Octavia II czy ...???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strazakp
    Elegance
    • 2008
    • 819
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Gdybym miał więcej odwagi to kupiłbym takie auto

strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

strazakp, pytam jeszcze raz, po co żeś się uparł na diesla gdy zamierzasz przejeżdżać 7-8 tys km rocznie ???? Gdzie tu sens, gdzie logika?
      Czarny Elegance

Komentarz

• strazakp
        Elegance
        • 2008
        • 819
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Po jaką chorobe ci diesel ????? Zebyś miał wiecej do psucia ?? A przy tak symbolicznych pzrebiegach (zapewne na krótkich dystansach w mieście) diesel spali ci tyle samo co benzyna
        Oczywiście w 100% się zgadzam i głównie będę szukał wśród benzyn ale jak się trafi coś fajnego i w fajnej cenie z dieslem pod machą to nie wykluczone że wezmę.
        Ja wiem że z moim przebiegiem rocznym (7-8tys km) i faktycznie w 90% to jazda miejska, kompletnie nie kalkuluje mi się kupno diesla.
        strazakp

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

strazakp, piękne te Alfy, ale jak Big zapytam: po kiego grzyba Ci diesel? Po kiego grzyba stresować się turbiną, wtryskami, dwumasą i innymi gadżetami, skoro kupując benzynę finansowo sporo zaoszczędzisz i oszczędzisz sobie stresu zwiazanego z potencjalnymi awariami... Ja wykręcam rocznie 20.000km i nawet przez moment nie przyszło mi do głlowy to, żeby kupić ropniaka, a mogłem zamiast swojego "bidnego" mułka kupić za porównywalną kasę wypaśnego SOL-a z dieslem pod maską... Może mniej byś się bał takiej: http://moto.allegro.pl/igla-alfa-rom...751495926.html
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• strazakp
            Elegance
            • 2008
            • 819
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przeglądając oferty różnych marek samochodów to widzę że aut z silnikiem PB jest zaledwie może ok 30% wszystkich ofert. Zdecydowana większość aut wśród tych marek bardziej popularnych to silniki ON.
            strazakp

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

strazakp, bo ludzie są głupi i kazdy chce diesla, bo "panie, to mało pali". Oczywiscie jeszcze najlepiej żeby ten sprowadzony 6 letni diesel miał max. 120 tys km przebiegu i kosztował połowę swojej nominalnej wartości Ale ci ludzie nie rozumieją, że jak robia rocznie po 10-15 tyś km i to na któtkich miejskich dystansach gdzie diesel nie ma szansy osiagnąc temp. roboczej to będzie on palil tyle samo co silnik benzynowy. W dodatku diesle trapione są różnymi kosztowymi awariami. Na zachodzie diesle kupowane są aby pokonywac rocznie nimimum 40-50 tys km rocznie.
              ale prostym ludziom tego nie da się wytłumaczyć. Panie ja chce diesla, bo mało pali i już No i dlatego większość sprowadzonych aut ma diesle pod maską.
              Czarny Elegance

Komentarz

• strazakp
                Elegance
                • 2008
                • 819
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zrobię tak jak wcześniej pisałem, tzn poczekam jeszcze jakieś 2 lata jeżdżąc swoją O1 w dieslu, na którą nie narzekam, by ceny O2 tsi trochę spadły i były osiągalne dla mojego portfela.
                strazakp

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9943
                  • Ford

strazakp, a może pomyśl o jakimś mega-fajnym kombiaku z mocnym, pięknie brzmiącym benzyniakiem pod maską... Jeździsz na tyle mało, że mógłbys zainteresować sie jakimś pięknie brzmiącym V6, nawet jeśli byłby wybitnie nieekonomiczny... Moze więc powinieneś skierowac swoje myśli w stronę AR159 z V6? Ja bym się mocno zastanowił, gdybym nie musiał mieć auta niezawodnego i ekonomicznego... bo chciałbym w końcu mieć auto kupione sercem a nie rozumem... :-]
                  Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez Agamek12
                    strazakp, a może pomyśl o jakimś mega-fajnym kombiaku z mocnym, pięknie brzmiącym benzyniakiem pod maską
                    Kumpel własnie miesiąc temu kupił taki cudo. No moze nie jest to kombiak, tylko sedan, ale ma pod maską tabun rumaktów. Jest to Opel Vectra C z 2007 r. 2.8 V6 (255 KM). Naprawdę fajna bryczka Czarny sedan z 18" alumami i sportowymi fotelami ze skórzana tapicerką oraz przyciskiem ... sport :twisted:
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Big, mi jakoś Vectry kombi sie nie widzą (nawet jeśli miałyby mocne silniki)... Ale gdyby strazakp, trafił jakieś MDO ST220 to pewnie "będziesz Pan zadowolony"... W każdym razie (jak juz wcześniej wspomniałem): gdybym nie musiał zwracać uwagi na koszty eksploatacji, to juz ja bym coś sobie fajnego znalazł... :diabelski_usmiech
                      Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

strazakp, ja ci jeszcze raz napiszę, kup sobie alfe bo to bardzo piękne auto, koledzy piszą że po co ci diesel ano po to że przy twoim przebiegu to nic przy nim nie będziesz robić a auto straciło już na wartości więc nic sie nie martw i nie suchaj tych maruderów, na pewno na interesie nie stracisz

[ Dodano: Sob 13 Sie, 11 22:37 ]
                        dodam że jak robisz 8000 rocznie to za 5 lat zrobisz 40kkm więc nie licz na poważne awarię przez ten okres czasu czy to diesel czy bezzyna
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

piramida, ale dźwięku benzynowej V-ał szóstki to dizel się jeszcze nie dorobił... :diabelski_usmiech
                          Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

piramida, ale dźwięku benzynowej V-ał szóstki to dizel się jeszcze nie dorobił... :diabelski_usmiech
                            dzwięk jest super tylko pytanie czy strażakowi zależy na v6, dodałem swoje 3 grosze bo uważam że alfa jest pięknym autem, strażakowi tez sie podoba a przy jego przebiegach diesla wcale nie musi sie bać, na jego miejscu brałbym je w ciemno, raz na rok wymieni olej i jazda

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

piramida, ja też dodałem tylko swoje trzy grosze... Daj Boże, żeby z tych naszych wypocin wybrał najkorzystniejszą dla siebie opcję...
                              W każdym razie ja dzięki temu tematowi znów zacząłem tracić czas (zupełnie bezsensownie na ten moment) na oglądanie ofert sprzedazy AR 156 i 166 z V6 pod maską... :?
                              Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

piramida, ja też dodałem tylko swoje trzy grosze... Daj Boże, żeby z tych naszych wypocin wybrał najkorzystniejszą dla siebie opcję...
                                W każdym razie ja dzięki temu tematowi znów zacząłem tracić czas (zupełnie bezsensownie na ten moment) na oglądanie ofert sprzedazy AR 156 i 166 z V6 pod maską... :?
                                może nie tak do końca bezsensownie :wink: :szeroki_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

piramida, dopuki nie będę miał auta służbowego lub do roboty nie dojadę komunikacją miejską, doputy nie odważę się na zakup auta, którego zakup dyktowany będzie jedynie sercem (nawet mimo tego, że jak żonie pokazałem na Allegro przed chwilą "biedniutkie" czarne AR 159 1.8i 140KM z jasnym wnętrzem to powiedziała mi: "kup sobie, jeśli sprawi Ci to przyjemność)...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

piramida, dopuki nie będę miał auta służbowego lub do roboty nie dojadę komunikacją miejską, doputy nie odważę się na zakup auta, którego zakup dyktowany będzie jedynie sercem (nawet mimo tego, że jak żonie pokazałem na Allegro przed chwilą "biedniutkie" czarne AR 159 1.8i 140KM z jasnym wnętrzem to powiedziała mi: "kup sobie, jeśli sprawi Ci to przyjemność)...
                                    tak, kupisz alfę, żona będzie ci ją podbierała a ty dalej będziesz toyotjka pomykał :wink:

Komentarz

• Marian 2
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1086
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Czytam i czytam, i coraz bardziej się utwierdzam, że w 2000r zrobilem bardzo dobry wybór, bo kupiłem Octavię 2.0 z benzynowym silnikiem. Wielka szkoda że te silniki są obecnie nie dostępne. Przebieg aktualny to 197850 km, a więc prawie 200 tys. Żadnych kłopotów, pasek rozrządu wymieniłem po przebiegu 180 tys., tak zresztą mówi instrukcja, bo ten pasek nie napędza nic więcej niż wałek rozrządu i pompę wody. Przy rozsadnej jeżdzie można się zmieścić w 6 l/100km, a w mieście ok 8 l/100km.
                                      Parcie na diesla moim zdaniem ugruntowało się w czasach gdy benzyna była na kartki i dwa razy droższa od oleju napędowego. Teraz, gdy ceny są prawie równe, dla przeciętnego użytkownika samochodu, nie żyjącego z transportu, silnik Diesla poprostu nie oplaca się.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9943
                                        • Ford

Marian 2, ale wciąż masz przenudny, nierzucający się w oczy, ale dobry wóz... Nuda Panie i dłużyzna... :szeroki_usmiech
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• Marian 2
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1086
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • AQY 2.0 MPI 115 KM

No zgadza się, bo powiem prawdę, nawet go nie myję (prawie nigdy). Dzisiaj bylem super zadowolony, bo była burza (zachodniopomorskie) i rzęsista ulewa, co spowodowalo oczyszczenie samochodu z kiklumiesięcznego błota, gdy przestało lać, był prawie jak nowy.

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

piramida, od kiedy moja małżonka najechała zieloną O1 na kamień o wysokości około 30cm (wgniatając przy tym płyte podłogową i wtginając mocowanie tylnej ośi), ma zabronione samodzielne używanie mojego samochodu... W każdym razie z pełną pewnoscią nie będzie jeździła (kiedyś) sama moim (w końcu fajnym) samochodem...

[ Dodano: Nie 14 Sie, 11 00:02 ]
                                            Marian 2, to masz zupełnie jak ja... Mi burza zmyła dziś 2-tygodniowe błoto z budowy
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• SZARY-latan
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 35

Dorzucę swoją opinię do dyskusji bo podobno czym więcej tym lepiej :wink:
                                              Po zrobieniu Toyota Corollą e-12 1.6 VVT-i 260kkm bez jakiejkolwiek awarii z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jakość benzynowych Toyot wciąż jest LEGENDARNA. Nie tyczy się to tylko silnika, skrzyni biegów, zawieszenia... ale wszystkiego. Tym autem nawet po dłuższym czasie nie używania można było jechać w trasę 600 km jednym tchem po polskich drogach, czy latem czy zimą, większość drogi na wysokich obrotach goniąc i wyprzedzając co się nawinęło; i nigdy przez myśl mi nie przeszło zastanawiać się czy da radę, czy dojadę. Po prostu wiedziałem, że tak będzie.
                                              Poprzedniej generacji Avensisów nie znam, ale obecnie produkowany i owszem. Jeden jest w rodzinie - 1.8 VVT-i w niecałe 3 lata 100kkm, również żadnych zastrzeżeń. Autko moim zdaniem perfekcyjne.
                                              Co do O2 w kombi nie będę wchodził w szczegóły co do silnika, ale trzeba się zastanowić czego się od auta oczekuje np. dla rodzinki 2 + ( 2 ale małe jeszcze w fotelikach ) O2 jest idealna. Sporo miejsca w środku oraz duża paka, dobre prowadzenie oraz moim zdaniem na nasze drogi dobre zawieszenie robi swoje.

Komentarz

• strazakp
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 819
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

strazakp, ja ci jeszcze raz napiszę, kup sobie alfe bo to bardzo piękne auto, koledzy piszą że po co ci diesel ano po to że przy twoim przebiegu to nic przy nim nie będziesz robić a auto straciło już na wartości więc nic sie nie martw i nie suchaj tych maruderów, na pewno na interesie nie stracisz

[ Dodano: Sob 13 Sie, 11 22:37 ]
                                                dodam że jak robisz 8000 rocznie to za 5 lat zrobisz 40kkm więc nie licz na poważne awarię przez ten okres czasu czy to diesel czy bezzyna
                                                Zgadzam się, tylko pod warunkiem że udało by mi się kupić auto z niewielkim i coa ważne oryginalnym przebiegiem. Jeżeli zaś byłby cofnięty licznik np o 100tys km to trzeba się liczyć że nawet przy moich przebiegach w każdej chwili może coś paść.

[ Dodano: Nie 14 Sie, 11 06:07 ]
                                                dzwięk jest super tylko pytanie czy strażakowi zależy na v6, dodałem swoje 3 grosze bo uważam że alfa jest pięknym autem, strażakowi tez sie podoba a przy jego przebiegach diesla wcale nie musi sie bać, na jego miejscu brałbym je w ciemno, raz na rok wymieni olej i jazda
                                                Raczej nie zakładam kupowania większego silnika jak 2.0 bo nie chcę mega spalania.
                                                Faktycznie alfa mi się podoba ale nie wiem jak w nich z dieslem. Wiem że jest kilka rodzajów diesla ale który dobry...?
                                                Z tym braniem w ciemno to nie jest tak różowo...nie wiem czy by mi odwagi starczyło...jednak górę biorą stereotypy o tych autach (no i ogólnie o włoskich).

[ Dodano: Nie 14 Sie, 11 06:12 ]
                                                Jeżeli chodzi o porównanie w kupnie ON i PB to dodam jeszcze że trzeba zawsze założyć iż większość aut (a szczególnie tych sprowadzanych) z silnikiem ON ma mocno cofnięte liczniki a trafić na ten oryginalny przebieg pewnie jest ciężko. Ja sam kupując swoją O1 nie byłem pewien co do przebiegu (dalej nie wiem i nie wnikam tylko jeżdżę). Natomiast auta z PB na ogół nie robią duzych przebiegów, jest ich mniej na rynku wtórnym i raczej nie cofa się liczników więc są pewniejsze ze swoją przeszłością...tak to widzę.

[ Dodano: Nie 14 Sie, 11 07:38 ]
                                                Właśnie czytam opinie nt alfy 159 na tej stronce http://www.autocentrum.pl/oceny/alfa-romeo/159/ i pomimo tego iż jest w sumie nie aż tak dużo opini (ponad 100) w porównaniu do innych pospolitych marek, to średnia ocena tego auta (4,23) jest całkiem pozytywna i wychodzi na równi z octavią.
                                                Oczywiście jak wszędzie i z każdym autem są opinie rózna bo to zależy na jaki egzemplarz ktoś trafił ale jest naprawde dużo pozytywnych opinii. Oczywiście dużo z tych wypowiedzi dotyczy wyglądu który jest faktycznie super ale i wbrew stereotypom i w kwestii technicznej prezentuje się całkiem dobrze.
                                                Wiele osób chwali sobie ten silnik 1,9 JTDM 16V 150KM.
                                                strazakp

Komentarz

• Lucky24
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 102

Zamieszczone przez strazakp
                                                  Wiele osób chwali sobie ten silnik 1,9 JTDM 16V 150KM.
                                                  A to jest ten sam silnik co w Vectrze C więc nie wiem skąd ktoś wziął opinię na temat awaryjniości tych jednostek napędowych.

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8033
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Lucky24, opel "poprawił" te silniki i ta poprawa mu nie wyszła.
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...