[O2] Po leasingu - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez demmsi
    Panowie czy wy wierzycie w super 3 letnie auto diesla za 27tys ? Ja rozumiem że cena zachwyca ale wiadomo że okazji nie ma! Cena musi z czegoś wynikać, bo cena rynkowa takiego auta w wersji Mint jest dużo wyższa.
    Tak z ciekawości - ile wyższa?
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• Andja
      Rider
      • 2006
      • 596

mam 2 auto firmowe i jestem zadowolony na 1000%

sprawdź tylko faktury (co było robione).... i kupuj :-)

Komentarz

• Sev
        L&K
        • 2007
        • 1295

27 to może być cena netto, wartości wykupowe po 3 latach, tzw residual value, to często ok. 25-45% ceny wyjściowej zależnie od deklarowanego przebiegu, pytanie czy to był wynajem długoterminowy (np częśc floty) czy zwykły leas. operacyjny.
        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• zadariusz1
          Rider
          • 2011
          • 543
          • Octavia III (5E3)
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja kupilem kiedys fabie po leasingu i co najwazniejsze odkupilem ja z ASO ze sprawdzona historia z fakturami nawet za bezpieczniki,ale jak zdjalem lewe nadkole to sie zalamalem na podluznicy widoczne slady naprawy,po roku od kupna lakier zaczal schodzic platami,a na jakie kolwiek pretensje oczywiscie ASO bylo gluche,takze nawet ASO oszukuje przy odsprzedazy aut

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

macluke, mam tą samą sytuację co Lashlo i raski. Leasing kończę z końcem roku, jestem jedynym użytkownikiem (nawet żonie nie daję )
            Z ASO się już dawno pożegnałem, ale wszystkie tajle wymieniane na bieżąco (najlepsze zamienniki) i olej max co 20 tys z najwyższej półki.
            bolom cenę naprawdę masz atrakcyjną , nawet jakby była ceną netto.
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Czesto jest tak, ze ktos oddaje auto leasingowi, bo bierze nastepne, odkupuje to komis, a komis nie ma 10tys miesc parkingowych, tylko powiedzmy 50, dolicza sobie te 2tys i auta maja rotacje, a nie stoja potem po pol roku. Komisy dilerskie tez czesto kupuja auta po leasingowe
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

był kiedyś artykuł w autoświat o samochodach poflotowych (ale faktycznie poflotowoych a nie jak ktoś na działalności weźmie sobie w leasing 1 samochód bardziej prywatnie niż służbowo). I tak w skrócie:
                1. Było to auto służbowe, więc użytkownicy je nie oszczędzali
                2. Szkodowość, liczba wypadków i kolizji w tego rodzaju samochodach jest wyjątkowo duża i większość tych samochodów ma za sobą wypadki i kolizje
                3. Zadaniem zarządcy flot jest minimalizacja kosztów tzn. naprawia się minimalnym kosztem z pominięciem wielu czynności serwisowych, tak aby tylko przetrwały dany okres
                4. Dobry zarządca kombinuje tak aby drogo sprzedać, więc w książce samochody często mają tylko niektóre przeglądy ASO np.: pierwszy i ostatni. Możliwa jest też zmiana przebiegu.
                5. Serwisy obsługujące auta flotowe często nie wykonują usług, które są w fakturach. 100tys na km na jednym tylko oleju, uzupełnianym tylko od czasu do czasu - czemu nie?

Widząc taką okazję, trzeba tym bardziej dokładnie sprawdzić samochód a nie brać, brać brać...
                i tyle w temacie.
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• macluke
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875

Zorr, w zupełności się z Tobą zgadzam.
                  Oczywiście, że są różne sytuacje, np. już tu opisane, że ktoś ma auto w leasingu bo prowadzi działalność i to bardziej auto prywatne niż służbowe. Pewnie, że są czyste przypadki i nie ma z tym faktem żadnej dyskusji (np. bzyq_74)

Ale generalnie na świecie nic nie jest za darmo i sprzedający też o tym wie. Jaki miałby w tym interes sprzedając auto taniej o - strzelam - 10k niż jego wartość rynkowa? I to jeszcze O2 1.9 TDI, która generalnie na rynku wtórnym sprzedaje się dobrze a nawet bardzo dobrze.

Jestem więc nieco zaskoczony tym optymizmem 'brać brać brać' :roll: - gdybym miał to auto kupić, to najpierw doradzałbym dokładnie sprawdzenie historii tego auta - papiery, ksiązki serwisowe, ASO, dobry mechanik a potem dopiero brać, brać...
                  Cena jest aż zbyt atrakcyjna :?:

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Zorr
                    3. Zadaniem zarządcy flot jest minimalizacja kosztów tzn. naprawia się minimalnym kosztem z pominięciem wielu czynności serwisowych, tak aby tylko przetrwały dany okres
                    4. Dobry zarządca kombinuje tak aby drogo sprzedać, więc w książce samochody często mają tylko niektóre przeglądy ASO np.: pierwszy i ostatni. Możliwa jest też zmiana przebiegu.
                    5. Serwisy obsługujące auta flotowe często nie wykonują usług, które są w fakturach. 100tys na km na jednym tylko oleju, uzupełnianym tylko od czasu do czasu - czemu nie?
                    rozumiem, że to wiadomości od dziennikarzyn z auto świata?
                    a teraz coś od strony "realnej" bo pracując w serwisie i zajmując się klientem flotowym miałem styczność z takimi autami.

Ad. 3. z minimalizacją kosztów się zgadzam, ale zwykle polega ona na maksymalnym możliwym użytkowaniu danej części czyli jak np. klocki wytrzymają jeszcze ok. 3 tys. km to użytkownik przyjedzie autem ponownie do serwisu za 3 tys. km. Druga sprawa polega na negocjowaniu jak największych rabatów i najniższych cen robocizny w danym ASO.
                    Ad.4. bez sensu argument, jak drogo sprzedasz auto, które miało wykonane dwa przeglądy tylko??? Co do kręcenia przebiegu wiele firm ma zapewniony odkup aut przez dealera, który "normalny" dealer będzie się chciał babeać w sprzedaż auta z kręconym licznikiem?
                    Ad. 5 a jaki mają w tym interes - jak coś się wysra to będą musieli to zrobić na gwarancji a jak wiadomo z rozliczaniem całości gwarancji u importera/producenta jest różnie.

Zamieszczone przez Zorr
                    1. Było to auto służbowe, więc użytkownicy je nie oszczędzali
                    2. Szkodowość, liczba wypadków i kolizji w tego rodzaju samochodach jest wyjątkowo duża i większość tych samochodów ma za sobą wypadki i kolizje
                    ad 1. nie zawsze - owszem w przypadku aut które użytkują wszyscy w firmie zwykle tak jest. Ale w dużych korporacjach auta przypisane są zwykle do jednego użytkownika a "marchewką" zachęcającą do dbania o auto jest możliwość jego odkupu po preferencyjnej cenie po powiedzmy 2 latach użytkowania.

ad.2. patrz punkt 1 a dodatkowo zwykle wygląda to tak że jak delikwent ma dzwona z własnej winy to odbierane mu są różne przywileje w firmie albo leci z pensji itp.

Zamieszczone przez Zorr
                    dokładnie sprawdzić samochód a nie brać, brać brać...
                    z tym się zgodzę całkowicie, zresztą zasada ograniczonego zaufania powinna obowiązywać przy zakupie każdego auta, jak dla mnie dużym plusem w przypadku leasingowanych/poflotowych z Polski jest właśnie możliwość sprawdzenia historii auta w ASO.
                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

A ja będę w opozycji do twierdzacych, że auta służbowe to zło wcielone...
                      Otóż: w mojej firmie jeżdzą auta służbowe (w większosci Skody), które po 3 latach są sprzedawane na aukcjach wenątrzfirmowych lub też są wykupywane przez uzytkowników. W wiekszosci te auta mają tylko jednego kierowcę (zmiana tylko wtedy gdy dotychczasowy użytkownik awansuje i dostaje lepszy wóz lub też odchodzi z firmy - wtedy auto trafia do nowego użytkownika). Samochody są serwisowane wyłącznie w Auto Wimar. Mają po 3 latach 50-150kkm (w zależności od tego kto jak daleko ma do pracy). A takie 3-latki są sprzedawane po:
                      O2 1.9/2.0 TDI Ambiente: 30-35kzł (ale takie w gorszym stanie są nawet w cenie wyraźnie poniżej 30kzł)
                      F2 1.4 TDI: 18-22kzł
                      F1 1.4TDI: około 15kzł
                      I wisienka na torcie: O2 RS 2.0TDI kupiona za nieco ponad 35kzł lub równoroczna S2 2.5TDI za 35.000zł :szeroki_usmiech
                      Powyższe ceny to oczywiscie brutto.
                      Ceny jak widać stosunkowo atrakcyjne, a i auta w naprawdę bardzo przyzwoitym stanie (kierowcy o nie dbają bo zazwyczaj użytkują je z nadzieją odkupienia w dobrej cenie). W każdym razie ja 95% tych aut z czystym sumieniem poleciłbym do zakupu...
                      Adam... Używam:
                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Ja kupiłem takie auto 5 letnie z Niemiec (ok. 9500 Euro, czy dobra czy zła cena ciężko powiedzieć, dużo tańsze w PL nie były takie auta w Internecie), pewny właściciel, po leasingu, serwis, bez wypadkowe miało przejechane ok 160kkm, teraz ma ok 175kkm, na razie EGR i turbina czyszczona, ale zapowiada się zmiana, bo chyba wydaje dziwne dźwięki. Wydaje mi się jednak, że wszystko zależy od ilości przejechanych km, jak ma 50kkm to brać, jak 150kkm to może warto się zastanowić. Obstawiam, że taka turbina chuchana i dbana wytrzyma ok 200 kkm, a taka nie dbana pewnie 150kkm, czyli pewnie wszystko przed tobą, jak i przede mną

Komentarz

• Skfarek
                          RS
                          • 2010
                          • 4795
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez natash
                          Wydaje mi się jednak, że wszystko zależy od ilości przejechanych km, jak ma 50kkm to brać, jak 150kkm to może warto się zastanowić.
                          no niestety takie myślenie to woda na młyn sprzedawców, którzy potem kręcą na potęge liczniki. Jak dla mnie ważniejszy jest stan auta niż przebieg, wolałbym zadbane auto z 180 tys. na blacie niż zarżniętego syfa z 120 tys.. Znam auta które po 80 tys. w zasadzie powinny iść do generalnego remontu, przykład? Auta po ekstremalnej nauce jazdy np. u Pana Czopika :twisted: Mondeo ST w którym właściciel regularnie zarzynał sprzęgło co 20 tys. km, Focus 1.6 16v po pewnym przedstawicielu - serwisowany regularnie tylko od wymiany do wymiany oleju (20 tys. km) żarł 2-3 litry oleju bo metoda jazdy pana polegała na 0 i 1 czyli albo gaz w podłogę albo pedał hamulca w podłogę :twisted:

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Nie mówię, że moje nie jest zadbane, ale jednak chyba skłaniam się ku temu, że obojętnie jak byś nie dbał, to wszystko przy odpowiedniej ilości km na blacie, zaczyna się odzywać, bo zbliża się jego kres. Koniec jest ery niezniszczalnych diesli

A zasada na całym świecie jest jedna, póki nie moje i nie z mojego portfela to dbać nie trzeba, przykre, ale prawdziwe, i czy to będzie Niemiec, Turas czy Polak.

Komentarz

• Sev
                              L&K
                              • 2007
                              • 1295

Skfarek, te foki u Czopika mają coś w rodzaju wykupionego pakietu serwisowego, po 3 latach wracają na gruby przegląd i... tylko w serwisie wiedzą co z nimi robią :szeroki_usmiech Sam je dorzynałem Po 50tys km wyklepane są jakby miały ponad 150tys km

Po butowaniu nikt nawet się nie zastanawiał czy studzić turbinę czy nie

Ja zanim kupiłem swoje wozidła, oba z EFLa, to sprawdziłem je dogłębnie (historia umowy, wszystkie zdarzenia, zgłoszenia szkód itd). Żadnych niespodzianek nie było, no poza SMICem w octavii który potrafi się przecierać od kierownicy i połamanym grillu.

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Sev
                                tylko w serwisie wiedzą co z nimi robią
                                jak to co, wracają na rynek wtórny jako serwisowane i z małym przebiegiem :twisted:

Zamieszczone przez Sev
                                Po 50tys km wyklepane są jakby miały ponad 150tys km
                                Po 50? Jak widziałem kiedyś takiego po 20 tys. km latania po płytach lotniska to ciężko mi było uwierzyć, że on na pierwszy a nie na 10 przegląd przyjechał :Bojesie:

Komentarz

• Sev
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1295

No lekkiego życia nie mają, zwłaszcza w lecie

Komentarz

• Zorr
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2110

Skfarek
                                    pracuję w dużej firmie, "korporacji" mamy w ciągłym użyciu około 15aut z wypożyczalni i jeszcze nie widziałem, nie słyszałem aby ktoś o nie jakoś specjalnie dbał a pewnie większość użytkowników nie wie nawet że ma turbosprężarkę w samochodzie nie wspominając o wiedzy jak się z nią obchodzić.
                                    Te autka mają góra po 1 roku po 100tys przebiegu. (Co 3-4 dni trasa 850km, oczywiście z maksymalną prędkością, bo w Niemczech)

Nie twierdzę że dziennikarze mają rację, ale też chyba nie wymyślili sobie tego tak do końca. Z drugiej strony, jeżeli auto pokonuje powiedzmy 100tys w 1/2 roku to przegląd musiałoby robić co miesiąc i tutaj pojawia się powiedzmy "pole do manewrów"

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                      mamy w ciągłym użyciu około 15aut z wypożyczalni i jeszcze nie widziałem, nie słyszałem aby ktoś o nie jakoś specjalnie dbał
                                      czyli auta nie są przypisane do konkretnej osoby tylko każdy może brać które wolne?

Komentarz

• Zorr
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2110

Zamieszczone przez Skfarek
                                        Zamieszczone przez Zorr
                                        mamy w ciągłym użyciu około 15aut z wypożyczalni i jeszcze nie widziałem, nie słyszałem aby ktoś o nie jakoś specjalnie dbał
                                        czyli auta nie są przypisane do konkretnej osoby tylko każdy może brać które wolne?
                                        praktycznie tak tzn. auto dostajesz na podróż tylko, uprzednio je zamawiając
                                        potem wraca ono do wypożyczalni (ewentualnie jak jest potrzeba to od razu trafia do innej osoby).
                                        Stan zewn. i wewn. jest sprawdzany przy każdym odbiorze/wypożyczeniu, ale na oko tj. blacharka i stan wnętrza.

Komentarz

• pako11
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 64

w firmie mojej żony auto jest przypisane do użytkownika, który z załozenia ma prawo piewrowkupu po cenie wykupu leasingowego (po 3 latach) i widać jak każdy dba o auto
                                          moją czarną kupiliśmy z wielkim fartem po dziewczynie, która w 2 lata zrobiła 22tys. km potem urodziła dziecko ... w 3 roku dorzuciła 3tys. km i nie wróciła już do firmy po macierzyńskim
                                          także wisienki sie zdarzają,
                                          F10 530D 258PS

Komentarz

• beaviso
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 767
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W mojej byłej firmie jeździły Octavie (ok. 25 szt.), najpierw O1, potem O1 FL, w końcu O2 - i to nie golasy, tylko srebrne Ambiente + climatronic. Każde auto miało swojego kierowcę, który mógł używać je prywatnie 24x7. Większość robiła przebiegi nie przekraczające 20 kkm rocznie. Samochody zadbane, a ponieważ niektórzy koledzy nie mieli zacięcia do jazdy, to zdarzały się i takie, w których obawiałbym się raczej o efekty uboczne "PSJ", a nie katowanie samochodu. Może kilka sztuk w rękach handlowców miało cięższe życie, ale większość należała do zwykłych, spokojnych inżynierów. Serwis w ASO, ludzie nawet na wymianę żarówki czy dolewkę oleju tam jeździli :lol: 3-4 lata użytkowania i odsprzedaż.

Ja również nastawiałem się na możliwość pierwokupu swojej. Dbałem, nawet każdą dolewkę oleju zapisywałem w notatniku. Niestety, po 2 latach firma przejęta w międzyczasie przez "giganta rynku IT w Polsce, ze słowem "dupa" w nazwie" zwolniła większość przejętych pracowników, a Skody rozeszły się po innych pracownikach jak ciepłe bułki. Jednak ja o swoją zawalczyłem i, mimo że nie była jeszcze zamortyzowana (miała równo 2 lata), udało mi się ją wyrwać, choć nad wnioskiem szeregowego pracownika musiał decydować zarząd :szeroki_usmiech Gdyby trafiła się komuś innemu, to z pewnością skorzystałby. Niektóre auta prywatne są znacznie gorzej traktowane niż ja i koledzy traktowaliśmy firmowe.

M.
                                            666 4U

Komentarz

• Sev
                                              L&K
                                              • 2007
                                              • 1295

Jest w tym jakaś prawda, chętniej się jeździ do aso itd gdy nie płaci się z własnej kieszeni.

Mam przykład Corolli Verso mojego kierownika, z byle pierdołą jeździ do Nowakowskiego ale na celu ma wykup tego auta w najbliższym czasie na prywatne.

Swoją O1 kupiłem po cenie rynkowej bo 3 letnia O1 1.8T, fajnie wyposażona z przebiegiem oryginalnym 30600km to był rodzynek i musiałem bić się o nią na aukcji
                                              Ale Merivę wyhaczyłem również na aukcji ok. 10tys mniej niż wartość rynkowa (ok 30 taniej), auto miało jeden mankament który zniechęcał potencjalnych kupców - wnętrze nie było zniszczone ale było mega zabrudzone, wypranie wnętrza, tapicerki, kosztowało mnie prawie 500zł (4 razy prane pod rząd). Poza tym auto igiełka. 2 latekz przebiegiem 34 tys km. Sprawdziłem jej historię w ASO, sprawdziłem historię umowy leasingowej (płatności, zdarzenia z ubezpieczenia itd.). Wystarczyło porządnie posprzątać, wymienić oleje, płyny, filtry i żona dostała piękny prezent na gwiazdkę :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

czyli reasumując kupując auto należy:
                                                sprawdzić , sprawdzić i jeszcze raz albo dwa sprawdzić.

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9935
                                                  • Ford

Zamieszczone przez Zorr
                                                  czyli reasumując kupując auto należy:
                                                  sprawdzić , sprawdzić i jeszcze raz albo dwa sprawdzić.
                                                  No i nie zakładać odrazu, że auto z leasingu lub tańsze niż przeciętna wartość to coś złego...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Sev
                                                    L&K
                                                    • 2007
                                                    • 1295

amen

Komentarz

Pracuję...