model i ja w wielu miejscach mialem juz problemy z podjechaniem, a UG7 nie mialy zadnych.
  • stefan
    Classic
    • 2006
    • 2

Witam i pozdrawiam skodziarzy.

Przywiało mnie na Wasze forum z potrzebą. Chciałbym do swojego samochodu założyć czujniki cofania, i o ile do mojego drugiego auta nie musiałem zbytnio wybierać gdyż jest dość duże, to o tyle do nowego małego czujniki cofania które dostępne są ogólnie - jak dla mnie są zbyt duże.

Zbyt duże 4 placki na tylnym zderzaku tylko popsują wygląd, ale przypomniałem sobie że często widuje Fabie lub Octavię (i tu zarówno 1 jak i 2) z czujnikami które podobaja mi się wizualnie - są małe, czarne, i płaskie. Wyglądają jakby były mocowane od tyłu zderzaka, no i moja wiedza o tych czujkach sie kończy.

Zwykle widuje je mocowane na zderzaku pod listwą (tą gumową) ale na stronie skody, w akcesoriach - widze je także w listwie gumowej.

Z drugiej strony widuje też Octavie II z czujnikami które nie wystają, a są w formie powiedzmy stożka - tzn zewnętrzna część "koła" jest na równej płaszczyźnie ze zderzakiem a wewnętrzna jest głębiej. No i te widuje zawsze zamocowane pod gumową listwą, i chyba zawsze polakierowane.

Kto mi teraz powie

a) czy mi się nie przyśniło (te małe czarne, powiedzmy średnicy 5 gr) - czasami widywałem je w Fabiach jako 4 szt, czasami jako 3.

b) które montowane są w fabryce, które dokładane (pytanie czysto ciekawskie ), i co z tym zdjęciem na stronie skody gdzie są w listwie?

c) gdzie kupić i jak się spisują ,i czy te malutkie czarne ktoś z Was polakierował jak są mocowane do płaszczyzny zderzaka ? rozumiem że sygnalizacja buzzerowa (inna mnie nie interesuje).

Dzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

Witam !

Jesli mowa o tych "5" groszówkach to sa to fabryczne czujniki( lakierowanych nie wiedziałęm, ale nie mowie ze ni mozna ich malowac. Te co sa zamocowane głebiej rowniez sa fabrycznymi i lakirwoane tylko wystepuja.
      Kwestia wyboru i skontaktowania sie z aso. Czasami na giełdzie mozna zspotkac takie czujniki. Widziałem nawet na allegro takie 5groszówki ale tylko same czujniki - koles nie miał do tego reszty.

Kolega neck99, domontowywał orygianle - skąś je załtwił i dał załozyc. Napisz do niego to moze Ci pomoże.

Ja zamontowałem czujki lakierowane fabrycznie na srebno ( bo taka mam skodzine ) i pasuja jak lala. Wyglada to mniej wiecej tak jajk u kolegi handzol,

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Jak bede miałczas to pstrykne fotke i ci przesle
      DACAR.team

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

No te z fotki to jest taka druga wersja fabrycznych. To sa polakierowane czujniki, ktore Skoda przez pewien czas wypuszczala w promocji.

OI i OII fabrycznie ma ciut inne. Ona sa bardziej w glab zderzaka niz na zewnatrz. Oczywiscie kazdy taki czujnik mozna pomalowac i z kilku metrow wogole ich nie widac.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• splawik
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1292

Ja mam takie fabryczne, praktycznie ich nie widać
          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
          -------------------------------------------------
          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• stefan
            Classic
            • 2006
            • 2

splawik: ładne

nico: mowisz o tych czarnych zupelnie plaskich 5 groszówkach ? które nie wystaja poza płaszczyzne zderzaka ?

a kwestia czujek w listwie ? oryginalne ? dokladane ?

Komentarz

• sopel
              Classic
              • 2006
              • 31

splawik, montowałeś je dodatkowo w ASO, czy kupiłeś już autko z zamontowanymi czujnikami ?
              Mam identyczny kolor auta i zastanawiam się jakie czujniki kupić do założenia ...
              Sopel

Octavia Combi TDI

Komentarz

• splawik
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1292

Czujniki dostałem w promocji przy kupnie auta.Dodawali je wtedy do każdej chyba octavi tour.Przyjamna sprawa, choć w cenniku jako opcja to chyba około 1000zł.Szczerze to bym nie dokupował w ASO jak bym nie dostał ich gratis.Fakt wygoda jak cholera ale nie za taka cene.
                A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                -------------------------------------------------
                Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Re: Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.

Zamieszczone przez stefan
                  Dzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem
                  Jeśli kupujesz czujniki w ASO licz się z tym, że mocno, bardzo przepłacisz.

Zamontują ci zwykłą chińszczyznę, którą możesz sam kupić na Allegro za max. 200-300 zł.

Octavia fabrycznie montuje stożkowe czujki rozmieszczone w 4 punktach tylnego zderzaka i jak dobrze zauważyłeś przypominają 5 groszówki

To co widziałeś 3 lub nawet 2 punktowe to czujki montowane dodatkowo (niefabrycznie) w stacji ASO.

Nie przepłacaj, kup sobie sam czujki i podjedź do ASO na montaż.
                  Wprawnemu mechanikowi zajmuje to wraz z rozwiercieniem otworów max. 1-1,5h.

Ja polecam coś takiego. Mam i nie narzekam.

Działa super.

Pamiętaj !

Przy dowolnym typie czujników, nieważne czy fabrycznych czy montowanych dodatkowo musisz dbać o czystość czujek.

Trochę błota, śniegu i czujniki głupieją sypiąc fałszywymi alarmami do centralki.
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Paweł T
                    Elegance
                    • 2006
                    • 784

przeciągnąłęś kabel po podsufitką?
                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Paweł T
                      przeciągnąłęś kabel po podsufitką?
                      Nie. Kabel idzie lewymi progami od centralki zamontowanej w lewej komorze w bagażniku i wychodzi słupkiem przy szybie od strony kierowcy, potem wzdłuż szyby do lusterka. Nie trzeba niczego rozbierać tylko lekko podważyć uszczeleczki.
                      Wzorcowa robota.
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

Pracuję...