Tylko to i nic innego, rok temu wygrywaly wiekszosc testow, nie wiem czy sponsorowanych czy tez nie, ale w jednym aucie mamy takie, ja mam starszy model i ja w wielu miejscach mialem juz problemy z podjechaniem, a UG7 nie mialy zadnych.
Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Zwiń
X
-
Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Witam i pozdrawiam skodziarzy.
Przywiało mnie na Wasze forum z potrzebą. Chciałbym do swojego samochodu założyć czujniki cofania, i o ile do mojego drugiego auta nie musiałem zbytnio wybierać gdyż jest dość duże, to o tyle do nowego małego czujniki cofania które dostępne są ogólnie - jak dla mnie są zbyt duże.
Zbyt duże 4 placki na tylnym zderzaku tylko popsują wygląd, ale przypomniałem sobie że często widuje Fabie lub Octavię (i tu zarówno 1 jak i 2) z czujnikami które podobaja mi się wizualnie - są małe, czarne, i płaskie. Wyglądają jakby były mocowane od tyłu zderzaka, no i moja wiedza o tych czujkach sie kończy.
Zwykle widuje je mocowane na zderzaku pod listwą (tą gumową) ale na stronie skody, w akcesoriach - widze je także w listwie gumowej.
Z drugiej strony widuje też Octavie II z czujnikami które nie wystają, a są w formie powiedzmy stożka - tzn zewnętrzna część "koła" jest na równej płaszczyźnie ze zderzakiem a wewnętrzna jest głębiej. No i te widuje zawsze zamocowane pod gumową listwą, i chyba zawsze polakierowane.
Kto mi teraz powie
a) czy mi się nie przyśniło (te małe czarne, powiedzmy średnicy 5 gr) - czasami widywałem je w Fabiach jako 4 szt, czasami jako 3.
b) które montowane są w fabryce, które dokładane (pytanie czysto ciekawskie ), i co z tym zdjęciem na stronie skody gdzie są w listwie?
c) gdzie kupić i jak się spisują ,i czy te malutkie czarne ktoś z Was polakierował jak są mocowane do płaszczyzny zderzaka ? rozumiem że sygnalizacja buzzerowa (inna mnie nie interesuje).
Dzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem
-
-
Witam !
Jesli mowa o tych "5" groszówkach to sa to fabryczne czujniki( lakierowanych nie wiedziałęm, ale nie mowie ze ni mozna ich malowac. Te co sa zamocowane głebiej rowniez sa fabrycznymi i lakirwoane tylko wystepuja.
Kwestia wyboru i skontaktowania sie z aso. Czasami na giełdzie mozna zspotkac takie czujniki. Widziałem nawet na allegro takie 5groszówki ale tylko same czujniki - koles nie miał do tego reszty.
Kolega neck99, domontowywał orygianle - skąś je załtwił i dał załozyc. Napisz do niego to moze Ci pomoże.
Ja zamontowałem czujki lakierowane fabrycznie na srebno ( bo taka mam skodzine ) i pasuja jak lala. Wyglada to mniej wiecej tak jajk u kolegi handzol,
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Jak bede miałczas to pstrykne fotke i ci przesle
Komentarz
-
-
No te z fotki to jest taka druga wersja fabrycznych. To sa polakierowane czujniki, ktore Skoda przez pewien czas wypuszczala w promocji.
OI i OII fabrycznie ma ciut inne. Ona sa bardziej w glab zderzaka niz na zewnatrz. Oczywiscie kazdy taki czujnik mozna pomalowac i z kilku metrow wogole ich nie widac.
Komentarz
-
-
Czujniki dostałem w promocji przy kupnie auta.Dodawali je wtedy do każdej chyba octavi tour.Przyjamna sprawa, choć w cenniku jako opcja to chyba około 1000zł.Szczerze to bym nie dokupował w ASO jak bym nie dostał ich gratis.Fakt wygoda jak cholera ale nie za taka cene.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Re: Czujniki cofania - kwestia estetyczno techniczna.
Jeśli kupujesz czujniki w ASO licz się z tym, że mocno, bardzo przepłacisz.Zamieszczone przez stefanDzięki za pomoc z tym estetycznym dla mnie problemem
Zamontują ci zwykłą chińszczyznę, którą możesz sam kupić na Allegro za max. 200-300 zł.
Octavia fabrycznie montuje stożkowe czujki rozmieszczone w 4 punktach tylnego zderzaka i jak dobrze zauważyłeś przypominają 5 groszówki
To co widziałeś 3 lub nawet 2 punktowe to czujki montowane dodatkowo (niefabrycznie) w stacji ASO.
Nie przepłacaj, kup sobie sam czujki i podjedź do ASO na montaż.
Wprawnemu mechanikowi zajmuje to wraz z rozwiercieniem otworów max. 1-1,5h.
Ja polecam coś takiego. Mam i nie narzekam.
Działa super.

Pamiętaj !
Przy dowolnym typie czujników, nieważne czy fabrycznych czy montowanych dodatkowo musisz dbać o czystość czujek.
Trochę błota, śniegu i czujniki głupieją sypiąc fałszywymi alarmami do centralki.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Nie. Kabel idzie lewymi progami od centralki zamontowanej w lewej komorze w bagażniku i wychodzi słupkiem przy szybie od strony kierowcy, potem wzdłuż szyby do lusterka. Nie trzeba niczego rozbierać tylko lekko podważyć uszczeleczki.Zamieszczone przez Paweł Tprzeciągnąłęś kabel po podsufitką?
Wzorcowa robota.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-

Komentarz